OPINIONS

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Πάλι αουτσάιντερ είναι το "τριφύλλι"

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός θα είναι αουτσάιντερ και κόντρα στην ΑΕΚ, με την διαφορά ότι τώρα υπάρχει η πίεση για θετικό αποτέλεσμα εν αντιθέσει με την Τούμπα. Οι σταθερές της Ένωσης, η απειρία του τριφυλλιού και το βάρος από την παρουσία 35.000 θεατών στην εξέδρα. Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει το αθηναϊκό ντέρμπι.

Αυτή τη φορά η πίεση του οργανισμού « Παναθηναϊκός» στο ντέρμπι με την ΑΕΚ θα είναι διαφορετική. Ίδιας έντασης με αυτή που υπήρχε για το ματς εναντίον του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το κυριότερο; Τώρα υπάρχει και η πίεση για θετικό αποτέλεσμα.

Κάτι που δεν υπήρχε ως «απαίτηση» για την αναμέτρηση της Τούμπας, αν και η αλήθεια είναι ότι πολλοί φίλοι του τριφυλλιού είχαν προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα απέναντι σε μια πρωτοπόρο γηπεδούχο, καλύτερη, με μεγαλύτερο βάθος, πιο διψασμένη (λόγω κινήτρου για τίτλο) ομάδα, η οποία μάλιστα προερχόταν από το «χαστούκι» της Βίντι και το SOS ακουγόταν μέχρι την… Αθήνα.

ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Αυτή τη φορά, ουδείς φίλος του Παναθηναϊκού θεωρεί ότι η ήττα είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα εναντίον της Ένωσης. Το θεωρούσαν πολλοί εναντίον του ανώτερου, επικεφαλής με 7/7 και με ισχυρότατο κορμό από πέρυσι ΠΑΟΚ, ίσως και διότι η αναμέτρηση διεξαγόταν στην Τούμπα.

Ο φίλος του Παναθηναϊκού δεν θεωρεί ότι η ΑΕΚ είναι το φαβορί. Κι ας είναι η πρωταθλήτρια. Κι ας έχει καλύτερο υλικό, πιο ισχυρό χαρακτήρα ως σύνολο, περισσότερες ποδοσφαιρικές «προσωπικότητες» στην ενδεκάδα της, περισσότερες και καλύτερες επιλογές στον πάγκο της. Αυτή τη φορά όλοι περιμένουν τη νίκη ή το… πολύ την ισοπαλία. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «λανθασμένη» αυτή η προσέγγιση.

Ειδικά για τον οπαδό μιας ομάδας, είναι το απολύτως (φυσιο)λογικό να θεωρεί ότι η ομάδα του, στα καλύτερά της ή στα χειρότερά της, μπορεί να νικήσει σε ένα ντέρμπι ελληνικού πρωταθλήματος. Όχι τη… Γιουβέντους ή την Μπαρτσελόνα. Την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό. Και ειδικά γι’ αυτή την ομάδα του τριφυλλιού, η οποία ακόμα στο ΟΑΚΑ (εναντίον Λαμίας, Λεβαδειακού, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανιωνίου) δεν έχει χάσει ούτε βαθμό, είναι ακόμη πιο ευεξήγητη η προσδοκία για θετικό αποτέλεσμα εναντίον της Ένωσης και μάλιστα για πρώτη φορά εφέτος σε γεμάτο κατά το ήμισυ ΟΑΚΑ, με 35.000 οπαδούς στην εξέδρα.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΑΠΟ 35.000 ΟΠΑΔΟΥΣ

Αυτή τη φορά, όμως, οι παίκτες του Παναθηναϊκού θα χρειαστεί να διαχειριστούν και το έξτρα (πρωτόγνωρο για τους πιτσιρικάδες) βάρος της κερκίδας. Με 3.000 οπαδούς στην Τρίπολη και με πολλές ελπίδες νίκης εναντίον του Αστέρα ως προϊόν του 5/5, (τότε…) έχασαν τ’ αυγά και τα πασχάλια στο πρώτο 15λεπτο, βρέθηκαν πίσω στο σκορ, κράτησε τους πάντες όρθιους ο Σωκράτης Διούδης και τελικά πήραν την ισοπαλία με φουλ «όλα για όλα» αντεπίθεση στο τελευταίο 15λεπτο. Με (τουλάχιστον) 35.000 οπαδούς στο ΟΑΚΑ πώς θα το διαχειριστούν αυτό το σαββατιάτικο παιχνίδι;

Και επιπρόσθετα: ο Παναθηναϊκός κουβαλά την κόπωση από ένα πολύ απαιτητικό ματς στην Τούμπα τη Δευτέρα, ενώ οι περισσότεροι από τους βασικούς παίκτες της ΑΕΚ ολοκληρώνουν δίχως επιβάρυνση την πενθήμερη προετοιμασία τους, καθώς αγωνίστηκαν Κυριακή εναντίον του Άρη - και μάλιστα δίχως ταξίδι - και απουσίασαν από το ματς Κυπέλλου εναντίον του Απόλλωνα Λάρισας.

Κακά τα ψέματα: ο Παναθηναϊκός είναι αουτσάιντερ και σ΄αυτό το παιχνίδι! Κι ας παίζει στην έδρα του, η οποία μπορεί να τον βοηθήσει, μπορεί όμως και να τον στραγγαλίσει ψυχολογικά. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα έτοιμη από πέρυσι. Μια ομάδα σκληραγωγημένη σε ντέρμπι και σε πολλά ευρωπαϊκά ματς, στο Europa League (πέρυσι), στο Champions League (εφέτος), σε κρίσιμες αναμετρήσεις για τα προκριματικά των δύο διοργανώσεων, από των οποίων τα αποτελέσματα κρινόταν η είσοδός της στους ομίλους.

ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ - Η ΑΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα με δεδομένο και δοκιμασμένο σε ντέρμπι κορμό, στον οποίο έχουν προστεθεί κυρίως οι Πόνσε - Μπογέ - Οικονόμου. Είναι μια ομάδα που έχει χτίσει το μέταλλο και τον χαρακτήρα της από αμέτρητες δυσκολίες, από πολλά ματς εναντίον ανώτερων ομάδων. Είναι ένα σύνολο με τρομερή αυτοπεποίθηση, η οποία (έχει αποδείξει ότι) δεν το βάζει κάτω στη «στραβή», είτε αυτή προκύψει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, είτε από την ατμόσφαιρα που δημιουργείται μετά από την ήττα. Έχει πολλαπλασιάσει τα αντισώματά της, έχει καταπληκτικό βάθος στη μεσοεπιθετική γραμμή της, πολλούς πιο έμπειρους και «ψημένους» σε ελληνικά ντέρμπι παίκτες πλέον.

Ας μην ξεχνάμε ότι ανεξάρτητα από το όποιο ταλέντο καθενός, το 40% της δεκάδας αυτού του Παναθηναϊκού - πλην του τερματοφύλακα δηλαδή - αποτελείται από παίκτες κάτω των 21 ετών: Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης, Καμπετσής, Μαυρομάτης. Κι αν παίζει και ο 20χρονος Χατζηθεοδωρίδης, το ποσοστό γίνεται… 50%!

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι μεγάλο αουτσάιντερ στην αυριανή αναμέτρηση. Κι ας μην υποτιμηθεί από κανέναν μια ισοπαλία ή πολύ περισσότερο μια νίκη: περί υπέρβασης θα πρόκειται! Περί μεγάλης υπέρβασης! Δεν θα είναι το λογικό βάσει των ποδοσφαιρικών παραμέτρων αποτέλεσμα. Όπως δεν ήταν και στην Τούμπα: άλλο πράγμα η οπαδική αύρα, άλλο ο ρεαλισμός.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ