ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι 49 πόντοι του μαέστρου Σλούκα και η "ντεφάνς" του Κώστα Αντετοκούνμπο

Ο Κώστας Σλούκας
Ο Κώστας Σλούκας EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο άκουσε τη γαλλική εξέδρα να φωνάζει "ντεφάνς", έπαιξε άμυνα για να νικήσει στη Γαλλία και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον μαέστρο Κώστα Σλούκα που ευθύνεται για τους 49 από τους 89 πόντους του Παναθηναϊκού, αλλά και το τελικό πλάνο του Εργκίν Αταμάν

Λίγο έλειψε να στραβώσει το ματσάκι στη νέα και ωραία αρένα της Λιόν, για τον Παναθηναϊκό. Η Βιλερμπάν είχε καταφέρει να επιστρέψει ισοφαρίζοντας το σκορ, ο δυναμίτης Λεσόρ έβγαινε εκτός με τέσσερα φάουλ κι ενώ η υποτονική εξέδρα των Γάλλων είχε ανεβάσει τα ντεσιμπέλ της φωνάζοντας ντεφάνς-ντεφάνς (η άμυνα στα γαλλικά) εμφανίστηκε σαν... ωτακουστής ο Κώστας Αντετοκούνμπο!

Την επομένη της οργιαστικής βραδιάς του αδερφού του κόντρα στους Πέισερς ο τρίτος σέντερ στην ιεραρχία του Αταμάν, όρθωσε ανάστημα και τα μακριά του χέρια, κάνοντας αυτό που ζητούσαν οι οπαδοί της ASVEL από την ομάδα τους. Έπαιξε άμυνα.

Το εντυπωσιακό στοπ πάνω στον Λοβέρν στην προσπάθεια του να καρφώσει και να τον κάνει πόστερ", ένα ακόμα σουτ που αλλοίωσε και κυρίως το (αντιαθλητικό) φάουλ από τον Καμπαρό, ενώ οι γηπεδούχοι έφευγαν στην επίθεση με τη διαφορά στο -6 (1:12 πριν το τέλος) ήταν σκέτο χρυσάφι εκείνη την ώρα για τους "πράσινους".

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Προσθέστε το επιθετικό ριμπάουντ και το καλάθι, μετά την ισοφάριση της Βιλερμπάν, αλλά και την ασίστ στον Μήτογλου για το τελικό τρίποντο που έριξε οριστικά στο καναβάτσο τους γηπεδούχους και θα βρείτε στο πρόσωπο του "Κωστακούμπο" τον απροσδόκητο ήρωα μιας βραδιάς, στο τέλος της οποίας ο Παναθηναϊκός έπαιρνε αυτό που ήθελε. Το διπλό που τον επανάφερε στις νίκες, μετά από ένα σερί τριών χαμένων αγώνων.

Ο Αταμάν το χαρακτήρισε σημαντικό, προφητεύοντας ότι δεν θα περάσουν πολλοί από την καινούργια έδρα της Βιλερμπάν. Η αλήθεια είναι ότι η γαλλική ομάδα δεν έχει νικήσει κανέναν μέχρι τώρα είτε στο Αστρομπάλ, είτε στη νεότευκτη Ldlc Arena, μετρώντας ένα μάλλον ντροπιαστικό 0-7.Κάποιες ήττες, βέβαια, ήρθαν στις λεπτομέρειες, η ουσία όμως δεν αλλάζει. Ό,τι έπαθε από τον Παναθηναϊκό της ... συνέβη και στα προηγούμενα εντός έδρας παιχνίδια της.

Θα συμφωνήσουμε με τον κόουτς του Παναθηναϊκού, ωστόσο. Η νίκη είναι σημαντική, όπως όλες όσες πετυχαίνει κάθε ομάδα στην EuroLeague, ειδικά εκείνες του γκρουπ που διεκδικούν την πρόκριση στους "8". Η μάχη για τις 10 πλέον θέσεις, με βάση το νέο σύστημα εισόδου στα πλέι-οφ, μοιάζει αδυσώπητη και θα κρατήσει σε αγωνία μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου. Οπότε οποιαδήποτε νίκη, δύσκολη, ή εύκολη, με διαφορά ή στον πόντο, είναι πολύτιμή και τεράστιας αξίας.

Ο μαέστρος Σλούκας και το πρώτο "πράσινο" ρεκόρ

Ξεκινήσαμε με τον Αντετοκούνμπο, που εξελίχθηκε σε παράγοντα X του αγώνα στη Λιόν. Θα μπορούσαμε να μείνουμε και στο σπουδαίο ματς του Γκριγκόνις (19π με 5/9τρ), που αποδεικνύει πόσο καλός παίκτης είναι όταν δεν χρειάζεται να κάνει τον σούπερμαν και τον σπάιντερμαν μαζί, όπως πέρσι. Να επισημάνουμε τη δύναμη και την ενέργεια που βγάζει ο Ματίας Λεσόρ, όταν ολοκληρώνει με θεαματικά καρφώματα τα πικ εν ρολ, ή ξέρει να κερδίζει φάουλ μέσα στο ζωγραφιστό. Να σταθούμε και στην άνεση του Ναν να σκοράρει, στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά και στον αποφασιστικό ρόλο που είχε και αυτή τη φορά ο Ντίνος Μήτογλου (16π-11ρ)

Όμως... όλος ο Παναθηναϊκός αυτό το βράδυ στη Γαλλία ήταν ο Κώστας Σλούκας. Το κοντέρ του έγραψε 18 πόντους με 1/3δ, 3/7τρ, 7/8 βολές, 5 ριμπάουντ και 12 ασίστ, που συνιστούν και ατομικό ρεκόρ στην θητεία του στην Ευρωλίγκα. Είχε 11 με τη φανέλα του Ολυμπιακού από ένα παιχνίδι του 2022, εναντίον της Άλμπα. Κι αυτό ήταν το πρώτο "πράσινο" ρεκόρ για τον 33χρονο άσο που που έμεινε στο παρκέ κάτι περισσότερο από 34 λεπτά διευθύνοντας καλύτερα από ποτέ φέτος τη νέα του ομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο εκτελεστής και κυρίως δημιουργός Σλούκας, χόρεψε στο ταψί την άμυνα της Βιλερμπάν και ήταν αυτουργός των 49 από τους 89 πόντους που πέτυχε ο Παναθηναϊκός. Δεκαεννιά που έβαλε ο ίδιος κι άλλοι 31 από τις τελικές του πάσες, προήλθαν από τα χέρια του σε ένα οργιαστικό παιχνίδι, αντάξιο της κλάσης και των ικανοτήτων του.

Αν υποθέσουμε ότι έχει έρθει, πλέον, η εποχή που ο Αταμάν παίρνει τις τελικές αποφάσεις του για να βρει βρίσκει την οριστική χημεία της σεζόν, ο Σλούκας δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στο τιμόνι και να καθοδηγεί με αυτή τη μαεστρία τους συμπαίκτες του. Αρκεί, βέβαια, να είναι το ίδιο οξυδερκής, ήρεμος και χωρίς άγχος. Ο Σλούκας που περιμένουν ο Αταμάν και ολόκληρος ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που είδαμε να κάνει ό,τι θέλει απέναντι στους γκαρντ της Βιλερμπάν. Προφανώς θα βρει και καλύτερες ομάδες απέναντί του, αλλά και ο ίδιος όμως δεν πρόκειται να μείνει σε ένα μόνο σπουδαίο βράδι.

Σχεδόν έτοιμο το πλάνο Αταμάν

Η επιστροφή του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ δίνει στον Αταμάν μια ακόμα λύση αλλά και το δικαίωμα στον Κώστα Μήτογλου να παίρνει ανάσες. Ο Ισπανός ξεκούρασε αρκετά τον Έλληνα διεθνή που έμεινε φρέσκος για το τέλος όταν έβαλε την υπογραφή του στη νίκη, ενώ ο Αταμάν δεν παρέλειψε να δοκιμάσει και το σχήμα με τον Χουάντσο στο "3". Μπορεί να μη του βγήκε γιατί σε αυτό το διάστημα οι Γάλλοι μείωσαν τη διαφορά που είχε φτάσει μέχρι και το +14, παρόλα αυτά είναι κάτι που έχει στο μυαλό του και μη ξεχνάτε πως με αυτό το σχήμα είχε αιφνιδιάσει τον Ολυμπιακό μέσα στο Φάληρο στον αγώνα του πρωταθλήματος.

Από τον Παναθηναϊκό εξακολουθεί να λείπει ο Ιωάννης Παπαπέτρου, παρόλα αυτά έτσι όπως παίζει ο Γκριγκόνις στο "3", η απουσία είναι μεν σημαντική, δεν "πονάει" όμως πολύ τους "πράσινους".

Το πόσα απίδια βάζει ο σάκος του Παναθηναϊκού στη φετινή EuroLeague έρχεται, σιγά-σιγά η ώρα να το δούμε στην πράξη. Ο Αταμάν μοιάζει να έχει καταλήξει στο τελικό του σχέδιο. Ήδη πρόσθεσε ένα σπουδαίο όπλο στην περιφέρεια (Ναν), είδε τον Ερνανγκόμεθ να επιστρέφει, εξοστράκισε από το ροτέισον τον Κάιλ Γκάι και η ομάδα του αρχίζει να μπαίνει στις ράγες. Ακόμα έχουμε δρόμο για την τελική ευθεία της χρονιάς, όμως τώρα είναι η στιγμή που ο Παναθηναϊκός θα βάζει το πόδι στο γκάζι.

Προφανώς δεν θα έχει πάντα αντιπάλους μια περίεργη ομάδα όπως είναι η Βιλερμπάν του συναισθηματικού Ποτσέκο. Το διάστημα που απομένει ως το τέλος της χρονιάς και το ξεκίνημα της επόμενης έχει πολύ πιο δύσκολες αποστολές. Η ερχόμενη εβδομάδα έχει διπλή εκτός έδρας αποστολή σε Μονακό και Μιλάνο, ακολουθεί εντός έδρας ματς με τον Ερυθρό Αστέρα (28/12) και εν συνεχεία νέα διαβολοβδομάδα μακριά από το ΟΑΚΑ, σε Βιτόρια (Μπασκόνια) και Βαλένθια.

Μια πεντάδα αγώνων, τέσσερις εκ των οποίων είναι εκτός Αθήνας, Πιθανές νίκες θα του αυξήσουν την αυτοπεποίθηση και φυσικά τον κρατήσουν (ή και θα τον ανεβάσουν) στη βαθμολογία...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ