MUNDOBASKET 2023

Οι Γερμανοί διάβολοι σαρώνουν το Μουντομπάσκετ κι είναι έτοιμοι ακόμα και για το χρυσό

Οι Γερμανοί διάβολοι σαρώνουν το Μουντομπάσκετ κι είναι έτοιμοι ακόμα και για το χρυσό
FIBA.BASKETBALL

Η Γερμανία στον τελικό με την τρομερή παρέα που σαρώνει στο Μουντομπάσκετ να παίζει καταπληκτικό μπάσκετ και τον Γκόρντον Χέρμπερτ σε ρόλο -εκτός των άλλων- και θηριοδαμαστή. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τους "διάβολους" του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι Γερμανοί είχαν προειδοποιήσει από το τουρνουά στο Αμπου Ντάμπι, όταν διεκδίκησαν τη νίκη απέναντι στους Αμερικανούς, χάνοντας στις λεπτομέρειες 99-91 κι αφού οι ΗΠΑ γύρισαν το παιχνίδι από το -16, χάρη στους ηρωισμούς (και τους 34π) του Άντονι Έουαρντς. Ετοιμάζοντας τις βαλίτσες του για την Οκινάουα της Ιαπωνίας και την πρώτη φάση του Μουντομπάσκετ, ο Γκόρντον Χέμπερτ είχε δηλώσει ξεκάθαρα: "Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πάμε να πάρουμε ένα μετάλλιο".

Ο Καναδοφινλανδός προπονητής βγήκε αληθινός. Η Γερμανία θα επιστρέψει από τη Μανίλα με ένα μετάλλιο. Μπορεί και το χρυσό! Εδώ που τα λέμε, κάθε άλλο παρά έκπληξη θα είναι να δούμε τη "νάσιοναλ μανσαφτ" παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η ομάδα που μετράει 7-0, μέχρι τώρα στο Μουντομπάσκετ, σκοράρει κατά μέσο όρο 94.4π, έβαλε ... 113 στους Αμερικανούς NBAερ (οι τέσσερις από τις εφτά νίκες σημειώθηκαν με +100π) βαδίζει ολοταχώς προς την ολοκλήρωση ενός θριάμβου.

Εντάξει, οι Σέρβοι δεν θα' ναι τόσο αφελείς όσο οι Αμερικανοί, που πίστεψαν ότι στο δικό τους ρυθμό κάποια στιγμή οι σκληροτράχηλοι Γερμανοί θα λύγιζαν. Είναι βέβαιο ότι οι "πλάβι" θα βάλουν τα δικά τους θέλω και πιστεύω για το μπάσκετ, ώστε να κυριαρχήσουν, όπως έκαναν με σεμιναριακό τρόπο κόντρα στον Καναδά.

Η Σερβία δεν πρόκειται να παίξει το "όσα φάμε κι όσα βάλουμε", θα στηρίξει πάρα πολλά στην άμυνα της, στοχεύοντας στις όποιες αδυναμίες της Γερμανίας, το διάβασμα των φάσεων και όλα όσα αντιπροσωπεύουν το μπάσκετ της γειτονικής χώρας.

Ναι σε όλα αυτά, μόνο που και η διαβολική Γερμανία πάει στο ματς του τίτλου υποψιασμένη κι ας έλεγε ο Χέμπερτ πως δεν έμαθε καν το αποτέλεσμα του πρώτου ημιτελικού. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν τον Ντόντσιτς και τη Σλοβενία δείχνει την προσαρμοστικότητα τους και σε καθαρά ευρωπαϊκές νόρμες.

Άλλωστε και εναντίον των ΗΠΑ, σε ένα απολαυστικά επιθετικό παιχνίδι, οι Γερμανοί κέρδισαν γιατί... πρόλαβαν τους Αμερικανούς, που αποφάσισαν να πιέσουν και να παίξουν σκληρή άμυνα, μόλις στο τελευταίο πεντάλεπτο. Οι αντίπαλοί τους είχαν φροντίσει, με την έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου να κυνηγάνε με πάθος όχι το επόμενο σουτ, που έτσι κι αλλιώς το... έβαζαν, αλλά την επόμενη άμυνα.

Οι μάχες που έδωσαν στην τρίτη περίοδο για να σταματήσουν το αμερικάνικο "πυροβολικό" τους έδωσε και τη διψήφια διαφορά, που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ τους. Κι όταν οι ΗΠΑ προσπάθησαν στο τέλος να επιστρέψουν με δυο τρία μεγάλα σουτ, ο Μπόνγκα έκανε δυο φοβερά κοψίματα, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στην όποια διάθεση των Αμερικανών να ανατρέψουν τα πάντα...

Στην απόλυτη ωριμότητα τους...

Έχει τεράστιο ενδιαφέρον ο κυριακάτικος τελικός. Οι δυο ομάδες που σάρωσαν το ΝΒΑ (ΗΠΑ και Καναδάς) έρχονται απο διαφορετικές αφετηρίες, φλερτάροντας με τον παγκόσμιο τίτλο, τον οποίο η Σερβία κέρδισε για τελευταία φορά το 2002 (με τον ίδιο προπονητή, τον πολύπειρο Σβιέτισλαβ Πέσιτς) και η Γερμανία δεν έχει κατακτήσει ποτέ.

Στη μεγαλύτερη στιγμή του γερμανικού μπάσκετ η Εθνική ομάδα της χώρας, μοιάζει πιο ώριμη από ποτέ για να φτάσει στην κορυφή. Έχοντας παρακαταθήκη το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ που κατέκτησαν πέρσι στο Βερολίνο με τη νίκη τους στον μικρό τελικό κόντρα στην Πολωνία, φέτος μοιάζουν να βρίσκονται στην εποχή της απόλυτης ωριμότητας.

Οι συνομήλικοι και καλοί φίλοι Ντένις Σρούντερ (17.9π-6.7ασ) και Ντάνιελ Τάις (12.π-5.6ρ), μαζί με τον ερχόμενο από τον πάγκο Μαοντό Λο αλλά και τον Γιοχάνες Βόιτμαν, βρήκαν τα δυο αδέρφια Βάγκνερ, Φραντζ (16π-6.3ρ) και Μο (12.4π-4.9ρ) να έρχονται με φόρα από το ΝΒΑ, τον εκρηκτικό Μπονγκά σε ρόλο αμυντικού φόβητρου και τον μπόμπερ Αντρέας Ομπστ (10.9π με 45.7%τρ) έτοιμο να σκοράρει ανά πάσα στιγμή, η Γερμανία έγινε -επί ασιατικού εδάφους- μια πλήρης ομάδα.

Ένα κράμα από το ΝΒΑ όπου διαπρέπουν ο Σρούντερ και οι Βάγκνερ και EuroLeague, η οποία έχει "ψήσει" και παίκτες-ρολίστες όπως ο Γιοχάνες Τίμαν κλειδί στην αγχωτική νίκη επί της Λετονίας.

Συν τοις άλλοις το γερμανικό μπάσκετ, εδώ και χρόνια, έχει μπει σε μια διαδικασία παραγωγής παικτών. Όλοι οι τωρινοί διεθνείς έχουν περάσει από τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας, οι οποίες πρωταγωνίστησαν και φέτος στα διάφορα Ευρωμπάσκετ. Οι παίδες ήταν 5οι, οι νέοι 6οι και οι έφηβοι κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο. Η Μπουντεσλίγκα επίσης εξελίσσεται σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη και πλέον την προτιμούν οι παίκτες που τη βλέπουν σαν σκαλοπάτι για την απογείωση της καριέρας τους. Η επιλογή του Ισπανού Νούνιεθ να αφήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης για χάρη της Ουλμ, με την οποία κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή, είναι χαρακτηριστική.

Η δουλειά που έκανε στην Άλμπα Βερολίνου ο κόουτς Ρενέσες, έφερε στα παρκέ της Ευρωλίγκας το μπάσκετ της σύγχρονης εποχής, η Μπάγερν επενδύει πλέον αρκετά εκατομμύρια, πείθοντας έναν κόουτς του διαμετρήματος του Πάμπλο Λάσο να διαδεχθεί τον Αντρέα Τρινκέρι...

Ο... γυαλάκιας Χέρμπερτ

Πριν από 15 χρόνια ο Γκόρντον Χέρμπερτ είχε καθίσει για μια σεζόν στον πάγκο του Άρη. Με τους "κιτρινόμαυρους" είχε κάνει μια αξιόλογη πορεία στην Ευρωλίγκα (ρεκόρ 9-11, συμμετοχή στο τοπ-16) και κάποιες σημαντικές νίκες όπως οι δυο μέσα στην Κωνσταντινούπολη με Εφές και Φενέρ.

Ο Άρης τερμάτισε τρίτος στην κανονική περίοδο, αλλά έχασε την έξοδο στην Ευρωλίγκα (τότε η τρίτη ελληνική ομάδα, έβγαινε μέσω του πρωταθλήματος) καθώς ηττήθηκε από το Μαρούσι στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ. Ο Χέρμπερτ έφυγε από την Ελλάδα για να συνεχίσει στο... ΝΒΑ, αφού την επόμενη σεζόν εργάστηκε στο σταφ των Τορόντο Ράπτορς.

Το όνομά του ο διοπτροφόρος κόουτς το έφτιαξε στη Γερμανία, κυρίως στους Σκαιλάινερς της Φραγκφούρτης. Η Εθνική Γερμανίας είναι το δεύτερο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που αναλαμβάνει μετά την Γεωργία (2005-07) και σίγουρα η καλύτερη ομάδα, που είχε ποτέ στα χέρια του. Οι Γερμανοί παίκτες με πρώτο και καλύτερο τον Ντένις Σρούντερ δεν είναι τα... καλύτερα παιδιά.

Πριν αρχίσει η προετοιμασία παρεξηγήθηκε με τον Μάξι Κλέμπερ κι ο ΝΒΑερ των Μάβερικς δήλωσε ότι όσο συνεχίζει στην Εθνική ο Σρούντερ, ο ίδιος θα βρίσκεται εκτός ομάδας. Στο ματς με τη Σλοβενία ο Ντένις έκανε ... παρατηρήσεις στον Τάις για το σύστημα που δεν έγινε στην προηγούμενη φάση, ο Χέρμπερτ σκούντηξε τον Σρούντερ γιατί "έχουμε και ένα τάιμ-άουτ", με τον παίκτη του να αντιδρά μπροστά σε κάμερες και μικρόφωνα φωνάζοντας: "Κόουτς μη με αγγίζεις. Και μη μου λες τι πρόκειται να κάνω...".

Ο Χέρμπερτ δεν έδωσε σημασία. Όταν όμως ο Σρούντερ, στο ματς με τη Λετονία, έσπασε τα καλάθια, βγήκε μπροστά να τον προστατεύσει: "Ξέρουμε ότι ο Ντένις στο επόμενο ματς θα τα καταφέρει..."

Ο 64χρονος κόουτς έχει βρει τα κουμπιά όλης της ομάδας. Γι αυτό και πριν ξεκινήσει το Μουντομπάσκετ έλεγε ότι "η χημεία που έχουμε βρει φέτος είναι καλύτερη από ποτέ". Τόσο καλή, μέχρι να κατακτήσει η Γερμανία το χρυσό μετάλλιο. Αν το επιτρέψει, βέβαια, και η Σερβία...

TAGS MUNDOBASKET 2023 ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ NBA ΕΘΝΙΚΗ ΣΕΡΒΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ