ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο κρυπτο-Νέιτ Γουόλτερς και ο σούπερμαν Γουίλιαμς έδωσαν ζωή στον Παναθηναϊκό

EUROLEAGUE 2022-2023 /  -   (  / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2022-2023 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο κρυπτονίτης της Βίρτους ήταν ο Νέιτ Γουόλτερς αλλά ο Ντέρικ Γουίλιαμς έμοιαζε με σουπερμαν και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την μεγάλη ανάσα που πήρε ο Παναθηναϊκός μετά τη νίκη του στο ΟΑΚΑ

Πριν μια εβδομάδα ο Παναθηναϊκός είχε φύγει με 30 πόντους στο κεφάλι από την υπερηχητική Φενέρ και ο Ντέρικ Γουίλιαμς περνούσε σχεδόν απαρατήρητος με 3/10 σουτ. Κόντρα στη Βίρτους Μπολόνια ο Αμερικανός είχε ένα επίσης αδιάφορο πρώτο ημίχρονο με μόλις πέντε πόντους και χωρίς οι Ιταλοί να νιώθουν την παρουσία του.

Καθώς ο Νέιτ Γουόλτερς έδινε το σύνθημα σε όλη την ομάδα του ο Γουίλιαμς δήλωσε παρών σε όλα τα μεγάλα σουτ και ήταν αυτός, που στο τέλος σήκωσε το ΟΑΚΑ στο πόδι με το τρίποντο που ξανάβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ.

Η Μπολόνια δεν είχε άλλη βενζίνη, ο Λούντμπεργκ χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ και ο Μπέικον με δυο βολές σιγούρεψε τη νίκη, αφού ο χρόνος ήταν λίγος και ο Τεόντοσιτς έκανε ένα τρίποντο απελπισίας, με το ένα χέρι, από το κέντρο του γηπέδου!

Κάπως έτσι οι "πράσινοι" ανατρέποντας την εικόνα του πρώτου μέρους όπου οι Ιταλοί έδειχναν ότι ελέγχουν απόλυτα το ματς, έχοντας το προβάδισμα και σκοράροντας με 60% από τη γραμμή του τρίποντου -παρά τη σχετικά καλή αντίδραση των γηπεδούχων στην δεύτερη περίοδο- δεν φάνηκε να ανησυχούν.

Η Βίρτους ηρέμησε στα αποδυτήρια, μπήκε πολύ προσεχτική στην τρίτη περίοδο, πέρασε την μπάλα μέσα στη ρακέτα και έδειξε έτοιμη για την τελική επίθεσή της, όταν με το τρίποντο του Οτζελέγιε περνούσε με 45-53. Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να αντιδράσει. Κι ο Ράντονιτς, πάρκαρε για λίγο τον Μπέικον (που δεν ήταν στο καλύτερο του βράδυ) εμπιστεύτηκε το δίδυμο Γουόλτερς-Λι και βρήκε τον έξτρα παίκτη που ήθελε στο πρόσωπο του Γουίλιαμς.

Το κρεσέντο του Γουόλτερς

Η αλήθεια ότι όλα ξεκίνησαν από τον Γουόλτερς. Πραγματικός ... κρυπτονίτης (ή μήπως κρυπτονέιτ) των Ιταλών, ο ξανθομάλλης γκαρντ, είχε ένα τρομερό κρεσέντο με δυο τρίποντα και ένα κλέψιμο, εξανεμίζοντας το προβάδισμα της Βίρτους και δίνοντας στην ομάδα του την πρωτοπορία στο σκορ.

Είναι πολύ σημαντικός για τον Παναθηναϊκό ο βασικός του πλέι-μέικερ. Ηρεμεί την ομάδα του, μοιράζει καλά την μπάλα, αλλά έχει και πολύ καλή επαφή με το καλάθι, ειδικά όταν έχει δυνάμεις, γιατί είναι φανερό ότι όσο περνάει ο χρόνος του ματς, μένει από ανάσες (γι αυτό κάνει και φάουλ). Αν ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αναμορφωθεί το χρωστάει μεν στην καλή άμυνα της τρίτης περιόδου, αλλά και στον τρόπο που οργάνωσε το παιχνίδι του ο Γουόλτερς.

Με τον Γκριγκόνις εκτός δωδεκάδας λόγω του τραυματισμού του και τον Πονίτκα να έχει άγχος και να μη βρίσκει το καλάθι με τίποτε (μόνο όταν πόσταρε μια φορά τον Τεόντοσιτς, κατάφερε να σκοράρει) ο κόουτς του Παναθηναϊκού έριξε τον Λι δίπλα στον Γουόλτερς και από τους δυο γκαρντ τους οι "πράσινοι" πήρε 33 πόντους και 7 ασίστ.

Και η έκρηξη του Γουίλιαμς

Αλλά αυτός που θα έκανε τη διαφορά ήταν ο σούπερμαν Ντέρικ Γουίλιαμς. Δεν είναι ο πιο σταθερός παίκτης του κόσμου ο Αμερικανός. Στις καλές του βραδιές, όμως, είναι εξαιρετικός, ειδικά στην επίθεση όπου το ταλέντο του έρχεται κατευθείαν από το ΝΒΑ και τα 428 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού. Μια απ' αυτές απόλαυσαν στο δεύτερο ημίχρονο οι πράσινοι οπαδοί στο ΟΑΚΑ.

Ο DW άφησε έντονο το αποτύπωμα του στο δεύτερο ημίχρονο (και στην παράταση) έχοντας 3/3 δίποντα και (κυρίως) 4/5 τρίποντα, σταματώντας στους 26 πόντους και έχοντας 30 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Ήταν καθοριστικό το τρίποντο που έκανε το 86-85 στα 16'' πριν τη λήξη, όταν ο Μπέικον μπερδεύτηκε στην επίθεση, ο Παπαγιάννης έσωσε την μπάλα, πάσαρε στον Λι, που ... κρατήθηκε δεν σουταρε αυτός, αλλά προτίμησε να δώσει δίπλα στον ελεύθερο Ντέρικ. Μπουμ και μπροστά ξανά ο Παναθηναϊκός.

Ίσως το ίδιο σημαντικό να ήταν και το τρίποντο που σημείωσε από τα εννιά μέτρα όταν μετά τις δυο βόμβες του Τεόντοσιτς, η Μπολόνια είχε πλησιάσει στο -2. Βλέποντας το χρονόμετρο να μηδενίζει ο Γουίλιαμς σηκώθηκε, το μπουμπούνισε και η ομάδα του έμεινε στο +5. Ήταν ένα χορταστικό τρίτο δεκάλεπτο που ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς και τη Μπολόνια στο +8, αλλά ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να έχει 29 πόντους με 11/17 σουτ, ή αν προτιμάτε 5/8 δίποντα και 6/9 τρίποντα

Χτίζοντας και χαρακτήρα

Πέραν της βαθμολογικής ανάγκης, ο Παναθηναϊκός αυτή η τρίτη νίκη στην Ευρωλίγκα, χρησιμεύει και σε αυτό που θέλουν οι καινούργιες: Χαρακτήρα και νοοτροπία νικητή. Ο Παναθηναϊκός έμεινε όρθιος, δια πυρός και σιδήρου. Τα μόλις 7 λάθη που έκανε σε ένα παιχνίδι 45 λεπτών και με τη νίκη να πηγαινοέρχεται από τη μια πλευρά στην άλλη είναι ένα παράσημο.

Μπορεί το 74-68 (τρίποντο Γουίλιαμς) με το οποίο πέρασε 3:50 πριν από το τέλος να μην το υπερασπίστηκε, καθώς οι φιλοξενούμενοί έκαναν ένα 8-0 και προηγήθηκαν με δυο πόντους διαφορά, μπορεί ο Τζαιντέ στα 30'' να έχασε εξ' επαφής το καλάθι, που ενδεχομένως θα έδινε τη νίκη στην Μπολόνια, κατάφερε ωστόσο να ισοφαρίσει με τον δυναμικό Πάρις Λι, που βρήκε ολόκληρο αεροδιάδρομο και πήγε σε ένα εύκολο λέι-απ στο αντίπαλο καλάθι. Η μαμά του στην εξέδρα τρελάθηκε από τη χαρά της!

Όπως κατάφερε, ο Παναθηναϊκός, να απαντήσει στο τρίποντο του Χάκετ, που έδινε προβάδισμα τριών πόντων στη Βίρτους με σουτ-μαχαιριά, 1:02 πριν το τέλος της παράτασης. Ο Μπέικον, πολύ νευρικός και άστοχος (4/15 σουτ) όλο το βράδυ, έδειξε την κλάση του με το γκολ-φάουλ που πέτυχε στην πιο κρίσιμη στιγμή, ξαναφέρνοντας το ματς στα ίσια.

Στα συν του Παναθηναϊκού η εμφάνιση-κλειδί του Αρτούρας Γκουντάιτις που έδωσε μάχες, έχασε μερικές, αλλά κέρδισε και πολλές μέσα στη ρακέτα. Ο Λιθουανός μαζί με Γουόλτερς και Λι ήταν οι υπεύθυνοι της ανάκαμψης στη δεύτερη περίοδο. Έχει σημαντικές αδυναμίες ο Γκουντάιτς, αλλά κανείς δεν μπορεί αρνηθεί ότι κάθε φορά προσπαθεί όσο μπορεί περισσότερο, πάει με δύναμη στην μπάλα κερδίζοντας χαμένες φάσεις.

Οι νίκες είναι το καλύτερο λίπασμα για να φυτρώσει ξανά η αισιοδοξία στο "πράσινο" στρατόπεδο. Και μπορεί σε μια διπλή εβδομάδα να μην έχεις πολλά περιθώρια για να πανηγυρίσεις, αφού ακολουθεί ματς σε λιγότερο από 48 ώρες (και με μια παράταση στην πλάτη των παικτών) μπορείς όμως να επενδύσεις. Κι αυτό θα κάνει, εν όψει Βιλερμπάν που θα βρεθεί στο ΟΑΚΑ την Παρασκευή, ο ανεβασμένος ψυχολογικά Παναθηναϊκός...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ