SUPER CUP ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο "παλιός" Ολυμπιακός ψάρωσε τους πράσινους νεοσύλλεκτους

Ο "παλιός" Ολυμπιακός ψάρωσε τους πράσινους νεοσύλλεκτους
24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Ολυμπιακός ήταν σαρωτικός και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την ψαρωτική υποδοχή στον φιλόδοξο αλλά "νέο" Παναθηναϊκό, που

Ναι, ο τελικός του Σούπερ Καπ δεν λέει ουσιαστικά τίποτε, κανείς δεν θα τον θυμάται στο τέλος της χρονιάς, όμως η δήλωση προθέσεων του Ολυμπιακού στον φιλόδοξο φετινό Παναθηναϊκό, ήταν κάτι περισσότερο από εντυπωσιακά δυναμική. Ψαρωτική, θα έλεγε κανείς, όπως συνηθίζεται στον στρατό για τους "νέους".

Κάπως έτσι έμοιαζε το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς. Ο "παλιός" Ολυμπιακός, με σκονισμένα τα άρβυλα και το χιτώνιο έξω από το παντελόνι, στραβοφορεμένο το τζόκεϊ να περιμένει τον... νεοσύλλεκτο και ψαρωμένο Παναθηναϊκό. Το "καψόνι" ήταν τελικά μια νίκη με διαφορά 24 πόντων

Το τελικό αποτέλεσμα δείχνει τι ακριβώς συνέβη στη Ρόδο, με τον πρώτο τίτλο της χρονιάς να πηγαίνει στον Πειραιά, σαν μια συνέχεια της περσινής εντυπωσιακής σεζόν.

Οι νταμπλούχοι προσγείωσαν ανώμαλα τον ΠΑΟ που άλλα περίμενε κι άλλα έκανε απέναντι στον αντίπαλο του. Ή μάλλον ... δεν έκανε τίποτε, αφού το ματς τελείωσε πριν καν αρχίσει. Το απίστευτο πρώτο ημίχρονο, έφτανε για να καθορίσει το νικητή, αφού ο Ολυμπιακός είχε κλείσει όλους τους διαδρόμους, δεν άφηνε ούτε ένα σουτ αμαρκάριστο και ο Παναθηναϊκός αγχωμένος όσο ποτέ, έμοιαζε με φάντασμα, σκοράροντας 4 και 7 πόντους στις δυο περιόδους!

Ξέρει καλά τη δουλειά

Κανείς δεν το φανταζόταν έτσι το σενάριο του ματς, όμως, ο Ολυμπιακός θέλησε να στείλει στον ΠΑΟ ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Για να γίνει ... χαλίφης στη θέση του χαλίφη, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κοπιάσει πολύ περισσότερο.

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε γιατί ξέρει τη δουλειά καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα. Οι παίκτες του βασικού κορμού έρχονται από τη τριετία των τίτλων και των μεγάλων επιτυχιών της "ερυθρόλευκης" ομάδας. Γνωρίζουν τη φιλοσοφία της ομάδας, τον τρόπο με τον οποίο θέλει να παίζουν ο προπονητής τους, τον οποίο παρεμπιπτόντως ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου, αποθέωσε όταν στην απονομή του παραχώρησε το προνόμιο να σηκώσει το τρόπαιο του Σούπερ Καπ.

Μπορεί για τους απέξω να μη λέει πολλά το δέσιμο και η χημεία κάθε ομάδας, πάνω στο παρκέ, όμως, αυτά τα κομμάτια είναι πολύ πιο σημαντικά απο οποιαδήποτε σημαντική μεταγραφή. Η δουλειά μιας ομάδας σε προπόνηση και αγώνες δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο. Κι ο Ολυμπιακός αυτά τα χρόνια, πάνω απ' όλα, χτίστηκε και δούλεψε για να αποκτήσει αυτή την ανωτερότητα...

Τον σάρωσε πριν ξεκινήσει το ματς!

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ματς με τρία άστοχα τρίποντα του Πίτερς και ένα εύστοχο του Κάναν, αλλά ο στόχος ήταν να πιάσει τον Παναθηναϊκό στον ύπνο με γρήγορες επιθέσεις, όπως το κάρφωμα του Παπανικολάου, ενώ όταν ο Λεσόρ έβγαινε στην αλλαγή, η μπάλα περνούσε εύκολα στον Μιλουτίνοβ για τα καρφώματα του Σέρβου.

Οι "πράσινοι" που ξεκίνησαν με τρία γκαρντ, είχαν πρόβλημα απέναντι στην πιεστική άμυνα των Πειραιωτών, με τον Αταμάν να αλλάζει γρήγορα τον Λεσορ, που τα βρισκε σκούρα μέσα στη ρακέτα. Τα δυο άστοχα τρίποντα του Σλούκα έφεραν στο παρκέ τον Βιλντόζα και ένα διαφορετικό σχήμα για τον Παναθηναϊκό καθώς ο Παπαπέτρου περνούσε στο "3".

Η πρώτη αλλαγή του Μπαρτζώκα ήταν ο Σίκμα, που ξεκίνησε με έρμπολ και μια τάπα από τον Μπαλτσερόφσκι. Η άμυνα του Ολυμπιακού, όμως, έμοιαζε με μέγγενη στα χέρια των παικτών του ΠΑΟ που τελείωσαν το πρώτο δεκάλεπτο με ... 4 πόντους (2/14 σουτ) και μηδέν ασίστ. Η διαφορά είχε πάει νωρίς-νωρίς στο +12.

Ακόμα δεν είχαμε δει τίποτε όμως. Ο Παναθηναϊκός ασφυκτιούσε, παρότι ο Αταμάν έβαζε τον Βιλντόζα δίπλα στον Σλούκα μπας και βρει λύσεις στο τεράστιο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας του. Με τους σέντερ του Ολυμπιακού (ο Φαλ αντί του Μιλουτίνοβ στη δεύτερη περίοδο) να μετατρέπουν τη ρακέτα τους σκέτο ναρκοπέδιο, οι "πράσινοι" άρχισαν να σουτάρουν τρίποντα. Κανένα δεν βρήκε τον στόχο (συνολικά 0/13). Όλα σχεδόν ήταν μαρκαρισμένα από την τρομερή άμυνα των περιφερειακών του Ολυμπιακού. Κι όσα δεν ήταν, έβρισκαν το σίδερο.

Το χάντικαπ εκτοξεύτηκε στο +27 με τρία συνεχόμενα τρίποντα του Λαρεντζάκη! Τόσοι (27) ήταν και οι συνεχόμενοι πόντοι που είχε σκοράρει ο Ολυμπιακός. Ο Σλούκας με τρεις βολές έσπασε το απίστευτο σερί, έτσι κι αλλιώς, όμως, το ημίχρονο ήταν ένας εφιάλτης για τον Παναθηναϊκό.

Καμιά (!) ασίστ, 10 λάθη, χαμένες πάσες, βήματα και ένα συνολικό μπέρδεμα που του προκαλούσε η αντίπαλη άμυνα. Ο Ολυμπιακός, με τα δικά του προβλήματα στον συνολικό βαθμό ετοιμότητας, είχε κυριαρχήσει απόλυτα.

Η κίνηση χωρίς την μπάλα ζάλισε την άμυνα του Παναθηναϊκού, τα μακρινά σουτ ήταν πολύ καλύτερα (6/16) κι αν ο Σίκμα δεν έχανε ... τρία πέναλτι (σουτ κάτω από το καλάθι), ενδεχομένως η διαφορά να ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ακόμα και η καλή επίθεση που έκανε ο ΠΑΟ στην εκπνοή του ημιχρόνου με την λομπ πάσα του Γκρέι δεν μετατράπηκε σε ασίστ, αφού ο Αντετοκούνμπο αστόχησε σε ... κάρφωμα.

Ο νεαρός, πάντως, ήταν ο καλύτερος ψηλός του Παναθηναϊκού και ο μοναδικός παίκτης που σημείωσε καλάθι (!) στο δεύτερο δεκάλεπτο, για λογαριασμό της ομάδας του!

Απόλυτος έλεγχος

Το ερώτημα ήταν αν ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να παίξει χειρότερα. Ή αν ο Ολυμπιακός θα συνέχιζε αυτή την... τρομακτική άμυνα. Ο Μιλουτίνοβ με σουτάκι από την κορυφή της ρακέτας πήγε τη διαφορά στο +28, Ερνανγκόμεθ έσπασε το ρόδι με το πρώτο "πράσινο" τρίποντο σε 14 προσπάθειες, ο Λεσόρ πήρε μια νίκη μέσα στο ζωγραφιστό, όμως λίγο πολύ, ο Ολυμπιακός έδειχνε να ελέγχει το ματς.

Την μπαγκέτα είχε πάρει ο Κάναν που έπαιζε παθιασμένες άμυνες αλλά και σκόραρε, όχι από μακριά όπως τον έχουμε συνηθίσει, αλλά με θεαματικά ντράιβ λες και ερχόταν από την εποχή που αγωνιζόταν στο ΝΒΑ. Η ενορχήστρωση του Γουόκαπ (8 ασίστ, 7 ριμπάουντ) παρέμενε σε πολύ υψηλά επίπεδα και παρότι ο Παναθηναϊκός βρήκε σκορ (23 πόντους στην τρίτη περίοδο) το +22 έδινε τον αέρα του απόλυτου φαβορί στους Πειραιώτες.

Οι "πράσινοι" προσπάθησαν, αλλά ακόμα κι μείωναν τη διαφορά, υπήρχε ένας Λαρεντζάκης σε τρομερό οίστρο και βραδιά ... Κάρι με 6/7 τρίποντα. Ο Ολυμπιακός δεν είχε κανένα πρόβλημα να πανηγυρίσει τον παρθενικό τίτλο της χρονιάς, χωρίς μάλιστα τον Γουίλιαμς Γκος, του οποίου η γυναίκα γέννησε λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι ακόμα έτοιμος (απόδειξη και τα 18 λάθη που έγραψε η στατιστική του) έχει όμως τον τρόπο του να παίρνει αυτές τις νίκες. Δεκαεφτά στα τελευταία 18 παιχνίδια. Προφανώς ο Παναθηναϊκός γυρίζει σελίδα όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί την Παρασκευή οι δυο ομάδες ξαναπαίζουν (στο ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας) και οι "πράσινοι" αποκλείεται να είναι τόσο κακοί, όπως στο εφιαλτικό γι αυτούς πρώτο ημίχρονο.

TAGS SUPER CUP ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ