ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός πλήρωσε αλαζονεία και λάθη, ενώ είχε αγγίξει το τέλειο

EUROLEAGUE 2022-2023 /  -
EUROLEAGUE 2022-2023 / - EUROKINISSI SPORTS

Όταν υποτίμησε τη Βιλερμπάν, ο Ολυμπιακός έχασε ένα ματς από το +21. Ο Γιάννης Φιλέρης θυμίζει ότι η Ευρωλίγκα δεν σηκώνει χωρατά, αλαζονεία και μαζεμένα λάθη.

Η EuroLeague δεν είναι για να χωρατεύεις. Ο τελευταίος, άλλωστε, μπορεί να κερδίσει τον πρώτο και αυτό δεν είναι κλισέ, αλλά η πραγματικότητα της πιο δύσκολης μπασκετικής λίγκας στον κόσμο.

Προφανώς τα πλέι-οφ του ΝΒΑ δεν συγκρίνονται με τίποτε άλλο μπασκετικό στον πλανήτη, ωστόσο εδώ μιλάμε για οκτώ μήνες γεμάτους ένταση, όπου κάθε ματς, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο είναι πιο κρίσιμο από το προηγούμενο. Όταν χάνεις το μυαλό σου, υποτιμάς τον αντίπαλο και συμπεριφέρεσαι αλαζονικά, στο τέλος μπορεί να χάσεις και διαφορά 21 πόντων!

'Ο,τι ακριβώς συνέβη, δηλαδή, στον Ολυμπιακό που εξήμισι λεπτά πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου έφτασε το χάντικαπ στο+21, αλλά εν τέλει έχασε στο τελευταίο σουτ του ματς, το τρίποντο του μεσιέ Νουά, που "ξέρανε" τους Πειραιώτες, σχεδόν με την εκπνοή.

Η ομάδα που ανάγκασε τον σπίκερ της EuroLeague TV να μιλάει για το ωραιότερο μπάσκετ στη διοργάνωση, με μοναδικό ερωτηματικό αν είναι κακό που βρίσκεται στο "πικ της απόδοσης του, τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά", κατάφερε να δώσει μια μεγαλοπρεπή κλοτσιά στην καρδάρα και να χύσει όλο το γάλα.

Προφανώς μέτρησε και η θαρραλέα απάντηση της Βιλερμπάν, που δεν το έβαλε ποτέ κάτω, δεν απογοητεύτηκε, αλλά το δικαίωμα στην ελπίδα της το έδωσε ο Ολυμπιακός απλόχερα, την ώρα που έπρεπε να πατήσει λίγο ακόμα το γκάζι του για να τελειώσει τα πάντα και να επιστρέψει στο Φάληρο με μια υπερπολύτιμη εκτός έδρας νίκη.

Ούτε ένα κλέψιμο, όλα τα λάθη μαζί

Ο Ολυμπιακός, η ομάδα που πιέζει την μπάλα καλύτερα από κάθε άλλη στην Ευρωλίγκα, τελείωσε το ματς χωρίς ούτε ένα κλέψιμο, ενώ ήταν πρώτη στον σχετικό πίνακα με μέσο όρο 8.8 ανά αγώνα. Θα μπορούσε, φυσικά, ακόμη κι έτσι να πάρει τη νίκη, αν δεν έρχονταν μαζεμένα όλα τα λάθη μαζί.

Οι "ερυθρόλευκοι" πάτησαν φρένο, δεν ανταποκρίθηκαν στην ενέργεια που έβγαλε η ASVEL και σιγά-σιγά άρχισαν να υποχωρούν. Η γαλλική άμυνα επικεντρώθηκε στο κυνηγητό Σλούκα και Βεζένκοβ (9/9 σουτ στο πρώτο μέρος) και προσπάθησαν να αποτρέψουν τη δημιουργία του Ολυμπιακού που έδωσε 10 ασίστ στην πρώτη περίοδο και σε όλο το υπόλοιπο ματς μια λιγότερη (9).

Ο απόλυτος έλεγχος που είχε μέχρι τότε στο ματς χανόταν με την πάροδο του χρόνου. Τόσο ο Γουόκαπ, όσο και ο Σλούκας, έπεφταν στην παγίδα της άμυνας των Γάλλων, που βλέποντας τους "ερυθρόλευκους" να χάνουν λέι-απ, ή σουτ από τα τρία και τέσσερα μέτρα και βάζοντας δυο-τρια μεγάλα σουτ, πήραν άερα.

Ρίχνοντας τη διαφορά από τους 21 στους 10 πόντους, η Βιλερμπάν έκανε την τελική αντεπίθεση της στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου. Με τους φιλοξενούμενους να χάνουν εκτός από τον έλεγχο και την ψυχραιμία τους, οι Γάλλοι έκαναν ένα 10-0, πήγαν το ματς στον πόντο και όλα, πλέον, θύμιζαν ρουλέτα.

Ο Ολυμπιακός πήγε να πάρει το ματς με ένα απίθανο τρίποντο που πέτυχε ο Λαρετζάκης, ο οποίος έβαλε και το λέι-απ για το 75-74, μετά τη λάθος επίθεση των γηπεδούχων, αλλά ο χρόνος που απέμενε, έδινε ένα ακόμη σουτ στην Βιλερμπάν. Ο Ντε Κολό τράβηξε τη βοήθεια πάνω του, πάσαρε στον "ζεστό" Αμινέ Νουά που έζησε μια από τις ωραιότερες βραδιές της ζωής του.

Γέννημα θρέμμα της Λιόν ο 25χρονος φόργουορντ, που μαζί με τον Καουντί κυνήγησαν σε όλο το β΄μέρος τον Βεζένκοβ (μόλις 3π ο Σάσα), πέτυχε το τρίποντο της νίκης και άφησε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να αναρωτιούνται πως γίνεται να χάνουν και ... πέμπτο ματς, ενώ μέχρι ενός σημείου έδειχναν ότι εύκολα ή δύσκολα θα έπαιρναν τη νίκη.

Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν σκέτη καταστροφή για τον Ολυμπιακό, που είδε τη Βιλερμπάν να σουτάρει 10/14 σουτ (7/10δ, 3/4τρ) και να' χει 6 ασίστ, γυρίζοντας ολότελα το παιχνίδι προς την πλευρά της. Οι "ερυθρόλευκοι" κόπηκαν στα δύο.

Ο Σλούκας δεν έδωσε ούτε μια ασίστ (από τις πέντε που μέτρησε στο πρώτο ημίχρονο, με τις ωραίες του συνεργασίες, ειδικά με τους ψηλούς της ομάδας), τα σουτ έμπαιναν με το σταγονόμετρο και μια ομάδα που έβαλε 28 πόντους στην πρώτη περίοδο, είχε την ίδια ακριβώς παραγωγή στις δυο περιόδους του β' ημιχρόνου.

Εκείνοι που δεν έπαιξαν

Όταν χάνεται ένα τέτοιο παιχνίδι, ισχύει ότι οι καλύτεροι παίκτες είναι εκείνοι που δεν έπαιξαν. Ο κόουτς Μπαρτζώκας βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής γιατί άφησε εκτός ροτέισον στην τελευταία περίοδο, τόσο τον Αιζάϊα Κάναν, όσο και τον Τζόελ Μπολομπόι, που όσο βρέθηκαν πάντως, πάνω στο παρκέ, τα πήγαν μια χαρά και μάλλον έκαναν το καλύτερο παιχνίδι τους με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Ειδικά ο Κάναν που έχει ανεβάσει στροφές, στα τελευταία τρία ματς σουτάρει 60% στα τρίποντα (9/15) ίσως θα μπορούσε να παίξει ρόλο την ώρα που ο Ολυμπιακός αναζητούσε ένα δυο μεγάλα σουτ, που δεν τα έδιναν ούτε οι δυο πόιντ-γκαρντ, ούτε ο Λαρεντζάκης (ακόμη κι αν έβαλε το εν κινήσει τρελό τρίποντο), ούτε ο Παπανικολάου.

Αλλά και ο Μπολομπόι ενδεχομένως να είχε κι αυτός θέση, με βάση τα όσα είχε κάνει νωρίτερα μέσα στο παιχνίδι.

Θα άλλαζε η μοίρα του ματς αν διαφοροποιούσε το ροτέισον, ο προπονητής;. Δεν το ξέρουμε, βασικά γιατί δεν το είδαμε και επειδή η ομάδα του έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο να τελειώνει τα παιχνίδια, τα περισσότερα εκ των οποίων τα έχει κερδίσει.

Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός έχασε μια ευκαιρία να αξιοποιήσει ένα σημαντικό διπλό, αλλά η Ευρωλίγκα δεν σε αφήνει να σκέφτεσαι τι έχασες, ή τι κέρδισες. Είναι ένα διαρκές ανοιχτό στοίχημα που πρέπει να το κερδίζεις κάθε εβδομάδα, σα να ξεκινάς πάντα από το μηδέν. Πολύ περισσότερο δεν επιτρέπει να μη δίνεις σημασία στον αντίπαλο, πιστεύοντας ότι εύκολα ή δύσκολα θα κερδίσεις.

Είπαμε η Ευρωλίγκα δεν σηκώνει χωρατά. Να χθες στο Βελιγράδι, ο Ερυθρός Αστέρας που μετρούσε ένα εντυπωσιακό 6-0 υποδέχθηκε το Μιλάνο που βρισκόταν στο ακριβώς αντίθετο άκρο (0-8). Νίκησαν οι Ιταλοί, για πρώτη φορά μετά από τις 20 Οκτωβρίου! Οι Σέρβοι ετοιμάζονται να επισκεφθούν το Ειρήνης και Φιλίας, καθώς είναι ο επόμενος αντίπαλος του Ολυμπιακού. Κι ο μεθεπόμενος, ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ