ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο μοναδικός τρόπος του Ολυμπιακού φέρνει το πλεονέκτημα

EUROLEAGUE 2023-2024 /  -   (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2023-2024 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Έχει ένα μοναδικό τρόπο ο Ολυμπιακό να αλλάζει τα δεδομένα και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για αυτή την τρομερή άμυνα, που έκρυψε τον ήλιο και το... καλάθι στη Βίρτους Μπολόνια. Ένα ματς χωρίς αύριο, μια νίκη με διπλό όφελος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει απίθανα σερί ο Ολυμπιακός, όπως αυτό το 21-2 κόντρα στη Βίρτους, που του έδωσε την ώθηση για μια σπουδαία ανατροπή και μια ακόμη πιο σημαντική νίκη! Θυμίζουμε το απίθανο 27-0, φέτος στο ξεκίνημα της σεζόν, απέναντι στον Παναθηναϊκό στον τελικό του σούπερ-καπ και το τρομερό, το καλύτερο απ' όλα ίσως, 27-2 στον ημιτελικό με τη Μονακό.

Αυτό το κρεσέντο μιας άμυνας που αρνείται να χάσει το παραμικρό, η πίεση στην μπάλα ζαλίζει τον αντίπαλο, που στο τέλος χάνει... όποια διαφορά κι αν έχει πάρει, είναι ένα σήμα κατατεθέν αυτού του Ολυμπιακού, που λατρεύει ο κόσμος του. Έτσι άλλαξε τα δεδομένα και αυτού του αγώνα, πετυχαίνοντας την πέμπτη συνεχόμενη νίκη τους, φτάνοντας συνολικά τις 17, έχοντας αβαντάζ πλέον απέναντι στη Βίρτους και περιμένοντας το αιώνιο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Ήταν ματς χωρίς αύριο αυτό με την Μπολόνια. Και λίγο έλειψε να στραβώσει όταν ξεκίνησε με τον... τελείως λάθος τρόπο. Συνεχίστηκε με άγχος και ολοκληρώθηκε με τον ιδανικό, όσο και μοναδικό, "ερυθρόλευκο" τρόπο.

Η Μπολόνια σε θέση ισχύος

Η διαφορά του Ολυμπιακού με και χωρίς τον Γουόκαπ φάνηκε με το καλημέρα του αγώνα, όταν οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν το ματς με... τέσσερα στα τέσσερα λάθη. Χωρίς τον οργανωτή τους, με τον Γκος και τον Μήτρου Λονγκ να μην μπορούν να παίξουν παρά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εμφάνισαν από το ξεκίνημα μια θολούρα, που εξελίχθηκε σε ζαλάδα. Η Μπολόνια δεν πίεσε ιδιαίτερα την μπάλα, ήξερε όμως ότι από τους γηπεδούχους θα έλειπε κατ' αρχήν η σιγουριά στην καθοδήγηση και ο ρυθμός, βεβαίως, που δίνει ο ελληνοποιημένος πόιντ-γκαρντ.

Βάζοντας τα χέρια τους σχεδόν σε κάθε φάση, η Βίρτους άρχισε να εκμεταλλεύεται τα συνεχόμενα λάθη του Ολυμπιακού και να παίρνει βοήθειες από την εμπειρία, το ατομικό ταλέντο αλλά και το ομαδικό πνεύμα (13 ασίστ σε ένα ημίχρονο για την ιταλική ομάδα) των παικτών της.

Πρώτα, ο Μπελινέλι, με την άμεση εκτέλεση στο σουτ, μετά ο Ντόμπριτς που όπως στο ματς της Μπολόνια χτυπούσε αθόρυβα, κι ύστερα ο Σενγκέλια με το άψογο διάβασμα του παιχνιδιού και ο Χάκετ, ειδικά στο δεύτερο δεκάλεπτο όπου όλοι μαζί είχαν 9/13 σουτ (6/9δ, 3/4τρ) 8 ασίστ και 3 μόλις λάθη, πήραν διαφορά μέχρι και 12 πόντους.

Ο Ολυμπιακός που αγκομαχούσε από την αρχή, έμοιαζε σχεδόν σαν χαμένος σε αυτή την περίοδο με εξαίρεση δυο-τρεις ατομικές προσπάθειες του Μακ Κίσικ, τα τρίποντα του Παπανικολάου και την κυριαρχία του Φαλ στον αέρα. Ο Κάναν, ο καλύτερος όλων στο πρώτο δεκάλεπτο είχε κάτσει σχεδόν σε ολόκληρο το δεύτερο στον πάγκο, χωρίς όμως κάποιος από τους αντικαταστάτες του να δικαιολογεί το... ροτέισον.

Πιο πολύ η Βίρτους είχε επικεντρώσει την άμυνα της στο να βγάλει τον Πίτερς εκτός ρυθμού. Ο Μίκι και ο Σενγκέλια είχαν κάνει εξαιρετική δουλειά, με τον Αμερικανό σκόρερ να μην μπορεί να βρει σουτ και κυρίως να πιέζεται ο ίδιος στη δική του άμυνα, προσπαθώντας να μαρκάρει τους δυο δυναμικούς αντιπάλους του. Δεν του ήταν καθόλου εύκολο.

Αλλά είχε αρχίσει η... αντεπίθεση

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός είχε ήδη ξεκινήσει την αντεπίθεσή του, αλλά δεν το ... ξέραμε ακόμα. Το τρίποντο του Παπανικολάου που έριξε τη διαφορά στους 9 από τους 12 ήταν μόνο η αρχή. Η Βίρτους έφευγε ικανοποιημένη στα αποδυτήρια, ανυποψίαστη τι την περίμενε στη συνέχεια. Ο απαράμιλλος αρχηγός ξεκίνησε πάλι με τρίποντο

Ήδη βέβαια, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν βρει τον πλέι-μέικερ που τους έλειπε στο πρώτο ημίχρονο. Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος μπήκε από την αρχή, έβαλε τα πράγματα σε μια τάξη, μοίρασε καλά την μπάλα και η ομάδα άρχισε να λειτουργεί. Πιο πολύ, όμως, άρχισε να λειτουργεί η τρομερή άμυνα τους, με δεσπόζουσα μορφή τον Μουσταφά Φαλ. Ο Γάλλος πήρε αμπάριζα τους αντίπαλους σέντερ, έδινε ασίστ και μοίραζε μπλοκ στην άμυνα, κάνοντας το ζωγραφιστό του Ολυμπιακού να μοιάζει με ναρκοπέδιο.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Όπως οι Ιταλοί στο πρώτο ημίχρονο, έτσι στο δεύτερο οι γηπεδούχοι, έβαζαν τα χέρια τους σε κάθε διεκδίκηση, εξανάγκασαν την πολύ προσεχτική μέχρι τότε Βίρτους, να κάνει έξι μαζεμένα λάθη. "Είμαστε η καλύτερη αμυντική ομάδα στην Ευρώπη..." θύμισε ο Μπαρτζώκας στα αποδυτήρια και οι παίκτες του, τον δικαίωσαν με το παραπάνω. Από την στιγμή, που βρέθηκαν με 12 πόντους πίσω, έκαναν ένα επί μέρους σκορ 21-2, αφήνοντας... άκαπνη την Μπολόνια για δέκα λεπτά.

Οι μοναδικοί πόντοι της ιταλικής ομάδας είχαν έρθει από βολές του Χάκετ (4:31, πριν από το τέλος της περιόδου) ενώ το μοναδικό καλάθι το πέτυχε στο τέλος του δεκαλέπτου, ο Τόκο Σενγκέλια! Ο εφιάλτης είχε αλλάξει στρατόπεδο και υψωνόταν πάνω από τα κεφάλια των Ιταλών, που έχασαν την τρίτη περίοδο με σκορ 20-5, έχοντας 1/17 (!) σουτ, δηλαδή 1/11 δίποντα και 0/6 τρίποντα, μηδέν ασίστ και έξι λάθη!

Ο Ολυμπιακός, προσπέρασε για πρώτη φορά με τον Πίτερς και από τότε δεν έχασε το προβάδισμα, βαδίζοντας με ... μαθηματική ακρίβεια προς τη νίκη. Σε αυτό το οργιαστικό τρίτο δεκάλεπτο, σούταρε με 50% (7/14 σουτ) έδωσε έξι ασίστ και περιόρισε τα λάθη της, μόλις σε τρία. Όλα είχαν αλλάξει προς την πλευρά των "ερυθρολεύκων".

Από τον Φαλ στον Πετρούσεβ

Μπαίνοντας μπροστά στο σκορ ο Μπαρτζώκας, έριχνε και τον Ράιτ που συνηθίζει, πλέον, να χρεώνεται γρήγορα με δυο φάουλ και κάνει ένα... καλό τελευταίο δεκάλεπτο. Οι συμπαίκτες του θέλησαν να τον τροφοδοτήσουν, ο νεοφερμένος Αμερικανός πήρε την μπάλα πολύ στα χέρια του, όμως εκείνος που καθάρισε το ματς ήταν ο Φίλιπ Πετρούσεβ.

Ο Σέρβος πήρε όλα τα κρίσιμα ριμπάουντ, ανάμεσα τους και τα δυο καθοριστικά στο τέλος, όταν η Μπολόνια προσπάθησε να επιστρέψει από το -10 (τόση ήταν η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του Ολυμπιακού). Ένα αμυντικό και ένα επιθετικό, συν μια σπουδαία άμυνα πάνω στον μαχητή Σενγκέλια, τον έκαναν καθοριστικό παράγοντα της νίκης.

Μετά ήρθαν τα δυο σπουδαία σουτ του Πίτερς (τρίποντο) και του Γκος (από την κορυφή της ρακέτας) για να πάρει ο Ολυμπιακός μια νίκη που ήθελε πάρα πολύ, λίγο έλειψε να του ξεφύγει ολότελα το ματς αλλά στο τέλος την πανηγύρισε. Απέναντι στη Βίρτους απέκτησε πλεονέκτημα σε πιθανές ισοβαθμίες, καθώς είχε ηττηθεί με ένα πόντο στη Μπολόνια και στο ΣΕΦ επικράτησε εν τέλει με +5π..

Έρχεται, πλέον, το μεγάλο ματς με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ. Αν νικήσει, θα αποκτήσει πλεονέκτημα και απέναντι στους "πράσινους" και προφανώς θα κυνηγάει το πλεονέκτημα έδρας με περισσότερες πιθανότητες και αισιοδοξία. Βήμα-βήμα, όπως λένε και στο ΣΕΦ...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ