ΟΠΑΠ FINAL 8

Ο Ολυμπιακός είναι φαβορί, αλλά ο ημιτελικός εξαρτάται από την αντοχή του Παναθηναϊκού

Ο Μπέικον και ο Σλούκας
Ο Μπέικον και ο Σλούκας EUROKINISSI SPORTS

Είδαμε αυτό που κάνουν όλη τη χρονιά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον ημιτελικό του Σαββάτου που έχει φαβορί, όπως και πρώτος αγώνας ανάμεσα σε Περιστέρι και ΑΕΚ.

Ο αναμενόμενος ημιτελικός Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού (19:15, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) βγήκε από τα προημιτελικά, έστω κι αν ο Κολοσσός στα τελευταία πέντε λεπτά του αγώνα με τους "πράσινους" προσπάθησε παλικαρίσια να αλλάξει τα δεδομένα. Δεν γίναμε σοφότεροι βλέποντας τα ματς της Παρασκευής στα "Δυο Αοράκια" με τους Ηρακλειώτες, πάντως, να διαλέγουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να πάνε στο γήπεδο. Οι άδειες εξέδρες στο πρώτο Final Eight της ιστορίας είναι ένα ζητούμενο για την διοργανώτρια ομοσπονδία, που προφανώς δεν διαχειρίστηκε τόσο καλά τα εισιτήρια.

Η αιώνια μονομαχία και ο τελικός της Κυριακής με το νικητή του πολύ ενδιαφέροντος πρώτου ημιτελικού ανάμεσα σε Περιστέρι και ΑΕΚ (15:45, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24), σίγουρα θα φέρει περισσότερους φιλάθλους στο κλειστό της κρητικής πρωτεύουσας, έτσι όπως πήγε το πρώτο διήμερο, ωστόσο, το hastag της ΕΟΚ #einaigiorti θα μπορούσε να έχει και συνέχεια το #seadeiogipedo.

Εντάξει ήταν η πρώτη φορά που η ΕΟΚ αναλαμβάνει μια διοργάνωση σε αυτό το επίπεδο, σίγουρα -μέχρι στιγμής- όλα είναι πολύ καλύτερα από τους θλιβερούς τελικούς στο Ελληνικό, με το περίφημο πανό στην κεντρική εξέδρα, μέχρι όμως να μιλήσουμε πράγματι για γιορτή του μπάσκετ, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, να μάθουμε και να πειραματιστούμε.

Σε μικρογραφία όλη η χρονιά

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά, σε αγώνες που έμοιαζαν με μικρογραφία όλης της σεζόν, μέχρι τώρα.

Από τη μια οι "ερυθρόλευκοι", σοβαροί - έστω κι αν τα 18 λάθη που έγραψε η στατιστική τους είναι πολλά- με έμφαση πάντα στην άμυνα, εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας (24 ασίστ), υψηλά ποσοστά στην επίθεση (60.5%δ, 41.2% τρ) τον Σάσα Βεζένκοβ πάντα σε κέφια, τους δυο ψηλούς Φαλ και Μπλακ, κυρίαρχους, το γνωστό πλουραλισμό και μετά από τρεις εβδομάδες απραξίας τον Κώστα Σλούκα ξανά στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός καθάρισε το ματς... πριν αρχίσει, όταν δηλαδή έκανε ένα 20-0, πήρε διαφορά 20π και δεν άφησε τον βελτιωμένο -στη συνέχεια- Άρη να τον ενοχλήσει επί της ουσίας. Δεν έπαιξε στο φουλ και στο 100%, έκανε συντήρηση, γιατί οι τρεις αγώνες σε ισάριθμες μέρες είναι πολλοί, αλλά έδειξε ότι είναι προσηλωμένος αλλά και το φαβορί στη διοργάνωση.

Οι κάτοχοι του τίτλου έχουν κατέβει στο Ηράκλειο για το ριπίτ, είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά ξέρουν πως δεν έχει γίνει ακόμη η απονομή. Ο ημιτελικός είναι ένα αιώνιο ντέρμπι που ξέρουν όλοι ότι δεν σηκώνει προγνωστικά, έστω κι αν ο Ολυμπιακός θεωρητικά έχει τον πρώτο λόγο (και μετράει ένα εντυπωσιακό 10-0 κόντρα στον ΠΑΟ, ανάμεσα τους οι τελικοί του πρωταθλήματος, του Κυπέλλου και του Super Cup).

Τον Παναθηναϊκό όλης της χρονιάς είδαμε και στο παιχνίδι με τον Κολοσσό. Οι "πράσινοι" έχουν επιχειρήσει να αλλάξουν αγωνιστικό πρόσωπο πολλές φορές μέσα στη σεζόν. Το έκαναν και κόντρα στους Ροδίτες καθώς τελείωσαν το ματς με 24 ασίστ, αριθμός πολύ ανώτερος από τον μέσο τους όρο στο πρωτάθλημα (18.8) και στην EuroLeague (14.5)

Με τους Παπαγιάννη και Γκουντάιτις να τελειώνουν τις φάσεις, από τις ασίστ των Λι (6), Γουόλτερς (5) και -να η έκπληξη- του Μπέικον (7 τελικές πάσες από τον Αμερικανό) οι δυο σέντερ πέτυχαν μαζί 29 πόντους, ενώ σε άλλα παιχνίδια περνούσαν την ώρα τους ανεβοκατεβαίνοντας το παρκέ, παίρνοντας την μπάλα όποτε οι κοντοί, ή ημίψηλοι της ομάδας δεν είχαν άλλη επιλογή.

Μόλις, όμως, ο Κολοσσός πίεσε, έκλεψε μπάλες και έκανε ένα 10-0 που έριξε τη διαφορά από το -17 στο -7 (έφτασε μέχρι το -4), ο Παναθηναϊκός έδειξε να αποσταθεροποιείται. Άρχισαν τότε οι μπούκες του Μπέικον, οι ηρωισμοί του Λι και η αμηχανία είτε στην επίθεση, είτε στην άμυνα. Η νίκη ήρθε γιατί ο Κολοσσός δεν είχε περισσότερο χρόνο στη διάθεση του να πιέσει. Άργησε κι αυτός, ωστόσο, να αντιδράσει ή μπορεί να ήταν τόσο καλός ο Παναθηναϊκός μέχρι το 30, που δεν τον άφηνε να κάνει κάτι τέτοιο.

Από την άλλη μοιάζει τόσο εύθραυστος όσο ποτέ ο φετινός ΠΑΟ, που ο κάθε αντίπαλος του ξέρει καλά ότι όταν τον βγάλει από τα νερά του, θα αρχίσει να βλέπει μια ομάδα που αρχίζει και χάνει σταδιακά την όποια αυτοπεποίθηση της και πνίγεται σε μια κουταλιά νερό. Κι αυτό δεν το παθαίνει για πρώτη φορά, όλη η σεζόν μοιάζει με ένα ατέλειωτο σκωτσέζικο ντουζ και την αστάθεια των "πρασίνων" είναι το βασικό χαρακτηριστικό τους,

Πόσο θα κρατήσει η μάχη;

Ο Ολυμπιακός έχει πάρει και τα τρία ματς που έγιναν φέτος. Ο Παναθηναϊκός τον κόντραρε περισσότερο στο ματς του πρωταθλήματος, όταν μάλιστα έκανε και το τελευταίο (άστοχο) σουτ για να πάρει τη νίκη. Στα άλλα δύο, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν μάλλον εύκολο έργο. Στον τελικό του Super Cup καθάρισαν στο τρίτο δεκάλεπτο, ενώ στο ΟΑΚΑ για την EuroLeague, όπου οι "πράσινοι" οπαδοί είχαν γεμίσει τις εξέδρες, η μάχη κράτησε μόλις δέκα λεπτά. Μετά ο Ολυμπιακός έκανε παρέλαση για να επικρατήσει με το εκκωφαντικό 71-95.

Προφανώς κόντρα θα υπάρξει και στον ημιτελικό του Κυπέλλου. Η ερώτηση είναι πόσο θα κρατήσει και αν ο Παναθηναϊκός διαθέτει απαντήσεις σε όσα δυσεπίλυτα προβλήματα του έβαλε ο αιώνιος αντίπαλος τους στις προηγούμενες μονομαχίες.

Έχει ενδιαφέρον να δουμε αν ο Ολυμπιακός ποντάρει ξανά στην τρομερή ενέργεια που βγάζουν οι παίκτες του όταν παίζουν στο φουλ κι αν ο Παναθηναϊκός διαθέτει τις αντοχές να αντέξει τα ντεμαράζ των "ερυθρολεύκων" επιβάλλοντας αυτός τον όποιο ρυθμό του.

Η προσθήκη του Αγραβάνη είναι σημαντική σε ό,τι αφορά την άμυνα που θα παίξει ο ΠΑΟ (ειδικά στην άμυνα με αλλαγές, γιατί μπορεί σαν τεσσάρι να καλύψει πίσω τα μις ματς του Ολυμπιακού, όταν οι "πράσινοι" ψηλοί βγαίνουν μπροστά) αν και κόντρα στον Κολοσσό, ο νεοαποκτηθείς "πράσινος" έπαιξε σχετικά λίγο...

Το Περιστέρι ένα βήμα μπροστά

Το πρόγραμμα του Σαββάτου ξεκινάει με τον πρώτο ημιτελικό ανάμεσα σε Περιστέρι και ΑΕΚ. Η εικόνα των αγώνων της Παρασκευής, σε συνδυασμό με τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζει ο Δικέφαλος, φέρνουν το Περιστέρι, ένα βήμα πιο μπροστά.

Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη φάνηκε πολύ σοβαρή, σίγουρη για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να παίξει κόντρα στον ΠΑΟΚ και πήρε -σχεδόν με άνεση- το εισιτήριο για τον ημιτελικό. Θα' ναι μια σπουδαία επιτυχία η εμφάνιση της στον τελικό, αν και κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την ΑΕΚ.

Οι "κιτρινόμαυροι" -σε μια διαχρονική υπέρβαση τους- συσπειρώνονται κάθε φορά που αντιμετωπίζουν απώλειες και προσπαθούν με διπλή και τριπλή προσπάθεια να καλύψουν τα όποια κενά. Συν τοις άλλοις, η "Ενωση" είναι μια από τις λίγες ομάδες που δυσκόλεψαν τόσο πολύ το Περιστέρι. Έτσι κι αλλιώς ο αγώνας είναι σημαντικός γιατί οδηγεί σε ένα ματς-τίτλου, έστω κι αν ο όποιος αντίπαλος προκύψει θα είναι την Κυριακή το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

TAGS ΟΠΑΠ FINAL 8 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ