ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Πράσινη ραψωδία στη Μαδρίτη με το μπάσκετ του Σλούκα

Ο Κώστας Σλούκας πανηγυρίζει στην αναμέτρηση της Ρεάλ με τον Παναθηναϊκό AKTOR
Ο Κώστας Σλούκας πανηγυρίζει στην αναμέτρηση της Ρεάλ με τον Παναθηναϊκό AKTOR EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του καλοκαιριού, καθώς το τεράστιο διπλό στη Μαδρίτη, οφείλεται σε ένα σπουδαίο μπασκετικό ρεσιτάλ με μαέστρο τον αρχηγό Κώστα Σλούκα στον οποίο ξανάδωσε την μπαγκέτα ο Αταμάν. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης

Όχι μόνο κρατήθηκε όρθιος στη Μαδρίτη, αλλά ο Παναθηναϊκός επιστρέφει θριαμβευτής! Η Ρεάλ μετά από δεκατρείς συνεχόμενες νίκες στο γήπεδό της, γνώρισε την πρώτη της φετινή εντός έδρας ήττα (και 5η συνολικά) σε ένα ρεσιτάλ της πράσινης ορχήστρας που διεύθυνε ο αρχηγός του.

Στον Έλληνα μαέστρο που έκανε το καλύτερο του παιχνίδι με το τριφύλλι, έδωσε την μπαγκέτα ο κεφάτος Αταμάν και όπως είπε μετά ο Παναθηναϊκός "έπαιξε το μπάσκετ του Κώστα Σλούκα". Αυτό, που είχε στο μυαλό του όταν το καλοκαίρι ήξερε ότι θα συνεργαστεί με τον Έλληνα διεθνή. Ένα μπάσκετ, που η ομάδα του δεν έπαιξε, για διάφορους λόγους με κυρίαρχο τον τραυματισμό του παίκτη, που τον κράτησε αρκετή ώρα μακριά από το γήπεδο, ή ανέτοιμο μέσα σε αυτό.

Θα' ναι αυτό το ματς η απαρχή για την επιστροφή του Σλούκα στο ρόλο που όλοι στον Παναθηναϊκό φαντάζονταν το καλοκαίρι; Θα φανεί στα επόμενα παιχνίδια. Σίγουρα, πάντως, στη Μαδρίτη δεν ήταν μόνος του. Ο Ματίας Λεσόρ, με ρεκόρ πόντων στην EuroLeague (26) που πήρε τις περισσότερες πάσες του αρχηγού (και του Ναν) έδωσε μοναδικό ρεσιτάλ, παίρνοντας και μια ρεβάνς για τις ήττες του σε αυτό το γήπεδο πέρσι με την Παρτίζαν, ο Κέντρικ Ναν πιο ώριμος από ποτέ (17πόντοι-7ασίστ) και ο Μάριους Γκριγκόνις με το τρίποντο-υπογραφή στο τέλος του ματς, έδωσαν τα πάντα.

Όπως κι όλοι όσοι έπαιξαν, βέβαια. Και ο Χουάντσο βοήθησε, κι ο Μπαλτσερόφσκι κι ο Γκραντ και σίγουρα ο Ιωάννης Παπαπέτρου, που επίσης επιστρέφει σιγά-σιγά μετά τον τραυματισμό του. Η νίκη είναι τεράστια, όχι μόνο για το γόητρο, αλλά και για τους αντικειμενικούς στόχους της ομάδας στη διοργάνωση. Κανείς άλλος δεν κέρδισε, φέτος στη Μαδρίτη. Όχι μόνο μπορεί, αλλά σιγά-σιγά βρίσκεται σε θέση ισχύος για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ...

Η Ρεάλ που παίζει (πάντα) με τα λευκά, έκανε την πρώτη κίνηση στο ματς. Ο Κοσέρ σε ρόλο σωματοφύλακα του Ναν (όπως συνέβη στο ΟΑΚΑ), ο Αμπάλδε στο "3" και μια περίεργη πεντάδα, που ενδεχομένως να μην περίμενε ο Παναθηναϊκός, έφερε το ματς γρήγορα στα μέτρα των Μαδριλένιων. Η προσπάθεια του Αταμάν να προφυλάξει τον Λεσόρ, βάζοντας για αρκετή ώρα τον Μπαλτσερόφσκι, δεν έφερε άμεσα αποτελέσματα.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που οι γηπεδούχοι άρχισαν να ανοίγουν, όποτε έβρισκαν την ευκαιρία, τον αιφνιδιασμό και με την ευστοχία τους από τα 6.75μ (4/6 τρίποντα) στην πρώτη περίοδο, έδωσαν την εντύπωση, ότι θα έριχναν τους "πράσινους" γρήγορα στο καναβάτσο. Η διαφορά έφτασε και στο +8 με ένα corner three του Κοσέρ κι έμεινε στο +6 με το τελείωμα του δεκαλέπτου, σε μια περίοδο στη λογική "η Ρεάλ έχει τον πρώτο λόγο".

Το τέλειο δεκάλεπτο!

Ήδη, όμως, ο Αταμάν είχε πάει στο εναλλακτικό του σχέδιο. Άνοιξε το ροτέισον και με Παπαπέτρου (στο 3), Χουάντσο (είτε στο "4", είτε μαζί με τον Μήτογλου) και πήρε τα ηνία από τον Ναν για να τα δώσει στον Σλούκα. Ο διεθνής ποιντ-γκαρντ έδωσε ένα τρομερό ρυθμό στην "πράσινη" ομάδα, η μπάλα άρχισε να κυκλοφορεί σχεδόν τέλεια και οι φιλοξενούμενοι χτύπησαν στο ψαχνό.

Καθώς η άμυνα τους ήταν πιεστική σε κάθε φάση, αλλά και οι γηπεδούχοι ένιωθαν να βγαίνουν από τα νερά τους, ένα επί μέρους 16-4, με απανωτά κλεψίματα, συνεχόμενα φαστ μπρέικ και ... καρφώματα του αφηνιασμένου Λεσόρ, έκαναν τον Τσους Ματέο να ψάχνει απεγνωσμένα λύσεις από τους βασικούς του παίκτες, χωρίς πάντως να τις πάρει. Ο ΠΑΟ πέρασε ακόμα και με +12 πόντους, έχοντας σε αυτό το δεύτερο δεκάλεπτο 27π με 10/11 δ, 2/7τρ, 1/1 β, 6 ασίστ και 3 κλεψίματα.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έμοιαζε ζαλισμένη από τα συνεχόμενα ντιρέκτ του Παναθηναϊκού, που μάλλον είχε κάνει το καλύτερο δεκάλεπτο στην φετινή EuroLeague, αλλάζοντας πρόσωπο και τακτική. Ο Ναν άφησε κατά μέρος το αγαπημένο του παιχνίδι ένας εναντίον ενός, ακολούθησε τον Σλούκα στη δημιουργία (7 ασίστ και οι δυο, στο πρώτο ημίχρονο) κι όταν χρειάστηκε έβρισκε τον τρόπο να σκοράρει είτε με τρίποντο, είτε με ένα μελετημένο σουτ στο τελείωμα της περιόδου.

Η Ρεάλ ούτε λίγο, ούτε πολύ τελείωσε το πρώτο μέρος με ... 13 λάθη (και το δεύτερο δεκάλεπτο με 0/5 τρίποντα), μια σαφής ένδειξη για την σπουδαία άμυνα που είχε παίξει ο Παναθηναϊκός, βάζοντας κορμιά, χέρια και πολύ περισσότερο πάθος σε κάθε κατοχή των Μαδριλένιων...

Ναν και Λεσόρ κρατάνε τα μπόσικα

Η Ρεάλ ήταν δεδομένο ότι θα αντιδράσει για να μειώσει τη διαφορά. Κι ο Παναθηναϊκός το περίμενε, αλλά δεν μπόρεσε -σε αυτό το σημείο- να σταματήσει τον ορμητικό Γιαμπουζέλε, που ηγήθηκε της μαδριλένικης αντεπίθεσης (16-5) ξαναβάζοντας την ομάδα του μπροστά.

Ήταν η στιγμή να αντιδράσει ο Παναθηναϊκός ξανά. Να ξαναβρεί και την ενέργεια, αλλά και το καθαρό μυαλό, ώστε να αντέξει στην επιστροφή της Ρεάλ. Το τρίποντο του Ναν ήταν το πρώτο χτύπημα, για να ξαναμπεί η ομάδα του μπροστά στο σκορ (και να μη ξαναχάσει ποτέ την πρωτοπορία). Ο Αμερικανός είχε πιεστεί από την καλή άμυνα του Κοσέρ (και όλων όσων τον αντιμετώπισαν) αλλά εκεί μίλησε το ένστικτο του γεννημένου σκόρερ.

Ο Ναν, βέβαια, ξέρει καλά τι σημαίνει να κυκλοφορείς καλά την μπάλα. Προέρχεται από τη σχολή του Μαϊάμι και την εμμονή του Έρικ Σποέλστρα στο καλό πάσινγκ-γκέιμ. Κι αυτό το βράδυ, που ο Ματέο ήθελε να τον βγάλει έξω από τα νερά του, πάσαρε καλύτερα από κάθε άλλη φορά, βρίσκοντας βέβαια στο πρόσωπο του Λεσόρ τον κατάλληλο άνθρωπο.

Ο Γάλλος έκανε ξανά όργια, σε κάποια στιγμή έμοιαζε να βρίσκεται παντού στο γήπεδο και μαζί με τον Ναν σημείωσαν τους 17 από τους συνολικά 22 πόντους του ΠΑΟ στην τρίτη περίοδο, που τελείωνε με ένα τρίποντο του Κέντρικ, ακριβώς με την εκπνοή της περιόδου, που τελείωνε όπως ακριβώς και η προηγούμενη. Με τον Αμερικανό αρχισκόρερ να πετυχαίνει μπάζερ-μπίτερ!

Ο Σλούκας καθαρίζει κι ο Γκριγκόνις υπογράφει

Η Ρεάλ δεν ήθελε να δει το αήττητο της να πέφτει, συνέχιζε να κάνει λάθη και προσπαθούσε να βρει τρόπους απάντησης. Αυτή τη φορά δεν ήταν ο Γιαμπουζέλε, αλλά ο Τζάναν Μούσα που με πέντε σερί πόντους, πήγε τη διαφορά στο -1. Το κοινό αναθάρρησε, ο Ναν χρεωνόταν με φάουλ, αλλά ο Αταμάν ήξερε ποιος θα του πάρει το παιχνίδι. Ο Σλούκας ξαναπέρασε στο παρκέ και έγινε ο άνθρωπος που καθάρισε την μπουγάδα!

Είχε καιρό να παίξει ένα μεγάλο ματς ο αρχηγός του ΠΑΟ, που ταλαιπωρήθηκε πολύ από τον τραυματισμό του. Αυτή τη φορά, όμως, ήταν έτοιμος. Πήρε την μπάλα και την έκανε ... γιο-γιο! Την ώρα που ο Μούσα επέμενε, ο Έλληνας διεθνής, πήρε το όπλο του και ... τελείωσε το ματς. Το 8-0 που έγραψε ο Παναθηναϊκός οφείλεται στο δικό του κρεσέντο. Ο Καμπάσο που επίσης είχε ξαναμπεί στο ματς, πιάστηκε στον ύπνο. Ο Σλούκας τον χρέωσε με φάουλ και κάπως έτσι οι "πράσινοι" έφτασαν ξανά σε απόσταση ασφαλείας.

Το τρίποντο του Γκριγκόνις στο 38', πανηγυρίστηκε πιο πολύ απ' όλα, καθώς έβαζε τον ΠΑΟ στο +8. Ο χρόνος που απέμενε ήταν αρκετός, όμως αυτός ο Παναθηναϊκός ήταν σχεδόν απίθανο να χάσει τη μεγάλη ευκαιρία για το τεράστιο διπλό μέσα στη Μαδρίτη. Μια νίκη, που τον κρατάει βέβαια σε θέση ισχύος για τη μάχη της τετράδας και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ. Όσοι φίλοι του ΠΑΟ ανησυχούσαν μετά τις τελευταίες εμφανίσεις και την ήττα στο Κύπελλο, γύρισαν ήδη σελίδα και σκέφτονται αλλιώς. Όπως έκανε και η ομάδα τους με την επική εμφάνιση μέσα στο σπίτι της Ρεάλ!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ