OPINIONS

Καλύτερη επίθεση ο Παναθηναϊκός, πώς γκένεν αυτό;

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το "ξεμπούκωμα" του Παναθηναϊκού μετά τα τρία ντέρμπι, την απόκτηση ταυτότητας, την ανάγκη ενίσχυσης και τη δύσκολη συνέχεια.

Το είδαμε κι αυτό, λοιπόν. Μηδέν στην Τούμπα με μισή ευκαιρία σε 90 λεπτά. Μηδέν εναντίον της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, παρά τις τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες. Ένα και να καίει στο «Γ. Καραϊσκάκης», ουσιαστικά χωρίς σπουδαία φάση, με μια «φωτοβολίδα» του Έργκους Κάτσε στις «αράχνες» της ερυθρόλευκης εστίας.

Και μετά… εγένετο πεντάρα, που θα μπορούσε να είναι και επταρο-οκτάρα! Πώς γκένεν αυτό; Πώς έφτασε ο Παναθηναϊκός να έχει πετύχει μετά από 11 αγωνιστικές περισσότερα γκολ από όλους και να έχει τη μεγαλύτερη συγκομιδή (όχι την «καλύτερη επίθεση», είναι λάθος) στη Σούπερ Λίγκα;

Πώς γκένεν μεγάλε και αλησμόνητε Πάτρικ Ογκουνσότο να έχει πετύχει 20 γκολ ο Παναθηναϊκός, 19 ο ΠΑΟΚ του Πρίγιοβιτς με εναλλακτικές Ακπόμ-Καρέλη και Λημνιό, Πέλκα, Ζαμπά, Μπίσεσβαρ, Ουάρντα, 18 η πρωταθλήτρια ΑΕΚ με Λιβάγια, Πόνσε, Μπογέ, Μάνταλο, «Μπάκα», «Κλώνα» (και Γιαννιώτα – Γιακουμάκη) και 13 ο Ολυμπιακός χωρίς να υπολογίζεται το ματς με τον Ατρόμητο;

Στην πραγματικότητα δεν είναι δίκαιος ο ψόγος για τις άλλες τρεις ομάδες. Η καθεμιά έχει την ταυτότητά της και τα βάσανά της. Ειδικά ο Ολυμπιακός σ’ αυτόν τον τομέα, καθώς παρά τους τραυματισμούς (Γκερέρο, Χασάν) είναι αρκετά παραγωγικός, αλλά εξίσου αναποτελεσματικός. Το θέμα μας είναι το «μπράβο» στον Παναθηναϊκό, που κατάφερε εναντίον του Απόλλωνα να το «γυρίσει».

Διότι η αλήθεια είναι πως στα τελευταία πέντε παιχνίδια του είχε πετύχει μόνο δύο γκολ σε ροή αγώνα, κι αυτά με δυο «οβίδες» εκτός περιοχής: με τον Χατζηθεοδρίδη εναντίον του Πανιωνίου και με τον Κάτσε στο Φάληρο. Αντιθέτως, εναντίον του Απόλλωνα, ο οποίος είναι μεν ουραγός, αλλά είχε δυσκολέψει αφάνταστα τον Ολυμπιακό (νίκη με γκολ του Δημήτρη Μάνου στο 88') και δεν είχε υποκύψει εύκολα στον ΠΑΟΚ (ήττα 2-0 με το δεύτερο γκολ του Μαουρίσιο στο 90'), οι Πράσινοι προσέφεραν γκολ και θέαμα.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΠΑΡΑΠΑΝΩ» ΑΠΟ ΚΑΤΣΕ-ΜΑΚΕΝΤΑ

Και μάλιστα για πρώτη φορά με 4-4-2 σε ρόμβο! Το δοκίμασε κι αυτό ο Δώνης. Με Κουρμπέλη «εξάρι» και Δώνη – Κάτσε εσωτερικούς χαφ. Πήρε πολύ καλή απόδοση μετά από έναν μήνα από τον Χατζηγιοβάνη, πήρε δύο γκολ από τον Μακέντα που δεν ταιριάζει σε παιχνίδι αντεπιθέσεων αλλά με την κατοχή της μπάλας στον Παναθηναϊκό είναι και δημιουργός και σκόρερ, είδε να πατούν πάρα πολύ συχνά στην περιοχή οι χαφ του (Κουρμπέλης - Δώνης) και να πανηγυρίζουν ως σκόρερς οι ακραίοι μπακ του, Ινσούα και Γιόχανσον!

Χωρίς να το… πολύ-πάρουμε χαμπάρι ο Σουηδός δεξιός μπακ έχει ήδη τέσσερα γκολ (σε έξι ματς!) και ο Δώνης έχει κατορθώσει να πάρει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού αλλά και στις τελικές προσπάθειες από τους ακραίους αμυντικούς του πολύ περισσότερα απ’ όσα θα περίμενε και ο ίδιος. Πολύ περισσότερα απ’ όσα έχει πάρει κάθε άλλη ομάδα της Σούπερ Λίγκας. Γιατί;

Διότι κατόρθωσε να δημιουργήσει σταδιακά τέτοιο μηχανισμό κινήσεων χωρίς τη μπάλα, ούτως ώστε και οι χαφ και οι αμυντικοί του να συμμετέχουν πάρα πολύ στο χτίσιμο των επιθέσεων. Όλα αυτά, βεβαίως, όταν ο αντίπαλος δεν είναι ανώτερος: για τα ντέρμπι χρειάζεται και ποιοτικούς παίκτες (ειδικά χαφ, έναν εξτρέμ και έναν στόπερ) προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο της υπεροχής και της επικράτησης.

ΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ

Το πιο σημαντικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι δεν επηρεάστηκε αρνητικά από δύο παράγοντες: τη δεκαήμερη απουσία του προπονητή του από το Κορωπί λόγω της επέμβασης στην οποία είχε υποβληθεί στην διακοπή του πρωταθλήματος και την επίδραση από την απουσία πολλών παικτών (επτά στην Εθνική Ελπίδων) για πολλές ημέρες. Ναι, ο αντίπαλος κατά κάποιο τρόπο «προσφερόταν» για νίκη, όμως ο Παναθηναϊκός πήγε ουσιαστικά στο ματς με τον Απόλλωνα έχοντας κάνει δύο προπονήσεις ως «ομάδα», όλοι μαζί και συγκεντρωμένοι στο Κορωπί.

Η υπ’ αυτές τις συνθήκες ανταπόκριση των παικτών στα «θέλω» του Δώνη (παρά τα κενά και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στη μεσαία γραμμή για 20 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο) καταδεικνύει ότι κάποια πράγματα στον καινούριο Παναθηναϊκό έχουν πια περάσει στο επίπεδο της «αυτοματοποίησης» και ότι πλέον ο κόουτς μπορεί βαθμιαία να ζητά και το «παραπάνω». Ειδικά από κάποιους σημαντικούς παίκτες που δεν τον είχαν βοηθήσει όσο θα μπορούσαν μέχρι τώρα. Όπως ο Κάτσε και ο Μακέντα…

ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ «ΒΑΡΥ»

Η «πεντάρα» επί του Απόλλωνα, σε συνδυασμό με τη θετική επίγευση (τι σου κάνουν τα Master Chef…) από τα τρία ντέρμπι και το σχεδόν απίστευτο 7-3-1 (μοναδική ήττα από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα) δημιουργούν την αίσθηση μιας ομάδας η οποία εκτός από την σταδιακή πρόοδό της, δεν «ξοδεύει» εύκολα βαθμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα 11 παιχνίδια της δεν έχει νικήσει μόνο τα τρία φαβορί για τον τίτλο (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, ΑΕΚ) και τον Αστέρα στην Τρίπολη (ισοφάριση με πέναλτι του Μακέντα στο 90’).

Ωστόσο, ο πρώτος γύρος ολοκληρώνεται με πολύ βαρύ πρόγραμμα και ίσως ο Παναθηναϊκός να μην τερματίσει στην πρώτη πεντάδα λόγω ασφαλώς και του «-6» που κουβαλά από πέρυσι. Από τα τέσσερα παιχνίδια στην τελική ευθεία, τα τρία είναι εκτός έδρας σε σκληρές έδρες (Άρης, ΟΦΗ, Παναιτωλικός) και το μοναδικό στο ΟΑΚΑ θα το δώσει εναντίον του αήττητου μέχρι σήμερα Ατρόμητου!

Η σημερινή εικόνα της βαθμολογίας δεν πρέπει να λειτουργήσει εσωτερικά στον Παναθηναϊκό ως μαξιλαράκι ασφαλείας για την πρώτη πεντάδα στο τέλος του πρωταθλήματος. Ναι, θα πρέπει να σκορπίζει χαμόγελα (και για τη δουλειά που γίνεται και για την απεικόνισή της στα αποτελέσματα), αλλά μέχρι εκεί. Η μάχη για μια θέση στην πρώτη πεντάδα θα είναι σκληρή ως το τέλος, καθώς - παρά τις μεγάλες απώλειες της ΑΕΚ - οι τέσσερις θέσεις φαίνονται «κλεισμένες» και απομένει μόνο μία «διεκδικίσιμη».

Κι αν όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Γιώργου Δώνη, στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου η ενίσχυση θα είναι ελάχιστη ( «Θεωρώ πως θα έχουμε αρκετές εσωτερικές μεταγραφές κι όχι εξωτερικές»), οι Πράσινοι θα πρέπει να αντέξουν στο μαραθώνιο σχεδόν με τους ίδιους δρομείς.

Βεβαίως, για όσους αναλύουν τα λόγια του Δώνη, το πιο σημαντικό απ’ όσα είπε χθες δεν ήταν η ατάκα για την ενίσχυση του Ιανουαρίου. Ηταν η απάντησή του σε ερώτηση για τον Αρμενάκα: « Ήδη έχουμε ένα ρόστερ, άρα το παιδί που θα δοκιμαστεί πρέπει να είναι πολύ καλός για να δώσουμε το «ok». Πλέον δεν σκεφτόμαστε τον Γενάρη, αλλά το πώς θα είμαστε το καλοκαίρι και οι παίκτες που θα έρθουν θα πρέπει να μας ανεβάσουν επίπεδο».

Και δεν ήταν σημαντική για το θέμα της απόκτησης του νεαρού εξτρέμ. Αλλά διότι η μεγαλύτερη «μάχη» του Παναθηναϊκού θα δοθεί μέχρι τον Μάρτιο. Εκτός γηπέδου. Κι αν δεν κερδηθεί, οι Πράσινοι θα ξεκινήσουν πάλι του χρόνου με «-6» και τους ίδιους περιορισμούς στις μεταγραφές. Είναι μακρύς και δύσβατος πάλι ο δρόμος για την άδεια, χωρίς νέο χρηματοδότη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ