ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Τι είχες Ολυμπιακέ, τι είχα πάντα, αλλά και τι θα έχει στο μέλλον

Τι είχες Ολυμπιακέ, τι είχα πάντα, αλλά και τι θα έχει στο μέλλον
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός έδειξε πάλι τις γνωστές αρετές του κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον τρόπο που νίκησε ξανά τον Παναθηναϊκό και τα οφέλη μιας πολύ σημαντικής νίκης για τους "ερυθρόλευκους" και για βαθμολογικούς λόγους.

Ο Ολυμπιακός μέσα στο φλεγόμενο ΟΑΚΑ των 19.000 θεατών ένιωσε για τα καλά τη δύναμη του νέου (αλλά και άγουρου) Παναθηναϊκού, χρειάστηκε να σφίξει το ροτέισον σε έξι, μόλις, παίκτες να νικήσει την δική του κούραση, τον οίστρο του Κώστα Σλούκα, την παραλίγο εμβληματική εμφάνιση του Γκριγκόνις και με ένα εντυπωσιακό 12-0 στην παράταση (συνολικά 14-4) έφυγε θριαμβευτής στο πρώτο κανονικό ντέρμπι της χρονιάς.

Μεγάλη νίκη, όπως και να το δει κανείς. Στο ΟΑΚΑ, απέναντι στον φετινό Παναθηναϊκό δεν θα περάσουν πολλοί, οπότε αυτό το διπλό, έστω κι αν βρισκόμαστε μόλις στην πρώτη από τις 34 αγωνιστικές, έχει τη δική του, ξεχωριστή, σημασία. Μεγάλη, επίσης, γιατί ήταν η δεύτερη κόντρα στον "αιώνιο" αντίπαλο μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, με τους "ερυθρόλευκους" σε τελική ανάλυση να αναδεικνύουν όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που τους έκαναν μια ομάδα στο πιο πάνω ράφι της EuroLeague.

Ψυχολογικά το αβαντάζ είναι τέτοιο που κάνει τον Ολυμπιακό να αισθάνεται άνετα, ώστε να ενσωματώσει σιγά-σιγά τους τραυματίες του (Φαλ-Μπραζντέικις) και να δουλέψει ακόμα περισσότερο στη χημεία για να γίνει καλύτερος μέσα στη διαδρομή της χρονιάς.

Η άμυνα και ο πλουραλισμός του

Σε ένα βράδυ όπου οι "ερυθρόλευκοι" δεν πήραν βοήθειες από τον πάγκο τους, φρόντισε να γυρίσει το ματς που στο δεύτερο δεκάλεπτο είχε στείλει την μπίλια στο πράσινο πρώτα με την τρομερή άμυνα του κι ύστερα με τον επιθετικό πλουραλισμό σε σκορ και δημιουργία των έξι παικτών που έβγαλαν τα 25 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο και στην παράταση του ματς.

Ο Ολυμπιακός είχε δεχθεί 43 πόντους στις δυο πρώτες περιόδου. Ο Παναθηναϊκός μάλιστα ξεκίνησε την τρίτη περίοδο σκοράροντας για τρεις (Ερνανγκόμεθ) πηγαίνοντας τη διαφορά στο +10. Μόνο που στο υπόλοιπο του αγώνα έπεσε σε ύφαλο, βάζοντας μόλις 28, παραδίδοντας πνεύμα στο έξτρα πεντάλεπτο, όπου σημείωσε μόλις ένα καλάθι κι ενώ όλα είχαν κριθεί.

Δεν ξέρουμε αν ήταν προσχεδιασμένο, ή βγήκε μέσα από τη ροή του ματς, αλλά ο Ολυμπιακός είχε προαποφασίσει να σταματήσει -όσο γινόταν καλύτερα- την πάσα του Κώστα Σλούκα. Ίσως κάτι τέτοιο να είχε στο μυαλό του κι ο αρχηγός του Παναθηναϊκού που αποφάσισε να πάρει το ματς στα χέρια του σε ένα ιδιαίτερο ρόλο σκόρερ χωρίς δημιουργία. Οι 20π του Σλούκα είναι πολλοί, οι 3 ασίστ όμως σε σχέση μάλιστα με τα 7 λάθη, αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά της άμυνας του Ολυμπιακού πάνω στον διεθνή άσο.

Προσηλωμένη η άμυνα του Ολυμπιακού να χαλάει τα πικ εν ρολ των "πρασίνων", βρήκε την ευκαιρία να ροκανίσει τη διαφορά, να ισοφαρίσει και να περάσει μπροστά. Όταν το ματς γυρνούσε στα μέτρα του, οι περισσότεροι διαισθάνονταν ότι η πλάστιγγα έγερνε πλέον προς το κόκκινο. Θα μπορούσαν, βέβαια, τα πράγματα να είναι διαφορετικά γιατί αν ο Λεσόρ δεν έκανε τραγικό λάθος στα 20'' πριν από το τέλος, δίνοντας δώρο στον Ολυμπιακό την μπάλα. Ο Γουόκαπ, όμως, αστόχησε, ο Σλούκας προσπάθησε με πίεση χρόνου να βάλει ένα μπάζερ μπίτερ και τα πάντα κρίθηκαν στην παράταση.

Ήδη ο Γουόκαπ είχε εξουθενώσει τον Σλούκα με ένα ασφυκτικό μαν του μαν, σε μια βραδιά όπου ο Αμερικανός διεθνής με την Εθνική Ελλάδος, τελείωσε το ματς έχοντας 5/10 τρίποντα! Μια αντίστοιχη ισορροπία πιέζοντας στην άμυνα ακόμα και ψηλότερους αντιπάλους, αλλά και σκοράροντας μεγάλα σουτ (με κορυφαίο αυτό στο ξεκίνημα της παράτασης) είχε και ο καταπληκτικός Αϊζέα Κάναν που συνέχισε την παράδοση του να παίζει πάντα καλά εναντίον του Παναθηναϊκού (και γενικά στα κρίσιμα παιχνίδια).

Οι δυο γκαρντ του Ολυμπιακού έδωσαν ρεσιτάλ και τους μιμήθηκε ο Πίτερς σε μια εμφάνιση Βεζένκοβ, με νταμπλ-νταμπλ (17π-10ρ) και κορυφαία αξιολόγηση (31), αλλά και τέσσερα κλεψίματα, απόδειξη της σπουδαίας άμυνας που έπαιξε στα σχεδόν 37 λεπτά που αγωνίστηκε.

Ο ψηλός και ένας ακόμα κοντός

Μέσα στη ρακέτα δέσποσε η μοφή του Νίκολα Μιλουτίνοβ. Δεν είπε όχι στην αδυναμία του Παναθηναϊκού να μεταφέρει το παιχνίδι μέσα στο καλάθι ώστε να προσπαθήσει να τον φθείρει, αφού έπαιζε με 2 φάουλ από το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Ο Σέρβος διαχειρίστηκε άψογα το ματς, έμεινε και στα 25 λεπτά (β΄ημίχρονο και παράταση) και την ώρα που ο Μπαρτζώκας ετοιμαζόταν να του δώσει μια ανάσα, ρίχνοντας ξανά στο "5" τον Σίκμα, έκανε ένα εντυπωσιακό κόψιμο στον Σλούκα και ένα αεροπλανικό κάρφωμα στην επίθεση!

Δεν δαπάνησε τυχαία ο Ολυμπιακός ένα σωρό λεφτά για να τον ξαναφέρει στον Πειραιά. Ήθελε και ο ίδιος πολύ, καταλαβαίνοντας ότι σε αυτό το σύστημα του Ολυμπιακού, θα είχε ένα φουλ-πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το πρώτο όνομα, πάντως, που κύκλωσε ο Μπαρτζώκας εν όψει των φετινών μεταγραφών ήταν εκείνο του Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος. Κι ο Αμερικανός που αντιμετωπίστηκε σχεδόν με ... γκρίνια από τους διάφορους επαΐοντες, ήταν το κερασάκι στην "ερθρόλευκη" τούρτα του ντέρμπι. Ο Γκος πέτυχε 12 πόντους στα τελευταία εννιά λεπτά, με τους πέντε της παράτασης να οριστικοποιούν τον θρίαμβο του Ολυμπιακού.

Θα βάζαμε στην εξίσωση και τον Κώστα Παπανικολάου, που σκόραρε μόλις 3π, έδωσε ωστόσο 5 ασίστ και μαζί με τον Πίτερς (4 τελικές πάσες) έκαναν τον Γιώργο Μπαρτζώκα να χαμογελάει πλατιά για τη συνολική δημιουργία της ομάδας του. Το χάρηκαν οι "ερυθρόλευκοι" και ο μαέστρος προπονητής τους. Φάνηκε και στα αποδυτήρια με τους πανηγυρισμούς της νίκης

Το ξεκίνημα, λοιπόν, ήταν ιδανικό. Παρά τα προβλήματα των απουσιών, το κακό δεύτερο δεκάλεπτο, την ανετοιμότητα μερικών παικτών, όλα καλύφθηκαν από τις διαδοχικές υπερβάσεις μετά την τρίτη περίοδο και την ομαδική αντίδραση. Αν είναι αυτό το μπάσκετ που ονειρεύεται ο Μπαρτζώκας; Σίγουρα αυτό πρεσβεύει. Με όλους να σκίζονται και στα δυο κομμάτια του γηπέδου, να υπάρχουν ένα σωρό πρωταγωνιστές και μια αίσθηση ότι στο τέλος κάτι θα γίνει και θα κερδίσει η ομάδα του.

Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός σίγουρα δεν καταστράφηκε με μια ήττα, αρχίζει όμως να νιώθει τον χρόνο πιεστικά πάνω του. Οι "πράσινοι" έχουν προοπτικές, αλλά είναι φανερό πως βρίσκονται μόλις στο ξεκίνημα μιας πολύ μεγάλης σεζόν. Ο Αταμάν καταλαβαίνει ότι πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ μαζί με τους παίκτες του για να δικαιώσει τις υπερβολικές προσδοκίες, που οι δικές του δηλώσεις πάντως, έχουν δημιουργήσει.

Δεν είναι πολύ εύκολη η μετάβαση παικτών όπως ο Γκάι, ο Γκραντ και ο Μπαλτσερόφσκι στο επίπεδο της Ευρωλίγκας, εδώ ακόμα και ο πολύ ταλαντούχος Ερνανγκόμεθ δυσκολεύεται. Ο Παναθηναϊκός θα βρει κάποια στιγμή τη χημεία του, αλλά θα πρέπει να έχει πάρει και κάποιες σημαντικές νίκες σε μια πολύ δύσκολη διοργάνωση όπως φάνηκε με το καλημέρα η φετινή EuroLeague.

ΥΓ: Δεν είναι τόσο λογικό στην πρώτη κιόλας αγωνιστική να συζητάμε για αλλαγές ή προσθήκες παικτών. Ακόμα οι δυο ομάδες δεν έχουν παίξει πλήρεις! Και καλά ο Παναθηναϊκός έχασε δυο ντέρμπι, ενδεχομένως να δικαιολογείται (που δεν δικαιολογείται) αυτή η κουβέντα. Το να γίνεται τέτοια κουβέντα για τον νικητή Ολυμπιακό με ξεπερνάει...

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ