ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το ξύλο της Μονακό, ο "άγραφος" Μακουντού και η επιστροφή του Ολυμπιακού στην Basket City Μπολόνια

EUROLEAGUE /  -  (EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / - (EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει πριν καν αρχίσει το ματς η Μονακό γύρισε το ματς με τον Ολυμπιακό σε ... καράτε-κιντ και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το πως όλα τα στραβά ήρθαν μαζεμένα στους "ερυθρόλευκους" αλλά και τον φάντη-μπαστούνι, Γιοάν Μακουντού,πριν την επιστροφή της ομάδας στη Μπολόνια μετά από 15 χρόνια.

Οι δυο καλύτερες επιθέσεις της EuroLeague αποφάσισαν να παίξουν ... ξύλο, μέχρι τελικής πτώσης. Στις λεπτομέρειες η Μονακό έριξε νοκ-άουτ τον Ολυμπιακό σε μια πολύ σημαντική νίκη που την κράτησε στην κορυφή αλλά και της δίνει απόλυτο πλεονέκτημα σε μια πιθανή ισοβαθμία με τους "ερυθρόλευκους", αφού τους έχει νικήσει και στο ΣΕΦ, άρα η πραγματική διαφορά δεν είναι μία, αλλά δύο νίκες.

Σε ένα ακόμη εκτός έδρας ματς πήγε στράφι το καλό ξεκίνημα, μια διαφορά που έφτασε ακόμη και στο +14. Για μια ακόμη φορά ο Ολυμπιακός είχε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ... πλημμύρας (έμεινε εφτάμισι λεπτά χωρίς καλάθι και έδωσε στους γηπεδούχους το δικαίωμα για ένα εντυπωσιακό 15-0), επέστρεψε μεν στο τέλος με δυο μεγάλα τρίποντα από Πίτερς και Μακ Κίσικ, αλλά στα τελευταία 110 δευτερόλεπτα πέτυχε μόλις ένα πόντο και έπεσε στο καναβάτσο.

Την κινητήρια ώθηση στη Μονακό δεν έδωσαν ούτε ο Τζέιμς, ούτε ο Οκόμπο, όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι. Ο παίκτης που έκανε τη διαφορά ήταν μέχρι χθες, τουλάχιστον για την EuroLeague, "αγραφος". Ο 22χρονος (γεννημένος στις 9/8 του 2000) φόργουορντ σέντερ ήρθε από το πουθενά και έκρινε το ματς.

Ο κύριος Γιοάν Μακουντού, που με τη Γαλλία είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ U-19 (στο Ηράκλειο Κρήτης), μετρούσε στην Ευρωλίγκα μόλις δυο ματς και σκάρτα τρία λεπτά. Δεν είχε δοκιμάσει καν να σουτάρει. Ερχόμενος το καλοκαίρι από τη Σολέ, έπαιρνε περισσότερο χρόνο στο πρωτάθλημα της LNB όπου σε 14 αγώνες μετράει ένα μέσο όρο 15 λεπτών με 7.2π και 2.7ρ.

Στον Ολυμπιακό πάντως ο τρίτος ψηλός της Μονακό εμφανίστηκε σαν ... φάντης μπαστούνης. Το τρίποντο που πέτυχε από τη γωνία έστειλε τη διαφορά στο +6 (2:18 πριν από το τέλος) τελειώνοντας το ματς με 9π και 6 ριμπάουντ, φοβερές άμυνες και θεαματικές φάσεις όπως το φόλοου-κάρφωμα μετά από ένα άστοχο λέι-απ του Τζέιμς.

Η αλήθεια είναι οι "ερυθρόλευκοι" ισοφάρισαν γρήγορα, αλλά ο Πίτερς που είχε πετύχει το ένα από τα δυο τρίποντα της ισοφάρισης, αστόχησε σε ένα λέι-απ χωρίς ισορροπία. Πρώτα ο Τζέιμς με ένα από τα γνωστά του φλότερ και ύστερα ο Άλφα Ντιαλό με τρίποντο, καθόρισαν τις εξελίξεις υπέρ της Μονακό, με τον δρόμο, ωστόσο, να ανοίγει ο "άσημος" Μακουντού.

Χαμένες βολές, λέι-απ και καρφώματα...

Μέχρι να εμφανιστεί πάντως ο φαντομάς Μακουντού, ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βάλει τη Μονακό ξανά στο παιχνίδι. Η πιο εύστοχη ομάδα της EuroLeague σε δίποντα και ελεύθερες βολές (και τρίτη σε ποσοστά από τα 6.75μ) τα έκανε μαντάρα!

Σε ένα ματς που τελείωσε με +4 πόντους για τους γηπεδούχους, οι Πειραιώτες είχαν 21 χαμένα τρίποντα και εννιά βολές στο σίδερο. Χάθηκαν εύκολα λέι-απ, ακόμη και δυο καρφώματα (ένα από τον Μπλακ, χωρίς μάλιστα αντίπαλο κι ένα από τον Μακ Κίσικ, που πήρε μεν φάουλ, αλλά έβαλε μόνο μια βολή).

Κι όλα αυτά ενώ στην πρώτη περίοδο ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί με 20-8, έχοντας 7/10 δίποντα και μόλις ένα λάθος. Στα υπόλοιπα τριάντα λεπτά, έβαλε μόλις 40 π (με 5/16 δ) με το καλάθι να μικραίνει σαν δαχτυλήθρα. Μετά το 34-22 που έγραψε ο Πίτερς, 3:49 πριν τη λήξη της δεύτερης περιόδου, έσβηνε ο διακόπτης και έπεφτε ... βαθύ σκοτάδι.

Η Μονακό αποφάσισε να πιέσει πολύ πιο έξω από τη ρακέτα της, άρχισαν να πέφτουν κορμιά, οι άμυνες είχαν εκατέρωθεν δυο και τρία φάουλ στην ίδια θέση. Ο Ολυμπιακός απάντησε μεν με το ίδιο νόμισμα, έβαλε πολύ δύσκολα στην επίθεση των γηπεδούχων, ωστόσο, είχε απωλέσει το καθαρό μυαλό και την ηρεμία με την οποία είχε μπει στο παιχνίδι.

Στο ένα λάθος της πρώτης περιόδου, προστέθηκαν άλλα 13 στα υπόλοιπα τριάντα λεπτά, με κανέναν απ' όσους δοκίμασε ο Μπαρτζώκας να μην μπορεί να βγει μπροστά! Ο Πίτερς ήταν ο πρώτος σκόρερ και ο πιο εύστοχος από μακριά, υστερούσε όμως στις προσωπικές άμυνες και κυρίως στα ριμπάουντ. Αντίθετα ο Βεζένκοβ, που ψάχνει ακόμη τα πατήματα του μετά τον τραυματισμό του, έπαιρνε μεν τα ριμπάουντ, αλλά έχανε τα σουτ! Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Ο Μπαρτζώκας έβλεπε -σχεδόν με απόγνωση- τον πάντα σταθερό Τόμας Γουόκαπ να κάνει τέσσερα λάθη συνεχόμενα, τον Σλούκα να χάνει δικές του προσπάθειες ακόμη και λέι-απ και τον Κάναν να μένει στα οκτώ εύστοχα τρίποντα που πέτυχε εναντίον της ΑΕΚ.

Ο Φαλ που έδειχνε ανίκητος στο πρώτο δεκάλεπτο, παγιδεύτηκε από τα κοντά σχήματα του Ομπράντοβιτς, ο Παπανικολάου δεν είχε συνέχεια μετά το άψογο ξεκίνημα του και ο Μπλακ που έμοιαζε έτοιμος για ρόλο-κλειδί, έχασε ένα σίγουρο κάρφωμα και τέσσερις βολές. Με τη διαφορά στο -4, μπορεί να ήταν και πολύ καθοριστικές οι απώλειες...

Στη Μπολόνια μετά από 15 χρόνια

Κάποτε ο Ολυμπιακος ταξίδευε σχεδόν κάθε χρόνο στην Basket City όπως λεγόταν η Μπολόνια λόγω της συνύπαρξης Βίρτους και Φορτιτούτο Μπολόνια. Υπήρχε πολύς φανατισμός τότε, με τους τιφόζι και των δυο ομάδων να δημιουργούν τρομερή ατμόσφαιρα αλλά και τους ερυθρόλευκους να πετυχαίνουν ορισμένες από τις πιο μεγάλες νίκες της ιστορίας τους.

Τώρα επισκέπτονται την πρωτεύουσα της Εμίλια Ρομάνα μετά από μια δεκαπενταετία. Ήταν 3/1 του 2008 όταν οι "ερυθρόλευκοι" είχαν νικήσει εύκολα την παραπαίουσα Βίρτους με 91-80. Το ματς είχε γίνει στο Πάλα Μαλαγκούτι, με πρώτο σκόρερ για τον Ολυμπιακό που κοούτσαρε ο Πίνι Γκέρσον, τον Λιν Γκριρ (23π), Άλλους 17π είχε πετύχει ο Κιντέλ Γουντς, ο Μαρκ Τζάκσον είχε 16 και ο Μασιγιάουσκας 10.

Τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα στο δεύτερο συνεχόμενο εκτός έδρας ματς των Πειραιωτών. Η Βίρτους βρίσκεται υπό πίεση, είναι ικανή για το χειρότερο, αλλά και για το καλύτερο (νίκη στη Βαρκελώνη, ήττα εντός έδρας από τη Ζαλγκίρις) κάτι που κάνει το ματς ακόμη πιο δύσκολο.

Ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες του δεν έχουν περιθώρια να αναλύσουν διεξοδικά πως έχασαν στο Μονακό. Γνωρίζουν, ωστόσο, ότι με μια νίκη στη Μπολόνια θα έχουν κάνει καλή δουλειά σε αυτή την διαβολοβδομάδα και πριν επιστρέψουν στο ΣΕΦ όπου θα δώσουν δυο σπουδαία ματς με Ρεάλ και Μακάμπι.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΟΝΑΚΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ