ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο σαρωτής Μιλουτίνοβ, το χέρι του Κάναν και ο επαναφορτιζόμενος Ολυμπιακός

EUROLEAGUE 2023-2024 /  -    (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2023-2024 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Η πολύ σημαντική νίκη ήρθε από τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας Νίκολα Μιλουτίνοβ, τον αποσυντονισμό του Μπάλντγουιν και το χέρι του Κάναν. Ο Γιάννης Φιλέρης είδε τον Ολυμπιακό να επαναφορτίζεται σε μια κρίσιμη καμπή της χρονιάς...

Αν έψαχνε ο Ολυμπιακός ένα ματς για να πάρει μπροστά η μηχανή του, το πέτυχε διάνα. Κι αν αναζητούσε τον παίκτη που θα κατέβαζε τις γενικές ασφάλειες της Μακάμπιι, τον βρήκε στο πρόσωπο του καταπληκτικού Νίκολα Μιλουτίνοβ.

Ο Σέρβος σέντερ, έπρεπε να παίξει και για τον απόντα Φαλ, σάρωσε όλα τα ρεκόρ και στο τέλος ολοκλήρωσε ένα χορταστικό ματς με 20 πόντους, 20 ριμπάουντ, 40 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης και +28 στη μέτρηση +/- που υποδηλώνει πόσους παραπάνω πόντους έβαλε η ομάδα παρόντος του συγκεκριμένου παίκτη πάνω στο παρκέ.

Ο "Μιλού" ζούσε εδώ και καιρό μέσα στην αβεβαιότητα και την αστάθεια, καθώς είχε επιστρέψει από ένα σοβαρό τραυματισμό, προσπαθούσε να βρει τα πατήματα του, έδινε μάχη με το χρόνο, δεν του έβγαιναν πράγματα και από τη στάση του σώματος ή τις εκφράσεις του προσώπου του, φαινόταν και η συναισθηματική του κατάσταση.

Κι αυτός έψαχνε το ματς που θα τον εκτόξευε εκ νέου, θα θύμιζε τον Μιλουτίνοβ των πρώτων ημερών της επιστροφής του, όταν είχε ενσωματωθεί στην πρώην ομάδα του με τη φούρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ασία. Η Μακάμπι του έδωσε την ευκαιρία να ξεσπαθώσει και να γεμίσει τις μπαταρίες του, σκορπίζοντας τον τρόμο στους αντιπάλους του και την απόλυτη ικανοποίηση στην ομάδα και τον κόσμο της.

Ήταν ο καταλυτικός παράγοντας ο Σέρβος σέντερ για να αποσυντονιστεί η Μακάμπι, που είχε πάντως εξ αρχής ένα μεγάλο πρόβλημα (αντίστοιχο με την απουσία του Φαλ στον Ολυμπιακό) καθώς ο Λορέντσο Μπράουν ανέβασε πυρετό και έμεινε στο Τελ Αβίβ, όπου παρεμπιπτόντως έχει επιστρέψει η ισραηλινή ομάδα, όχι όμως και για τους εντός έδρας αγώνες της στην EuroLeague.

Ο Μιλουτίνοβ ξεκίνησε από την αρχή να μαζεύει τα επιθετικά ριμπάουντ με τη σέσουλα και οι "ερυθρόλευκοι" απέναντι στην ομάδα που κερδίζει τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ από κάθε άλλη, αποκτούσε αμέσως πλεονέκτημα.

Δεν της επέτρεπε να κάνει το παιχνίδι της, να ανανεώσει τις επιθέσεις (άρα να έχει πιο πολλές κατοχές) και να επιβληθεί μέσω της αθλητικότητας και της πρώτης κίνησης για την μπάλα.

Πρώτα τα ριμπάουντ, μετά ο Μπάλντγουιν

Αντιθέτως, ελέω του Μιλουτίνοβ, ήταν ο Ολυμπιακός αυτός που κέρδισε με σαρωτικό τρόπο τις μάχες του αέρα. Πρώτα γιατί υπεράσπισε το δικό του καλάθι, μαζεύοντας όλα τα "σκουπίδια", από τα άστοχα σουτ της Μακάμπι κι ύστερα γιατί στο τέλος από τα επιθετικά που μάζεψε σημείωσε ούτε λίγο, ούτε πολύ 27 πόντους. Πολύ μεγάλος αριθμός και καθοριστικός για την εξέλιξη του ματς.

Προφανώς, οι "ερυθρόλευκοι" δεν ήταν μόνο η σαρωτική εμφάνιση του Μιλουτίνοβ, που από κάποιο σημείο και μετά δεν είχε ούτε ένα αντίπαλο να τον κοιτάξει στα μάτια, κέρδιζε τα φάουλ και ουσιατικά γινόταν ο κινητήριος μοχλός της ομάδας του. Για να πλησιάσουν τους 90 πόντους, έβαλαν κι άλλοι το χεράκι τους.

Ο βασικός στόχος -καθώς απουσίαζε και ο Μπράουν- ήταν η αποκοπή του Γουέιν Μπάλτγουϊν από το συνολικό παιχνίδι της Μακάμπι. Δεν είναι και δύσκολο να αποσυντονιστεί ο Αμερικανός, θέλει πίεση, κόντρες και εξώθηση σε παρακινδυνευμένες ενέργειες, που από κάποιο σημείο και μετά άρχισε να τις παίρνει. Ο εκνευρισμός του έγινε τροχοπέδη για την ομάδα του, καθώς τον μετέδωσε σε όλους και κάποια στιγμή οι Ισραηλινοί άρχισαν να τρώνε τεχνικές επειδή δεν μπορούσαν να ελέγξουν τα νεύρα τους...

Ο Τόμας Γουόκαπ παίρνει άριστα στο μαρκάρισμα του μοναδικού άσου που είχε στη διάθεση του ο Κάτας, χωρίς όμως να έχει σχέση με τον εγκεφαλικό Λορέντσο Μπράουν. Καθώς ο Ολυμπιακός έβγαζε και τον βασικό χειριστή, δημιουργό και σκόρερ εκτός ρυθμού, έχοντας ταυτόχρονα εξασφαλίσει την κυριαρχία του στον αέρα, είχε κάνει δυο βήματα παραπάνω για να πάρει αυτή την σπουδαία νίκη.

Το τρίτο και πιο αποφασιστικό έγινε στην τρίτη περίοδο. Η Μακάμπι είχε ρίξει τη διαφορά στο -6, εκμεταλλευόμενη το ροτέισον του Ολυμπιακού στο δεύτερο δεκάλεπτο και το ματς, ενδεχομένως να έκρυβε ακόμα και παγίδες στον Ολυμπιακό. Η επιστροφή της βασικής πεντάδας έλυσε τις όποιες απορίες, με τον Ολυμπιακό να σουτάρει άψογα από τα 6.75μ, έχοντας συνολικά 6/8 τρίποντα και εκτοξεύοντας τη διαφορά σε διψήφια νούμερα.

Το ζεστό χέρι του Κάναν

Ο Πίτερς που δεν είχε σκοράρει από μακριά στο πρώτο μέρος έβαλε δύο, άλλα τόσα ο Γουόκαπ, αλλά και Κάναν που σταμάτησε δυο φορές στον αιφνιδιασμό του Ολυμπιακού για να ρίξει τις βόμβες του. Αν σε ένα από τα προηγούμενα ματς του είχε φωνάξει ο Μπαρτζώκας για μια αντίστοιχη προσπάθεια, αυτή τη φορά ήταν έτοιμος να τον ... αγκαλιάσει πανευτυχής.

Ο Αμερικανός που πριν από τον αγώνα της προηγούμενης Παρασκευής με την Μπασκόνια, σε τρία ματς, είχε 2/12 τρίποντα, έχει επιστρέψει δριμύτερος.

Στη Βιτόρια και χθες (18/1), ο 34χρονος γκαρντ μέτρησε 9/16 και παραμένει ένας από τους καλύτερους σουτέρ της διοργάνωσης. Από εκείνους που εκτελούν τα περισσότερα τρίποντα σε κάθε ματς έχει το καλύτερο ποσοστό: 47.2% (58/123) σε όλη τη λίγκα. Το ζεστό χέρι του το έχει απόλυτη ανάγκη ο πρωταθλητής και ο Κάναν του το προσφέρει αφειδώς από το ξεκίνημα της σεζόν.

Αλλά δεν είναι μόνο η καλή του σχέση με το σκοράρισμα. Ο Κάναν είναι παίκτης που μεταδίδει σε όλη την ομάδα ηλεκτρισμό, παρά το ύψος του, παίζει καταπληκτικές άμυνες και εξελίσσεται σε έναν από τους ηγέτες της φετινής ομάδας κι ας ... μην αρέσει στον Μπαρτζώκα ο χαρακτηρισμός. Άλλωστε και αυτός αλλά και οι υπόλοιποι, όπως είπε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έπαιξαν το μπάσκετ που αρέσει στον προπονητή της ομάδας

Το αβαντάζ μιας σπουδαίας νίκης

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός, έστω κι αν η second unit που εμφανίστηκε στο δεύτερο δεκάλεπτο δεν μπόρεσε να διατηρήσει το ρυθμό και τη διαφορά, παρότι ακούστηκαν διάφορα "αχ και βαχ" όταν ο Σίκμα έχανε την μπάλα, η 12η νίκη ήρθε με σχετική άνεση.

Πόσο σημαντική ήταν; Σε μια στιγμή της χρονιάς που είχαν απορυθμίσει λίγο οι δυο ήττες στην Ισπανία, ήρθε μέσα σε αποθέωση από τον κόσμο με μια πολύ πειστική εμφάνιση. Ο Ολυμπιακός παίρνει ξανά ανάσες, έχοντας αυτή τη φορά και ένα σημαντικό αβαντάζ, αφού οι 2 νίκες επί της Μακάμπι, τον εξασφαλίζουν σε ισοβαθμίες, όπου θα συμμετέχουν και οι Ισραηλινοί. Είναι από την άλλη και μια δήλωση προθέσεων για το πόσο αποφασιστικός πρέπει να είναι στα επόμενα ματς, μέσα και έξω από το ΣΕΦ, ώστε να μαζέψει τον απαιτούμενο αριθμό νικών, εν όψει των playoffs.

Με ορίζοντα τη Μαδρίτη, πλέον, και τη μάχη με τη Ρεάλ, προπονητής και παίκτες ετοιμάζονται για την επίσκεψη στο ΟΑΚΑ, όπου μπορεί να μην κριθούν τα πάντα, αλλά μια νίκη θα λειτουργήσει σαν υπόγειο ρεύμα στην ενέργεια και τη δυναμική όλης της ομάδας. Όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Μπαρτζώκα, ο Ολυμπιακός θα πάει στο ΟΑΚΑ χωρίς αλλαγές στο δυναμικό των ξένων (παρά την απουσία του Φαλ) επιφυλλασσόμενος για τη συνέχεια της σεζόν...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ