ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Στον Λούκα Βιλντόσα δώστε την μπάλα και μια γουλιά μάτε

Ο Λούκα Βιλντόσα
Ο Λούκα Βιλντόσα ABA LEAGUE

Ο Λούκα Βιλντόσα είναι παίκτης του Παναθηναϊκού και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον εκρηκτικό Αργεντίνο που χάρισε ένα πρωτάθλημα στην Μπασκόνια και αν δεν τραυματιζόταν μπορεί να έπαιζε ακόμα στη Νέα Υόρκη

Ο πρώτος από τους αστέρες που έχει υποσχεθεί ο Παναθηναϊκός είτε μέσω των ποστ Δημήτρη Γιαννακόπουλου, είτε διά στόματος Εργκίν Αταμάν, είναι ο Λούκα Βιλντόσα. Η ανακοίνωση της υπογραφής τριετούς συμφωνίας μαζί του δεν προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, γιατί ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι ο "ερυθρόλευκος" με τον Ερυθρό Αστέρα γκαρντ, θα γινόταν "πράσινος" στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο 28χρονος (γεννημένος στις 11/8/1995) Αργεντίνος είναι μακράν ο κορυφαίος πόιντ-γκαρντ (παίζει και στο "2", αν χρειαστεί) που θα μπει στο ΟΑΚΑ μετά τον Νικ Καλάθη. Ο τέταρτος στην ιστορία μπασκετμπολίστας από την πατρίδα του Μέσι, που θα φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Οι τρεις προηγούμενοι (Νικόλα και Σκονοκίνι το 1996-97 και ο Πέπε Σάντσεζ το 2001-02) μπορεί να μην κατέκτησαν το πρωτάθλημα, ο Σάντσεζ ήταν μέλος της ομάδας που κέρδισε την Ευρωλίγκα στη Μπολόνια το 2002, παρόλα αυτά όλοι ανακαλούν στη μνήμη τους τρεις παθιασμένους μαχητές πάνω στο παρκέ, που κάθε φορά προσπαθούσαν να δώσουν το 100% των δυνάμεων τους.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτό είναι δεδομένο ότι θα το κάνει κι ο Βιλντόσα. Αν κάτι χαρακτηρίζει το νέο άσο του Παναθηναϊκού είναι το πάθος του και η θέληση του, κάθε φορά, να φεύγει νικητής από το γήπεδο. Από μικρά παιδιά όσοι ασχολούνται με τα σπορ στην Αργεντινή αυτό μαθαίνουν. Να παίζουν με περισσό πάθος, πολλές φορές στα όρια της υπερβολής, και πάνω απ' όλα να τους αρέσει να κερδίζουν.

Είναι σίγουρο ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα λατρέψουν τον εκρηκτικό Βιλντόσα, όπως τον λάτρεψαν στο Βελιγράδι εκείνοι του Ερυθρού Αστέρα για τις αντιδράσεις του πάνω στο παρκέ, είτε σουτάροντας ένα εύστοχο τρίποντο, είτε κάνοντας μια βουτιά αυτοθυσίας για να σώσει μια μπάλα.

Θα δουν άλλωστε στη νέα ομάδα που σχεδιάζει ο Αταμάν ένα παίκτη από τα πάνω ράφια της EuroLeague, πολυτιμότερο παίκτη στον τελικό της λίγκας ACB το 2020 ο οποίος, αν δεν τραυματιζόταν στον αστράγαλο, ενδεχομένως να έπαιζε ακόμα στο ΝΒΑ και στους Νιου Γιορκ Νικς.

Ένα γκαρντ που κάθε βράδυ θα δίνει τον καλύτερο του εαυτό και θα ζητάει να πιει μια κούπα μάτε, το αγαπημένο ρόφημα όλων των Αργεντίνων. Όπως έχει πει, όλα μπορεί να τα υπομείνει εκτός από το να περάσει μια μέρα και να μην έχει πιει μια γουλιά μάτε!

Ανακάλυψη της Μπασκόνια...

Τον Βιλντόσα τον μάθαμε στην Ευρώπη από -ποιαν άλλη;- την Μπασκόνια. Η ομάδα της Βιτόρια έχει εδώ και χρόνια το πιο εκτεταμένο δίκτυο στη Λατινική Αμερική βρίσκοντας κατά καιρούς παίκτες που διέπρεψαν είτε στην Ευρώπη (κυρίως στην ισπανική λίγκα), είτε στο ΝΒΑ. Ο Βιλντόζα ήταν ο έβδομος Αργεντίνος που ταξίδεψε στη χώρα των Βάσκων για να "φτιάξει" το όνομα του. Είχαν προηγηθεί οι Γουόλτερ Χέρμαν, Μαρτσέλο Νικόλα, Αντρες Νοτσιόνι, Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, Πάμπλο Πριχιόνι και Λουίς Σκόλα...

Με μέντορα τον πατέρα του Μαρσέλο Βιλντόσα, πρωταθλητής Αργεντινής το 1994 φορώντας τα χρώματα της Πενιαρόλ, ο Λούκα μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου το μπάσκετ ήταν κάτι ξεχωριστό, καθώς εκτός του μπαμπά με την πορτοκαλί μπάλα έπαιζε και ... η μαμά του. Ο πατέρας ήταν ο πρώτος προπονητής και αυστηρός κριτής: "Με δίδαξε πάρα πολλά. Όταν έκανα λάθος προσευχόμουν να μη μου πει κάτι μετά..." είχε δηλώσει σε μια μεγάλη συνέντευξη του στην ιστοσελίδα Mozzart

Παίζοντας στην περιφέρεια είχε σαν ινδάλματα κορυφαία ονόματα όπως ο Τζινόμπιλι, ο Νοτσιόνι, ο Πριχιόνι και ο Σάντσεζ. Σε αυτούς ήθελε να μοιάσει. Όταν τους συνάντησε, όπως έχει παραδεχθεί, "ρούφηξε κάθε συμβουλή τους για το μπάσκετ και κυρίως πως θα προστάτευα το κορμί μου στη διαδρομή του χρόνου".

Με αυτές τις συστατικές, ο Βιλντόζα βρέθηκε το 2016 στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα στην οποία, όμως, μπήκε την επόμενη σεζόν αφού δόθηκε δανεικός στην Κίλμες, την ομάδα της γενέτειρας του, λίγω έξω από το Μπουένος Άιρες. Στη Μπασκόνια άρχισε να παίζει από τη σεζόν 2017-18 και έδειξε αμέσως ότι μπορούσε να συνεχίσει την ιστορική παράδοση των Αργεντίνων της ομάδας.

Πρώτα ο Πέδρο Μαρτίνεθ και μετά ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς προώθησαν σιγά-σιγά το νεαρό και ταλαντούχο γκαρντ στην βασική ομάδα. Μαζί ξεκίνησε και η καριέρα του στην Ευρωλίγκα, που γνώρισε ένα πολύ γρήγορο και εύστοχο περιφερειακό, που σούταρε 40.4% από τη γραμμή του τρίποντου. Το 2018 παίζει εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στους τελικούς του ισπανικού πρωταθλήματος, με τη βασίλισσα να επικρατεί 3-1.

Ο Ιβάνοβιτς τον εμπιστεύεται ολοένα και περισσότερο την επόμενη σεζόν, η Μπασκόνια υπογράφει μαζί του τετραετές συμβόλαιο (μέχρι το 2024) και τη χρονιά του covid στην συντομευμένη σεζόν της ισπανικής λίγκας γίνεται ο μεγάλος πρωταγωνιστής.

Στον τελικό του άτυπου φάιναλ-φορ κόντρα στην Μπαρτσελόνα σκοράρει 17π και είναι ο MVP του τελικού, σημειώνοντας και το τελευταίο καλάθι του ματς, όταν 3.2'' πριν το τέλος κάνει μια τρομερή κίνηση χωρίς την μπάλα, δέχεται την ασίστ του Ακίλε Πολονάρα και γράφει το τελικό 69-67, που δεν αλλάζει, αφού ο Κόρεϊ Χίγγινς αστοχεί στην εκπνοή για τους Καταλανούς

Η Μπασκόνια αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ισπανίας μετά από 10 χρόνια.

Το όνειρο του ΝΒΑ, η ασίστ στον Θανάση και ο θαυμασμός στον Γιάννη

Παρότι έχει ένα πολύ μεγάλο μπάι-άουτ (2εκ δολάρια), ο ... θρασύς Λούκα, σαγηνεύεται από το πρέσινγκ των Νιου Γιορκ Νικς, που του προσφέρουν τετραετές συμβόλαιο, όχι εγγυημένο, έναντι 13.5 εκ δολαρίων. Ο Αργεντίνος πάει στη Νέα Υόρκη, παίζει στο σάμερ-λιγκ του 2021, αλλά ένας τραυματισμός στον αστράγαλο τον βγάζει νοκ-άουτ.

Θα αποδειχθεί πιο σοβαρός απ' όσο νομίζει, αφού θα αναγκαστεί να υποβληθεί σε εγχείριση, με τους Νικς να κόβουν στη μέση το όνειρό του να παίξει στο ΝΒΑ. Λίγες μέρες αργότερα θα απομακρύνουν και τον Ντουέιν Μπέικον...

Ο Βιλντόζα μένει μετέωρος και εκτός μπάσκετ. Θα επιστρέψει εφτά μήνες αργότερα, υπογράφοντας με τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τα "ελάφια" έπαιζαν στα πλέι-οφ, ο Αργεντίνος κάνει ντεμπούτο με τους Σικάγο Μπουλς και η πρώτη του ασίστ πάει συστημένη στα χέρια του Θανάση Αντετοκούνμπο. Ο Λούκα ξέρει ότι δεν πρόκειται να μείνει πολύ στο Μιλγουόκι. Προλαβαίνει όμως να γνωρίσει από κοντά και τον Γιάννη.

"Ήξερα ότι δύσκολα θα έμενα στους Μπακς. Κέρδισα πολλές εμπειρίες, μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα του ΝΒΑ. Ο τελευταίος τελικός της Ανατολής με τους Σέλτικς ήταν φοβερός. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο. Ήταν υπέροχο που έπαιξα, που γνώρισα τον Γιάννη. Είναι πολύ σεμνός. Θυμάμαι την πρώτη φορά που με είδε, κάθισε αρκετή ώρα μαζί μου, με ρώτησε για την οικογένεια μου, από που ερχόμουν, αν έχω κάποιο πρόβλημα. Σπουδαίος σε όλα του..." έχει δηλώσει

Από τον Αστέρα στο ΟΑΚΑ

Ο Βιλντόσα προσπάθησε να βρει θέση στο ΝΒΑ, δεν τα κατάφερε και τον περασμένο Οκτώβριο μετακόμισε στο Βελιγράδι. Ο Αστέρας έκανε την έκπληξη υπογράφοντας τον εκρητικό Αργεντίνο (η Μπασκόνια αμφισβήτησε τη μεταγραφή υποστηρίζοντας ότι διατηρούσε τα δικαιώματα του στην Ευρώπη) που βρήκε ξανά τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και έκανε σπουδαίες εμφανίσεις.

Τον Δεκέμβριο ανακηρύχθηκε MVP της EuroLeague κάνοντας τρομερά ματς, ανάμεσά τους και αυτό εναντίον του Ολυμπιακού, όταν σκόραρε 22π (και έδωσε 8 ασίστ) στη νίκη των Σέρβων μέσα στο ΣΕΦ.

Τελείωσε τη χρονιά με 12.6π και 3.9 ασίστ, σούταρε 48.9%δ, 35.5%τρ και 90.1%β και έκανε 2.6 λάθη. Οι 27π που σημείωσε κόντρα στη Ζαλγκίρις ήταν το ρεκόρ μιας βραδιάς. Αργότερα μέσα στη χρονιά έγινε δίδυμο με τον Φακούντο Καμπάτσο, αλλά κάπου στη διαδρομή χάθηκε η χημεία που υπήρχε στο ξεκίνημα και ο Αστέρας δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει με την κατάκτηση του τίτλου, αφού έχασε στους τελικούς από την Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο Παναθηναϊκός τον φέρνει στην Ελλάδα στην καλύτερη ηλικία. Προφανώς θα τον πλαισιώσει και με ανάλογα ονόματα, ώστε ο σπουδαίος γκαρντ να δικαιώσει τις προσδοκίες. Και της νέας ομάδας του, αλλά και τις δικές του...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ NBA ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ