ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Πάταγος για Σλούκα, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Ο Σλούκας με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο πλευρών
Ο Σλούκας με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο πλευρών INTIME SPORTS

Ο Σλούκας διάλεξε Παναθηναϊκό, ο Γιαννακόπουλος ξόδεψε μια περιουσία κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα δεδομένα που αλλάζει το "μπαμ του καλοκαιριού" στους δυο αιώνιους μονομάχους...

Ο Παναθηναϊκός έκανε διαδοχικές υπερβάσεις, ο Κώστας Σλούκας -σε αντίθεση με όσα λέγονταν- άκουγε με προσοχή και το πιο μεγάλο deal των τελευταίων ετών στο ελληνικό μπάσκετ έγινε πραγματικότητα. Αν αληθεύει μάλιστα το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία, η όλη συμφωνία κάνει και αντίστοιχο οικονομικό πάταγο!

Μπορεί ο διεθνής άσος να μην είναι στον ανθό της αγωνιστικής του νιότης, μπορεί να μην έχει μπροστά του μια δεκαετία για να κρεμάσει τα παπούτσια του, βρίσκεται όμως στην ωριμότερη φάση της καριέρας του, άρα τα επόμενα δυο - τρία χρόνια μπορεί να παίξει μπάσκετ στο κορυφαίο επίπεδο, ενώ ταιριάζει απόλυτα και στις φιλοδοξίες του νέου Παναθηναϊκού που θέλει να φτιάξει ο Αταμάν, με χρηματοδότη τον Δ. Γιαννακόπουλο.

Οι "πράσινοι" δεν ευαγγελίζονται τη δημιουργία μιας ομάδας που σιγά-σιγά θα σκαρφαλώσει στην κορυφή. Θέλουν να επιστρέψουν εκεί άμεσα, αν γίνεται και την επόμενη χρονιά κιόλας. Φαντάζει δύσκολο, όμως εργαλεία όπως ο Σλούκας διευκολύνουν την επίτευξη του στόχου και προφανώς ενισχύουν αφάνταστα τη δυναμική του ρόστερ.

Δεν μιλάμε για ένα τυχαίο παίκτη, αλλά μια φιγούρα που πρωταγωνιστεί την τελευταία δεκαετία στην Ευρωλίγκα, είναι πάντα ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς-εκτελεστές και συνήθως κάθε Μάιο παίζει στο... Final Four. Ο Σλούκας μετράει 16 αγώνες στο κορυφαίο ραντεβού και είναι μέσα στους κορυφαίους Ευρωπαίους όλων των εποχών, μετρώντας τρεις τίτλους (δυο με τον Ολυμπιακό, έναν με τη Φενέρ).

Είναι επίσης ένας παίκτης που βοηθάει τις ομάδες του να κερδίζουν εθνικά πρωταθλήματα και προφανώς το ίδιο θα θελήσει να κάνει άμεσα και με τον Παναθηναϊκό...

Σούπερ-ελληνικός κορμός...

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για το πόσο αυτή η μεταγραφή είναι μια κίνηση ματ. Παίρνοντας έναν από τους κορυφαίους Έλληνες του μεγάλου του αντιπάλου, ο Παναθηναϊκός ισχυροποιεί πάρα πολύ τον δικό του ελληνικό κορμό, που στο τέλος -ως επί το πλείστον- κάνει και τη διαφορά. Ο Σλούκας έρχεται να προστεθεί δίπλα στον Ντίνο Μήτογλου, ο οποίος υπέγραψε πριν από λίγες μέρες.

Αν γυρίσει, όπως λένε και ο Παπαπέτρου, και παραμείνει ο Παπαγιάννης, ξαφνικά ο Παναθηναϊκός ισχυροποιείται αφάνταστα στο σχετικό κομμάτι, που μειονεκτούσε χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια, ενώ ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του την εποχή της παντοδυναμίας του.

Θα πει κανείς προτρέχουμε, γιατί ούτε ο Παπαπέτρου επέστρεψε, ούτε ο Παπαγιάννης ανανέωσε με την "πράσινη" ΚΑΕ. Ε, δε νομίζουμε ότι ο Παναθηναϊκός θα αρκεστεί στον Σλούκα, ενώ έχει την ευκαιρία να δυναμώσει το ελληνικό στοιχείο του με άλλες δυο σημαντικές κινήσεις.

Ειδικά ο Παπαγιάννης, με τον Σλούκα στην πεντάδα του ΠΑΟ, θα μπορούσε να μεταμορφωθεί -τουλάχιστον επιθετικά- ένα υπερόπλο για το τριφύλλι.

Βάζει δύσκολα στον Ολυμπιακό

Η μεταγραφή-Σλούκα, όμως, έχει πολύ μεγαλύτερη αξία καθώς ο Παναθηναϊκός δεν πήρε έναν (ελεύθερο) παίκτη από τη Φενέρ, αλλά έναν βασικό πρωταγωνιστή του Ολυμπιακού και σημαντικότατο γρανάζι της "ερυθρόλευκης" μηχανής την τελευταία τριετία. Οι "πράσινοι" ενισχύονται, αποδυναμώνοντας τον αιώνιο αντίπαλο.

Είναι τελείως διαφορετικό για τον Ολυμπιακό να βλέπει τον Σλούκα με τη φανέλα οποιαδήποτε άλλης ευρωπαϊκής ομάδας σε σχέση με εκείνη του Παναθηναϊκού.

Ο Ολυμπιακός που εκτός των άλλων έχασε και τον MVP Βεζένκοβ, θα χρειαστεί να σκεφτεί έξτρα τρόπους, για να αντιπαρέλθει της "πράσινης" αντεπίθεσης. Θα πρέπει αυτός να ψάξει τρόπους ενίσχυσης του ελληνικού στοιχείου, που δείχνει σε πρώτη φάση να έχει αποδυναμωθεί σημαντικά. Έφυγαν οι δυο πρώτοι σκόρερ του, οι παίκτες που μέσα στο παιχνίδι έπαιρναν τις περισσότερες αποφάσεις.

Έτσι κι αλλιώς ο σχεδιασμός της ομάδας του Πειραιά, πηγαίνει πλέον σε άλλα ονοματεπώνυμα (με εκείνο του Νίκολα Μίροτιτς να αναμένεται σύντομα να προστεθεί στο ρόστερ) η υπόθεση, όμως, "Σλούκας-Παναθηναϊκός" αναγκάζει τους πρωταθλητές και κυπελλούχους να ανασκουμπωθούν ακόμα περισσότερο.

Ο Ολυμπιακός παραμένει μια ομάδα με ομοιογένεια, άρα οι κινήσεις ενίσχυσης του, είχαν ως τώρα σκοπό να κάνουν αυτό το σύνολο, ακόμα καλύτερο. Οι προσθήκες Μιλουτίνοβ, Γκος έγιναν με βάση αυτή τη λογική. Ο Μίροτιτς μοιάζει με ένα σπουδαίο αντίβαρο στην απώλεια Βεζένκοβ. Λογικό είναι να αναζητηθεί και η αναπλήρωση που αφήνει πίσω του το κενό του Σλούκα. Ο Ντόρσεϊ μοιάζει μονόδρομος, αλλά ο ομογενής γκαρντ δεσμεύεται με συμβόλαιο από τη Φενέρ

Σηκώνει βαρύ φορτίο

Ο Κώστας Σλούκας από την πλευρά του γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει η μετακίνηση του στο αντίπαλο, αιώνιο στρατόπεδο. Μέχρι πριν λίγες μέρες πανηγύριζε την κατάκτηση των τίτλων με τον Ολυμπιακό, αποθεωνόταν από το "ερυθρόλευκο" κοινό. Πηγαίνοντας στον ΠΑΟ, ξέρει ότι όταν ξαναμπει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ πιο φορτισμένη εναντίον του, από την αντίστοιχη εκείνης της βραδιάς, που εμφανίστηκε με τα "κιτρινόμαυρα" της Φενέρ.

Προφανώς, υποδεικνύοντας τον Γιώργο Μπαρτζώκα σαν βασικό υπαίτιο του διαζυγίου με τον Ολυμπιακό, ο παίκτης θεωρεί ότι έχει ήσυχη την συνείδηση του και ότι σε τελική ανάλυση τον "έδιωξε ο προπονητής και ο Ολυμπιακός, δεν έφυγε από μόνος του". Μόνο, που ακόμα και σε αυτή τη ζυγαριά ο κόσμος της ομάδας στην συντριπτική πλειοψηφία τέθηκε αναφανδόν υπέρ του προπονητή...

Ο Σλούκας επωμίζεται μια τεράστια ευθύνη, την οποία ο Παναθηναϊκός την ακριβοπλήρωσε και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να εξαργυρώνει επί του πρακτέου τον ενθουσιασμό της πράσινης εξέδρας αλλά και την τεράστια επένδυση σε χρήματα από τον Γιαννακόπουλο.

Το μπάσκετ, βέβαια, είναι ομαδικό άθλημα, όμως στην προκειμένη περίπτωση ο Σλούκας φορώντας την "πράσινη" φανέλα έχει ένα βαρύτερο φορτίο στις πλάτες του ειδικά με το μυθικό συμβόλαιο το οποίο του έστρωσε σαν χαλί στα πόδια του, ο Παναθηναϊκός.

Θα πρέπει να φανεί αντάξιος των προσδοκιών του συλλόγου που καλείται να υπηρετήσει τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και της δικής του μπασκετικής αξίας, την οποία ο ίδιος τοποθέτησε πολύ-πολύ ψηλά. Κι όλα αυτά, όχι σε βάθος χρόνου, αλλά τώρα, άμεσα.

Είναι παράδοξο, αλλά ο νέος Παναθηναϊκός με τον Σλούκα στο ρόστερ του δεν έχει την παραμικρή πίστωση χρόνου. Πρέπει να πετύχει με το... καλημέρα.

Ο γεννημένος στις 15 Ιανουαρίου του 1990, πόιντ-γκαρντ -με την απόφαση του να αλλάξει αιώνιο στρατόπεδο, έδειξε κατ' αρχήν ότι έχει τα κότσια, κάτι που πολλοί αμφισβητούσαν. Τώρα, καλείται να αποδείξει ότι όλος αυτός ο θόρυβος και η περιουσία που θα ξοδέψει για χάρη του ο Παναθηναϊκός, αξίζει τον κόπο..

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ