ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός πληρώνει, αλλά και εξαργυρώνει τις δυο νίκες με τον Παναθηναϊκό

EUROLEAGUE /  -   (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / - (LATO KLODIAN / EUROKINISSI) LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Η Μπαρτσελόνα έριξε δυο φορές την μπανανόφλουδα. Ο Ολυμπιακός πάτησε για τα καλά τη δεύτερη κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τη ζαλάδα των "ερυθρολεύκων" στο τέλος, την κούραση και τις απουσίες. Απότοκα από τις δυο νίκες και την πίεση στα πρώιμα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Είχε κάνει μια υπερπροσπάθεια ο Ολυμπιακός όταν 4:28 πριν από το τέλος, έβαζε την Μπαρτσελόνα στη γωνία. Οι "ερυθρόλευκοι" που στο 13 έχαναν με διαφορά 15π, μετρούσαν με νύχια και δόντια, με αίμα και πολύ δυναμικό παιχνίδι ένα επί μέρους σκορ 46-24. Ο Τόμας Γουόκαπ με ένα ωραίο ντράιβ είχε δώσει προβάδισμα +7π στην ομάδα του. Το ΣΕΦ πίστεψε ότι όλα είχαν αλλάξει, πλέον. Ότι οι Πειραιώτες, έστω και με δυσκολία, θα έφευγαν ξανά νικητές. Ήταν και οι απουσίες τους -κυρίως του Γουίλιαμς Γκος, όχι ότι οι Σίκμα-Μακ Κίσικ δεν θα έδιναν λύσεις, που θα έκαναν τη νίκη ακόμα πιο σημαντική.

Αντί για νίκη, όμως, ήρθε η ήττα. Η Μπαρτσελόνα πέταξε στο παρκέ την μπανανόφλουδα, ο Ολυμπιακός την πάτησε για τα καλά και το 18-2 των Καταλανών τους γύρισε στη Βαρκελώνη με ένα μεγάλο διπλό στις βαλίτσες τους. Ο τρομερός σκόρερ, Άλεξ Αμπρίνες, που τελείωσε το ματς με 5/7 τρίποντα και ο μαέστρος Λαπροβίτολα ξεδίπλωσαν όλο το ταλέντο τους στο τελευταίο τετράλεπτο και αναδείχθηκαν σε μεγάλους πρωταγωνιστές.

Ωστόσο το παιχνίδι κρίθηκε γιατί:

  • Μετά το 66-59 του Γουόκαπ κι ενώ είχε προηγηθεί τηλεοπτικό τάιμ-άουτ, ο Ρότζερ Γκριμάου κάλεσε ξανά τους παίκτες του στον πάγκο του. Δεν συνηθίζεται, αλλά ο νεόκοπος κόουτς της πρώτης ομάδας των μπλαουγκράνα διείδε τον κίνδυνο να του ξεφύγει ολότελα το ματς. Η φάση που ακολούθησε έβγαλε ελεύθερο τρίποντο του Τόμας Σατοράνσκι. Όχι ο καλύτερος σουτέρ της Μπάρτσα, αλλά σε μια βραδιά που οι φιλοξενούμενοι ολοκλήρωσαν με 15/26 τρίποντα, δεν υπήρχαν καλοί και κακοί. Ο Τσέχος σκόραρε από την αδύνατη πλευρά της άμυνας του Ολυμπιακού που είχε σφίξει σαν τανάλια τους φιλοξενούμενους μετά το 13' κι όταν το ταμπλό είχε δείξει 20-35. Το τρίποντο του Σατοράνσκι, όμως, σα να έλυσε τα μάγια της "ερυθρόλευκης" πίεσης και οι "μπλαουγκράνα" που φορούσαν κίτρινα, τελείωσαν το ματς όπως το άρχισαν. Βλέποντας το καλάθι του Ολυμπιακού σαν κοφίνι...
  • Η άμυνα του Γκριμάου στόχευσε απευθείας στον Τόμας Γουόκαπ. Ο εγκέφαλος του Ολυμπιακού που είχε σκοράρει εφτά πόντους σερί, όταν το ΣΕΦ σηκώθηκε στο πόδι για να πανηγυρίσει τη διαφαινόμενη επικράτηση, πιέστηκε αφόρητα, με στόχο να του χαλάσει το μυαλό. Ο Αμερικανός με το ελληνικό διαβατήριο... έσκασε. Έχασε το καθαρό μυαλό του, δεν είχε βοήθειες (ο Γκος που λέγαμε) και με εξαίρεση ένα τρίποντο του Πίτερς από τη γωνία, όλες οι επιθέσεις του Ολυμπιακού στο τελευταίο τετράλεπτο, ήταν ένα διαρκές σφάλμα.

Λίγο νωρίτερα απ' όλα αυτά, ο Αϊζέα Κάναν, που είχε ηγηθεί της αντεπίθεσης στο δεύτερο ημίχρονο, έκανε τρία εύκολα φάουλ (ειδικά το τελευταίο, όταν έσπρωξε τον Λαπροβίτολα, που επίτηδες και πολύ έξυπνα είχε κολλήσει σαν βδέλλα πάνω του) και με συνολικά 4 πήγαινε στον πάγκο. Πρόσκαιρα η απουσία του δεν στοίχισε, φάνηκε, όμως, στη διάρκεια, όταν ξαναμπήκε μόλις στα τελευταία δυο λεπτά. Αντίο Γρανάδα, δηλαδή. Α, και καλημέρα Βαρκελώνη.

Τα απότοκα δυο ντέρμπι

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά το ματς έκανε λόγο για τη "ζαλάδα" των τελευταίων λεπτών, τους τραυματισμούς που σε συνδυασμό με το πολύ σκληρό πρόγραμμα (απάνθρωπο το χαρακτήρισε) έχουν αναγκάσει μερικούς παίκτες να τραβάνε αγόγγυστα το κουπί.

Ο Γουόκαπ έμεινε στο παρκέ σχεδόν 36 λεπτά, ενώ οι "οι μετρήσεις του έδειχναν ένα εικοσάλεπτο". Ο Γκος όμως που θα μπορούσε να καλύψει αυτό το χρόνο είχε πάθει μυϊκό σπασμό, ενώ ο Λούντζης που ξεκίνησε καλά, έχασε δυο τρίποντα και σε συνδυασμό δυο ακόμη λαθών τον κράτησαν στο γήπεδο ένα οκτάλεπτο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός που δεν έκανε σωστή προετοιμασία, έπρεπε να κερδίσει δυο αιώνια ντέρμπι, νωρίς-νωρίς, μέσα στη χρονιά. Οι αγώνες με τον Παναθηναϊκό έχουν φθορά. Και ψυχολογική και σωματική, καθώς οι δυο ομάδες πιέστηκαν πάρα πολύ, για να να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Οι "ερυθρόλευκοι", μάλιστα, που δεν κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, ή δεν έχουν τόσους πολλούς νέους παίκτες όπως ο Παναθηναϊκός, είχαν αυτό το πρέπει πολύ περισσότερο μέσα στο μυαλό τους. Να πάρουν δυο νίκες, το Super Cup που έχει τη μικρότερη αξία απ' όλα τα τρόπαια (αλλά επειδή αντίπαλος ήταν ο Παναθηναϊκός, ο τελικός είχε τη δική του σημασία) και το ματς στο ΟΑΚΑ, το οποίο θύμιζε ματ playoffs και κρίθηκε στην παράταση.

Δεν είναι εύκολο να παίξεις σε τόσο μεγάλη ένταση, ειδικά σε μια σεζόν όπου οι περισσότερες ομάδες έχουν διεθνείς από το MundoBasket, άρα ουσιαστικά δεν έκαναν προετοιμασία. Ο Ολυμπιακός είχε τους περισσότερους. Μια ομάδα που πέρσι δεν αντιμετώπισε σχεδόν το παραμικρό πρόβλημα με τραυματισμούς, έχασε τρεις ξένους παραμονές της μάχης με την Μπάρτσα, λόγω και του σκληρού παιχνιδιού που ακολούθησε του ντέρμπι, στη Θεσσαλονίκη εναντίον του Άρη.

Δυο ακόμη Φαλ και Μπραζντέικις έπαιξαν για πρώτη φορά μετά τους δικούς τους τραυματισμούς, ο Λιθουανός μάλιστα έκανε και ντεμπούτο με τον Ολυμπιακό. Αμφότεροι έδειξαν πράγματα, όχι όμως αυτά που θα δούμε, όταν θα' ναι απόλυτα καλά.

Ο Γάλλος είναι ένα αξεπέραστο δίδυμο με τον Μιλουτίνοβ μέσα στη ρακέτα. Προς το παρόν ο Σέρβος παίζει πολύ περισσότερο, φάνηκε όμως ότι ακόμα και ο ανέτοιμος (και για λίγο χρόνο πάνω στο παρκέ) Φαλ, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

✎ Ο Μπραζντέικις έμοιαζε ψαρωμένος, δεν πήρε ούτε ένα σουτ, έκανε όμως και δυο προσωπικές φάσεις με την μπάλα στα χέρια, κερδίζοντας γκολ-φάουλ. Προφανώς στα επόμενα ματς θα σουτάρει κιόλας και θα δώσει λύσεις στην περιφέρεια, ξεκουράζοντας και τον Παπανικολάου, που επίσης παίζει στα κόκκινα.

Και η άνεση της νίκης (στο ντέρμπι)

Από την άλλη, όμως, ο Ολυμπιακός με τις νίκες επί του Παναθηναϊκού έχει εξασφαλίσει την άνεση να ξεφεύγει από ήττες σαν αυτή με την Μπαρτσελόνα. Ο κόσμος χειροκρότησε την ομάδα, έχοντας της εμπιστοσύνη αλλά ευγνωμοσύνη για το επιτυχημένο ξεκίνημα της σεζόν, με τις δυο νίκες επί του αιωνίου αντιπάλου. Θα' ταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα, αν οι "ερυθρόλευκοι" είχαν χάσει ένα από τα ματς με τον Παναθηναϊκό.

Φυσικά μιλάμε για την EuroLeague, που έχει ακόμη 32 αγωνιστικές και δεν γίνεται η μια ήττα, έστω και εντός έδρας, να αποτελέσει τροχοπέδη. Ο Ολυμπιακός το ξέρει. Δεν γίνεται να σταθεί περισσότερο απ' όσο χρειάζεται να αναλύσει τα λάθη των τελευταίων τεσσάρων λεπτών και να κοιτάξει μπροστά, γιατί το πρόγραμμα του εξακολουθεί να είναι επίπονο.

Η EuroLeague είναι πολύ δύσκολη, ρωτήστε και τους ΝΒΑers της Μπαρτσελόνα, Γουίλι Ερνανγκόμεθ και Τζάμπαρι Πάρκερ, που έμοιαζαν σχεδόν σαν χαμένοι στην ατμόσφαιρα του ΣΕΦ.

Μέσα σε δυο εβδομάδες, λοιπόν, ο Ολυμπιακός θα δώσει έξι ματς. ΑΕΚ (την Κυριακή) διπλή εβδομάδα στη συνέχεια (ταξίδι στο Μιλάνο, μάχη με την Παρτιζάν στο ΣΕΦ), εκτός έδρας αγώνας στο πρωτάθλημα με τον Κολοσσό στη Ρόδο και εν συνεχεία πάλι στο Ειρήνης και Φιλίας για Εφές (EuroLeague) και... ξανά Παναθηναϊκός, με τα γνωστά πρέπει, για την Basket League.

Μέχρι τότε περιμένει τις επιστροφές των τραυματιών και κάποια στιγμή ο Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του να δουν την ομάδα τους σε πλήρη σύνθεση!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ