ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός του λιμανιού έφερε τους πεζοναύτες και έπιασε κορυφή

Ο Ολυμπιακός του λιμανιού έφερε τους πεζοναύτες και έπιασε κορυφή
Ο Κάναν με τον Παπανικολάου πανηγυρίζουν EUROKINISSI

Σε παιχνίδι πλέι-οφ με ανελήτο ξύλο ο Ολυμπιακός άφησε τη Ρεάλ σε ρόλο κομπάρσου και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την παράδοση μιας ομάδας που βρίσκεται στα σαλόνια και με μπάσκετ λιμανιού. Άμυνα, δηλαδή, που τσάκιζε κόκαλα...

Ο Ολυμπιακός έπαιξε και μπάσκετ σαλονιού στη φετινή Ευρωλίγκα, έχοντας την καλύτερη επίθεση και τις περισσότερες ασίστ, δεν ξεχνάει, ωστόσο, τις παραδόσεις του ... λιμανιού. Σε απόλυτους αριθμούς δέχεται τους λιγότερους πόντους μετά την Αρμάνι Μιλάνο, αν και αυτό το εντυπωσιακό +172 που έχει σαν χάντικαπ μεταξύ επίθεσης και άμυνας δείχνει πόσο καλά έχει ισορροπήσει το παιχνίδι του και στα δυο κομμάτια του γηπέδου.

Όσο καλός είναι επιθετικά σε εκτέλεση και δημιουργία, άλλο τόσο βγάζει το λάδι των αντιπάλων του, που κάνουν, κατά μέσο όρο 14 λάθη, υποφέρουν για να βάλουν καλάθι, χάνοντας την μπάλα πάνω στην πίεση και τον πανικό που προκαλεί η τρομερή -όταν χρειαστεί- άμυνα των "ερυθρολεύκων". Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, πρώτοι και στα κλεψίματα, δείγμα της πίεσης που ασκούν πάνω στην μπάλα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ξέρει καλά ο Ολυμπιακός πως για να φτάσει ψηλότερα σε αυτή την EuroLeague που τίποτε δεν είναι σίγουρο και δεδομένο, πρέπει να μοιάζει αμυντικά με αδιαπέραστο τείχος. Ατσαλένιος. Όπως εμφανίστηκε κόντρα στη Ρεάλ, που χωρίς πόιντ γκαρντ (έλειπαν Γουίλιαμ Γκος και Σέρχιο Ροντρίγκεθ, αλλά και ο Αμπάλδε) ήξερε ότι έπρεπε να παίξει ... ξύλο. Μόνο, που έφαγε περισσότερο και είδε εν τέλει τον Ολυμπιακό να της ρίχνει την επίθεση της 24 πόντους κάτω από τον μέχρι χθες μέσο όρο της (έβαλε μετά βίας 60π, ενώ είχε 84.4)

Σε ματς που θύμιζε πλέι-οφ, μπροστά σε ένα πύρινο κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά το ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός νίκησε τη Ρεάλ παντού. Ακόμη και στα ριμπάουντ! Απέναντι στην κορυφαία ομάδα της λίγκας σε αυτό τον τομέρα, οι παίκτες του Μπαρτζώκα πήραν 7 περισσότερα και παρότι επιθετικά βρέθηκαν σε μάλλον άσχημο βράδυ (μόλις 23% στα τρίποντα) παίζοντας σκυλίσια άμυνα, κυνηγώντας κάθε διεκδικούμενη μπάλα και κερδίζοντας, εν τέλει, κατά κράτος μέσα σε αποθέωση.

Ματς πλέι-οφ, αλλά και νίκη πλέι-οφ. Ο Ολυμπιακός έπιασε την κορυφή της βαθμολογίας με ρεκόρ 13-7 και είναι πρώτος μεταξύ των τεσσάρων ομάδων που έχουν την ίδια επίδοση. Το αβαντάζ που απέκτησε κόντρα στους Μαδριλένιους είναι ακόμη πιο σημαντικό, αφού θα χρησιμεύσει σε οποιαδήποτε ισοβαθμία στο τέλος είτε με τη Ρεάλ, ή με μια τρίτη ομάδα (πλην της Μονακό, από την οποία έχει δυο ήττες).

Το 65% που έχουν σταθερά οι πρωταθλητές Ελλάδος, δείχνουν ένα σύνολο 22 νικών, που εγγυώνται πλεονέκτημα έδρας, αν και όπως συνηθίζει να λέει (και καλά κάνει) ο Γιώργος Μπαρτζώκας ο πρώτος στόχος είναι η πρόκριση στους "8" και το μοναδικό που μπορεί να τον ενδιαφέρει είναι ο επόμενος αγώνας.

Αν την περασμένη εβδομάδα η νίκη επί της Βίρτους είχε τεράστια σημασία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, η επικράτηση με τη Ρεάλ θα μετρήσει διπλά στην τελική σούμα.

Μίλησαν οι πεζοναύτες...

Το ματς θύμιζε άγριο γουέστερν. Ο Ολυμπιακός δεν κώλωσε, αντίθετα απάντησε με το ίδιο νόμισμα στο δυναμικό παιχνίδι της Ρεάλ. Χρειάστηκε τη βοήθεια των ... πεζοναυτών του, με πρώτο και καλύτερο τον μετρ του είδους Τόμας Γουόκαπ. Στην άγρια μάχη του παρκέ, ο ξανθομάλης γκαρντ δεν είχε πρόβλημα να ξεχωρίσει, βάζοντας όμως στην εξίσωση και το επιθετικό του ταλέντο.

Παίζοντας τις γνωστές πολύπλευρες άμυνες ο Γουόκαπ τελείωσε το ματς ως ... πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 18 πόντους (πλησίασε το ρεκόρ του που είναι 19π) έχοντας 7/11 σουτ (3/5τρ), ανάμεσα τους και ένα έξοχα σχεδιασμένο μπάζερ μπίτερ στο τέλος του ημιχρόνου, που πήγε τη διαφορά στους 8π, ένα χάντικαπ που ουδέποτε κατάφερε να ξεπεράσει η Ρεάλ. Τα έκανε όλα ο Τόμας και σε αυτό το ματς, εκτός από το να συνεχίσει το εύστοχο σερί του στις ελεύθερες βολές που σταμάτησε στο 23/23!

Στη συνέχεια ήρθε ο Μακ Κίσικ. Με κεκτημένη ταχύτητα από τη Σεκραφέντο Αρένα της Μπολόνια, αν και άστοχος (0/3τρ, 2/5β) πήρε τις σωστές αποφάσεις όταν ο Ολυμπιακός χρειαζόταν το κάθετο παιχνίδι του στο ένας εναντίον ενός, διαβάζοντας σωστά όλες τις φάσεις που πήρε στα χέρια του. Κι όσες ... χάλασε για τη Ρεάλ με τις παθιασμένες άμυνες του, έστω κι αν η στατιστική του έγραψε μηδέν κλεψίματα. Πρέπει να έβαλε τα χέρια του για ντιφλέξιον πάνω από δέκα-δώδεκα φορές!

Και στο τέλος εμφανίστηκε ο Ταρίκ Μπλακ. Ο πολύπειρος Αμερικανός είναι μια υπέροχη πολυτέλεια για τον Ολυμπιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο τρίτος ψηλός παίζει συνήθως λίγο. Όταν χρειαστεί, ωστόσο, γίνεται και πρώτος τη τάξει, όπως έκανε σχεδόν σε ολόκληρο το δεύτερο μέρος, βάζοντας περίφημα το κορμί του για να αδειάσει τη ρακέτα υπέρ του Σλούκα, να μαζέψει εννιά ριμπάουντ (τέσσερα επιθετικά), να τελειώσει φάσεις με το τέλειο "βύθισμα του" στη ρακέτα πλαισιώνοντας ιδανικά κυρίως τον Φαλ και δευτερευόντως τον Μπολομπόι.

Ο Ταβάρες τεράστιος πονοκέφαλος για οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να ξεκίνησε με 4/4 σημειώνοντας 8π στα πρώτα οκτώ λεπτά, δεν έκρινε, ωστόσο, την εξέλιξη του ματς γιατί ο Ολυμπιακός κατάφερε σιγά-σιγά να τον βγάλει εκτός παιχνιδιού και να μην ... ταλαιπωρηθεί από το τεράστιο κορμί του. Ο Μπλακ έπαιξε και κει το ρόλο του, με αποκορύφωμα το ριμπάουντ που άρπαξε και είχε σαν αποτέλεσμα να δει τα 221 εκατοστά του Ταβάρες κουλουριασμένα πάνω του.

Ακόμη και μια φάση φτάνει

Σε ένα τέτοιο παιχνίδι όπου έπεφταν κορμιά από το πρώτο δευτερόλεπτο ακόμη και μια φάση φτάνει για να προστεθεί στο ενεργητικό της ομάδας. Το κερδισμένο επιθετικό φάουλ του Πίτερς, το τρίποντο του Κάναν (που πήγε τη διαφορά στο +13) σε μια βραδιά όπου αμφότεροι δεν θα την θυμούνται σε όλη τους την καριέρα, καταγράφονται στο ενεργητικό όλης της ομάδας.

Ο Ολυμπιακός είχε άλλους δυο παίκτες, πλην του Γουόκαπ, με διψήφιο αριθμό πόντων. Τον Κώστα Σλούκα που είχε 11 πόντους και 6 ασίστ αλλά και μεγάλες αντοχές στο ανελέητο κυνηγητό ακόμη και με ανορθόδοξο τρόπο από τον Άνταμ Χάνκα και τον Σάσα Βεζένκοβ που θα μπορούσε να τελειώσει το ματς με ρεκόρ πόντων αν δεν είχε 0/6 τρίποντα. Κάτι πολύ ασυνήθιστο για τον MVP της φετινής χρονιάς για τον Ολυμπιακό, που μετρούσε 23 στα 24 τελευταία ματς, έχοντας τουλάχιστον ένα εύστοχο τρίποντο.

Προφανώς θα τα βάλει στο επόμενο ματς ο Σάσα, που φέτος σουτάρει με 41.2% από μακριά. Πότε; Έρχεται ένα ακόμη σπουδαίο παιχνίδι, αυτό με τη Μακάμπι στο Ειρήνης και Φιλίας πριν μια ακόμη διαβολοβδομάδα όπου ο Ολυμπιακός θα παίξει με τις δυο τουρκικές ομάδες. Πρώτα με τη Φενέρ (31/1) στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα με την Εφές (3/2) στο Φάληρο...


TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ