ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ολυμπιακός έκανε δώρο στο Μιλάνο 43 πόντους, αλλά τώρα γυρίζει στο Φάληρο

Ο Αϊζέια Κάναν
Ο Αϊζέια Κάναν EUROKINISSI SPORTS

Ο απρόσεχτος Ολυμπιακός δώρισε 43 από τους 83 πόντους που έβαλε συνολικά η Αρμάνι και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για ένα πολύ κακό βράδυ, το οποίο μπορεί να μην έχει συνέπειες αν έρθουν δυο νίκες στη διαβολοβδομάδα που ακολουθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Από τον περασμένο Απρίλιο και το 72-96 που είχε γράψει το ταμπλό του ΣΕΦ υπέρ της Μονακό, είχε να χάσει με τόσο μεγάλη διαφορά, όπως χθες στο Μιλάνο, ο Ολυμπιακός. Ναι, ήταν η χειρότερη εμφάνιση της χρονιάς και η πιο βαριά σε έκταση φετινή ήττα, αφού η αμέσως προηγούμενη ήταν 11 πόντοι (82-71 για την Εφές, στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτομηνιά του Δεκέμβρη)

Οι "ερυθρόλευκοι" που είχαν να ηττηθούν από τις 10 Ιανουαρίου και το ματς με τη Μονακό (64-60) μετρούσαν εφτά συνεχόμενες νίκες, ένα σερί στο οποίο έβαλε τέλος η εντυπωσιακή Αρμάνι, που εν τω μεταξύ κάνει το δικό της ξεπέταγμα μέσα στη χρονιά με τέσσερις σερί νίκες. Αν συνεχίσει έτσι μπορεί να προλάβει και τα playoffs, αν και το χαμένο έδαφος είναι αρκετά μεγάλο (10-15 το ρεκόρ της, με ένα αγώνα λιγότερο).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το πόσο κακός ήταν ο Ολυμπιακός φαίνεται από το σκορ. Οι 62 πόντοι που σκόραρε συγκροτούν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση της σεζόν (προηγούνται οι 60 εναντίον της Μονακό) και είναι 23.6 λιγότεροι από τον φετινό μέσο όρο του (85.6π) ανά αγώνα! Επίσης, οι 83π που δέχθηκε βρίσκονται +7.2 π επιπλέον από το μέσο όρο της άμυνας του. Της καλύτερης στην EuroLeague μέχρι το τζάμπολ Φόγκτμαν-Φαλ.

Αν ψάχνουμε, όμως, για στατιστικά θα πρέπει να κυκλώσουμε με κόκκινο την ανορθογραφία των 19 λαθών. Ο Ολυμπιακός άφησε την μπάλα τελείως απροστάτευτη. Ουσιαστικά την έδινε στον αντίπαλο του ... με την πρώτη ευκαιρία. Και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι μισοί και κάτι παραπάνω πόντοι της Αρμάνι, ήταν δώρα των "ερυθρολεύκων" που χθες εμφανίστηκαν με τις μαύρες εμφανίσεις, λόγω του πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Πράγματι, οι Ιταλοί σκόραραν 31 (!) πόντους από λάθη του Ολυμπιακού κι άλλους 12 με επιθετικά ριμπάουντ. Οι 43 πόντοι από τους 83 που έβαλε συνολικά η μιλανέζικη ομάδα μπήκαν επειδή ένας ή δυο ή όλοι μαζί οι παίκτες του Ολυμπιακού ολιγώρησαν και έχασαν την μπάλα ή ένα αμυντικό ριμπάουντ. Οι αριθμοί είναι σχεδόν εξωφρενικοί, δείχνουν όμως και τη νοοτροπία που είχε η ομάδα του Μπαρτζώκα σε ολόκληρο το παιχνίδι.

Η συγκέντρωση που χαρακτηρίζει τους "ερυθρολεύκους" στο ξεκίνημα κάθε αγώνα τους πήγε περίπατο. Πέντε λάθη είχαν κάνει μόλις στο πρώτο δεκάλεπτο. Με τους παίκτες του Μεσίνα να βάζουν τα χέρια τους παντού και σχεδόν κάθε διεκδικούμενη φάση κατέληγε στη δική τους κατοχή. Οι Πειραιώτες όχι μόνο δεν κυκλοφόρησαν καλά την μπάλα, αλλά την πουλούσαν και πολύ εύκολα.

Τους έβγαινε άουτ από λάθος υπολογισμούς, δεν πρόσεχαν τον αντίπαλο τους που ήδη είχε πάρει καλύτερη θέση, την έχαναν μέσα από τα χέρια τους, σε σφάλματα που έδωσαν και δυο-τρείς εύκολους αιφνιδιασμούς στο Μιλάνο, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.

Προφανώς και έπαιξε καλύτερα η Αρμάνι. Της έδωσε όμως και ο Ολυμπιακός τις ευκαιρίες. Όχι μία και δυο, αλλά πάρα πολλές για ένα εκτός έδρας ματς EuroLeague.

Ζεστάθηκε ο Μπάρον...

Ο Μεσίνα έχει περάσει πολλά μέσα στη χρονιά. Τραυματισμοί, εννιά σερί ήττες, ακόμη και αμφισβήτηση. Είναι και ο ίδιος πολύ απαιτητικός στις προπονήσεις. Φαίνεται ότι η προσθήκη του Νέιπιερ του έδωσε κάποιες λύσεις (δεν έχει κλασικό πόιντ-γκαρντ, αλλά ο Αμερικανός μπορεί να βοηθήσει σε αυτό τον ρόλο) και κάποια στιγμή περίμενε ένα... γενικό ξεμπούκωμα μιας ομάδας που ξεκίνησε με πολλές αξιώσεις και σχεδόν φαβορί για το φάιναλ-φορ αλλά σε κάποια στιγμή, κατρακύλησε στον πάτο της βαθμολογίας...

Δεν λείπουν οι παίκτες κλάσης από το Μιλάνο. Ένας απ' αυτούς είναι και ο Μπίλι Μπάρον. Από τους κορυφαίους sharp shooter που παίζουν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωλίγκα, ο Αμερικανός, δεν έχει... σταματημό, ειδικά όταν "ζεσταθεί". Ο Ολυμπιακός του έδωσε έδαφος από το ξεκίνημα του ματς κι είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Τόμας Γουόκαπ δεν μπόρεσε να επιβληθεί του προσωπικού του αντιπάλου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μπάρον ήταν αυτός που με τα συνεχόμενα τρίποντα στο τρίτο δεκάλεπτο εκτόξευσε τη διαφορά στους +15 πόντους, με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να επιστρέψει και να ρίχνει λευκή πετσέτα. Με 6/8 σουτ (4/6τρ) και 5 ασίστ, ο Αμερικανός εξάρθρωσε την "ερυθρόλευκη" άμυνα και άφησε τους υπόλοιπους συμπαίκτες του να βάζουν τις υπόλοιπες πινελιές.

Πράγματι η Αρμάνι πήρε βοήθειες απ' όσους έβαζε και έβγαζε ο Μεσίνα που συνηθίζει να μοιράζει το χρόνο. Ο Γιοχάνες Βόιτμαν σε ένα αφανή ρόλο παίρνει άριστα δέκα στην αντιμετώπιση του Μουσταφά Φαλ, ενώ σε παίκτες-κλειδιά για τη νίκη ήρθαν από τον πάγκο οι δυο μαχητές Ιταλοί, Τζιανμάρκο Ρίτσι και Στέφανο Τονούτ.

Απέναντι σε όλα αυτά ο Ολυμπιακός αντέδρασε σπασμωδικά. Ή μάλλον δεν αντέδρασε καθόλου. Ήταν ένα από τα λίγα παιχνίδια, που η "ερυθρόλευκη" ομάδα δεν είχε ούτε ένα παίκτη να ξεφεύγει από τη γενική μετριότητα. Η ήττα ήρθε πολύ φυσιολογικά...

Στο ΣΕΦ θα' ναι διαφορετικά

Μια ήττα, πάντως, που δεν τον βγάζει εκτός στόχων, αν και κάθε ήττα τώρα στο τελείωμα της κανονικής περιόδου πονάει "διπλά". Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός παραμένει κοντά στην κορυφή με 18 νίκες σε 26 αγώνες (η Ρεάλ έχει επίσης 18, αλλά και ένα ματς λιγότερο, αυτό με την Εφές) όσες και η Μπαρτσελόνα, η οποία ετοιμάζεται να επισκεφθεί το ΣΕΦ την Τρίτη.

Έτσι κι αλλιώς ο αγώνας με τους Καταλανούς είναι κομβικός, καθώς αν ο Ολυμπιακός νικήσει, αποκτά αβαντάζ και στην ισοβαθμία κόντρα στην Μπάρτσα, όπως συμβαίνει και με τη Ρεάλ. Θα έχει εξαργυρωθεί στο έπακρο, δηλαδή, το πρώτο μεγάλο διπλό της χρονιάς που ήταν μια ωραία νίκη με +10π κόντρα στην Μπάρτσα (80-70).

Το σερί από τις νίκες μπορεί να σταμάτησε, δεν ισχύει όμως και για τα σολντ-άουτ στο Ειρήνης και Φιλίας, καθώς οι φιλοι της ομάδας έχουν εξαντλήσει, εδώ και καιρό, τα εισιτήρια του ματς. Είναι η φετινή πορεία τέτοια, ώστε ο Ολυμπιακός μπορεί να παίρνει το χειροκρότημα της εξέδρας ακόμη και μετά από τέτοιες εμφανίσεις όπως συνέβη στο Μιλάνο, από την πολύ δυναμική "ερυθρόλευκη" εξέδρα και τους χίλιους οπαδούς που δημιούργησαν και εντυπωσιακή ατμόσφαιρα.

Είναι η ώρα του ΣΕΦ, λοιπόν, καθώς ο Ολυμπιακός παίζει στο γήπεδό του και την Πέμπτη, εναντίον της Μπάγερν. Δυο ενδεχόμενες επιτυχίες θα κάνουν τις νίκες του 20 και ίσως κανείς να μη θυμάται τα 19 λάθη στο Μιλάνο και την 20άρα από την Αρμάνι. Και συν τοις άλλοις θα έχει βάλει για τα καλά πλώρη, να μπει στα πλέι-οφ με αβαντάζ έδρας...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ