ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Σλούκας φώναξε το ιππικό Γουόκαπ και ο Ολυμπιακός έστριψε δίκαια πρώτος στην στροφή

Ο Κώστας Σλούκας
Ο Κώστας Σλούκας EUROKINISSI SPORTS

Οι 31 πόντοι του Σλούκα, ο "ιππίλαρχος" Γουόκαπ και το σύνθημα που έδωσε ο Κάναν αποτελείωσαν το Μιλάνο. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Ολυμπιακό που ολοκλήρωσε ιδανικά τον πρώτο γύρο παίζοντας σπουδαίο μπάσκετ. Το λένε και τα χαρτιά του...

Δεν ήταν τόσο εύκολο το ματς με το Μιλάνο. Όχι μόνο γιατί η ομάδα του Μεσίνα προερχόταν από ένα μικρό σερί τριών νικών, αλλά επειδή πάντα μετά από μια μεγάλη νίκη κόντρα στον αιώνιο αδειάζουν πολλές μπαταρίες και αναζητείται ενέργεια. Από την άλλη ο Ολυμπιακός του ΟΑΚΑ είχε πάρει φόρα μέχρι να νικήσει και την Αρμάνι, αν και κάποια στιγμή χρειάστηκε να επέμβει το ιππικό. Ο... Γουόκαπ δηλαδή.

Με τον ξανθομάλλη γκαρντ να αρπάζει μπάλες, να κάνει βουτιές, να καρφώνει, να βάζει τρίποντα και σε μια φάση όπου έκανε ταυτόχρονα κόψιμο και κλέψιμο μαζί, οι "ερυθρόλευκοι" κάλπασαν μέχρι το τελικό +16, που τους έδωσε και την πρώτη θέση της βαθμολογίας, με άλλους τέσσερις συγκάτοικους, αλλά καλύτερο γκολ-αβερέιτζ απ' όλους...

Ο Γουόκαπ δεν ήρθε με ταρατατζούμ στην Ελλάδα, κάποιοι μάλιστα βιάστηκαν να κρίνουν τον παίκτη επειδή δεν είναι ο τέλειος σουτέρ. Αποδείχθηκε, ωστόσο, ο τέλειος συμπαίκτης κι ο πλέι-μέικερ που θα συμπλήρωνε ιδανικά τον Κώστα Σλούκα. Και χθες, κόντρα στους Μιλανέζους, το δίδυμο... μεγαλούργησε.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Σλούκας, κανονικός "διοικητής μονάδας", με το που μπήκε στο παρκέ έβαλε -όπως συνηθίζει- τα πράγματα στη θέση τους. Οι πρώτες τέσσερις τελικές πάσες που έκανε ήταν ασίστ για τρίποντο των συμπαικτών του. Σταμάτησε στις εννιά ασίστ που πρόσφεραν στην ομάδα του συνολικά 23 πόντους. Κι άλλους οκτώ που έβαλε ο ίδιος: 31.

Κάνει την καλύτερη EuroLeague της καριέρας του ο "Σλου" με μ.ο 12.3π και 6.9 ασίστ (κορυφαίος πασέρ του πρώτου γύρου) παίζοντας κάτι λιγότερο από 25 λεπτά κι έχοντας δίπλα του τον... ιππίλαρχο Γουόκαπ, που βάζει μυαλό, χέρια και κορμί, σε κάθε διεκδικούμενη μπάλα. Σε κάθε φάση του αγώνα. Ο τρομερός Αμερικανός σάρωσε τους δυστυχείς γκαρντ της Αρμάνι, όπως σχεδόν όλους τους περιφερειακούς που έχει αντιμετωπίσει φέτος.

Ο καλύτερος "κλέφτης" της EuroLeague (2.2 κλεψίματα, ανά αγώνα) ξεσήκωσε το ΣΕΦ με τα διαδοχικά κλεψίματα, που αποτελείωσαν τις ελπίδες των Ιταλών. Είχαν μπει στην τρίτη περίοδο με στόχο να παίξουν ξύλο, να βάλουν δύσκολα στον Ολυμπιακό, απορρυθμίζοντας τη μηχανή του. Δεν υπολόγιζαν στον Αμερικανό, που μπορεί να ... δείρει μπασκετικά ολόκληρη την αντίπαλη πεντάδα.

Οι δυο σπουδαίοι γκαρντ που καθοδηγούν, φέτος, τον Ολυμπιακό έχουν και την καλύτερη αναλογία ασίστ-λαθών. Ο Σλούκας έχει 6.9 πάσες για 1.9 λάθη, ενώ αντίστοιχα είναι και τα νούμερα του Γουόκαπ (5.7 ασίστ-1.7 λάθη). Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το θέαμα που προσφέρουν φέτος οι Πειραιώτες.

Εκτός των άλλων οι δυο πλέι-μέικερ είναι πολύ εύστοχοι και από τη γραμμή του φάουλ. Ο Γουόκαπ δεν έχει χάσει καμία (19/19) ενώ ο Σλούκας που εκτελεί, βέβαια, τις περισσότερες έχει 71/76. Χέρι αλφάδι...

Με τον Κάναν να κάνει την αρχή...

Λίγο πολύ τα κατορθώματα των Σλούκα-Γουόκαπ τα ξέρουμε και δεν προκαλούν τόσο μεγάλη έκπληξη. Αυτό που ενδεχομένως να μην περίμεναν οι 11.000 φίλοι της ομάδας ήταν να δουν τον Αϊζάια Κάναν να δίνει το σύνθημα για το "σας παίρνουμε την μπάλα και φεύγουμε στον αιφνιδιασμό". Οι δικές του άμυνες (ακόμη και στους σέντερ της Αρμάνι) ήταν αυτές που έδωσαν το σύνθημα και στους υπόλοιπους.

Τρεις σερί φάσεις, ο Κάναν πίεσε, έκλεψε την μπάλα και ο Ολυμπιακός έφτασε στο καλάθι. Κρίμα που ήταν άστοχος και ο Μπαρτζώκας τον απέσυρε εκτός αγώνα (για να επιστρέψει ο Σλούκας).

Σε αυτή την τρίτη περίοδο, που σε κάποια ματς έχει στοιχίσει την απώλεια μεγάλων διαφορών, ο Ολυμπιακός φρόντισε να χτίσει το χάντικαπ που εν τέλει του έδωσε την άνετη επικράτηση. Απαντώντας με γροθιά στο μαχαίρι, δηλαδή με ξύλο στο ξύλο των Ιταλών, έκανε ένα "αμυντικό" σκορ (15-6) που τον έβαλε για τα καλά στη θέση του οδηγού, χωρίς αυτή τη φορά πιθανότητα ή σενάριο ανατροπής.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τα 14 κλεψίματα (δέκα στο δεύτερο ημίχρονο), οι 35 πόντοι από τα λάθη των αντιπάλων (21 συνολικά) υποδεικνύουν ότι η "ερυθρόλευκη" άμυνα λειτούργησε όπως έπρεπε, την στιγμή που έπρεπε και το ματς μετά το 30 έμοιαζε περισσότερο με τυπική διαδικασία.

Στα συν του ματς η εντυπωσιακή πρώτη περίοδος του Άλεκ Πίτερς που έβαλε όσα σουτ έχασε στο ΟΑΚΑ (13π χωρίς να χάσει προσπάθεια) η επιστροφή του Τάρικ Μπλακ, το πληθωρικό ματς του κάπτεν Παπανικολάου και φυσικά η επανεμφάνιση του Σάσα Βεζένκοβ. Ο MVP μέχρι τώρα της χρονιάς έλειψε από τον θρίαμβο στο ΟΑΚΑ, αλλά μοιάζει έτοιμος να ξανακάνει όσα φοβερά και τρομερά είδαμε απ' αυτόν και στον δεύτερο γύρο.

Πρώτος και καλύτερος το λένε κι οι αριθμοί

Στη μισή στροφή της σεζόν ο Ολυμπιακός έφτασε τις 11 νίκες και βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Ο απολογισμός του είναι κάτι περισσότερο από θετικός, έστω κι αν η ομάδα έχει κάνει -σε σχέση με πέρσι- μια νίκη λιγότερη. Παίζει, ωστόσο, τουλάχιστον ένα επίπεδο πιο πάνω σε σύγκριση με την ομάδα της προηγούμενης σεζόν.

Το λένε και τα χαρτιά του, άλλωστε. Δηλαδή οι αριθμοί του, που είναι κάτι περισσότερο από εξαιρετικοί:

  • Η ομάδα του Μπαρτζώκα έχει την καλύτερη επίθεση (86.6π) στην φετινή Ευρωλίγκα, δίνει τις περισσότερες τελικές πάσες (22.6) και κάνει τα πιο πολλά κλεψίματα (8.6) αριθμοί που ουδέποτε είχε στη διοργάνωση, ακόμα και όταν πήρε τους δυο συνεχόμενους τίτλους.
  • Είναι επίσης η πιο εύστοχη ομάδα στα σουτ δυο πόντων (59.9%), τρίτη καλύτερη στα τρίποντα (38.5%) και πρώτη στις ελεύθερες βολές (84.2%), επίσης νούμερα πρωτόγνωρα που δεν μας έχει συνηθίσει πολλές φορές ο Ολυμπιακός.

Πάνω απ' όλα, όμως, είναι η εικόνα που βγάζει η ομάδα πάνω στο παρκέ. Οι δυο ασίστ, του Γουόκαπ στον Σλούκα (ενώ ο Αμερικανός είχε ελεύθερο σουτ) και του Μακ Κίσικ στον "Βέζε" για κάρφωμα στον αιφνιδιασμό δείχνουν την φιλοσοφία με την οποία παίζει ο φετινός Ολυμπιακός.

Προφανώς έκανε και λάθη σε αυτά τα 17 ματς του πρώτου μισού της χρονιάς. Θα μπορούσε να είχε αποφύγει ήττες σε ματς που είχε στα χέρια του, χάνοντας διαφορές οι οποίες προδίκαζαν άνετη επικράτηση. Ίσως το παιχνίδι με τη Βιλερμπάν να ήταν το πιο χαρακτηριστικό απ' όλα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μεταξύ μας, όμως, δε γίνεται να είσαι τέλειος σε αυτή την Ευρωλίγκα που όπως είπαν και ο Μπαρτζώκας και ο Μεσίνα μοιάζει και είναι η πιο ανταγωνιστική όλων των εποχών.

Ο Ιταλός κόουτς έχει απόλυτο δίκιο που προτείνει εδώ και καιρό την αναπροσαρμογή των πλέι-οφ, είτε με περισσότερες από οκτώ ομάδες, είτε με πλέι-ιν για τη συμμετοχή στην οκτάδα.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το 2023 όπως το έκλεισε. Με μια σπουδαία νίκη και πάει στην πρώτο διαβολοβδομάδα του χρόνου έχοντας μπροστά του δυο πολύ δύσκολα ματς σε Μονακό και Μπολόνια (και ακολουθεί η Ρεάλ στο ΣΕΦ). Δεν μπορεί να σκεφτεί πολλά, ούτε να κάνει υπολογισμούς, πόσες νίκες δηλαδή θα χρειαστεί για να μπει σε πλέι-οφ και να' χει πλεονέκτημα έδρας: "Δεν κοιτάμε παρά το επόμενο ματς" είπε ο Μπαρτζώκας. Τόσο κλισέ, αλλά και τόσο αληθινό...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ