ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο τρομερός Μήτογλου κι ο "γιατρός" Γκραντ οδηγούν τον Παναθηναϊκό

EUROLEAGUE 2023 - 2024 /  -    (  / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2023 - 2024 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η νίκη του Παναθηναϊκού ήταν από κάθε άποψη σημαντική κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το τελευταιο δεκάλεπτο που οι "πράσινοι" έκαναν όλα όσα έπρεπε, τον απίστευτο Μήτογλου και τον ... γιατρό Τζεράιαν Γκραντ

Δίπλωσε τις νίκες του στη διαβολοβδομάδα, βρίσκει ρόλο στον Κέντρικ Ναν, παρουσιάζει ένα τρομερό Ντίνο Μητογλου αλλά και μια αποκάλυψη όπως είναι ο Τζεράιαν Γκραντ. Ο Παναθηναϊκός είδε την Βίρτους Μπολόνια να τον δυσκολεύει και ενδεχομένως να τον παρασύρει σε ένα τρελό παιχνίδι για τριάντα λεπτά, έκανε όμως όσα χρειαζόταν σε άμυνα και επίθεση στο δεκάλεπτο του τρόμου για την ιταλική ομάδα, εξασφαλίζοντας την σπουδαία νίκη που πανηγυρίστηκε δεόντως στο γεμάτο ΟΑΚΑ.

Δεν ήταν τόσο εύκολο. Απέναντι στον Παναθηναϊκό βρισκόταν σε αυτή την 9η αγωνιστική μια περίεργη ομάδα. Την έστησε ο Σέρτζιο Σκαριόλο, την καθοδηγεί ο Λούκα Μπάνκι, είναι γεμάτη από βαριά ονόματα αλλά και πολύ μπάσκετ που γνωρίζουν οι βετεράνοι της Βίρτους. Θυμηθείτε την "τυφλή" πάσα του Σενγκέλια και το τρίποντο-φάουλ, του Μπελινέλι. Η ιταλική ομάδα, σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε, έκανε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στην φετινή EuroLeague, παίζοντας επιθετικό μπάσκετ και έχοντας βρει από την αρχή της σεζόν καλό ρυθμό.

Τί σήμαιναν όλα αυτά. Ότι οι "πράσινοι" θα έπρεπε να ανεβάσουν το τέμπο τους να είναι σκληροί στην άμυνα και να προσπαθήσουν να βρουν κι άλλους σκόρερ, πλην των ... καθιερωμένων στα τελευταία παιχνίδια πρωταγωνιστών τους. Ο Αταμάν αποφάσισε να δώσει ρόλο βασικού στον Κέντρικ Ναν, που ξεκίνησε στην πεντάδα, δεν φοβήθηκε να πάρει προσπάθειες, ούτε έκανε πίσω όταν δέχθηκε ένα μεγαλοπρεπές στοπ από τον Μπράιαν Ντάνστον.

Δίπλα στον Γκραντ (ή τον Σλούκα) ο ΝΒΑερ του Παναθηναϊκού, μπορεί να αστόχησε σε όλα τα σουτ τριών πόντων που δοκίμασε στο πρώτο ημίχρονο, ήταν ωστόσο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 11π, δικαιώνοντας κατ' αρχήν την επιλογή του προπονητή του και δείχνοντας ότι σιγά-σιγά διαβάζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα και βελτιώνεται. Κι επειδή συνήθως η αξιολόγηση ενός παίκτη γίνεται με βάση την εικόνα του στην επίθεση, ο Ναν μοιάζει να ενδιαφέρεται αρκετά και στο κομμάτι της άμυνας. Βάζει καλά τα χέρια και το κορμί του, κερδίζει μπάλες και φυσικά μαθαίνει τη νέα ομάδα του, βήμα προς βήμα.

Τρελό ντέρμπι μέχρι το 32

Με τον Μήτογλου πάντα ζεστό, τον Μπαλτσερόφσκι που ξεκίνησε στην πεντάδα να ολοκληρώνει τα πικ εν ρολ και τον Γκραντ στο γνωστό πλέον ρόλο του αμυντικού εξολοθρευτή, οργανωτή και δημιουργού μαζί, ο Παναθηθηναϊκός έκανε μια εξαιρετική πρώτη περίοδο με 7 ασίστ και μηδέν (!) λάθη, βρίσκοντας τις λύσεις να απαντήσει στο δυναμικό παιχνίδι της Βίρτους.

Οι Ιταλοί πήραν ενέργεια από τον Λούντμπεργκ, δεν έχασαν την επαφή με το σκορ, εκμεταλλεύτηκαν τις ολιγωρίες του Λεσόρ και φρόντισαν αυτοί να περιορίσουν τα λάθη τους στη δεύτερη περίοδο. Το ματς ήταν ντέρμπι...

Το συνειδητοποίησε και το ΟΑΚΑ όταν ο Μπελινέλι με ένα τρίποντο εκτός ισορροπίας έριχνε τη διαφορά στο -2, ενώ αμέσως μετά με μια ακόμη βόμβα έβαζε μπροστά την ομάδα του. Μια περίοδος, όπου έβρεχε τρίποντα. Από εννιά σουτ δοκίμασαν οι δυο ομάδες, ο Παναθηναϊκός έβαλε τρία, η Μπολόνια πέντε και οι Ιταλοί χάρη στον οίστρο του Μπελινέλι, το δυναμισμό του Σενγκέλια, αλλά και τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ που κέρδισαν (εφτά συνολικά) πήραν βραχεία κεφαλή στο σκορ (63-62).

Αυτή τη φορά ως συμπαραστάτης του ασταμάτητου Μήτογλου ερχόταν ο Λούκα Βιλντόζα στο ... καθιερωμένο, πλέον, ένα καλό δεκάλεπτο που προσφέρει στον ΠΑΟ. Ο Αργεντίνος πέτυχε 10 (από τους 11 συνολικά) πόντους, έκλεψε μπάλες, έβαλε ενέργεια στο παιχνίδι της ομάδας του και αφού τα έκανε όλα αυτά, κάθισε ευχαριστημένος στον πάγκο...

Η άμυνα και ο Λεσόρ

Η Βίρτους με το ανορθόδοξο παιχνίδι της, τα τραβηγμένα σουτ αλλά και την κλάση των παικτών της, ενόχλησε αρκετά τον Παναθηναϊκό, που στο ξεκίνημα μάλιστα της τέταρτης περιόδου βρισκόταν πίσω με πέντε πόντους. Ο Αταμάν απέσυρε τον Ναν, εμπιστεύτηκε τον Σλούκα και αφού του έδωσε δυο-τρεις ανάσες, ξανάριξε τον Γκραντ στην πεντάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μπολόνια είχε πάρει τη διαφορά όταν ο Αμερικανός βρισκόταν εκτός παρκέ.

Ξαναμπαίνοντας στο γήπεδο, έκανε τη ζωή δύσκολη στον Μπελινέλι και κούμπωσε την "πράσινη" άμυνα, την ώρα που όλη η ομάδα πατούσε γκάζι. Ο Λεσόρ που αγκομαχούσε στα τρία πρώτα δεκάλεπτα, έγινε κυρίαρχος του παιχνιδιού στο τέταρτο, ο Σλούκας μοίρασε καλά την μπάλα και πήρε σωστές αποφάσεις στις δικές του εκτελέσεις, ο Γκριγκόνις έδωσε το σύνθημα με ένα γκολ-φάουλ και ο Παναθηναϊκός μέσα σε πανδαιμόνιο έκανε ένα σερί 13-0, σκορπίζοντας στον αέρα το +5 της Βίρτους οδεύοντας, πλέον, προς την άνετη -στο τέλος-επικράτηση.

Η νίκη σημαντική από κάθε άποψη βάζει τον Παναθηναϊκό σε θετικό ρεκόρ και καθώς έρχεται ένα ακόμα εντός έδρας ματς (με τη Βαλένθια) στο ΟΑΚΑ, οι "πράσινοι" επιφυλλάσσονται για πιο συναρπαστική συνέχεια.

Απίστευτος Μήτογλου και ... γιατρός

Το χειροκρότημα ήταν ζεστό στο τέλος, για όλους. Με τον Ναν να βρίσκει σιγά-σιγά πατήματα και ρόλο, η "πράσινη" ομάδα βαδίζει εκεί που θέλει ο Αταμάν. Ο Κώστας Μήτογλου πρόσθεσε στο ενεργητικό του μια ακόμη τρομερή εμφάνιση (24π-10ρ, 30β στο σύστημα αξιολόγησης) και είναι σίγουρα από τα φαβορί για τον τίτλο του MVP του Νοεμβρίου, Ο διεθνής άσος ξεχειλίζει από πάθος και καταθέτει κάθε φορά όλο του το είναι.

Η απουσία του τραυματία Χουάντσο Ερνανγκόμεθ του δίνει κάθε φορά περισσότερες ευθύνες, στις οποίες δεν λέει όχι. Ο 27χρονος πάουερ-φόργουορντ έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Σκοράρει κατά μέσο όρο 17.8π (69.8%δ, 52.2%τρ) και μαζεύει 6.7 ριμπάουντ. Η βελτίωση του είναι απίστευτη, αν αναλογιστούμε ότι ο "προηγούμενος" Μήτογλου στην Ευρωλίγκα, μετρούσε κατά μέσο όρο 7.1π και 4.1 ρ!

Στα τελευταία τρία ματς είναι ακόμα πιο χορταστικός και απολαυστικός, καθώς έχει μέσο όρο 22.3 π και 12 ριμπ! Τρομερός και ... ακούραστος, αφού βγαίνει πολύ λίγο από το παρκέ καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση του.

Θα έλεγε κανείς ότι το ίδιο πολύτιμος είναι ο Τζεράιαν Γκραντ. Γεμάτο ματς πάλι, με 30 λεπτά πάνω στο παρκέ, 7πόντους, 7 ασίστ και 5 κλεψίματα, πείθει για το πόσο αναγκαίος είναι στον Παναθηναϊκό. Ένας πραγματικός πλέι-μέικερ γιατρός για κάθε νόσο στην "πράσινη" περιφέρεια...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ