ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στον Ολυμπιακό έφταναν έξι λεπτά και ένας τεράστιος Φαλ, πριν το ταξίδι στο Βελιγράδι

EUROLEAGUE 2023-2024 /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2023-2024 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Το εντυπωσιακό 18-0 που ακολούθησε του λέι-απ του Ντε Κολό, όταν η Βιλερμπάν 6:32 πριν το τέλος προηγήθηκε με ένα καλάθι διαφορά, έλυσε τους γρίφους για τον Ολυμπιακό κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον τρομερό Μουσταφά Φαλ και την σημασία του μεγάλου αγώνα που έρχεται με την Παρτίζαν.

Του έφταναν έξι λεπτά του Ολυμπιακού για να ρίξει στο καναβάτσο την Βιλερμπάν και να φτάσει στις 19 νίκες στην φετινή EuroLeague. Η αλήθεια είναι ότι δεν κέρδισε τόσο εύκολα, όσο δείχνει η τελική διαφορά, ωστόσο ποιος είπε ότι ακόμα και αυτοί οι θεωρητικά εύκολοι αγώνες δεν έχουν άγχος, ή δεν μπορούν να κρύβουν εκπλήξεις. Η Άλμπα λίγο έλειψε να αφήσει "ξερή" την Εφές, χάνοντας στην τελευταία κατοχή.

Το Μιλάνο πήγε και νίκησε μέσα στο Μονακό, σκοράροντας σχεδόν 100 πόντους. Τίποτε δεν είναι δεδομένο στην EuroLeague, την πιο σκληρή λίγκα του μπάσκετ στον πλανήτη. Αν το ΝΒΑ καμαρώνει για τις μάχες των πλέι-οφ, όπου πέφτουν κορμιά και κάθε φάση είναι σχεδόν πόλεμος στην Ευρωλίγκα αυτό το βλέπουμε κάθε εβδομάδα.

Η νίκη είναι, λοιπόν, σημαντική τώρα που όλοι μπαίνουν στην τελική ευθεία, έστω κι αν η Βιλερμπάν είναι ένα σκαλοπάτι πιο κάτω σε ποιότητα και μπασκετικό κύρος.

Ο Μουσταφά εναντίον του Γιουσουφά

Ο Μουσταφά Φαλ μπήκε φουριόζος στο παρκέ. Πρώτα τρομοκράτησε τον συνεπώνυμο Γιουσουφά, που είχε μπει ως αντίπαλον δέος και μετά έκανε τη δουλειά που ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Έβαλε πλάτη, νίκησε όλες τις φορές που επιχείρησε να σκοράρει (4/4 δ) και τελείωσε το δεκάλεπτο με 10π, ουσιαστικά 13, καθώς η μία ασίστ που έγραψε το κοντέρ του, κατέληξε στα χέρια του Πίτερς που ευστόχησε σε τρίποντο.

Η Βιλερμπάν δέχθηκε ένα σερί 14-0 από τα απανωτά χτυπήματα του Μους, αλλά και την καλή κυκλοφορία της μπάλας (6 ασίστ, ο Ολυμπιακός) συν την πιεστική άμυνα, που δεν επέτρεπε στους Γάλλους να φτάσουν στο καλάθι. Όταν ο Ντε Κολό πέρασε στο παρκέ τα πράγματα άλλαξαν, καθώς ο πολύπειρος διεθνής σουλούπωσε την επίθεση της ASVEL, που αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το δικό της Φαλ.

Εκείνος του Ολυμπιακού είχε πάει στον πάγκο, ο Γιουσουφά επέστρεφε στο παρκέ, αξιοποίησε τις περισσότερες πάσες και οι "ερυθρόλευκοι" σταμάτησαν να είναι τόσο κυρίαρχοι, η αν προτιμάτε, οι Γάλλοι προέβαλαν μεγαλύτερη αντίσταση. Ο Μπαρτζώκας είχε ρίξει όλο τον πάγκο στο παρκέ, ο Πετρούσεβ και ο Λαρεντζάκης έκαναν καλή δουλειά, ο Ράιτ είχε καλές στιγμές, αλλά ήταν λίγο δύσκολο να μαρκάρει τον Φαλ.

Οι Πειραιώτες δεν σταμάτησαν να πασάρουν (άλλες έξι ασίστ), πέρασαν με 12 και 14 πόντους διαφορά, πριν τη ρίξει στους 8 η Βιλερμπάν, φεύγοντας προς τα αποδυτήρια...

Λόγοι ανησυχίας και ελέω Πετρούσεβ

Θα περίμενε κανείς ότι ένα συνηθισμένο τρίτο δεκάλεπτο, απ'αυτά που "εξαφανίζουν" τον αντίπαλο θα έφτανε στον Ολυμπιακό να "καθαρίσει" το ματς. Κάτι όμως η ξαφνική αποχώρηση του Πετρούσεβ με χτύπημα στο γόνατο και κάτι η νευρικότητα της πρώτης πεντάδας, έκανε τα πράγματα δύσκολα, έως ανησυχητικά θα έλεγε κανείς. Ο Πιερίκ Πουπέ είχε αφήσει τον Γιουσουφά Φαλ εκτός παρκέ, αφού όπως αποφάσισε στο τέλος της πρώτης περιόδου, προτιμούσε τον Λοβερν απέναντι στον Φαλ του Ολυμπιακού.

Ο Γάλλος διεθνής της ASVEL μπορούσε να τραβηχτεί έξω από το ζωγραφιστό ακόμα και να σουτάρει για τρεις, όπως έκανε και στο ΣΕΦ. Δεν ήταν όμως αυτό που πλήγωσε τον Ολυμπιακό. Ο Μπαρτζώκας έβλεπε την ομάδα του να πελαγοδρομεί και να φορτώνεται με άγχος χωρίς λόγο.

Ο Κάναν παρότι ευστόχησε στο πρώτο τρίποντο που επιχείρησε, βρέθηκε ξανά σε κακό βράδυ (1/5 τρ) μοιάζοντας να ψάχνει ένα ξέσπασμα που θα τον επαναφέρει σε υψηλές πτήσεις. Δεν είναι το καλύτερο διάστημα της σεζόν για τον γκαρντ του Ολυμπιακού, αν και φέτος κάνει μακράν την κορυφαία του σεζόν στην Ευρωλίγκα με 12.1π και 44.6% από τη γραμμή του τρίποντου.

Ο Ολυμπιακός κόλλησε στην επίθεση, σκοράροντας μόλις 11 πόντους έχοντας 0/5 τρ και εύκολα λάθη, που έδιναν αντίστοιχα εύκολα καλάθια στους φιλοξενούμενους. Η Βιλερμπάν, όχι μόνο κάλυψε διαφορά 14 πόντων, αλλά πέρασε και μπροστά στο σκόρ, κρατώντας το προβάδισμα μέχρι να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος, καθώς 6:32 πριν από τη λήξη του ματς ο Ντε Κολό, έβαζε την ομάδα του μπροστά με ένα καλάθι.

Τρίποντο ξέσπασμα και Φαλ σε φόρμα

Λίγο ακόμα να κρατούσε το γαϊτανάκι της Βιλερμπάν και ο Ολυμπιακός θα βρισκόταν στα πρόθυρα εμφράγματος. Πρώτα το καλάθι του Γουίλιαμ Γκος κι ύστερα τα συνεχόμενα τρίποντα ήρθαν για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Ο Ολυμπιακός επιτέθηκε από τα 6.75, με τον Μακ Κίσικ να αποδέχεται την πρόκληση του under της άμυνας των Γάλλων να βάζει το πρώτο και να δίνει το σύνθημα. Ο Λαρεντζάκης, ο Πίτερς και πάλι ο Μακ Κίσικ, έλυσαν το γόρδιο δεσμό και μέσα σε έξι λεπτά, οι γηπεδούχοι έκαναν ένα τρομερό 18-0, προκαλώντας αυτοί ασφυξία στη γαλλική ομάδα.

Το καλό δεκάλεπτο ήταν, εν τέλει, το τέταρτο. Ο Ολυμπιακός το κέρδισε με 26-9, έχοντας μάλιστα στο παρκέ πολλούς από τη λεγόμενη second unit, που αυτή τη φορά ήταν απόλυτα λειτουργική. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Πόλη, εναντίον της Εφές, ο Ολυμπιακός πήρε 37 πόντους από τον πάγκο. Σχεδόν τους μισούς.

Όπως και στο ματς στη Λιόν, όπου έδωσε ρεσιτάλ με ρεκόρ ασίστ (7) αλλά και 8 μπλοκ. έτσι και στο Φάληρο, ο Μουσταφά Φαλ ήταν κυρίαρχος μέσα στο γήπεδο. Κάποια στιγμή έμοιαζε να βρίσκεται παντού: 12 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ (που απέφεραν 9 πόντους) και 4 κοψίματα, σε ένα πληθωρικό βράδυ απέναντι στην πρώην ομάδα του. Ο Γάλλος βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση, μπορεί να σαρώσει και στα δυο κομμάτια του γηπέδου.

Εύφημος μνεία σε Μακ Κίσικ, Λαρεντζάκη που ξεκόλλησαν επιθετικά την ομάδα στην τελευταία περίοδο και εξαιρετική απόδοση συνολικά από τον Άλεκ Πίτερς (17π, 6 ριμπ, 3 ασίστ αλλά και ένα σπουδαίο μπλοκ στον Λοβέρν που έβγαλε την ομάδα του στο τρανζίσιον) που κάνει κι αυτός σεζόν καριέρας.

Ο Ολυμπιακός του τέταρτου δεκαλέπτου είχε 10/17 σουτ, δηλαδή 5/8δ και 5/9 τρ (σε πλήρη αντιδιαστολή με το 0/5 της τρίτης περιόδου), 8 ασίστ και μόλις 2 λάθη, που στο τέλος έφτιαξαν και την εικόνα του, αφού ένα αγχώδες ματς, έληξε με διαφορά 14 πόντων.

Το μυαλό στο Βελιγράδι

Περιμένοντας τα νέα για τον Πετρούσεβ, ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει στην Πάτρα για το τελευταίο ματς της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος εναντίον του Απόλλωνα και στρέφει την προσοχή του στη μεγάλη μάχη της ερχόμενης Πέμπτης με την Παρτίζαν στο Βελιγράδι. Η ήττα των Σέρβων από τη Ρεάλ μέσα στο Βελιγράδι τους στριμώχνει αρκετά και προφανώς κάνει το ματς της άλλης εβδομάδας ακόμα πιο δύσκολο.

Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν ακόμα τρία παιχνίδια. Μετά την Παρτίζαν ξαναπάνε Βελιγράδι για το ματς με τον Ερυθρό Αστέρ και ολοκληρώνουν εναντίον της Φενέρ. Με τρεις νίκες διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδο τους στην τετράδα, άρα θα έχουν πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ.

Και να μην το έχουν, ωστόσο, έχουν τον τρόπο και την τεχνογνωσία να πάνε ξανά στο κορυφαίο ραντεβού του φάιναλ-φορ, έστω κι αν έχουν μειονέκτημα. Αρκεί να μην έχουν ξανά τραυματισμούς και απρόοπτα, γιατί όπως εξηγούσε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Μπαρτζώκας κανείς δεν κατάλαβε πως χτύπησε ο Πετρούσεβ (η διάγνωση της μαγνητικής ήταν τελικά οστικό οίδημα) και σημείωσε ότι οι δυο χειριστές της ομάδας (Γουόκαπ και Γκος) παίζουν, υπερβάλλοντας εαυτόν.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ