STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Τα σενάρια του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ για τη συνέχεια Παναθηναϊκού AKTOR και Ολυμπιακού

Τα σενάρια του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ για τη συνέχεια Παναθηναϊκού AKTOR και Ολυμπιακού
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Τι θα κρίνει το ντέρμπι του ΟΑΚΑ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό; Ο Γιάννης Φιλέρης θυμίζει τα σενάρια που προκύπτουν από τη νίκη των πρασίνων στο ΣΕΦ και την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής του πρωταθλήματος με τον έξτρα τρίτο γύρο...

Δεν είναι ο τελικός των τελικών, δεν θα κρίνει ολοκληρωτικά την τύχη των δυο ομάδων, αλλά δεν είναι και αδιάφορο το σημερινό αιώνιο ντέρμπι, ανάμεσα σε Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό (20:15, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24). Αν μάλιστα έχουμε ίδιο νικητή με το ματς του πρώτου γύρου (δηλαδή τον Παναθηναϊκό) θα έχει κριθεί 100% η πρώτη θέση της κανονικής περιόδου, καθώς ακόμα κι αν ο Ολυμπιακός επικρατήσει στο ντέρμπι του έξτρα τρίτου γύρου, το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs θα έχουν οι πράσινοι.

Τρίτος γύρος είπαμε; Αν το ξεχάσατε η φετινή Stoiximan Basket League έχει μια σημαντική καινοτομία. Η κανονική περίοδος δεν θα ολοκληρωθεί στην τελευταία αγωνιστική του β' γύρου, αφού με βάση την προκήρυξη οι 12 ομάδες θα χωριστούν σε δυο γκρουπ και θα δώσουν -η κάθε μία- άλλους πέντε αγώνες.

Από τα ματς των ομάδων στις θέσεις 7-12 θα οριστικοποιηθεί ο υποβιβασμός της 12ης στην τελική βαθμολογία, ενώ ταυτόχρονα 7ος και 8ος θα πάρουν το εισιτήριο για τα playoffs, για τα οποία την υπόλοιπη κατάταξη θα καθορίσουν οι αγώνες του ομίλου 1-6.

Τα παιχνίδια της ενδιάμεσης φάσης είναι ήδη προκαθορισμένα και πλεονέκτημα έδρας έχουν εκείνοι που τερμάτισαν σε υψηλότερη θέση στο τέλος του β' γύρου. Στη δεύτερη αγωνιστική έχουμε το ζευγάρι 1-2, τη μονομαχία δηλαδή των δυο "αιωνίων" που κατά 99.9% θα βρεθούν και φέτος στην κορυφή.

Κι εκείνο το ματς είτε θα είναι παντελώς αδιάφορο, είτε θα κρίνει οριστικά ποια θα πάρει το πλεονέκτημα εν όψει playoffs.

Ποια είναι, λοιπόν, τα σενάρια του αποψινού ντέρμπι που αφορούν και την επόμενη μέρα; Ας τα δούμε

Νίκη Παναθηναϊκού AKTOR: Οι πράσινοι κάνουν το 2-0 απέναντι στον Ολυμπιακό και απλοποιούν τα πράγματα. Θα έχουν, ό,τι κι αν γίνει στο παιχνίδι του τρίτου γύρου (στο ΟΑΚΑ) το πλεονέκτημα έδρας. Για να μην είναι πρώτοι θα πρέπει στα επόμενα εφτά ματς της κανονικής περιόδου να χάσουν τα ... τρία, αφού ακόμα και σε ισοβαθμία με τους ερυθρόλευκους θα είναι καλύτεροι, χάρη στις δυο νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Νίκη Ολυμπιακού μέχρι 11 πόντους: Οι Πειραιώτες θα ισοφαρίσουν τις νίκες, αλλά θα υστερούν στο γκολ-αβερέιτζ των μεταξύ των δυο ομάδων παιχνίδια (ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει επικρατήσει με 66-54 μέσα στο ΣΕΦ, διαφορά δηλαδή 12 πόντων). Αυτό σημαίνει ότι ο τρίτος αγώνας θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ και θα είναι ο τελικός για την πρώτη θέση και το πλεονέκτημα στα playoffs.

Νίκη Ολυμπιακού με +12 πόντους: Οι πρωταθλητές θα έχουν κάνει την πλήρη ανατροπή με ισοφάριση στις νίκες αλλά και καλύτερη διαφορά πόντων από την ήττα τους στο ματς του πρώτου γύρου. Κάπως έτσι πάνε στο ντέρμπι του τρίτου γύρου, ως γηπεδούχοι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αφού θα είναι αυτοί πρώτοι στη βαθμολογία. Ο τελικός, δηλαδή, για το αβαντάζ των πλέι-οφ μεταφέρεται στο Φάληρο.

Νίκη Ολυμπιακού με 12 πόντους: Εδώ θα έχουμε την απόλυτη ισοβαθμία. Από μία νίκη οι δυο ομάδες και με ίδια διαφορά πόντων. Σε αυτή την περίπτωση μετράει ο συντελεστής επίθεσης και άμυνας, με τον Ολυμπιακό αυτή τη στιγμή να είναι καλύτερος. Θα χρειαστεί, βέβαια, να περιμένουμε τη λήξη του πρωταθλήματος, αφού τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα σκορ των δυο ομάδων στα εναπομείναντα εφτά ματς. Αν πάντως παραμείνει η υπεροχή του Ολυμπιακού τότε το ματς του τρίτου γύρου θα διεξαχθεί πάλι στο Ειρήνης και Φιλίας.

Για τα σενάρια στις νίκες του Ολυμπιακού εξυπακούεται ότι τόσο οι κόκκινοι, όσο και οι πράσινοι δεν θα έχουν άλλες απώλειες μέχρι τη λήξη του β' γύρου και θα παραμένει η ισοβαθμία μεταξύ τους...

Με αέρα στην Ευρωλίγκα...

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το καθαρά αγωνιστικό μέρος και τα κέρδη που θα προκύψουν για το νικητή στη συνέχεια της φετινής σεζόν, με την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής.

Υπάρχει, φυσικά, και η ψυχολογία που μια νίκη επί του "αιωνίου" δημιουργεί δεδομένα και κυρίως δίνει αέρα στη μάχη και των δυο στην Ευρωλίγκα σε μια εβδομάδα κομβικής σημασίας με τον Παναθηναϊκό να επισκέπτεται το Βελιγράδι για να παίξει εναντίον της Μακάμπι και τον Ολυμπιακό να ταξιδεύει στη Μαδρίτη για να παίξει με τη Ρεάλ που τελευταία γέμισε από τραυματίες...

Για τον Παναθηναϊκό ΑΚΤΟΡ μια δεύτερη συνεχόμενη νίκη επί του Ολυμπιακού επιβεβαιώνει την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδα του Αταμάν, αλλά και την βάζει σε καθαρό ρόλο φαβορί, πλέον, απέναντι στους "ερυθρόλευκους" από τους οποίους έχει χάσει σχεδόν όλους τους αγώνες και κυρίως τους τίτλους των δυο τελευταίων ετών.

Θα είναι η απόδειξη με... ΦΠΑ ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει επιστρέψει δριμύτερος, ώστε να επιστρέψει στην κορυφή τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Ο κόσμος του περιμένει πως και πως το ματς, με ένα sold out για ένα ακόμη βράδυ να θεωρείται βέβαιο στο ΟΑΚΑ, που ήδη έχει ζήσει μεγάλες στιγμές με τη φετινή ομάδα, προσδοκώντας, βέβαια, σε ακόμα μεγαλύτερες στο τελείωμα της χρονιάς.

Ο Εργκίν Αταμάν που πανηγύρισε τη νίκη της Παρασκευής επί της Παρτίζαν με υψωμένες γροθιές ξέρει ότι ένα 2-0 επί του Ολυμπιακού θα γιορταστεί ακόμα πιο πολύ από το παθιασμένο κοινό της ομάδας του.

Αλλά και για τον Ολυμπιακό η νίκη θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι πρωταθλητές αναζητούν μια μεγάλη νίκη που θα διαπεράσει σαν ηλεκτροσόκ ολόκληρο τον "ερυθρόλευκο" οργανισμό. Θα είναι μια πολύ ηχηρή απάντηση σε ό,τι έχει αμφισβητηθεί φέτος στον Πειραιά, με την όποια σύγκριση της φετινής με την περσινή ομάδα των θαυμάτων και της εκπληκτικής πορείας σε Ελλάδα και Ευρωλίγκα.

Θα' ναι μια τόνωση ηθικού και αυτοποποίθησης για την ομάδα του Μπαρτζώκα και μια υπενθύμιση προς τον Παναθηναϊκό AKTOR για το ποιος έχει τα πρωτεία τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή τη διετία, ο Ολυμπιακός όποτε κλυδωνιζόταν από τα αποτελέσματα του στην Ευρώπη, έβρισκε ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για να κάνει ριστάρτ και να φεύγει ξανά μπροστά.

Θα το επιχειρήσει και φέτος; Σε μια πολύ πιο διαφορετική κατάσταση, ατμόσφαιρα και προγνωστικά; Οι απαντήσεις-και για τον Ολυμπιακό- το βράδυ της Δευτέρας στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Πάντα η νίκη επί του αιωνίου "φτιάχνει" την ψυχολογία εκείνου που κερδίζει. Του φτιάχνει τη διάθεση, του αλλάζει ή του ανανεώνει τον αέρα, μπορεί να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα με μεγαλύτερη άνεση και να δει τα επόμενα ματς με μεγαλύτερη αισιοδοξία, κάνοντας ταυτόχρονα και μια δήλωση προθέσεων εν όψει της μονομαχίας που -εκτός απροόπτου- θα ακολουθήσει τον Φεβρουάριο στο Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδας Μπάσκετ ΟΠΑΠ.

Ο ηττημένος δεν χάνει βέβαια τα πάντα, αλλά λίγη μουρμούρα και εσωστρέφεια, όσο να' ναι θα τον ταλαιπωρήσει...

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ