ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός γεμίζει από παίκτες και έχει χέρι αλφάδι

Ο Αϊζέια Κάναν
Ο Αϊζέια Κάναν EUROKINISSI SPORTS

Το χέρι αλφάδι των παικτών του Μπαρτζώκα δούλεψε καλά, η Ζάλγκιρις δεν μπορούσε να κάνει περισσότερα και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Φαλ του Ολυμπιακού, τον Κάναν και τον... Αλέκο.

Η τρίτη σερί νίκη του Ολυμπιακού ήρθε σχετικά πιο εύκολα, αν και η Ζάλγκιρις δεν είναι από τις ομάδες που παραδίνονται. Από το 30 και μετά, όμως, οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν σπουδαίο μπάσκετ, σούταραν με 52% στα τρίποντα, έδωσαν 23 ασίστ και έκαναν μόλις 6 λάθη. Όσο κι αν ήθελαν να πλησιάσουν οι Λιθουανοί δεν τους ήταν εύκολο.

Οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν καλή δουλειά, το χέρι δούλεψε στην εντέλεια και το 6-4 στους δέκα πρώτους αγώνες της EuroLeague είναι γεγονός.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πάνω απ' όλα, ωστόσο, σιγά-σιγά ξαναγεμίζει η φαρέτρα του Μπαρτζώκα, που είδε με ικανοποίηση τον Μιλουτίνοβ να επιστρέφει, τον Μακ Κίσικ να συμμετέχει στη δωδεκάδα, αλλά και τους Μπραζντέικις-Σίκμα να έχουν το δικό τους ρόλο μέσα στο σύστημα της ομάδας. Ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος ο προπονητής, μετά το τελικό +17.

Προφανώς θα έρθουν πιο δύσκολα ματς απ΄αυτό που έγινε στο ΣΕΦ κόντρα στους "πράσινους" του Κάουνας. Μάνι-μάνι την ερχόμενη εβδομάδα τον Ολυμπιακό περιμένει η Μονακό του Μάικ Τζέιμς, που χθες πήρε διπλό μέσα στη Βιτόρια και εναντίον της Μπασκόνια.

Είναι, όμως, φανερό ότι οι Πειραιώτες όχι μόνο έχουν σταθεί καλά στα πόδια τους, αλλά σταδιακά βελτιώνουν όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού τους, πείθοντας ότι μόνο καλύτερα μπορούν να παίξουν στο άμεσο μέλλον.

Μη ξεχνάμε ότι σύντομα θα έχουν συν μια λύση στην περιφέρεια (Μήτρου Λονγκ) ενώ υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο και της προσθήκης ενός ακόμα ψηλού (Πετρούσεβ).

Ο ρυθμός των Λιθουανών

Ξεκίνησε μουδιασμένα ο Ολυμπιακός, η αν προτιμάτε ήταν πολύ σκληρή η έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα μαχητική Ζάλγκιρις. Μια ομάδα που σπάει τα σκριν, πάει στα ριμπάουντ και θέλει να παγιδεύσει κάθε αντίπαλο της στο δικό της ρυθμό. Οι Λιθουανοί επιχείρησαν το ίδιο και στην εκκίνηση του αγώνα, πιέζοντας τον Ολυμπιακό, βάζοντας χέρια στην κυκλοφορία της μπάλας, ώστε να εμποδίσουν και τα ελεύθερα σουτ από την πλευρά των γηπεδούχων.

Η λιθουανική άμυνα πίεζε τον Ολυμπιακό για προσπάθειες των τελευταίων δευτερολέπτων. Εν τω μεταξύ, όσα ελεύθερα τρίποντα έβγαλαν οι "ερυθρόλευκοι" βρήκαν σίδερο (1/7 συνολικά), την ώρα που οι φιλοξενούμενοι είχαν 3/4 αλλά τον έλεγχο του ρυθμού Με εξαίρεση την πρώτη φάση όπου η ασίστ του Φαλ βρήκε τον Κάναν σε κίνηση για το ντράιβ προς το καλάθι, οι παίκτες του εξαιρετικού κόουτς Μακσβίτις δεν επέτρεψαν σχεδόν σε κανένα σημείο της πρώτης περιόδου στον Ολυμπιακό να κάνει το παιχνίδι του.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μπαρτζώκας πήγε σε ευρύ ροτέισον, καθώς Μιλουτίνοβ και Λούντζης έδωσαν ανάσες σε Φαλ-Γουόκαπ, ο μαχητής Λαρετζάκης πήρε τη θέση του Κάναν, ο Μπραζντέικις του Παπανικολάου. Στο τέλος μπήκε και ο Σίκμα αντί του Πίτερς, που έπαιξε σερί τα πρώτ δεκατέσσερα λεπτά.

Η άμυνα του Ολυμπιακού που έτσι κι αλλιώς δούλευε καλά από την πρώτη περίοδο άρχισε να σφίγγει περισσότερο τις προσπάθειες της Ζάλγκιρις, ο Έβανς εγκλωβίστηκε, οι υπόλοιποι δεν έβλεπαν το καλάθι και καθώς οι γηπεδούχοι άρχισαν να ευστοχούν από μακριά (4/8 τρίποντ στο δεύτερο δεκάλεπτο) άρχισε να ανοίγει και το σκορ.

Τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος της περιόδου ο Χέιζ μείωνε στον πόντο, όμως το 14-0 που έκανε ο Ολυμπιακός με τα τρίποντα του Γουόκαπ και του Μπραζντέικις αλλά και την εντυπωσιακή άμυνα του Κάναν στον Ντίμπσα, που κατέληξε εν τέλει σε γκολ-φάουλ (πήρε τεχνική ποινή ο κόουτς των Λιθουανών) σήκωσε το ΣΕΦ στο πόδι, καθώς το χάντικαπ στο τέλος του ημιχρόνου ήταν στο +12.

Θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο αν ο Μπραζντέικις ευστοχούσε στο τρίποντο που βγήκε από την κορυφή, μετά από μια καλά σχεδιασμένη επίθεση των 8'' από το πινακάκι του Μπαρτζώκα...

Ο Φαλ του Ολυμπιακού και ο Κάναν

Με διψήφια διαφορά, ο Ολυμπιακός είχε πλέον ελεύθερο το πεδίο να ... παίξει μπάλα στο γήπεδο του. Ο Φαλ με τη μοναδική ικανότητα του να πασάρει καλά έβγαλε δυο ελεύθερα σουτ τριών πόντων (Γουόκαπ-Κάναν). Θα μπορούσε να γράψει περισσότερες ασίστ αν δεν αστοχούσε ο Παπανικολάου, από κει που συνήθως τα βάζει με κλειστά μάτια.

Ο Φαλ του Ολυμπιακού είναι ένας άλλος παίκτης. Δεν έχει καμιά σχέση με εκείνον της Βιλερμπάν, ή της Εθνικής Γαλλίας. Εντάξει το ύψος του παραμένει το ίδιο, ο ρόλος του, ωστόσο, με τα "ερυθρόλευκα" αποτελεί ένα κεφαλαιώδες κομμάτι του παιχνιδιού της ομάδας.

Το ξέρουν κι οι αντίπαλοι που πέφτουν δυο και τρεις πάνω του για να του κλείσουν το οπτικό πεδίο. Όχι τόσο για να μην πάει κοντά στο καλάθι (αν βρεθεί εκεί θα το "κατεδαφίσει" με κάποιο εντυπωσιακό κάρφωμα) όσο για να τον εμποδίσουν να κάνει πρωτίστως την πάσα.

Ο Κάναν στο μεταξύ πήρε δυο ακόμα τρίποντα, πηγαίνοντας τη διαφορά στο +17 και ανεβάζοντας τα ντεσιμπέλ στο ΣΕΦ. Το όνομα του ακούστηκε από την εξέδρα, όχι άδικα. Ο Αμερικανός που θυμάστε ίσως τι είχε ακούσει στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν συνεχίζει το σερί των σπουδαίων εμφανίσεων του.

Αυτή τη φορά έκανε ατομικό ρεκόρ πόντων (25) έχοντας 4/6 τρίποντα, σε ένα ακόμη απολαυστικό βράδυ, όπου το χέρι του δούλεψε στην εντέλεια. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ο Αϊζάια πιέζει καλά την μπάλα, παρά το ύψος του δεν τον περνάει κανείς εύκολα και βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του με τον Ολυμπιακό.

Και δεν ήταν ... μόνος του. Ο Μπραζντέικις σκόραρε κι αυτός από τα 6.75μ, ο Πίτερς το ίδιο και ο Ολυμπιακός που ξεκίνησε με 1/7 στο πρώτο δεκάλεπτο είχε 6/10 στην τρίτη περίοδο και συνολικά 15/29 (51.7%), Στα τριάντα λεπτά δηλαδή μετά το 10, οι "ερυθρόλευκοι" έγραψαν 14/22, απορρυθμίζοντας ολότελα την άμυνα της Ζάλγκιρις που δεν μπορούσε παρά να υποταχθεί στη μοίρα της.

Και ο... Αλέκος σύνθημα

Το γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Άλεκ Πίτερς είναι η ατραξιόν του φετινού Ολυμπιακού κι εκείνος που φόρεσε τα παπούτσια του Σάσα Βεζένκοβ. Προφανώς δεν είναι ίδιοι παίκτες, έτσι όπως παίζει όμως ο Αμερικανός σε λίγο ο κόσμος της ομάδας θα "ξεχάσει" τον περσινό MVP και θα αποθεώνει τον ... φετινό.

Και εναντίον της Ζάλγκιρις ο "Αλέκος" ήταν εντυπωσιακός. Παίρνοντας ανάσες από τον Λουκ Σίκμα που για πρώτη φορά έπαιξε στη θέση του, στα 30 λεπτά που αγωνίστηκε πρόλαβε να σκοράρει 22 πόντους με 4/5 τρίποντα και να πάρει την κορυφαία βαθμολογία στο σύστημα αξιολόγησης και αυτού του αγώνα.

Σε δυο αγώνες (με Αστέρα και Ζάλγκιρις) ο Πίτερς μετράει .... 50 πόντους. Α και ενδιάμεσα είχε προλάβει να βάλει άλλους 25 και μέσα στο Μαρούσι. Απολαμβάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και ο Ολυμπιακός απολαμβάνει την καταπληκτική του ευστοχία.

Σιγά-σιγά τον βλέπουμε πλήρη...

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού επέμεναν. Περιμένετε να μας δείτε πλήρεις, ήταν η επωδός τους. Σιγά-σιγά, λοιπόν, η φετινή ομάδα των "ερυθρολεύκων" μας αποκαλύπτεται. Η επιστροφή του Μιλουτίνοβ είναι γεγονός, με τον Σέρβο να παίζει σχεδόν ένα δεκαπεντάλεπτο. Η συνύπαρξη του με τον Φαλ σημαίνει αυτόματα δυο γίγαντες πάνω στο παρκέ, με ξεχωριστές ικανότητες, φρέσκους και κυρίως δύσκολους στην αντιμετώπιση τους από οποιοδήποτε άλλο σέντερ.

Οσονούπω θα ξαναδούμε και τον Σακίλ Μακ Κίσικ, που θέλει σαφώς περισσότερο χρόνο, αφού έλειψε περισσότερο από τον καθένα. Με γεμάτο το οπλοστάσιο του, ο Μπαρτζώκας αισθάνεται πολύ καλύτερα, ενώ κόντρα στη Ζαλγκίρις είδε τον Μπραζντέικις να προσφέρει ουσιαστικές βοήθειες από τον πάγκο και τον Λούντζη να κρατάει φρέσκο τον πολύ καλό Τόμας Γουόκαπ που έπαιξε κάτι λιγότερο από 28 λεπτά.

Οι Πειραιώτες εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη της έδρας τους και ελπίζουν να κάνουν το ίδιο στη συνέχεια, αφού μετά το ταξίδι στο πριγκιπάτο για τον αγώνα με τη Μονακό, ακολουθεί μια τριάδα σπουδαίων αγώνων στο ΣΕΦ εναντίον Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν και Βαλένθια.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ