EUROLEAGUE

Το ντέρμπι του pick and roll

Το ντέρμπι του pick and roll

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακόςπροετοιμάζονταιγια ένα ευρωπαϊκό ντέρμπι στο οποίο δεν επενδύουν μόνο αγωνιστικά, αλλά κυρίωςεπικοινωνιακά. "Εμπειρία εναντίον ενέργειας", "κοντρόλ εναντίον ρυθμού" θα μετρήσουν μέχρι να μιλήσουν οι προσωπικότητες.

Η διαφορά των εκτιμήσεων που θα προηγηθούν του ευρωπαϊκού εμφυλίου του ΟΑΚΑ, με τις αναλύσεις που θα τον ακολουθήσουν, ενίοτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέθοδος για να αποτυπώσει την διαφορά της θεωρίας από την πράξη.

Τόσα χρόνια στον αθλητισμό και ειδικότερα στο Μπάσκετ, μία συγκεκριμένη ερώτηση, κυριολεκτικά μου προκαλεί ναυτία: "Τί βλέπεις;".

Τί να βλέπω ρε μεγάλε; Μέντιουμ είμαι; Κι εν πάση περιπτώσει, τι περισσότερο θα μπορούσα να σκεφτώ, που δεν έχει βασανίσει το μυαλό του Πεδουλάκη και του Μπαρτζώκας, που ζουν τις ομάδες τους 24 ώρες το 24ωρο και έχουν στοιχεία που κανείς μας δεν υποψιάζεται;

Να δείτε που θα έχει τελειώσει το ματς, θα έχει παιχτεί το έργο με συγκεκριμένο τρόπο και πάλι θα προκύψουν διαφωνίες για το "πού κρίθηκε;" . Φυσιολογικό, αφού ο καθένας θα το αξιολογήσει με βάση αυτά που ξέρει. Συμφωνώ απόλυτα με μια έκφραση που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο νυν προπονητής της ποδοσφαιρικής Ιντερ, Βάλτερ Μαντζάρι: "το ποδόσφαιρο/μπάσκετ είναι ωραίο , γιατί ο καθένας μπορεί να το αναλύσει από την δική του σκοπιά".

Τα δεδομένα

Πάλι καλά, που υπάρχουν κάποια δεδομένα στα οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Όπως για παράδειγμα, ότι αυτές οι μονομαχίες Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού είναι τόσο ξεχωριστές που δεν παίζει κανένα ρόλο τι έχει προηγηθεί. Και τι έγινε που ο Παναθηναϊκός προέρχεται από τρεις ήττες και ο Ολυμπιακός από τρεις νίκες; Επίσης είναι γκαραντί ότι τα τελευταία χρόνια, το ΟΑΚΑ, στις εσωτερικές διοργανώσεις, έχει αποδειχθεί άπαρτο κάστρο και μια δικλείδα ασφαλείας του Παναθηναϊκού, ειδικά για τα παιχνίδια τα οποία θεωρούνται κρίσιμα. Κι αυτό το ματς σίγουρα είναι πιο κρίσιμο για τους γηπεδούχους.

Το πόσο θα επηρεάσουν πνευματικά, ψυχολογικά και αγωνιστικά τους δυο μονομάχους οι ευρωπαϊκές παράμετροι που θα μπουν, από την στιγμή που ο «μπαμπούλας» της Euroleague, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους οπαδούς του εκάστοτε γηπεδούχου για παρεκτροπές και το δεδομένο των ξένων διαιτητών η κάθε ομάδα το επεξεργάζεται κατά το δοκούν.

Υπό αυτή την έννοια, την Πέμπτη το βράδυ, ναι, θα παιχτούν πολλά και σε επίπεδο βαθμολογικό, αλλά νιώθω ότι θα παιχτούν πολλά περισσότερα σε επίπεδο εντυπώσεων. Έχει αποδειχθεί ότι και οι δυο ομάδες νοιάζονται και ποντάρουν σε αυτές. Μη σας πω ότι ξέρουμε από τώρα το follow up που θα δώσει η κάθε ομάδα σε περίπτωση νίκης της.

Εμπειρία

Σε αγωνιστικό επίπεδο, θεωρητικά τα πράγματα είναι εξίσου ξεκάθαρα. Άλλωστε, σε αυτό το επίπεδο, δεν μπορείς , ούτε είναι φρόνιμο να πατήσεις ένα κουμπί και να αλλάξεις πολλά.

Τον Παναθηναϊκό τον βολεύει να ακολουθήσει την πετυχημένη συνταγή που τον θέλει να κρατάει χαμηλά το σκορ, βασισμένος στην σκληρή κλειστή του άμυνα και στον αργό ρυθμό, με σωστά φάουλ και με επιθέσεις « πέντε εναντίον πέντε», προκειμένου να αξιοποιήσει την εμπειρία βασικών μονάδων του. Είναι ζητούμενο πόσο έτοιμος θα εμφανιστεί ο Γκιστ ο οποίος ήταν ο MVP στα δυο ντέρμπι που προηγήθηκαν. Έτοιμος για να αναλάβει την ειδική αποστολή αναχαίτισης του Σπανούλη (και των διεισδύσεων και των ασίστ) μέσω της αντιμετώπισης του pick and roll, ώστε στις αλλαγές να μένει και να μαρκάρει ψηλό.

Γκιστ και Λάσμε στα καλά τους είναι για τον Ολυμπιακό μεγάλος μπελάς. Είναι επίσης ζητούμενο πόσο θα ανταποκριθεί ο Ούκιτς, ο οποίος δεν διανύει και την καλύτερη φόρμα του. Ή αν θα επιμείνει ο Πεδουλάκης στο συρρικνωμένο rotation των 8 παικτών , ή θα βασιστεί στο «εμφύλιο του πράγματος» .

Ενέργεια

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του, φαίνεται ότι θέλει και προτιμά να τρέξει ώστε να πάει το ματς σε περισσότερες επιθέσεις και να αξιοποιήσει την μεγαλύτερη ενέργεια και το βάθος των παικτών που χρησιμοποιεί. Όμως για να τρέξει υπάρχουν δυο απαραίτητες προϋποθέσεις: η μία είναι να πάρει τα ριμπάουντ και η δεύτερη είναι να ασκήσει πίεση και να δημιουργήσει προϋποθέσεις λάθους. Συν τοις άλλοις είναι καθοριστικό και για την δική του τύχη αλλά και για την τακτική του Παναθηναϊκού, το ποσοστό που θα σουτάρει τα ξεμαρκάριστα σουτ που ενσυνείδητα του δίνει η πράσινη άμυνα.

Αν και πάλι παίκτες όπως ο Σπανούλης, ο Λοτζέσκι, ο Σλούκας ή ο Πρίντεζης αστοχούν ξεμαρκάριστοι, σε ματς που για την ομάδα τους δεν είναι "ζωής ή θανάτου",δεν μπορεί κανείς να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλυση δεδομένων. Εκτός αν οι ψηλοί , καταφέρουν να αλλάξουν τα δεδομένα και να δημιουργήσουν απειλή από το ζωγραφιστό . Η ειδοποιός διαφορά συνίσταται στην επιστροφή του Πέτγουεϊ, ο οποίος δίνει ενέργεια στον αέρα (άμυνα, ριμπάουντ) και ενίοτε απειλεί. «Κλειδί» μπορεί να αποδειχθεί και ο σκληροτράχηλος Κόλινς, ο οποίος δεν σε αφήνει να τον περάσεις εύκολα, ούτε να τον ποστάρεις εύκολα (βλέπε Διαμαντίδης και Μασιούλις). Στην ουσία είναι δυο παίκτες που δεν έπαιξαν στα δυο τελευταία ντέρμπι του ΟΑΚΑ.

Pick and Roll

Από όλη αυτή τη συζήτηση, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, ότι το μοναδικό σημείο το οποίο περιμένουμε με ενδιαφέρον είναι να δούμε τον τρόπο που θα επιλέξουν ο Πεδουλάκης και ο Μπαρτζώκας να αντιμετωπίσουν το απέναντι pick an roll. Ως τώρα, ο Παναθηναϊκός δίνει έμφαση στην άμυνα "under" και τις αλλαγές λόγω των ψηλών κορμιών που διαθέτει. Ο Ολυμπιακός, επιλέγει να αμύνεται με "δυο εναντίον δυο» με το σκεπτικό ότι είναι καλύτερα να δεχθεί ένα καλάθι από μέσα, παρά να αρχίσει τις περιστροφές και να δώσει στον Παναθηναϊκό την ευκαιρία για την έξτρα πάσα και το σουτ, που είναι το αγαπημένο του παιχνίδι, χρόνια τώρα. Εκτός αν αυτή τη φορά, πάει σε παγίδες.

Κι ενώ εμείς κατεβάζουμε όλο τον τσελεμεντέ του μπάσκετ για να υποπτευθούμε τι μας περιμένει, εσείς ετοιμαστείτε να καταλήξουμε να συζητάμε για αυτές τιςπερίφημες στιγμιαίες επιλογές που αποκαλούμε "λεπτομέρειες", γιατί στο φινάλε από κάτι τέτοιες κρίνονται τα ντέρμπι.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ