STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Τα πάντα όλα ο Παναθηναϊκός, υπεύθυνη δήλωση ο Ολυμπιακός

BASKET LEAGUE 2023 - 2024 /  -  (  / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE 2023 - 2024 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η μπίλια έκατσε στο "πράσινο" με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει τα πάντα όλα, τον Ολυμπιακό να κάνει μια επική επιστροφή και να αφήνει... υπεύθυνη δήλωση για τη συνέχεια. Η πεντάδα και η πίεση του Αταμάν, τα 17 λάθη των "ερυθρολεύκων" και το φινάλε θρίλερ. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης.

Το πάρτι που περίμενε ο κόσμος του Παναθηναϊκού, αλλά και υποδήλωνε το +15 περίπου εφτά λεπτά πριν από το φινάλε, δεν έγινε. Ο Ολυμπιακός πήγε να το χαλάσει, ο Γουίλιαμς-Γκος όμως αστόχησε στην πιο κρίσιμη επίθεση των "ερυθρολεύκων" στα 10.2'' πριν από τη λήξη. Αντί για γκολ-φάουλ, που θα έβαζε την ομάδα του μπροστά, έβαλε μόλις μια βολή και έτσι ο ΠΑΟ χάρη στην ψυχραιμία των Γκριγκόνις - Καλαϊτζάκη, πήρε όλα όσα ήθελε.

Τη νίκη, το 2-0 επί του Ολυμπιακού, για πρώτη φορά σε κανονική περίοδο μετά από πολλά χρόνια και κυρίως το μεγάλο πλεονέκτημα έδρας για τα πλέι-οφ. Για να μην είναι πρώτος ο Παναθηναϊκός πρέπει να χάσει ... τρεις φορές στα 12 ματς που απομένουν (7 στον β΄γύρο και 5 στην έξτρα φάση που προστέθηκε φέτος στη Stoiximan Basket League) συμπεριλαμβανομένου, βεβαίως, του αγώνα των δυο ομάδων στο ΟΑΚΑ. Μπορεί να συμβεί, αλλά σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Οι "πράσινοι" έφυγαν γεμάτοι χαμόγελα, με το παθιασμένο κοινό να τους αποθεώνει. Σημασία έχει άλλωστε η νίκη, όχι ο τρόπος. Ο Παναθηναϊκός που αναγκάστηκε να παίξει σχεδόν ολόκληρο το ματς χωρίς τον Κώστα Σλούκα (αποχώρησε με πρόβλημα στους προσαγωγούς) ήξερε ότι δεν θα είχε δημιουργία και στήριξε την επικράτηση του, πρώτα στο ατομικό ταλέντο του απαράμιλλου- για ένα ημίχρονο- Κέντρικ Ναν, ύστερα στην ευστοχία του Μάριους Γκριγκόνις από μακριά (3/5 τρίποντα), στην υπεροπλία του από κάποια στιγμή και μετά μέσα στο καλάθι, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του Νίκολα Μιλουτίνοβ και τα πέντε φάουλ του Πετρούσεβ και σίγουρα στην πίεση πάνω στην μπάλα, που στο τέλος αποδείχθηκε ο καταλύτης της νίκης του.

Προσέξτε. Ο Ολυμπιακός στο τέλος της βραδιάς σούταρε καλύτερα, έδωσε 20 έναντι 11 ασίστ, πήρε τη μάχη των ριμπάουντ (32-30) έστω και χωρίς κλασικό σέντερ, αλλά... έχασε! Γιατί; Το στατιστικό των "ερυθρολεύκων" έγραψε συνολικά 17 λάθη. Πάρα πολλά για ένα τέτοιο ματς, που κρίθηκε, εν τέλει, στις λεπτομέρειες.

Και τα περισσότερα απ' αυτά προήλθαν από την πίεση της πράσινης άμυνας. Από το ξεκίνημα του αγώνα ο Αταμάν ήθελε να μην αφήσει τους Ολυμπιακούς σε... ησυχία. Τα 9 κλεψίματα που έκαναν οι παίκτες του είναι η απόδειξη. Συνολικά ο Παναθηναϊκός σκόραρε 24 πόντους από τα σφάλματα των αντιπάλων του.

Δέκα λάθη έκαναν μαζί οι γκαρντ του Ολυμπιακού (6 ο Γουόκαπ, 4 ο Γουίλιαμς-Γκος) δείγμα της αφόρητης πίεσης που ασκήθηκε από τα γκαρντ του Παναθηναϊκού. Και ένα τέτοιο σφάλμα, μια κακή πάσα του Γουόκαπ προς τον Παπανικολάου έκρινε οριστικά τον αγώνα, αφού από τη λάθος επαναφορά και το κλέψιμο του Καλαϊτζάκη δεν έγινε ένα τρίποντο μιας πιθανής ισοφάρισης και η μπίλια καθόταν οριστικά στο πράσινο.

Με... πέντε παίκτες συν ένα στόπερ

Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός έπαιξε με μια πεντάδα. Οι βασικοί του δηλαδή (Ναν, Γκριγκόνις, Γκραντ, Λεσόρ, Μήτογλου), που τελείωσαν άπαντες με διψήφιο νούμερο πόντων έχοντας στο ματς, ο καθένας ξεχωριστά τις καλές τους στιγμές και όλοι μαζί πέτυχαν τους 78 από τους 85π της ομάδας τους.

Σε ρόλο κλειδί, ωστόσο, βρέθηκε ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, που έμοιαζε με στόπερ. Ο νεαρός έπεσε σαν καμικάζι πάνω στον Γουόκαπ στο ξεκίνημα της επανάληψης, θέλοντας να αποκόψει τον Αμερικανό από την λειτουργία όλης της ομάδας, εν μέρει το κατάφερε, αλλά και όταν ο Ολυμπιακός επέστρεψε, διεκδικώντας ακόμα και τη νίκη, ήταν εκεί για να δώσει βοήθειες.

Στο τέλος έβαλε και τις βολές, ώστε να εξασφαλίσει οριστικά το ματς υπέρ της ομάδας του.

Η "δήλωση" του Ολυμπιακού

Δεν είναι σωστό να χρυσώνεται το χάπι για τον ηττημένο του ντέρμπι. Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός άφησε το στίγμα του στο ματς, υπενθυμίζοντας στον αντίπαλο του ότι παραμένει ανταγωνιστικός και δεν πρόκειται να λυγίσει σε μια τόσο καυτή έδρα όπως το πολύ καυτό τελευταία ΟΑΚΑ.

Οι "ερυθρόλευκοι" βρέθηκαν δυο φορές πίσω με -14 πόντους με τη μεγαλύτερη διαφορά να αγγίζει το -15 κοντά στο 33. Και στις τρεις οι Πειραιώτες επέστρεψαν. Η τελευταία μάλιστα έγινε χωρίς κανονικό σέντερ αφού είχαν βγει νοκ-άουτ ο τραυματίας Μιλουτίνοβ και ο εξαιρετικός Πετρούσεβ, που έκανε το καλύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα του Ολυμπιακού δείχνοντας πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει τους πρωταθλητές.

Ο Γκος έκανε ένα μεγάλο ματς, χωρίς να λυγίσει από τα ... χορευτικά του Ναν. Έδωσε ρυθμό, πάσες και σκορ στον Ολυμπιακό, στο δεύτερο μέρος βοήθησε στον περιορισμό του πράσινου NBAer, αλλά έχασε το τελευταίο λέι-απ που θα ισοφάριζε το ματς (και με τη βολή του φάουλ, που κέρδισε, ενδεχομένως να έβαζε μπροστά την ομάδα του), ο Πίτερς έβαλε το τρίποντο με το οποίο πήγε τη διαφορά στον πόντο και έδωσε τεράστιες μάχες με τον Μήτογλου, ενώ η συνδυασμένη άμυνα προσαρμογής στο τέλος παραλίγο να κερδίσει το ματς.

Περιέργως ο Παναθηναϊκός -ελλείψει Μιλουτίνοβ και Πετρούσεβ- δεν πέρασε ούτε μια φορά την μπάλα μέσα στη ρακέτα για να έχει ένα εύκολο καλάθι από τον Λεσόρ και με αυτή την άμυνα καμικάζι τον Πίτερς και τον Παπανικολάου να εναλλάσσονται στο "5", ο Ολυμπιακός κράτησε τον αντίπαλο του χωρίς πόντο για τριάμισι λεπτά.

Οι πέντε πόντοι, μάλιστα, που έβαλε στα τελευταία 27'' ο Παναθηναϊκός προήλθαν από τη γραμμή του φάουλ.

Έφυγε, λοιπόν, ικανοποιημένος από το ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός; Όχι, βέβαια. Μπορεί όμως να πιστεύει ότι με την επιστροφή των δυο του σέντερ θα απειλήσει τον αντίπαλο του μέσα στο σπίτι του. Μήπως όμως το ίδιο σκέφτεται και ο Παναθηναϊκός, όταν επιστρέψουν υγιείς Σλούκας και Βιλντόσα;

Εντάξει, όλα αυτά είναι εικασίες. Η πραγματικότητα του παρκέ είναι αυτή που θα δώσει τις οριστικές απαντήσεις. Και προς το παρόν οι δυο προπονητές έχουν να σκεφτούν τα ματς της EuroLeague που ακολουθούν και θα υποχρεωθούν να τα δώσουν χωρίς τον Σλούκα ο Παναθηναϊκός (στο Βελιγράδι κόντρα στη Μακάμπι) και χωρίς Μιλουτίνοβ-Φαλ ο Ολυμπιακός (στη Μαδρίτη εναντίον της Ρεάλ).

Λέτε να προκύψουν έκτακτες προσθήκες; Κι αυτό ... παίζει, αφού ένας τραυματισμός μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Όσο για τα αιώνια ντέρμπι, μέσα στον Φεβρουάριο υπάρχει το νέο ραντεβού στο final eight του Κυπέλλου, όπου θα κριθεί και ένας τίτλος. Μέχρι στιγμής το σκορ είναι 2-2 κι ακόμα, να είστε σίγουροι, δεν έχουμε δει τίποτα...

Δείτε την Game Night:

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ