ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει και Λούντζη, που βγάζει άσους από τα μανίκια του Μπαρτζώκα

EUROLEAGUE /  -   (  / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / - ( / EUROKINISSI) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός έδωσε ένα ακόμη ρεσιτάλ, σε μια ακόμη σπουδαία βραδιά κόντρα στην Εφές και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την νέα έκπληξη που αυτή τη φορά άκουγε στο όνομα Μιχάλης Λούντζης.

Δηλαδή, ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει το επόμενο ματς με κορυφαίο τον Τζορτζ Πάπας, ή ακόμα και τον Παναγιώτη Τσάμη; Δεν αποκλείεται! Όπως λειτουργεί φέτος η "ερυθρόλευκη" ομάδα, όλα είναι και πιθανά, πολύ περισσότερο λογικά. Η 16η νίκη, πολύ σημαντική από κάθε άποψη, στην EuroLeague ήρθε με MVP τον Μιχάλη Λούντζη, θεωρητικά δωδέκατο παίκτη της ομάδας, πολλές φορές και εκτός ρόστερ.

Ναι, μόνο που μιλάμε για την κορυφαία -αυτή τη στιγμή- ομάδα στην διοργάνωση, που κάθε φορά επιφυλλάσσει και μια ωραία έκπληξη στο κοινό της.

"Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Λόιντζι, Λούντζοιν..." έλεγε μετά το ματς ο Εργκίν Αταμάν, δυσκολευόμενος να προφέρει το επίθετο του Έλληνα διεθνή, αναγνωρίζοντας όμως στο πρόσωπο του 24χρονου γκαρντ τον παίκτη, που εν τέλει έκανε τη διαφορά, καλύπτοντας ιδανικά το κενό του Κώστα Σλούκα και συνεχίζοντας από κει που σταμάτησε στην Κωνσταντινούπολη.

Στην "Ούλκερ Αρένα" τα είχε κάνει όλα στην εντέλεια, εκτός του σκοραρίσματος. Εναντίον της Εφές, είπε να θυμηθεί το μαγικό απόγευμα κόντρα στο Λαύριο, όταν σε έξι λεπτά είχε 5/6 τρίποντα, τελειώνοντας το παιχνίδι με 13 πόντους (3/3 τρίποντα) 7 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 18 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Όλα ρεκόρ καριέρας στην EuroLeague, μαζί με το χρόνο συμμετοχής του (19':02'').

Με μια λέξη, συγκλονιστικός. Όχι μόνο γιατί "τα έβαλε όλα", αλλά επειδή όταν χρειάστηκε -στο δεύτερο ημίχρονο- έδωσε (όπως όλη η ομάδα του, βέβαια) αμυντικό ρεσιτάλ. Ένα κλέψιμο, παίζοντας από μπροστά τον Ντάνστον, ένα ακόμη στη λάθος πάσα του Μίτσιτς (που είχε παγιδευτεί από Παπανικολάου-Μακ Κίσικ), ένα επιθετικό πάλι με αντίπαλο τον Ντάνστον και κυρίως η μη παράδοση του στις απανωτές σταυρωτές ντρίπλες του Λάρκιν, πριν ο Αμερικανός βγει με την μπάλα εκτός γηπέδου, μέσα σε αποθέωση για τον Λούντζη, από γήπεδο και συμπαίκτες στον πάγκο.

Ο ίδιος αποκάλυπτε στη Nova, μετά το ματς, πόσο δύσκολο ήταν να παρακολουθήσει -σε εκείνη τη φάση- τον δαιμόνιο Λάρκιν: "Είπα από μέσα μου... μην πέσεις. Είναι τρομερός στον χειρισμό της μπάλας, θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί ο παραμικρός δισταγμής, ή στραβοπάτημα, του δίνει πλεονέκτημα".

Στα αποδυτήρια ο Stay Hot Mike, όπως τον αποκαλούν οι συμπαίκτες του μετά το κρεσέντο εναντίον του Λαυρίου, αποθεώθηκε. Νωρίτερα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον είχε συγχαρεί με μια ζεστή αγκαλιά και του απέδωσε τα εύσημα για την φανταστική, όπως είπε, απόδοσή του.

Αυτό που δεν δέχθηκε ο κόουτς του Ολυμπιακού ήταν ο χαρακτηρισμός 12ος παίκτης, εξηγώντας ότι ο Ολυμπιακός δεν στηρίζεται σε έναν, πέντε ή έξι, αλλά όλους όσους έχει στη διάθεση του.

Η αλήθεια είναι ότι ο Λούντζης με τον καταπληκτικό σωματότυπο και τα σπουδαία αθλητικά προσόντα, που σύμφωνα με τον βοηθό του Μπαρτζώκα, Γιώργο Μποζίκα, τον καθιστούν ικανό να μαρκάρει οποιονδήποτε γκαρντ στην Ευρωλίγκα, δεν λέει όχι στις προκλήσεις. Είτε παίζει ένα, είτε είκοσι λεπτά, έχει συνειδητοποιήσει, πρέπει να κάνει μια δουλειά. Εντάξει, χθες έκανε ... πέντε μαζί.

Το ότι βοήθησε όσο μπορούσε περισσότερο να πάρει η ομάδα του δυο σημαντικότατες νίκες, με τον Κώστα Σλούκα στα πιτς, είναι ένα από τα παράσημα της χρονιάς και πάει κατευθείαν στο στήθος του.

Η καλύτερη φροντ-λάιν

Αυτό το νόημα του φετινού Ολυμπιακού έχουν συλλάβει και οι ξένοι της ομάδας. Απόδειξη η ιδανική -και αυτό το βράδυ- συμπλήρωση του Φαλ από το δίδυμο Μπλακ και Μπολομπόι. Το ροτέισον -και οι συνθήκες του ματς- έλεγαν ότι σε αντίθεση με το ματς κόντρα στη Φενέρ, θα ξεκινούσε ο Μπλακ.

Ο χρόνος μοιράστηκε, ωστόσο και οι δυο σέντερ που έρχονται πίσω από τον Γάλλο γίγαντα, έδωσαν ξανά ρεσιτάλ, κυρίως στην άμυνα με τον Ολυμπιακό να νιώθει ασφαλής είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον.

Η συμπαγής τριάδα των ψηλών κάνει τους "ερυθρόλευκους" πολύ πιο δυνατούς, που ξέρουν, πλέον, ότι διαθέτουν μια από τις καλύτερες (αν όχι την καλύτερη) φροντ-λάιν της διοργάνωσης. Σε αυτή τη γραμμή, άλλωστε, συμπεριλαμβάνεται και ο Σάσα Βεζένκοβ, που εξέθεσε την όχι και τόσο εύστοχη ιδέα του Αταμάν να βάλει πάνω του τον βαρύ Σίγκλετον, που μόλις τώρα έχει επιστρέψει από τις ... εξάμηνες διακοπές του.

Ο MVP του Ολυμπιακού βρήκε την ευκαιρία να σκοράρει 11 σερί πόντους στην τρίτη περίοδο, βάζοντας τον Ολυμπιακό στο +13, με τη διαφορά αργότερα να πηγαίνει ακόμη και στο +16. Όταν η Εφές, εκμεταλλευόμενη δυο-τρία λάθη, αλλά βάζοντας και η ίδια πίεση στον αντίπαλο, μείωσε το σκορ, ο Βέζε έβαλε ένα ακόμη πιο καθοριστικό, που εν τέλει έκρινε και το ματς.

Καθήλωσε με την άμυνά του

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν εύστοχος στις βολές (9/17), έχασε μερικά εύκολα σουτ (9/27 τρίποντα) και κάπως έτσι χρειάστηκε να παίξει με αυταπάρνηση μεγάλες άμυνες, ώστε να εξασφαλίσει τη νίκη. Ο στόχος του ήταν από την αρχή να βγάλει την Εφές έξω από τα νερά της. Η τουρκική ομάδα σκοράρει με ευκολία 82-83 πόντους και ήταν -μέχρι χθες- η πιο εύστοχη ομάδα της EuroLeague στα σουτ τριών πόντων με ποσοστό σχεδόν 40%

Η περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού ήταν εξουθενωτική, καθώς η φιλοσοφία να οδηγήσει παίκτες δημιουργούς και εκτελεστές όπως οι τρομεροί γκαρντ, αλλά και ο Κλάιμπερν, σε δεύτερες σκέψεις. Αν απ' αυτούς τους σπουδαίους επιθετικούς σκορπίσεις την αμφιβολία για το τι πρέπει να κάνουν σε κάθε επίθεση, έχεις κάνει το πρώτο βήμα. Το εξήγησε και ο Μπαρτζώκας στην αίθουσα Τύπου

Ο Ολυμπιακός έκανε και το δεύτερο προσπαθώντας να μαρκάρει όλα τα σουτ, με αποτέλεσμα η Εφές να τελειώσει το ματς με μόλις 23% (5/21). Ο Αταμάν που πρέπει να έκανε ρεκόρ σε διαφορετικές πεντάδες μονολογούσε μετά το ματς για το "κακό παιχνίδι" που είδαν οι φίλαθλοι, αν και ουσιαστικά εννοούσε την ομάδα του. Στο τέλος "έδωσε" κανονικά Μίτσιτς και Κλάιμπερν: "Δεν τους έχουμε για να σκοράρουν στα εύκολα παιχνίδια του τουρκικού πρωαθλήματος, αλλά σε αυτά τα ματς που κρίνονται πολλά..."

Η Εφές θέλει, αλλά προς το παρόν δείχνει να μην μπορεί να φτάσει, τουλάχιστον στο επίπεδο που βρίσκεται αυτή την στιγμή ο Ολυμπιακός. Ο Αταμάν, μοιάζει να βάζει γκάζια στους παίκτες του, ψάχνοντας να βρει τις λύσεις, γιατί έχοντας κολλήσει στο 11-12, ενδεχομένως να μην προλάβει να κάνει τις νίκες που απαιτούνται για να μπει στην οκτάδα. Παίζοντας με τη φωτιά, καμιά φορά μπορεί να την πατήσεις...

Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός απολαμβάνει, όπως λέει και ο αρχηγός του Κώστας Παπανικολάου (σπουδαίος και χθες, μαζί με τον Σακίλ Μακ Κίσικ) κάθε παιχνίδι του στη διοργάνωση. Έχοντας ήδη 16 νίκες, ξεπέρασε με απόλυτη επιτυχία μια δύσκολη διαβολοβδομάδα, κερδίζοντας (χωρίς Σλούκα και Πίτερς) τις δυο κορυφαίες τουρκικές ομάδες και έχει την πολυτέλεια να περιμένει την πλήρη αποθεραπεία των δυο τραυματιών.

Είτε για το επόμενο ματς με την Άλμπα στο Βερολίνο, ή ακόμη καλύτερα εν όψει της δοκιμασίας του Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδας ΟΠΑΠ, όπου ο Ολυμπιακός θέλει να κατακτήσει τον τίτλο...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ