ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σαρωτικό δίδυμο Λεσόρ - Μήτογλου, ο Σλούκας μοιράζει την μπάλα αλλά έχει και άγχος

Ο Ματίας Λεσόρ
Ο Ματίας Λεσόρ INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός βρήκε ενδεχομένως μεγαλύτερη αντίσταση απ' αυτή που περίμενε, πήρε τη νίκη κόντρα στη Μπασκόνια και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το απίθανο δίδυμο Λεσόρ-Μήτογλου, τις ασίστ του αγχωμένου Σλούκα και τις "πράσινες" αδυναμίες.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι το τελικό +14 αναδεικνύει μια σχετικά άνετη νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στην Μπασκόνια των πολλών απουσιών και της επικείμενης αλλαγής προπονητή (έτοιμος να αναλάβει ξανά ο Ιβάνοβιτς). Δεν ήταν έτσι. Χρειάστηκε αρκετός κόπος και ένα σπουδαίο δίδυμο μέσα στη ρακέτα. Λεσόρ και Μήτογλου απάντησαν με δύναμη στις ... αντιρρήσεις των φιλοξενουμένων, που με εννιά παίκτες πάλεψαν για 30 λεπτά, αλλά στο τέλος παραδόθηκαν.

Στο τέλος -ειδικά σε αυτή την εποχή- μετράει η νίκη και ο Παναθηναϊκός πέτυχε αυτό που ήθελε για να συνεχίσει και κυρίως να πάει ήρεμος στο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, τη Δευτέρα το βράδυ, εναντίον του Ολυμπιακού.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σε αντίθεση με το προηγούμενο ματς στο ΟΑΚΑ, ο Αταμάν έμοιαζε πιο ήρεμος στον πάγκο, αν και μια λάθος πάσα του Μήτογλου τον εξαγρίωσε και χτύπησε την μπάλα με μανία και εκνευρισμό, ενώ ο Γκάι είχε σπεύσει να σώσει τη φάση. Ήταν τα πέντε λάθη που τον είχαν βγάλει εκτός εαυτού τον Τούρκο κόουτς, που ξεκίνησε με βασικό σέντερ τον Αντετοκούνμπο, μαζί τους Σλούκα-Βιλντόζα, τον Γκριγκόνις στο "3" και τον Χουάντσο στο "4".

Οι απουσίες της Μπασκόνια δεν φάνηκε να επηρεάζουν τη φιλοξενούμενη ομάδα, τουλάχιστον στο ξεκίνημα του ματς. Όσο είχαν δυνάμεις οι Βάσκοι χτύπησαν όλες τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού, ειδικά στην άμυνα. Το δίδυμο Σλούκα-Βιλντόζα μπορεί να εγγυάται πόντους και ασίστ, είναι όμως ευάλωτο αμυντικά και οι αντίπαλοι το σήμαδεψαν ουκ ολίγες φορές με απανωτά ντράιβ.

Ο Αντετοκούνμπο που είχε κερδίσει με τις εμφανίσεις των προηγούμενων αγώνων θέση στη βασική πεντάδα έκανε γρήγορα τα δύο φάουλ και δεν βοήθησε. Πολύ γρήγορα ο Αταμάν επιστράτευσε τον Γκραντ, ώστε ... ένας τουλάχιστον στην περιφέρεια του να παίζει άμυνα και προφανώς έστειλε τον Ματίας Λεσόρ στο παρκέ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι "πράσινοι" που ξεκίνησαν με 0/4 τρίποντα, είχαν τέσσερα συνεχόμενα στη συνέχεια, μείωσαν γρήγορα τη διαφορά και πέρασαν με βραχεία κεφαλή στο τελείωμα της πρώτης περιόδου. Ο Λεσόρ ανέλαβε δράση στο δεύτερο δεκάλεπτο σκοράροντας 10 από τους 24 πόντους της ομάδας του, είτε τελειώνοντας τα πικ εν ρολ, είτε παίζοντας με πλάτη και φορτώνοντας τους αντιπάλους του με φάουλ.

Δίπλα του ο Μήτογλου έβγαλε ξανά ενέργεια και κάποιες καλές άμυνες, που έφεραν τον Παναθηναϊκό σε θέση ισχύος (+7 πόντοι). Το πείραμα του Αταμάν να βάλει τον Χουάντσο στο "3" μάλλον ήταν ανεπιτυχές, καθώς η Μπασκόνια βρήκε την ευκαιρία να τρέξει και να ρίξει τη διαφορά στο καλάθι.

Η επιστροφή του Γκριγκόνις αποκατέστησε τις ισορροπίες και ο Παναθηναϊκός έπαιρνε ένα προβάδισμα πέντε πόντων, με τον Αταμάν πάντως να προβληματίζεται αρκετά από το 60% των φιλοξενουμένων στα σουτ δυο πόντων. Περίμενε πιο ενεργητική άμυνα στα ένας εναντίον ενός που επιχειρούσαν κατά κόρον οι παίκτες του Πεναρόγια.

Ο Λεσόρ υψώνει ανάστημα

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε την τρίτη περίοδο με δίδυμο στην περιφέρεια τους Γκραντ-Γκάι, με τον Αταμάν να ελπίζει ότι δεν ήταν τόσο ευάλωτοι στο πρώτο βήμα των γκαρντ της Μπασκόνια. Περίμενε σταδιακά και την κόπωση των εννιά διαθέσιμων παικτών που είχε η ομάδα της Βιτόρια.

Προς στιγμήν ο Παναθηναϊκός, που πέρασε με οκτώ καιεννιά πόντους, έδειχνε ότι θα καθάριζε οριστικά το παιχνίδι, επανέλαβε ωστόσο τα ίδια λάθη και μετά το αντιαθλητικό φάουλ του Σλούκα, είδε τους Βάσκους όχι μόνο να επιστρέφουν αλλά και να ισοφαρίζουν το ματς (63-63).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κάποιος έπρεπε να πάρει την ευθύνη. Ήταν ο Λεσόρ αυτός που ύψωσε το ανάστημα του και με πέντε σερί πόντους ξανάβαλε μπροστά την ομάδα του. Ειδικά το γκολ-φάουλ που πέτυχε με τον Κοστέλο κρεμασμένο πάνω του, ήταν ένα σπουδαίο καλάθι ψυχολογίας, που χρειαζόταν επειγόντως ο Παναθηναϊκός. Ήδη είχε αγχωθεί αρκετά έχοντας 0/6 τρίποντα σε αυτή την περίοδο. Ο Λεσόρ έβγαλε την ομάδα του από τα όποια αδιέξοδα.

Οι "πράσινοι" έκαναν ένα 7-0, πριν έρθει ένα τρίποντο του Μάνιον εκτός ισορροπίας και ρίξει πάλι τη διαφορά στο -4. Ήταν, όμως, και η τελευταία φορά που οι Βάσκοι θα απειλούσαν επί της ουσίας...

Και ο Μήτογλου "καθάρισε"

Αυτός που έβαλε, εν τέλει, την υπογραφή του για την δεύτερη νίκη της χρονιάς στην EuroLeague ήταν ο Κώστας Μήτογλου. Ο διεθνής άσος έβαλε πλάτη και έγινε ο δεύτερος πόλος στην επίθεση της ομάδας του. Η ελλιπής φροντ-λάιν της Μπασκόνια δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα με τον Λεσόρ, όταν ήρθε και ο Μήτογλου το ... γλυκό για τους "πράσινους" έδεσε για τα καλά.

Ο Μήτογλου σκόραρε 14 από τους 23 πόντους του στην 4η περίοδο, κλείνοντας οριστικά όποιο θέμα αμφισβήτησης έθεσε η Μπασκόνια. Μαζί με τον Λεσόρ πέτυχαν σχεδόν τους μισούς από τους συνολικούς πόντους του Παναθηναϊκού: 46 από τους 95! Ο Ματίας είχε και 14 ριμπάουντ σε ένα χορταστικό νταμπλ-νταμπλ και 31β στο σύστημα αξιολόγησης.

Οι πάσες αλλά και το άγχος του Σλούκα

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι δυο ψηλοί του ΠΑΟ νίκησαν τους ... εννιά της Μπασκόνια, δεν θα΄ ναι όμως απόλυτα ακριβής. Ο Παναθηναϊκός πήρε λύσεις και από τον Σλούκα που αν και άστοχος (2/10 σουτ) τελείωσε με 12π και 7 ασίστ, σε μια αρκετά φτωχή βραδιά του Παναθηναϊκού στη δημιουργία. Όλοι οι υπόλοιποι έδωσαν 8 τελικές πάσες και κάπως έτσι τα 15 ασίστ-13 λάθη δεν είναι τόσο καλός απολογισμός.

Έχει άγχος ο Σλούκας είναι πρόδηλο. Έχει πέσει πολύ βάρος πάνω στις πλάτες του, αλλά αυτό το ήξερε έτσι κι αλλιώς όταν αποφάσιζε να αλλάξει στρατόπεδο. Δεν του είναι τόσο εύκολο, η ροή των παιχνιδιών, ωστόσο, θα τον βοηθήσουν να βρεθεί στα υψηλά στάνταρ που ο ίδιος θέτει για τον εαυτό του.

Ο Γκραντ πρόσφερε αρκετά στο αμυντικό κομμάτι πιέζοντας όποιον παίκτη του υπέδειξε ο προπονητής του, ενώ καλό επιθετικό παιχνίδι με 13π (3/3δ, 2/4τρ) έκανε και ο Κάιλ Γκάι στα σχεδόν 20 λεπτά που χρησιμοποιήθηκε.

Ποιοι προβλημάτισαν; Σίγουρα ο Βιλντόζα που έφαγε πολύ πάγκο (έπαιξε μόλις 10:34 λεπτά) αλλά και ο Ερνανγκόμεθ που πέρασε ξανά απαρατήρητος (3π με 0/5 σουτ) και είδε τον Μήτογλου να παίζει σχεδόν όλη την ώρα στο "4". Κακό βαθμό παίρνουν και οι δυο εφεδρικοί σέντερ, Αντετοκούνμπο και Μπαλτσερόφσκι, έκαναν γρήγορα φάουλ, είχαν μόνο λάθος ενέργειες και εξόργισαν τον Αταμάν, που είδε τον Λεσόρ να μένει ξανά ολομόναχος.

Είναι ένα λεπτό σημείο οι βοήθειες στον Λεσόρ γιατί έρχονται πιο δύσκολα παιχνίδια, με τους αντίπαλους του Παναθηναϊκού να είναι πολύ πιο ισχυροί μέσα στη ρακέτα, σε σχέση με την κουτσουρεμένη Μπασκόνια. Ήδη τη Δευτέρα στο ΣΕΦ η αντίπαλη γραμμή των ψηλών έχει Μιλουτίνοβ και Φαλ. Αν ο Λεσόρ πρέπει να κάνει ξανά τον σούπερμαν στο "5" ο Παναθηναϊκός θα έχει πρόβλημα.

Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό -το τρίτο σε ένα μηνα- ξαναμπαίνει στη ζωή των "πρασίνων". Δεν είναι ίδιο με εκείνο της EuroLeague γιατί ένας ξένος θα μείνει έξω. Έχει ενδιαφέρον ποιον θα κόψει ο Αταμάν. Όπως, βέβαια, και η συνολική αντίδραση των "πρασίνων" κόντρα στον αιώνιο αντιπαλο τους, από τον οποίο ήδη μετράνε δυο σερί ήττες σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν...


TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ