STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, τέταρτος τελικός, πρώτο ματς-μπολ

Μονομαχία του Φαλ με τον Παπαγιάννη
Μονομαχία του Φαλ με τον Παπαγιάννη EUROKINISSI SPORTS

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μπαίνουν απόψε (15/6) στο παρκέ του ΟΑΚΑ (21:15, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) για τον 4ο τελικό κι ο Γιάννης Φιλέρης αναλύει το προβάδισμα των "ερυθρολεύκων" και γράφει για τις υπερβάσεις που αναζητά επειγόντως η "πράσινη" ομάδα.

Η σειρά των τελικών της Basket League μπαίνει σε τροχιά τίτλου. Με τον Ολυμπιακό να προηγείται 2-1 στις νίκες το πρώτο ματς-μπολ στο ΟΑΚΑ είναι δικό του (21:15, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) . Αν ο Παναθηναϊκός ισοφαρίσει τότε θα πάμε σε πέμπτο αγώνα, όπου και οι δυο ομάδες πλέον θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ, κεκλεισμένων των θυρών.

Τα δεδομένα δεν άλλαξαν μετά το Game 3. Τα προγνωστικά παραμένουν υπέρ των "ερυθρολεύκων", ίσως μάλιστα η ζυγαριά να γέρνει ακόμα περισσότερο προς την πλευρά τους, μετά την άνετη επικράτηση τους την Κυριακή (11/6), την επιβεβαίωση ότι παραμένουν καλύτεροι και το προβάδισμα στις νίκες που τους φέρνει κοντά στην κατάκτηση του δεύτερου σερί πρωταθλήματος.

Η απουσία του Παπανικολάου και ο τραυματισμός του Βεζένκοβ, που δεν επιτρέπει στον κορυφαίο σκόρερ της σεζόν να παίξει στο 100%, είναι σίγουρα δυο προβλήματα που πονοκεφαλιάζουν τον Μπαρτζώκα, από την άλλη όμως είναι φανερό ότι όσο συνεχίζονται οι τελικοί, αυτός που μένει πίσω είναι ο Παναθηναϊκός.

Ο τρίτος τελικός μοιάζει να απελεύθερωσε, εν μέρει, τους Πειραιώτες που για πρώτη φορά νίκησαν με τόσο μεγάλη διαφορά, έστω κι αν έσπασαν τα καλάθια, σουτάροντας για τρεις πόντους αλλά και ελεύθερες βολές. Με 70% δίποντα, ωστόσο, 21 ασίστ-12 λάθη και 11 κλεψίματα θα ήταν πολύ δύσκολο να χάσουν. Πόσο μάλλον που ο Παναθηναϊκός, από το 10' και μετά, άρχισε να χάνει λάδια και υποχρεώθηκε συνολικά σε 19 λάθη.

Οι αντοχές των "πρασίνων" είναι ένα θέμα. Πάντα όταν μια σειρά playoffs εξελίσσεται, ευνοείται η ομάδα με τη μεγαλύτερη ποιότητα και τις περισσότερες λύσεις. Ο ΠΑΟ ήξερε ότι μειονεκτεί και στα δυο από την εκκίνηση των τελικών. Προσπάθησε με σωστή τακτική να περιορίσει το ρυθμό στα μέτρα του, να πάει τα ματς σε χαμηλό σκορ, δυνατές άμυνες και μάχες για μια διεκδικούμενη μπάλα.

Με ένα καθαρόαιμο πλέι-μέικερ, όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Ο Πάρις Λι μοιάζει βιονικός, αντέχει να παίζει σχεδόν 40 λεπτά, αλλά κάπου υπάρχουν και ανθρώπινα όρια. Η σκυταλοδρομία που έκανε ο Ολυμπιακός στον τρίτο τελικό τον έφερε πέρα απ' αυτά, απόδειξη η κούραση και τα έξι λάθη που υποχρεώθηκε, διπλάσια σε σχέση με όσα είχε κάνει στους δυο προηγούμενους τελικούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο δεύτερο ημίχρονο του Game 3, ο Λι δεν σκόραρε ούτε πόντο. Το χειρότερο για τον Παναθηναϊκό είναι ότι ο Ματέουζ Πονίτκα δεν ξεπέρασε τον τραυματισμό του και τέθηκε εκτός ρόστερ από το αποψινό τέταρτο παιχνίδι. Ο Πολωνός, που βοηθούσε τον Λι στην οργάνωση του παιχνιδιού (κομβικός στον νικηφόρο δεύτερο τελικό για τους "πράσινους", όχι μόνο για το τρίποντο της νίκης 17'' πριν από το φινάλε) συγκρούστηκε κατά λάθος με τον Γιώργο Καλαϊτζάκη σε μια ανύποπτη φάση του αγώνα της Κυριακής.

Η απουσία του στερεί από τον Σερέλη αν όχι τον κορυφαίο, σίγουρα τον πιο μαχητικό "πράσινο" στους τελικούς, αφού όπως συνηθίζει ο Πονίτκα είχε πολυδιάστατη συνεισφορά, από το να μαρκάρει τον Βεζένκοβ στην άμυνα, μέχρι να κάνει βουτιές για να σώσει μια μπάλα.

Έτσι κι αλλιώς είχε αριθμητικό μειονέκτημα στους ξένους ο Παναθηναϊκός. Ξεκίνησε με πέντε (λόγω της αποχώρησης του Μπέικον, μετά την έναρξη των playoffs), τώρα χωρίς τον Πονίτκα μένει με τέσσερις, επί της ουσίας τρεις, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ντέρικ Γουίλιαμς μέχρι στιγμής έχει περάσει παντελώς απαρατήρητος.

Η συνολική "κόκκινη" υπεροχή

Αν δει κανείς τα συνολικά στατιστικά των τριών αγώνων θα διαπιστώσει αυτό που γράφαμε πιο πάνω. Ότι με την πάροδο των αγώνων θα φανερώνεται σταδιακά η καλύτερη ομάδα.

Ο Ολυμπιακός, μπορεί να αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στο χαμηλό τέμπο (στον δεύτερο τελικό το επιδίωξε και ο ίδιος, αφού έπαιζε χωρίς τον Σλούκα και έχασε τον Γουόκαπ στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου) που επέβαλε ο Παναθηναϊκός, έδειξε όμως σιγά-σιγά και την υπεροχή του.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
213π (μ.ο 71) ΕΠΙΘΕΣΗ 189π (μ.ο 63)
62/97 (67.9%) 2ΠΟΝΤΑ 48/97 (48.4%)
21/76 (27.6%) 3ΠΟΝΤΑ 20/70 (28.2%)
26/42 (61.9%) ΒΟΛΕΣ 33/44 (75%)
100 (μ.ο 33.3) ΡΙΜΠ 90 (μ.ο 30)
58 (μ.ο 19.3) ΑΣΙΣΤ 45 (μ.ο 15)
38 (μ.ο 12.6) ΛΑΘΗ 41 (μ.ο 13.6)
21 (μ.ο 7) ΚΛΕΨ 23 (μ.ο 7.6)
9 (μ.ο 3) ΜΠΛΟΚ 3 (μ.ο 1)

Το πινακάκι δείχνει περιεκτικά την όποια υπεροχή του Ολυμπιακού που:

  • έχει βάλει περισσότερους πόντους (χάρη στο +23 του τρίτου αγώνα)
  • είναι πολύ πιο εύστοχος στα δίποντα με ποσοστό που ξεπερνάει το 65%
  • παίρνει περισσότερα ριμπάουντ
  • δίνει περισσότερες ασίστ και κάνει ένα λάθος λιγότερο (σε μέρο όρο)
  • προστατεύει καλύτερα το καλάθι του με τρία μπλοκ ανά αγώνα

Ο Παναθηναϊκός που επιθετικά δεν ξεπερνάει τους 65 πόντους υπερτερεί

  • για λίγο στα σουτ τριών πόντων
  • για... πολύ στις ελεύθερες βολές
  • και κατάτι στα κλεψίματα

Σημειώστε, βέβαια, ότι από τα τρία παιχνίδια τα δυο έχουν γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το ένα στο ΟΑΚΑ, με τα δεδομένα -λόγω έδρας- να αλλάζουν.

Ο Σλούκας καθορίζει το παιχνίδι...

Η απουσία του Κώστα Σλούκα στο δεύτερο τελικό και η εμφάνιση του στον τρίτο αναδεικνύει πόσο σημαντικός είναι για τον Ολυμπιακό. Ο 33χρονος γκαρντ έχει μ.ο 13 πόντους και 5.5 ασίστ, στους δυο αγώνες, που χρησιμοποιήθηκε και όλοι καταλαβαίνουν πόσα στερήθηκε η ομάδα του την προηγούμενη Πέμπτη.

Είναι πολύ καθοριστικός ο Σλούκας, τον οποίο κυνηγάει η άμυνα του Παναθηναϊκού, αλλά λόγω και της λειψανδρίας του δεν μπορεί να τον σταματήσει. Συν τοις άλλοις έχει δίπλα του και τον σπουδαίο Τόμας Γουόκαπ, που έχει παρόμοιες επιδόσεις (11.3 πόντοι και 5 ασίστ) με εντυπωσιακά ποσοστά καθώς σουτάρει με 60% στα δίποντα (9/15) και 50% στα τρίποντα (5/10). Η επιλογή της "πράσινης" άμυνας να του δίνει το σουτ είναι συνειδητή, ωστόσο ο ελληνοποιημένος Αμερικανός με τα διπλά σκριν που του δίνουν οι ψηλοί της ομάδας έχει προσαρμοστεί είτε στο τρίποντο, είτε σε ντράιβ και σουτ από μέση απόσταση.

Οι δυο δημιουργοί του Ολυμπιακού έχουν μέσο όρο 24.3 πόντους και 11 ασίστ και κινούν τα νήματα.

Το δίδυμο των περιφερειακών συμπληρώνει ο ψηλός, Μουσταφά Φαλ. Ο Γάλλος σέντερ εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στο παιχνίδι μέσα στη ρακέτα. Ούτε ο Παπαγιάννης, ούτε ο Γκουντάιτις τον έχουν περιορίσει, απόδειξη ότι ο Φαλ στους τρεις αγώνες έχει χάσει μόλις ένα σουτ (15/16) και όταν παίρνει την μπάλα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα την βάλει στο αντίπαλο καλάθι.

Όχι μόνο με τα άλει ουπ, που έτσι κι αλλιώς είναι καρφώματα, αλλά και με πλάτη στο καλάθι, ο Φαλ μοιάζει ανίκητος. Αν μάλιστα ήταν πιο εύστοχος από τη γραμμή του φάουλ (3/10) θα είχε ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή από τους 33 πόντους που έχει σκοράρει, μέχρι τώρα (μ.ο 11). Η προσφορά του, όμως, δεν είναι μόνο οι πόντοι, αφού παίρνει κατά μέσο όρο 4.6 ριμπάουντ, δίνει 3.6 ασίστ και κάνει 1.3 μπλοκ.

Ο Γάλλος παίζει περίπου 25-30 λεπτά. Στα υπόλοιπα 10-15', έρχεται από τον πάγκο ο Τζόελ Μπολομπόι. Λόγω και του τραυματισμού του Μπλακ επωμίζεται μόνος του το ρόλο του αναπληρωματικού σέντερ και έχει γίνει ένα από τα κλειδιά του Ολυμπιακού για το 2-1. Με 4.6 πόντους, 5 ρριμπάουντ και 2 μπλοκ ανά αγώνα, προστατεύει το "ερυθρόλευκο" καλάθι καλύτερα από ποτέ...

Ανεβασμένος είναι και ο Μιχάλης Λούντζης που έχει σκοράρει 16 πόντους στους δυο αγώνες του ΣΕΦ (δεν είχε όμως την ίδια απόδοση στο ΟΑΚΑ) ενώ ο τραυματισμός του Βεζένκοβ έχει ρίξει τις επιδόσεις του (11 πόντοι και 5 ριμπάουντ). Μακ Κίσικ και Λαρετζάκης ανέβασαν στροφές στο Game 3, όμως ο Μπαρτζώκας τους περιμένει το ίδιο δυνατούς (όπως και τον Πίτερς) μέσα στη έδρα του Παναθηναϊκού...

Θα λείπει ο Παπανικολάου, ο καλύτερος παίκτης των "ερυθρολεύκων" στον δεύτερο τελικό όταν σκόραρε 15 πόντους, παίζοντας και στα σαράντα λεπτά του ματς

Ποιοι θα βοηθήσουν τον Λι;

Η απουσία του Πονίτκα είναι ένα αγκάθι για τον Σερέλη, καθώς εκτός από το παθιασμένο παιχνίδι του Πολωνού χάνει τον τρίτο του σκόρερ σε αυτή τη σειρά (9 πόντοι ανά αγώνα) που παίρνει επίσης και 3.4 ριμπάουντ. Δεν έχει τόσες πολλές επιλογές ο κόουτς του Παναθηναϊκού, αφού η ομάδα του, έτσι κι αλλιώς σκοράρει με δυσκολία και πολύ κακά ποσοστά.

Ο Πάρις Λι εξακολουθεί να είναι ο πρώτος σκόρερ 12.3 πόντους και δημιουργός (6.3 ασίστ) και παρότι συνολικά έχει 14/38 σουτ, παραμένει ο κινητήριος μοχλός της "πράσινης" ομάδας. Μόνος του δεν θα φτάσει να τα βάλει ξανά με ολόκληρη την περιφέρεια του Ολυμπιακού.

Ποιοι θα τον βοηθήσουν, λοιπόν; Σίγουρα ο ένας είναι ο Μάριους Γκριγκόνις (8.6 πόντοι και 3 ριμπάουντ) κι αυτός όμως θα χρειαστεί να ανεβάσει στροφές και να είναι λίγο πιο εύστοχος γιατί μέχρι στιγμής σουτάρει με 31.5% στα δίποντα και 30% στα τρίποντα.

Για να απειλήσει ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό, πρέπει να βγουν μπροστά οι υπόλοιποι παίκτες. Οι δυο ψηλοί, ίσως, που έχουν σχεδόν την ίδια απόδοση. Παπαγιάννης (6.3 πόντοι-5 ριμπάουντ) και Γκουντάιτις (7.3 πόντοι-5 ριμπάουντ) κάνουν τα ακριβώς απαραίτητα, χάνουν αρκετές μάχες από τον Φαλ, αν και ο πρώτος έχει κάθε λόγο να παραπονιέται ότι δεν παίρνει την μπάλα όσο θα έπρεπε.

Αναζητούνται υπερβάσεις στο "πράσινο" ρόστερ. Είτε από κάποιον σαν τον Αγραβάνη (3.6 πόντοι) και τον Καλαϊτζάκη (μ.ο 6 πόντοι) που λογικά θα πάρουν περισσότερο χρόνο απόντος του Πονίτκα, είτε από ένα παίκτη που θα μπορούσε να λύσει το επιθετικό πρόβλημα της ομάδας του αλλά κινείται -μέχρι στιγμής- σε πολύ ρηχά νερά.

Ο Ντέρικ Γουίλιαμς μοιάζει με σκιά του εαυτού του. Δεν απειλεί, σκοράρει μόλις 2 πόντους ανά αγώνα και όταν πατάει στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός μοιάζει να παίζει με τέσσερις. Πιο πιθανό είναι να παίξει καλύτερα ο Μαντζούκας παρά ο Αμερικανός, που σχεδόν... δεν αναγνωρίζεται.

Είναι προφανές ότι ο Ολυμπιακός και απόψε θα' χει τον πρώτο λόγο. Ο Παναθηναϊκός πάντως θα παίξει το τελευταίο του, εντός έδρας, χαρτί προσπαθώντας ξανά να στείλει το ματς σε ανταρτοπόλεμο, παρακολουθώντας τον αντίπαλο του και ελπίζοντας ότι στο τέλος θα έχουμε αγώνα μιας κατοχής. Ενός σουτ...

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ