ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Μιλουτίνοβ ξανά στον Ολυμπιακό βρίσκει μια άλλη ομάδα και τον Φαλ

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η επιστροφή του Νίκολα Μιλουτίνοβ στον Ολυμπιακό είναι γεγονός και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει γιατί ο Σέρβος διάλεξε ξανά τους "ερυθρόλευκους", πόσο ατύχησε στη Μόσχα και πώς μπορεί μαζί με τον Φαλ να δημιουργήσει το καλύτερο δίδυμο ψηλών στην EuroLeague.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ έφυγε από τον Πειραιά το 2020 με τον Ολυμπιακό να έχει εγκαταλείψει την Basket League και να κάνει μια μέτρια πορεία στην EuroLeague που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω του κορονοϊού.

Για τον ίδιο η χρονιά μάλιστα είχε τελειώσει πρόωρα καθώς στις 20 Φεβρουαρίου έβγαινε νοκ-άουτ με ένα σοβαρό διάστρεμμα. Ένα μήνα πριν ο Γιώργος Μπαρτζώκας αντικαθιστούσε τον Κεστούτις Κεμζούρα.

Στο τελευταίο του ματς -πριν βρεθεί στη Μόσχα- ο Μιλουτίνοβ είχε σκοράρει 9 πόντους και ο Ολυμπιακός νικούσε τη Βιλερμπάν 77-68. Οι συμπαίκτες του εκείνο το βράδυ ήταν οι Μπάλντγουϊν (11), Κόνιαρης (4), Βεζένκοβ (15), Πρίντεζης (11), Παπανικολάου (8), Ελις (13) ενώ είχε παίξει ενάμιση λεπτό και ο Ποκουσέφσκι. Ο Βασίλης Σπανούλης είχε χτυπήσει νωρίτερα μέσα στο μήνα, όταν βγήκε νοκ-άουτ στο ματς με τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας.

Επιστρέφοντας στο ΣΕΦ ο Σέρβος βρίσκει την πρώην ομάδα του απόλυτη κυρίαρχο εντός συνόρων, φιναλίστ της EuroLeague με δυο σερί συμμετοχές σε φάιναλ-φορ και παράσημο τη γενική αναγνώριση για το μπάσκετ που έπαιξε φέτος.

Προφανώς και στην Ελλάδα έχει πολλές φιλίες από την προηγούμενη πενταετία του με τα "ερυθρόλευκα" (2015-'20), όμως αν ο Ολυμπιακός βρισκόταν στην κατάσταση που τον άφησε, δύσκολα θα συζητούσε το ενδεχόμενο επιστροφής του και μάλιστα με λιγότερα -όπως φαίνεται- χρήματα από εκείνα που του έδιναν τόσο η Μονακό, όσο και η Βίρτους Μπολόνια.

Από τις σπουδαίες του εμφανίσεις στα παρκέ της Ευρώπης ο Ολυμπιακός κέρδισε πλεονέκτημα και στη μεταγραφική περίοδο, καθώς έγινε ένας ελκυστικός προορισμός για τους παίκτες πρώτης γραμμής, σε πλήρη αντίθεση, δηλαδή, με ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια.

Η προσθήκη του υψηλόσωμου σέντερ στην "ερυθρόλευκη" δωδεκάδα πήρε σάρκα και οστά με κάθε επισημότητα, μετά τη συμφωνία των δυο πλευρών, που έγινε με το αμοιβαίο "πάνω - κάτω". Κάτι ανέβασε ο Ολυμπιακός, κάτι κατέβασε ο παίκτης, με κλειδί τα προβλεπόμενα μπόνους στο διετές συμβόλαιο του και η επανένωση είναι γεγονός.

Καλή η Μονακό και η χλιδή που προσφέρουν οι Μονεγάσκοι, όπως και τα χρήματα της Βίρτους στη μπασκετούπολη Μπολόνια, στη ζυγαριά όμως μπαίνει ο λαμπερός Ολυμπιακός των τελευταίων δυο ετών, η ομάδα που χειροκροτήθηκε φέτος απ' όλους, η ομάδα που σάρωσε τους τίτλους, όλα αυτά συν τους φίλους που θα συναντήσει ξανά στο ΣΕΦ, έπεισαν τον "Μιλου" να πει το ναι και να γυρίσει στον Πειραιά.

Η Μόσχα δεν ήταν ο παράδεισος

Κι ενώ ο Ολυμπιακός άρχισε ξανά να μεγαλουργεί, η τριετία που πέρασε για τον Σέρβο γίγαντα δεν εξελίχθηκε, όπως θα περίμενε. Πηγαίνοντας στην ΤΣΣΚΑ περίμενε όλα αυτά που έβρισκαν στη Μόσχα, όλοι σούπερ-σταρ που έπαιρναν το δρόμο για την ρωσική πρωτεύουσα. Πρώτα έπεσε θύμα του covid-19, επέστρεψε, έκανε σπουδαία ματς (MVP του Δεκεμβρίου) αλλά το Γενάρη του '21 στον αγώνα με την Μπάγερν χτύπησε σοβαρά στον ώμο.

Υποβλήθηκε σε εγχείρηση, έχασε όλο το υπόλοιπο της σεζόν μαζί και το Final Four της Κολωνίας, όπου η ΤΣΣΚΑ ηττήθηκε στον ημιτελικό από την Εφές, παίζοντας ουσιαστικά... χωρίς σέντερ, αφού ο Μάικλ Έρικ δεν μπήκε ποτέ στα παπούτσια του Μιλουτίνοβ, ο Φόγτκμαν είναι περισσότερο τεσσάρι και ο Μπόλομποϊ δεν χρησιμοποιήθηκε δευτερόλεπτο.

Μια χρονιά αργότερα ο ρωσικός κολοσσός έβγαινε εκτός EuroLeague, όπως και οι υπόλοιπες ρωσικές ομάδες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Μιλουτίνοβ ήξερε ότι είχε πάει σε ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ και ξαφνικά ήταν υποχρεωμένος να παίζει μόνο στη λίγκα VTB -στην μπασκετική απομόνωση της Ρωσίας. Πέρσι το καλοκαίρι συζήτησε με τον Ολυμπιακό, η ΤΣΣΚΑ όμως δεν συζητούσε το ενδεχόμενο να τον παραχωρήσει. Για να τον πείσει μάλιστα να παραμείνει κάτοικος Μόσχας, έφερε από το Βελιγράδι τον φίλο του Ντέγιαν Νταβιντόβατς.

Κάπως έτσι ο "Μιλού" εξάντλησε το τριετές συμβόλαιο του και ετοιμάζει ξανά τις βαλίτσες του για τα αγαπημένα του στέκια στα νότια προάστια, ελπίζοντας ότι στον Ολυμπιακό, στη δεύτερη θητεία του, θα μπορέσει να εκπληρώσει και τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Στην πρώτη του κέρδισε το πρωτάθλημα του 2016 (στην αρχή τρίτος ψηλός πίσω από Πάτρικ Γιανγκ και Οθέλο Χάντερ), ενώ ένα χρόνο μετά έπαιξε και στο Final Four της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τον τελικό (και έχασε από τη Φενέρ).

Τεράστιο δίδυμο με Φαλ

Ο Μιλουτίνοβ δεν επιστρέφει μόνο σε ένα Ολυμπιακό που έχει επιστρέψει για τα καλά στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Φορώντας ξανά την "ερυθρόλευκη" φανέλα θα πλαισιώσει τον Μουσταφα Φαλ, έναν από τους καλύτερους και πιο κυριαρχικούς σέντερ που αγωνίζονται στην EuroLeague. Μετά τον Ταβάρες, θα έλεγε κανείς ότι ο Γάλλος είναι ο επιδραστικότερος ψηλός, προσφέροντας στον Ολυμπιακό, ύψος, όγκο, πόντους και ασίστ, με εξαιρετικές επιδόσεις στην άμυνα, είτε κοντά, είτε μακριά από το καλάθι.

Δίπλα στον Φαλ, έρχεται ένα κορμί 213 εκατοστών με ανάλογο όγκο και αρκετά διαφορετικό πάνω στο παρκέ. Ο Μιλουτίνοβ ξέρει να τελειώνει άψογα τα πικ εν ρολ, κάτι που τελειοποίησε στον Ολυμπιακό μαθητεύοντας δίπλα σε γκαρντ, μετρ του είδους, με πρώτο και καλύτερο τον Βασίλη Σπανούλη.

Μπορεί να μην έχει τα τεράστια χέρια του Φαλ, ή να μην πασάρει το ίδιο καλά όπως ο εξαιρετικός δημιουργός (για το ύψος του) Γάλλος, είναι όμως καλύτερος ριμπάουντερ και διαθέτει αξιόπιστο σουτ από τα τέσσερα-πέντε μέτρα, κάτι που ο "Μους" δεν διαθέτει. Προφανώς δεν τον λες και... κακό αμυντικό. Η συνύπαρξη και των δυο στο "5", θα τους κάνει ακόμα πιο δυνατούς και σκληρούς στα προσωπικά μαρκαρίσματα.

Το πακέτο είναι ιδανικό, καθώς μιλάμε για ένα κορυφαίο δίδυμο, πολύ μεγάλων προδιαγραφών, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι μαζί τα επόμενα δυο χρόνια (και του Φαλ το συμβόλαιο, εκπνέει το 2025).

Θα πάρει και τρίτο;

Το ερώτημα είναι αν θα χρειαστεί και τρίτος σέντερ στον Ολυμπιακό. Λόγω των πολλών αγώνων εντός και εκτός συνόρων, η χρονιά απαιτεί λογικά τρεις σέντερ. Ο Ολυμπιακός, βέβαια, θα περιμένει τις εξελίξεις με τον Σάσα Βεζένκοβ. Αν ο MVP της σεζόν δεν πάει στο ΝΒΑ, τότε θεωρητικά το σενάριο για ένα ακόμη πεντάρι δεν θα' ναι απίθανο.

Αν όμως ο Βεζένκοβ αναχωρήσει για το Σακραμέντο, τότε ενεργοποιούνται άλλες εναλλακτικές, με ψηλό που θα παίζει και στο "4".

Αναμένοντας τις επαφές του πρώτου σκόρερ της χρονιάς με τους Κινγκς και έχοντας ολοκληρώσει την υπόθεση Μιλουτίνοβ ο Ολυμπιακός μπορεί να στρέψει την προσοχή του στην ανανέωση ή όχι των δυο κορυφαίων Ελλήνων παικτών. Του αρχηγού Κώστα Παπανικολάου και του Κώστα Σλούκα. Ειδικά για τον δεύτερο λέγονται πολλά και γράφονται περισσότερα, όχι άδικα.

Ας μην βιαζόμαστε, πάντως, πριν τις συναντήσεις με τους Αγγελόπουλους. Αυτά τα ραντεβού είναι πάντα τα πιο καθοριστικά...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ