ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Στο τέμπο του Ολυμπιακού, η Ρεάλ έπαιξε άμυνα και σούταρε για να δραπετεύσει

Στο τέμπο του Ολυμπιακού, η Ρεάλ έπαιξε άμυνα και σούταρε για να δραπετεύσει
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός πίεσε τη Ρεάλ, έφερε το ματς στα μέτρα του κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον χαμαιλεοντισμό της πρωταθλήτριας Ευρώπης που ξέρει να παίζει τρομερή άμυνα αλλά και να σουτάρει με 45% τρίποντα για να πάρει το σπουδαίο διπλό

Όπως και με τη Μονακό, έτσι και με τη Ρεάλ (κι ακόμα περισσότερο θα' λεγε κανείς) ο Ολυμπιακός πήγε το ματς στα μέτρα του. Χαμήλωσε την παραγωγή των Μαδριλένιων κατά 13 πόντους, από τους 90 που έβαζαν ανά αγώνα, μέχρι χθες. Το σκορ πήγε στα επίπεδα, που θα μπορούσε να ελέγξει απόλυτα η "ερυθρόλευκη" ομάδα. Έκανε, μάλιστα, και 13 σουτ παραπάνω, κερδίζοντας ταυτόχρονα και αρκετά φάουλ. Κι όμως, έχασε ξανά! Γιατί; Ας προσπαθησουμε να δώσουμε τις λογικές απαντήσεις.

Πρώτα, βέβαια, είναι ο αντίπαλος. Ο Ολυμπιακός της προκάλεσε καίρια πλήγματα. Η κορυφαία επίθεση της λίγκας, έβαλε μόλις 77 πόντους, η πρώτη στα αμυντικά ριμπάουντ είδε τους "ερυθρόλευκους" να παίρνουν 18 επιθετικά (τα 11 στο πρώτο μέρος) που τους απέφεραν συνολικά 19π αλλά και η ομάδα με τις περισσότερες ασίστ (22.8) έδωσαν έξι λιγότερες (17) και σε συνδυασμό με τα 13 λάθη, ο συσχετισμός παραλίγο να είναι προβληματικός.

Όμως η Ρεάλ δεν έχει μόνο αυτή την πλευρά. Διαθέτει και την καλύτερη άμυνα, πιο καλή κι από εκείνη του Ολυμπιακού, που σε μέσο όρο δεχόταν -πριν από το τζάμπολ- 0.3π. περισσότερους. Η ομάδα του Τσους Ματέο μπορεί και προσαρμόζεται σε όλα τα στυλ κι αυτό την κάνει ακόμα πιο ισχυρή. Μπορεί οι "ερυθρόλευκοι" να πήγαν τον ρυθμό εκεί που επιθυμούσαν, να κέρδισαν κατοχές, όμως, η αμυντική προσήλωση των αντιπάλων τους, στο τέλος τους ... πελάγωσε.

Ο Ταβάρες είναι, έτσι κι αλλιώς, ένα αμυντικό τέρας. Τα χέρια του τεράστια, όταν δεν κόβει τα αντίπαλα σουτ τα αλλοιώνει. Ο Ολυμπιακός τον έφθειρε με τρία φάουλ, δεν τον φοβήθηκε, επιτέθηκε εναντίον του, αλλά οι μισές τουλάχιστον καλές πάσες προς τον Φαλ δεν μετατράπηκαν σε καλάθι, καθώς ο τηλεγραφόξυλος σέντερ προλάβαινε να εμποδίσει τον Γάλλο δεινόσαυρο.

Αλλά δεν ήταν μόνο Ταβάρες. Ο Καμπάσο που έδωσε για ένα ακόμα βράδυ τον συνηθισμένο αριθμό των ασίστ (9), έπεσε σαν βδέλα στον Κάναν, δεν τον άφησε να πάρει ανάσα, πολύ περισσότερο χώρο για να εκτελέσει από μακριά. Συν τα δυο φάουλ που χρεώθηκε ο Αμερικανός νωρίς-νωρίς αποσύνδεσαν για αρκετή ώρα το επιθετικό πολύμπριζο των Πειραιωτών. Εξίσου ασφυκτική ήταν η αντιμετώπιση και του Πίτερς, είτε από τον Χεζόνια, είτε από τον Ντεκ, με τον Ματέο να έχει στοχεύσει εξαρχής στον περιορισμό των δυο πιο φορμαρισμένων παικτών του Ολυμπιακού στην επίθεση...

Οι μεν σίδερο, οι δε "όλα μέσα"

Στη θεωρία ο Ολυμπιακός σουτάρει καλύτερα από τη Ρεάλ. Το ποσοστό του από τη γραμμή, πριν τον χθεσινό αγώνα, ήταν 38.1% έναντι 37.5% των μερένγκες. Μόνο, που τα νούμερα του Ολυμπιακού τα είχαν φουσκώσει οι καταπληκτικοί Κάναν και Πίτερς. Από την στιγμή, που αμφότεροι εγκλωβίστηκαν, οι υπόλοιποι έπρεπε να υπερβάλλουν εαυτόν. Σε κάποιες στιγμές τα κατάφεραν, αλλά στην τελική σύγκριση ο Ολυμπιακός υστέρησε.

Οι γηπεδούχοι που σούταραν έντεκα περισσότερα τρίποντα, τελείωσαν το ματς 9/32, δηλαδή μόλις 27%. Προσθέστε τα χαμένα λέι-απ μπροστά από τον Ταβάρες (ή τον Πουαριέ που δεν δίστασε να "κατεβάσει τα φώτα" ακόμα κι όταν ο Μιλουτίνοβ, ο οποίος ακόμα δεν πατάει γερά στα πόδια του, προσπάθησε να τον κάνει πόστερ με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα) και επίσης έξι βολές στο σίδερο, για να καταλάβετε ποιος ήταν ο κύριος λόγος της ήττας του Ολυμπιακού.

Ο Μπαρτζώκας το επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου, η στατιστική το έγραψε ξεκάθαρα, το θέμα είναι αν οι Πειραιώτες την επόμενη φορά που θα τους τύχει κάτι ανάλογο, θα αντιδράσουν διαφορετικά.

Κι ενώ τα δικά τους σουτ στο τέλος της βραδιάς έκριναν το ματς, τα αντίστοιχα της Ρεάλ πήγαν (σχεδόν) όλα μέσα. Τα τέσσερα του Μούσα στην τρίτη περίοδο έμοιαζαν με μαχαιριές την ώρα που ο Ολυμπιακός ροκάνιζε τη διαφορά και πλησίαζε στον πόντο (ή περνούσε με ένα ή δυο, διαφορά). Ο Βόσνιος που ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του περιοδεία από το ΣΕΦ, έχει γίνει πλέον ένας σταρ πρώτης γραμμής και χθες έδειξε πόσο καλός σουτέρ είναι, τελειώνοντας το ματς με 5/7τρ και 23π.

Εξίσου επιδραστικός, αν όχι και τόσο εύστοχος αποδείχθηκε και ο Μάριο Χεζόνια, που πήρε δυο πολύ δύσκολα (και εύστοχα) τρίποντα στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο αποφάσισε να διαβάζει καλύτερα τα μις-ματς και να βοηθήσει στα ριμπάουντ, τα οποία ο Ολυμπιακός έπαιρνε με τη σέσουλα, ειδικά στην επίθεση του.

Μετά το ματς ο Ματέο παραδέχθηκε πόσο σημαντικό ήταν το 45% τρίποντα που έγραψε η ομάδα του: "Απέναντι σε μια ομάδα η οποία πιέζει τόσο πολύ, ξέρει να σε δυσκολεύει και να κλείνει τους χώρους τα εύστοχα τρίποντα, ειδικά του Μούσα μας βοήθησαν πολύ". Κάπως έτσι οι λεπτομέρειες ήρθαν όλες υπέρ της Ρεάλ, που μπορεί να ανησύχησε αλλά κατάφερε να πετύχει την 5 νίκη της σε 6 εκτός έδρας αγώνες (και 11 στους 12, συνολικά).

Θα' ταν διαφορετικά τα πράγματα αν ο Ολυμπιακός είχε κάποιον από τους απόντες του στο παρκέ; Δεν το ξέρουμε, μόνο να υποθέσουμε, μπορούμε. Σίγουρα, όμως, η έλλειψη δεύτερου πόιντ-γκαρντ είναι τεράστια, ειδικά σε αυτά τα ματς. Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, το εγκώμιο του οποίου έπλεξε ο Τσους Ματέο στο πρες-ρουμ, δεν μπορούσε να αγωνιστεί κι άφησε τον Γουόκαπ στο γνωστό ρόλο σούπερμαν (32 λεπτά, 17π, 4 ασίστ, αλλά και 3/10 τρίποντα).

Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να παίζει ουσιαστικά με μοναδικό "άσο" τον Γουόκαπ, περιμένει τον NWG ελπίζοντας ότι δεν θα ... ξανατραυματιστεί, αν και νομίζουμε ότι η απόκτηση του Ναζ Μήτρου Λονγκ έγινε και για αυτό το ενδεχόμενο. Ο Μπαρτζώκας κατά παρέκκλιση των συνηθειών του, άλλαξε το ροτέισον στο τέταρτο δεκάλεπτο, όπως εξήγησε, όμως, η εμπιστοσύνη που έχει σε ολόκληρο το ρόστερ του είναι δεδομένη. Και απεριόριστη...

Η Μπάγερν, μόνο στο μυαλό του

Το 6-6 του Ολυμπιακού προφανώς δεν είναι "καταστροφή". Ο Μπαρτζώκας μίλησε για τις δυσκολίες της EuroLeague, τις οποίες τις βλέπουμε κάθε εβδομάδα. Η βαθμολογία είναι πολύ ρευστή. Μαζί με τον Ολυμπιακό ίδιο ρεκόρ έχουν άλλες τέσσερις ομάδες. Μια λιγότερη και μία περισσότερη έχουν άλλοι τόσοι. Με βάση και το νέο σύστημα, σιγά-σιγά διαφαίνεται μια τριπλή μάχη στα πλέι-οφ.

Οι τέσσερις πρώτοι παίρνουν αβαντάζ έδρας, οι επόμενοι δυο εξασφαλίζουν εξαρχής την είσοδο στην οκτάδα και μένουν οι τέσσερις (7-10) οι οποίοι θα παλέψουν για να συμπληρώσουν τους 8 των πλέι-οφ. Όπως πάει η Ευρωλίγκα, η μάχη προβλέπεται συναρπαστική σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως για να βρεθούν και τα όρια των νικών που απαιτούνται για όλα αυτά!

Αλλά ποιος μπορεί, αυτή τη στιγμή, να κάνει υπολογισμούς και να κοιτάξει τόσο μακριά. Λογικά, λοιπόν, ο Μπαρτζώκας όταν ρωτήθηκε μετά την ήττα από τη Ρεάλ, απεφάνθη με το λογικό: "Αυτή τη στιγμή, το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε σοβαρά είναι η Μπάγερν"

Αλήθεια λέει. Και η νίκη επί των Γερμανών προέχει πάνω απ' όλα. Μετά έρχονται οι ... ενισχύσεις (Γκος και Πετρούσεφ) και η Βαλένθια...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ