ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έπαθε hangover και κινδυνεύει να χάσει το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της

Η ΑΕΚ πλήρωσε απέναντι στην Κηφισιά την πνευματική και ψυχολογική κόπωση της πρόκρισης στο Champions League και έδειξε στα τελευταία δευτερόλεπτα όλα όσα δεν πρέπει να επαναλάβει στην Stoiximan Super League.

Σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα υπάρχουν δύο συζητήσεις: η μια αφορά την απόδοση των ομάδων και η άλλη την διαμόρφωση του αποτελέσματος. Στην υπόθεση του Κηφισιά – ΑΕΚ 1-1, η συζήτηση έχει κοινό συμπέρασμα.

Η ΑΕΚ δεν είχε καλή απόδοση και πιάστηκε απροετοίμαστη να προστατέψει και το προβάδισμα για να πάρει το αποτέλεσμα. Η Κηφισιά είχε καλή απόδοση, και αποδείχθηκε έτοιμη να εκμεταλλευτεί μια τακτική και αγωνιστική αδυναμία της ΑΕΚ για να πάρει το αποτέλεσμα.

Σχετικά με τον τρόπο που δέχθηκε την ισοφάριση, η ΑΕΚ δημιούργησε ένα highlight που δείχνει πόσο “έξω” ήταν το βράδυ της Κυριακής από την ψυχολογία και τις πνευματικές απαιτήσεις αυτού του παιχνιδιού.

Έχει ένα φάουλ εκτός της αντίπαλης περιοχής στα πόδια της μερικά δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, και κάνει τακτικό σφάλμα: αντί να κρατήσει την μπάλα, επιλέγει να κάνει ένα σουτ με τον Μάνταλο για να δώσει την μπάλα στην Κηφισιά να επιτεθεί.

Και σε αυτή την επίθεση, και ενώ βρίσκεται με δέκα ποδοσφαιριστές λόγω του λάθους του διαιτητή να κρατήσει τον Ζίνι εκτός τερέν, κάνει άμυνα με εννέα ποδοσφαιριστές επειδή ο Γιόβιτς επιλέγει να διαμαρτύρεται για την απουσία του Ζίνι.

Στη φάση του γκολ από τον Μπένι, η ΑΕΚ πληρώνει και την κούραση του Ραζβάν Μαρίν, ο οποίος είχε “φάει” και περίπου 10’ λεπτά νωρίτερα μια ντρίμπλα από τον Πόμπο, ο οποίος εκτέλεσε ανενόχλητος μέσα από την περιοχή.

Ο Μάρκο Νίκολιτς είχε επιλέξει να τον αφήσει στο γήπεδο όταν, στο 82’ο λεπτό, έκανε χρήση της τελευταίας διακοπής για να βάλει στο τερέν μόνο τον Ζίνι, αντί του Βάργκα, και να μην φέρει στο ματς και τον Αριάγκα που ήταν στον πάγκο.

Πληρώνει όμως και την επιλογή του Ζούμπκοφ να μην κάνει ένα φάουλ στον Πομπό για να σταματήσει την επίθεση της Κηφισιάς και – ενδεχομένως – να “αναγκάσει” τον διαιτητή να επαναφέρει τον Ζίνι που περίμενε στην γραμμή.

Όλα όσα έκανε σε αυτά τα δευτερόλεπτα η ΑΕΚ προδίδουν την έλλειψη συγκέντρωσης. Και των ποδοσφαιριστών αλλά και του προπονητή.

Και μπορεί ο Νίκολιτς να τα “έβαλε”, στην συνέντευξη Τύπου, με τη νοοτροπία και να υπογράμμισε την διαπίστωση ότι οι αλλαγές δεν βοήθησαν την ΑΕΚ, αλλά η εικόνα της ομάδας του στα πρώτα περίπου 25’ λεπτά και στα τελευταία περίπου 25’ δείχνουν ότι τόσο οι παίκτες όσο και ο προπονητής δεν ήταν συγκεντρωμένοι και ψύχραιμοι και δεν έδειξαν την επιθυμία που έδειξε η Κηφισιά για το αποτέλεσμα. Ήταν “άδειοι” λόγω της κατάθεσης που είχαν κάνει το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, αλλά και των όσων έζησαν μετά από την μεγάλη τους νίκη επί της Λέφσκι.

Όλα τα παραπάνω μοιάζουν φυσιολογικά για μια ομάδα που ζούσε στο hangover της πρόκρισης στην League Phase του Champions League. Δεν τους είχε ξανασυμβεί· ούτε του προπονητή, ούτε αυτού του γκρουπ ποδοσφαιριστών να φτάσουν εκεί με την ΑΕΚ. Συνεπώς θα μπορούσε να συμβεί. Και δεν θα είναι ανησυχητικό, αν ο χρόνος να της δείξει της ΑΕΚ ότι συνέβη μόνο αυτή τη μία φορά.

Αλλά σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν εξακολουθεί να ζορίζεται τόσο, ψυχολογικά και πνευματικά, όταν αλλάζει διοργάνωση, η ΑΕΚ θα χάσει το πλεονέκτημα ωριμότητας και συνέχειας που έχει έναντι των ανταγωνιστών της στη Superleague. Και τελικά όχι μόνο δεν θα εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα, αλλά θα μπλέξει. Βαθμολογικά και ψυχολογικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ