ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Πράσινη περηφάνια, κόκκινα όνειρα στην EuroLeague

Πράσινη περηφάνια, κόκκινα όνειρα στην EuroLeague
EUROKINISSI

Ο εξωπραγματικός Παπαγιάννης οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε ένα θρίαμβο επί της Ρεάλ και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα νέα δεδομένα της βαθμολογίας, την εκπληκτική Μονακό και τα όνειρα του Ολυμπιακού.

Η χοντρή δεν έχει βγει ακόμη να τραγουδήσει, η EuroLeague έχει το δικό της χαβά, πετάξτε τα προγνωστικά στη θάλασσα και περιμένετε να τελειώσει η κανονική περίοδος για να μάθετε και τα ζευγάρια των πλέι-οφ. Μεταξύ μας δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, όσο νομίζουμε.

Υπάρχει και η περηφάνια των ομάδων που καμιά φορά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη. Ο Παναθηναϊκός έχοντας φάει το ένα χαστούκι, μετά το άλλο, κυνήγησε μέχρι το τέλος τη μεγάλη νίκη κόντρα στη Ρεάλ, παίρνοντας μετά από καιρό ένα σπουδαίο αποτέλεσμα στην διοργάνωση και δείχνοντας αυτό που σκέφτονται στο ΟΑΚΑ: Στην τελευταία δοκιμασία της σεζόν, στο πρωτάθλημα δηλαδή, θα τα δώσουν όλα.

Για να υποτάξει την βασίλισσα που δεν είναι και στα καλύτερά της (αυτή ήταν η πέμπτη ήττα της στους τελευταίους 7 αγώνες) ο Παναθηναϊκός έκανε ένα από τα κορυφαία ματς της σεζόν και είδε στο πρώτο μέρος τον Γιώργο Παπαγιάννη σε ένα οργιαστικό βράδυ.

Ο διεθνής σέντερ, κόντρα σε ένα κορυφαίο δίδυμο όπως είναι αυτό που συγκροτούν Ταβάρες και Πουαριέ, κυριαρχησε κατά κράτος, έδωσε ρεσιτάλ και λίγο έλειψε να κάνει τριπλ-νταμπλ με 10π, 8ρ και 5 κοψίματα. Αλλοίωσε άλλα τόσα σουτ των Ισπανών, που έτρεμαν να μπουν μέσα στη ρακέτα του ΠΑΟ και έγινε ο άνθρωπος που στηρίχτηκε πάνω του ολόκληρη η "πράσινη" ομάδα.

Δεν έχουμε ξαναδεί τον Έντι Ταβάρες να βασανίζεται τόσο πολύ, απέναντι σε οποιονδήποτε άλλο ψηλό της EuroLeague. Για να βάλει καλάθι απέναντι στον Παπαγιάννη, έπρεπε να πάρει δυο και τρία επιθετικά ριμπάουντ και...πάλι δεν ήταν σίγουρος.

Ο Έλληνας άσος σε αυτή την στείρα σεζόν του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη κάνει μια εξαιρετική ατομική εμφάνιση. Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε και τον εαυτό του. Ίσως να είδαμε ένα Παπαγιάννη από το μέλλον, γιατί οι ψηλοί ως γνωστόν ωριμάζουν λίγο αργότερα.

Ένα σέντερ που θα φοβίζει τους πάντες και θα καθορίζει με το μέγεθος αλλά και το παιχνίδι του πάνω στο παρκέ την εξέλιξη των αγώνων.

Και άλλος Πάπα στην εξίσωση

Εντάξει, κάποια στιγμή ο Παπαγιάννης κουράστηκε δεν ήταν δυνατό να συνεχίσει έτσι και στο δεύτερο μέρος (τελείωσε βέβαια με 18π,10ρ και 9/11σουτ), αλλά δεν ήταν και μόνος του. Ο Πρίφτης ευτύχησε να πάρει πάρα πολλά απ' όλους όσους χρησιμοποίησε. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν πια η ομάδα που περιμένει σαν μάννα εξ ουρανού τα τρίποντα του Νέντοβιτς. Άλλωστε πήρε τη νίκη με τον Σέρβο, στα τελευταία λεπτά του ματς, να κάθεται στον πάγκο.

Όχι ότι ο Νέντοβιτς (13π-6ασ) δεν ήταν "μέσα στο κόλπο". Υπήρχαν όμως και ένα σωρό άλλοι, που βοήθησαν, άντεξαν σε όλη την αντεπίθεση της Ρεάλ, η οποία πιάστηκε στον ύπνο από το παθιασμένο ξεκίνημα των "πράσινων" και παρότι στο τελευταίο δεκάλεπτο είχε 8/11 τρίποντα δεν μπόρεσε να αλλάξει τη ροή του ματς. Θα' ταν άδικο κιόλας.

Πρώτος και σπουδαιότερος -ίσως- συμπαραστάτης του Παπαγιάννη, ο άλλος "Πάπα". Ο αρχηγός Παπαπέτρου μπήκε στην εξίσωση του αγώνα, κυρίως στο δεύτερο μέρος. Αν και τελείωσε με 1/7 τρίποντα ήταν αυτός που ευστόχησε στο πιο κρίσιμο μακρινό σουτ του ματς. Η Ρεάλ είχε πλησιάσει στο καλάθι, ο Γιουλ έχασε την ευκαιρία να δώσει το προβάδισμα (αστόχησε στο τρίποντο) κι ο Παπαπέτρου από τα εννιά μέτρα δεν είπε όχι στην πρόκληση για να γράψει 59-54.

Αντί για το -1, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +5 και με το ξεκίνημα στο +7, χάρη στους πέντε σερί πόντους του αρχηγού του, που δήλωσε "παρών", ανέδειξε και το μέγεθος της δίμηνης απουσίας του, τελειώνοντας το ματς με 15π, 4 ριμπ και 2 ασίστ.

Σημειώστε ακόμη:

  • Τους 9π που έβαλε στην τελευταία περίοδο ο Ντάριλ Μέικον, πολύ αγχωμένος μέχρι να αρχίσει η τελευταία περίοδος, απόλυτα καθοριστικός σε αυτήν, ευστοχώντας σε όλες τις βολές και στο επίσης σπουδαίο σουτ που 4:45 πριν από τη λήξη, έδινε προβάδισμα 13π στην ομάδα του.
  • Το επίσης μεγάλο τρίποντο πέτυχε ο Σαντ Ρος (1:33 για τη λήξη) κρατώντας τον ΠΑΟ στο +8
  • Και την εντυπωσιακή εμφάνιση με δυο αεροπλανικά καρφώματα και σπουδαίες άμυνες από τον Τζέρεμι Έβανς. Όταν παίζουν όλοι καλά, ο εξαιρετικός ρολίστας Αμερικανός, μπορεί να κάνει σε αρκετά σημεία του ματς και τη διαφορά...

Ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό που έπρεπε. Έπαιξε για το όνομα του, αλλά και την ψυχολογία του. Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό σε δέκα μέρες το έχουν κυκλώσει στο ΟΑΚΑ και εκεί θα τα δώσουν όλα για να εξασφαλίσουν το αβαντάζ έδρας εν όψει των τελικών της Basket League.

Βγάζουμε καπέλο στη Μονακό

Ένα τρομερό 20-1 που έκανε η Μονακό στο τελείωμα της τρίτης περιόδου απορρύθμισε ολότελα την Αρμάνι και δημιούργησε, πλέον, νέα δεδομένα στην βαθμολογία της EuroLeague. Εντάξει η ιταλική ομάδα συνηθίζει να κάνει γκέλες σε κρίσιμα παιχνίδια, προερχόταν πάντως από μια μεγάλη νίκη κόντρα στην Εφές, είχε χάσει τον Μέλι με γαστρεντερίτιδα πριν από το ματς και ο Μάικ Τζέιμς με τους συμπαίκτες του μύρισαν αίμα και όρμηξαν.

Η γαλλική ομάδα είναι η αποκάλυψη της φετινής διοργάνωσης παίρνει με το σπαθί της την πρόκριση στους "8", πιθανότατα θα φτάσει τις 15 νίκες (αφού υποδέχεται την Άλμπα στο τελευταίο της ματς την ερχόμενη εβδομάδα) κι αν δεν της είχαν αφαιρεθεί ... τέσσερις νίκες που έκανε εναντίον των ρωσικών ομάδων, ενδεχομένως να διεκδικούσε πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ (με 19 νίκες).

Τώρα μάλλον θα τερματίσει στην 7η θέση και θα παίξει με τον δεύτερο της βαθμολογίας. Η Ρεάλ παρά την ήττα της στο ΟΑΚΑ εξακολουθεί να είναι φαβορί για την 2η θέση. Την παίρνει αν νικήσει την Μπάγερν, την άλλη εβδομάδα στη Μαδρίτη.

Αν όμως χάσει, τότε μπορεί απέναντι στη Μονακό να βρεθεί και ο Ολυμπιακός! Οι "ερυθρόλευκοι" -παρά τις απουσίες τους- κυνηγάνε την Παρασκευή, ανήμερα της πρωταπριλιάς, την 19η νίκη της σεζόν, κόντρα στην αδιάφορη Μπαρτσελόνα. Αν την κατακτήσουν τότε βγαίνουν σίγουρα τρίτοι και μπορούν ακόμη και δεύτεροι. Κάνουν όνειρα στον Πειραιά για το φάιναλ-φορ, έτσι κι αλλιώς. Το πλεονέκτημα έδρας το έχουν κατακτήσει, μένει να μάθουν και τον αντίπαλο τους στα πλέι-οφ για να συνειδητοποιήσουν και πόσο μεγάλα μπορεί να είναι. Τα όνειρα...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΦΤΗΣ EUROLEAGUE ΜΟΝΑΚΟ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ