STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ο Ολυμπιακός των δυο γιγάντων και ο Παναθηναϊκός του δυναμίτη Λεσόρ και του Μήτογλου

Ο Ολυμπιακός των δυο γιγάντων και ο Παναθηναϊκός του δυναμίτη Λεσόρ και του Μήτογλου
24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Αιώνιο ντέρμπι νούμερο 3 για φέτος, σήμερα στο Φάληρο κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την κυριαρχία του Ολυμπιακού την τελευταία διετία με τον Φαλ, την προσθήκη του κορυφαίου Μιλουτίνοβ στην κόκκινη φροντ-λάιν και την απάντηση του Παναθηναϊκού με τον δυναμικό Λεσόρ, δίπλα στον οποίο φαίνεται ότι δένει δυναμικά ο Ντίνος Μήτογλου.

Για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα βρεθούν αντιμέτωποι. Ο τελικός του σουπερ-καπ στη Ρόδο και η πρεμιέρα της EuroLeague στο ΟΑΚΑ, τελείωσαν με τους "ερυθρόλευκους" να πανηγυρίζουν.

Τώρα έρχεται η σειρά του ΣΕΦ (30/10, 20:15, ΕΡΤ3, Match Center στο SPORT24), όπου το βράδυ της Δευτέρας έχουμε την πρώτη αιώνια μονομαχία για την Basket League. Όρεξη να' χουμε να τους... βλέπουμε, γιατί έρχονται Κύπελλο, οι ρεβάνς σε Ελλάδα και Ευρώπη, ένα έξτρα ντέρμπι στον τρίτο γύρο που προστέθηκε φέτος στο πρωτάθλημα και βέβαια οι τελικοί των πλέι-οφ.

Η επιστροφή του Κώστα Σλούκα στο Ειρήνης και Φιλίας είναι, βέβαια, το κεντρικό σημείο αναφοράς αυτού του αγώνα. Ο διεθνής άσος μπαίνει στο γήπεδο της πρώην ομάδας του ως αρχηγός του Παναθηναϊκού.

Αλλά δεν θα παίξει μόνος του, εναντίον του Ολυμπιακού. Το μπάσκετ, παρά την επιρροή των μεγάλων προσωπικοτήτων πάνω στο παρκέ, εξακολουθεί να παραμένει ομαδικό παιχνίδι. Κι υπάρχουν πολλά κομμάτια, που πρέπει να δει κανείς ξεχωριστά, για μια πρώτη ανάλυση αυτής της νέας μονομαχίας των κορυφαίων ομάδων.

Ένα απ' αυτά είναι η μάχη μέσα στη ρακέτα. Οι επιδόσεις των παικτών που θα συγκρουστούν μέσα στο ζωγραφιστό, η συνολική τους επίδραση σε άμυνα και επίθεση θα παίξει μεγάλο ρόλο στην έκβαση της νίκης.

Στη διαδρομή των τελευταίων 30 χρόνων, όπου οι δυο αιώνιοι έγιναν αχώριστο ντουέτο στη διεκδίκηση των τίτλων, κάτω από τα δυο καλάθια τους εμφανίστηκαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα σέντερ του ευρωπαϊκού μπάκετ.

Οι μονομαχίες Φασούλα και Βράνκοβιτς, που κάποτε συγκλόνιζαν τη Θεσσαλονίκη, μεταφέρθηκαν στα τζάμπολ των πρώτων μεγάλων αιώνιων ντέρμπι της δεκαετίας του 90 και άρχισε ένα γαϊτανάκι με τεράστιους σέντερ φορ, ή πίβοτ όπως τους λέγαμε παλιότερα.

Τεράστιοι παίκτες Ρόι Τάρπλεϊ και Ντράγκαν Τάρλατς από τη μιά, ο Ζέλικο Ρεμπράτσα και ο Ντίνο Ράτζα (σε ρόλο "διπλού" πράκτορα) από την άλλη, κάποιοι που δεν περίμενε κανείς ότι θα γίνονταν ακρογωνιαίοι λίθοι, όπως ο Μάικ Μπατίστ και μεταγραφές-κλειδιά σαν τον Τζέιμς Γκιστ, σέντερ τσέπης αλλά με τεράστια καρδιά και προσόντα (Κάιλ Χάινς) είναι μερικοί που έγραψαν ιστορία και βέβαια εκμεταλλεύτηκαν και την παρουσία των τρομερών γκαρντ που φόρεσαν τις κόκκινες και τις πράσινες φανέλες.

Ο Φαλ έκανε τη διαφορά

Στην πρόσφατη απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού την τελευταία διετία, κυρίαρχη είναι η μορφή του Μουσταφά Φαλ. Ο Γάλλος σέντερ αποτέλεσε ένα αξεπέραστο εμπόδιο για τους "πράσινους" αντίπαλους του, ειδικά τον Γιώργο Παπαγιάννη, που ελάχιστες φορές μπόρεσε να επικρατήσει κόντρα στο θηρίο των 218 εκατοστών που επέλεξε το καλοκαίρι του 2021, ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Δεν είναι μόνο οι πόντοι και τα ριμπάουντ του Φαλ, που έκαναν τη διαφορά, απέναντι στον ΠΑΟ, αλλά η συνολική παρουσία του. Ο Γάλλος έγινε σπουδαίο γρανάζι της "ερυθρόλευκης" μηχανής μοιράζοντας την μπάλα στην επίθεση σαν πλέι-μέικερ και παίζοντας κυριαρχικά στο ποστ, όταν η ομάδα ήθελε να ακουμπήσει στο μακρύ κορμί του.

Το ίδιο εντυπωσιακή, όμως, ήταν η φιγούρα του Φαλ και στα μετόπισθεν. Η ικανότητα του, παρά το ύψος του, να παίζει πολύ καλά άμυνα με αλλαγές, έστω κι αν χρειάζεται να βγαίνει μακριά για να μαρκάρει κοντύτερους παίκτες αποδείχθηκε ένα τεράστιο ατού του Ολυμπιακού όχι βέβαια, μόνο στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Το ίδιο, ίσως και πιο μεγάλο εμπόδιο για τα ντράιβ των αντιπάλων και τις μονομαχίες με τους ψηλούς, ήταν όταν στην άμυνα του Ολυμπιακού, ο Γάλλος ψηλός έμενε στη θέση του και δεν ... κυνηγούσε τους κοντούς στην περιφέρεια.

Η προσθήκη του Μιλουτίνοβ

Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό ήταν η αλλαγή στην συμπεριφορά της φροντ-λάιν, όταν ο Φαλ πήγαινε στον πάγκο, λόγω κούρασης ή φάουλ. Ο Χασάν Μάρτιν και ο Λιβιό, ο Τζόελ Μπολομπόι και ο Ταρίκ Μπλακ, έκαναν μεν καλή δουλειά (ειδικά σε καταστάσεις πικ εν ρολ) δεν είχαν, όμως, τον όγκο και το μέγεθος του "Μους", απόντος του οποίου εξανεμιζόταν το "ερυθρόλευκο" πλεονέκτημα μέσα στη ρακέτα.

Φέτος, ο Μπαρτζώκας είχε επιλέξει από νωρίς τον κεντρικό του στόχο. Δίπλα στον Φαλ τοποθέτησε τον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Η ταυτόχρονη παρουσία δυο "πύργων" είχε τη λογική να μην διαφοροποιείται η ένταση στην άμυνα, αφού με τον χρόνο να μοιράζεται στους δυο sevenfooters κάτι τέτοιο είναι απόλυτο εφικτό.

Από την άλλη τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των δυο ψηλών στην επίθεση κάνουν πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση τους από οποιαδήποτε ομάδα της EuroLeague. Ακόμα και από τη Ρεάλ Μαδρίτης των Ταβάρες-Πουαριέ...

Ο τραυματισμός του Φαλ δεν επέτρεψε την άμεση εμφάνιση του σπουδαίου δίδυμου. Ουσιαστικά για πρώτη φορά στον τρόπο που θα παίζουν φέτος το είδαμε στον αγώνα με την Εφές. Και μόνος του ο Μιλουτίνοβ, πάντως, δεν είχε πρόβλημα να ... στηρίξει την γραμμή των ψηλών του Ολυμπιακού, κερδίζοντας και τις μάχες των πρώτων ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Πρόλαβε, μάλιστα, να αναδειχθεί και MVP της 4ης αγωνιστικής στην EuroLeague.

Προμαχώνας ο Λεσόρ

Απέναντι σε αυτό το δίδυμο ο Παναθηναϊκός θέλησε να αντιπαραθέσει αρχικά μια τριπλέτα. Το αρχικό σχέδιο του Εργκίν Αταμάν στηρίχθηκε βασικά στην παρουσία του Ματίας Λεσόρ και στις όποιες βοήθειες θα του έδιναν ο Πολωνός Μπαλτσερόφσκι και ο Κώστας Αντετοκούνμπο.

Ρίσκο ευθύς εξ αρχής, γιατί οι δυο εφεδρικοί ψηλοί δεν έχουν τις παραστάσεις και την εμπειρία να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, κυρίως στην EuroLeague, όπου το παιχνίδι είναι ένα κλικ πιο δυνατό και γρήγορο από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Αντετοκούνμπο, μάλιστα, αν και ξεκίνησε ως τρίτος ψηλός, στη διαδρομή κέρδισε τον Μπαλτσερόφσκι και μάλιστα εναντίον της Μπασκόνια ξεκίνησε αυτός στην πεντάδα του Παναθηναϊκού.

Ο διεθνής σέντερ έχει κάνει βήματα προόδου, παραμένει όμως ένας παίκτης που δίνει λύσεις όχι όμως με σταθερότητα και απόλυτη συνέπεια. Τα φυσικά προσόντα του είναι τεράστια, πολλές φορές, ωστόσο, δείχνει να χάνει την αίσθηση του χώρου. Ίσως να του ταιριάζει να έρχεται περισσότερο από τον πάγκο, για να αλλάζει τον ρυθμό, ειδικά με το εξαιρετικό τάιμινγκ που έχει στα κοψίματα και γενικά στο παιχνίδι πάνω από το στεφάνι.

Αντίθετα ο νεαρός Πολωνός χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στα στάνταρ του Παναθηναϊκού. Τα σενάρια μάλιστα που κυκλοφόρησαν και τον θέλουν να μετακομίζει δανεικός στο Περιστέρι (με ταυτόχρονη επιστροφή στους "πράσινους" του Κρις Χουγκάζ) για να πάρει τη θέση του Τόμπσον, αναδεικνύει και τον προβληματισμό που υπάρχει στο τριφύλλι για τον Μπαλτσερόφσκι.

Κάπως έτσι έχει μείνει, σχεδόν μόνος του, ο Ματίας Λεσόρ να παλεύει με τους αντίπαλους σέντερ. Οι αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί (16π-7.6ρ στην EuroLeague), αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της 5ης αγωνιστικής, ωστόσο το ότι λείπει από πίσω του η βοήθεια, τον κρατάει σχεδόν 30 λεπτά πάνω στο παρκέ και τον αναγκάζει σε αρκετά λάθη (μ.ο 2.6) λόγω κούρασης.

Ο δυναμικός Γάλλος είναι πάντως ο κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού, παλεύει σαν θηρίο, έστω κι αν έχει απέναντι του ψηλότερους σέντερ, όπως οι δυο του Ολυμπιακού.

Η λάθος πάσα του μετά το άστοχο τρίποντο του Γουόκαπ στο τελείωμα της κανονικής περιόδου του ντέρμπι της Ευρωλίγκας τον ... κυνηγάει, αλλά είναι και ένα χαρακτηριστικό του παιχνιδιού ενός πολύ δυναμικού σέντερ, που βάζει στη φωτιά το κορμί και τα χέρια του.

Χέρι βοηθείας από Μήτογλου

Ποιος μπορεί να διορθώσει τις ισορροπίες από πλευράς Παναθηναϊκού.; Δεν παίζει καθαρά στο "5", έχει όμως το μέγεθος και την ικανότητα να δώσει ιδιαίτερο κύρος στη γραμμή των ψηλών των "πρασίνων". Ο Ντίνος Μήτογλου συγκροτεί ένα σπουδαίο δίδυμο μέσα στη ρακέτα, καθώς έχει και το ύψος (2.10) αλλά και την ικανότητα -εκτός από το σχετικά αξιόπιστο μακρινό σουτ- να παίζει το ίδιο καλά και με πλάτη στο καλάθι.

Σε κάποιες περιπτώσεις, άλλωστε, εφόσον επιβεβαιωθεί η αποχώρηση Μπαλτσερόφσκι, στο άμεσο μέλλον ο διεθνής άσος μπορεί να παίξει και στο "5".

Με τον Μήτογλου, πάντως, δίπλα του ο Λεσόρ δεν αισθάνεται τόση μεγάλη μοναξιά μέσα στη ρακέτα και ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού νιώθει την "πράσινη" δύναμη μέσα στη ρακέτα.

Η Μπασκόνια είδε τους δυο παίκτες να σκοράρουν 46 πόντους (από τους 95 που πέτυχε συνολικά ο ΠΑΟ) και κατάλαβε για τα καλά πόσο ισχυρό είναι αυτό το δίδυμο. Μόνο που η φροντ-λάιν της Μπασκόνια ήταν αρκετά κουτσουρεμένη καθώς έλειπαν Μονέκε και Ντιόπ.

Αντίθετα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, τόσο ο Φαλ, όσο και ο Μιλουτίνοβ είναι ετοιμοπόλεμοι για το ντέρμπι, έστω κι αν το μαρκάρισμα του Μήτογλου θα αναλάβει στην αρχή ο Άλεκ Πίτερς...

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ