STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ο Κάναν ζεσταίνει το χέρι του, ο Λι δεν βγαίνει ποτέ από την μπρίζα

Ο Κάναν ζεσταίνει το χέρι του, ο Λι δεν βγαίνει ποτέ από την μπρίζα
EUROKINISSI

Οι δυο αιώνιοι νίκησαν τους δυο Δικέφαλους, ετοιμάζονται για την "διαβολοβδομάδα" και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Κάναν που βρίσκει το χέρι και το ρόλο του στον Ολυμπιακό και ο Λι που είναι ο κινητός φορτιστής του Παναθηναϊκού.

Πριν από κάθε διπλή εβδομάδα στην EuroLeague οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος θέλουν ειδική διαχείριση. Οι προπονητές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν συντήρηση ειδικά των πιο ταλαιπωρημένων παικτών τους, να δουν στο τέλος των αγώνων όλη την ομάδα υγιή και φυσικά να ' χουν νικήσει, χωρίς πολλά προβλήματα.

Η έλλειψη χρόνου για την προετοιμασία των ματς (ειδικά για εκείνον που έπαιζε την Παρασκευή) είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα.

Με βάση όλα αυτά η δουλειά για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, πριν από την διαβολοβδομάδα, που αρχίζει την Τρίτη (και 13 του μηνός, για την ... 13 αγωνιστική της Ευρωλίγκας, είναι κανείς προληπτικός μήπως;) με τους "ερυθρόλευκους" σε ντέρμπι κορυφής κόντρα στη Φενέρ στο ΣΕΦ και τον Παναθηναϊκό στη Λα Φοντέτα, σε κομβικό εκτός έδρας ματς, εναντίον της Βαλένθια.

Ακολουθούν για τον Ολυμπιακό το ταξίδι στη Λιόν και η μονομαχία με τη Βιλερμπάν (Πέμπτη 15/12) και η παραμονή του Παναθηναϊκού στην Ισπανία αφού την Παρασκευή (16/12) θα επισκεφθεί το Παλαού Μπλαουγκράνα για τη δοκιμασία κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Το ροτέισον του Ολυμπιακού

Δεν είδαμε κάτι διαφορετικό από τους δυο εκπροσώπους μας στην κορυφαία διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην είχε τη διαβολεμένη ευστοχία όπως με τη Βίρτους (όχι ότι ήταν ... άστοχος, αλλά τα όσα έκανε την Παρασκευή, δύσκολα θα μπορούσαν να επαναληφθούν) απλοποίησε, όμως, πολύ γρήγορα τα πράγματα στο κλειστό της Πυλαίας.

Η αντίσταση του φουριόζου ΠΑΟΚ κράτησε μόλις πέντε λεπτά. Μόλις ο Σάσα Βεζένκοβ έβαλε τους εφτά σερί πόντους κι ο Αϊζάια Κάναν συνέχισε από κει που σταμάτησε κόντρα στη Μπολόνια, ο Ολυμπιακός πάτησε το γκάζι του, στο 30 έφτασε τη διαφορά στο +30 και μόνο όταν χαλάρωσε, ο αντίπαλος του, κατάφερε να μειώσει το τελικό χάντικαπ στους 20.

Ο Μπαρτζώκας είχε την ευχέρεια να μην χρησιμοποιήσει στο δεύτερο μέρος τόσο τον Γουόκαπ, όσο και τον Μακ Κίσικ, που αντιμετώπισαν μικροπροβλήματα τραυματισμού και δεν υπήρχε λόγο να πιεστούν, υπερβάλλοντας εαυτόν.

Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντικός είναι ο Βεζένκοβ για τον Ολυμπιακό. Ο MVP του Νοεμβρίου στην EuroLeague, έχει το γενικό πρόσταγμα είτε στην Ευρώπη, είτε στην Ελλάδα. Η μοναδική επαφή που έχει με το καλάθι, αλλά και η εξέλιξη σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού του, τον έχουν μετατρέψει στο πιο μεγάλο όπλο της "ερυθρόλευκης" επίθεσης.

Θα μπει, εν τέλει, σε αυτή την εξίσωση και ο Αϊζάια Κάναν; Ο Αμερικανός δείχνει στα τελευταία ματς ότι είναι έτοιμος να κερδίσει το στοίχημα. Από την αρχή της χρονιάς ο βραχύσωμος γκαρντ είχε εξ ορισμού το πιο δύσκολο έργο απ' όλους όσους πήγαν αυτό το καλοκαίρι στο ΣΕΦ. Έπρεπε να αντικαταστήσει τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, έναν πληθωρικό σκόρερ, που άφησε έντονο το αποτύπωμα του στην ομάδα του Πειραιά.

Ο μπασκετμπολίστας με τα 235 ματς στο ΝΒΑ (μέσος όρος καριέρας 8.1π) κατάλαβε γρήγορα ότι έπρεπε να νικήσει όχι μόνο τη σκιά του Ντόρσεϊ, αλλά και τη δική του πίεση που ένιωθε -εν μέρει πολύ λογικά- στα πρώτα του παιχνίδια με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Έφτασε στο σημείο να παίζει μόλις πέντε-έξι λεπτά, ώστε να συνειδητοποιήσει τι έπρεπε να κάνει.

"Δεν θέλω να είμαι ο αντι-Ντόρσεϊ, αλλά ο Κάναν" λέει ο 31χρονος Αμερικανός κι αυτό αρχίζει να αποδεικνύει μέσα στο γήπεδο. Δείχνει σιγά-σιγά να λύνει τους γρίφους, να λύνεται ο ίδιος μέσα στο γήπεδο, να εκτελεί το ρόλο του και έτσι το ροτέισον του Μπαρτζώκα επανέρχεται στον αρχικό προγραμματισμό του. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει σε αυτούς τους ρυθμούς ή αν μπορεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο ο Κάναν, γιατί είναι ένα κομβικό κομμάτι του παζλ που φτιάχτηκε το καλοκαίρι.

Ο κόουτς του Ολυμπιακού είδε ξανά την ομάδα του να δημιουργεί καλά (22 ασίστ), τον Λούτζη να παίζει ένα γεμάτο δεύτερο ημίχρονο, τον Μπολομπόι να είναι επιδραστικός στα πικ εν ρολ με τον Σλούκα, ή με πλάτη στο καλάθι και φώναξε μόνο στο τέλος όταν οι παίκτες του άρχισαν να χαλαρώνουν, αφήνοντας την άμυνα -σήμα κατατεθέν όλης της ομάδας- κατά μέρος..

Η ξεκούραση του Μπέικον

Στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε περισσότερες δυσκολίες. Ίσως γιατί η ΑΕΚ είναι περισσότερο οργανωμένη από τον ΠΑΟΚ και παρότι της έλειπαν Στρέλνιεκς και Φρέιζερ ήταν αρκετά ανταγωνιστική, αν σκεφτεί κανείς ότι 1:35 πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου, η διαφορά ήταν στο -4. Το επί μέρους 16-4 που έκαναν οι γηπεδούχοι "καθάρισαν" τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να υπήρχαν για την άνετη επικράτηση τους.

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς ήταν προφανές ότι ήθελε να ξεκουράσει τον Ντουέιν Μπέικον που στα τελευταία τρία ματς είχε παίξει 33:50'' με την Ζαλγκίρις, 36:10'' με τον Ολυμπιακό και 37:23'' με την Αρμάνι Μιλάνο. Ο Αμερικανός σούπερ-σκόρερ έμοιαζε ξεθεωμένος μετά το ματς με τους Ιταλούς και κόντρα στην ΑΕΚ έμεινε στο παρκέ σκάρτα δεκατέσσερα λεπτά.

Όταν μάλιστα ο κόουτς του ΠΑΟ τον είδε να "καυγαδίζει" με τον Κόνιαρη, τον πέρασε στον πάγκο (6:29 πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου) και δεν τον τον χρησιμοποίησε ξανά. Ο χαρισματικός ΝΒΑερ (209 ματς με μ.ο 10.9π) είναι πολύ πιο απαραίτητος επί ισπανικού εδάφους, παρά σε ένα ματς που εύκολα ή δύσκολα ο Παναθηναϊκός θα το κέρδιζε.

Το ίδιο έγινε και με τον Γουίλιαμς που πάντα στο πρωτάθλημα παίζει λιγότερο (για να παίρνει χρόνο και παραστάσεις ο Λευτέρης Μαντζούκας) και λίγο πολύ με όλους τους παίκτες του Ράντονιτς. Αυτός που δεν χαλαρώνει ποτέ και που δεν βγαίνει από την μπρίζα είναι ο ... Πάρις Λι.

Είναι μια συνεχώς φορτισμένη μπαταρία που κρατάει τον Παναθηναϊκό σε φουλ-εγρήγορση, κλέβοντας μπάλες (έξι συνολικά κλεψίματα σε αυτό το ματς), πιέζοντας τον αντίπαλο και παίρνοντας μεγάλα σουτ, που συνήθως βρίσκουν τον στόχο.

Αυτός και ο Ματέους Πονίτκα μαζί με τους πάντα πρόθυμους να παίξουν άμυνα, Καλαϊτζάκηδες, έκλεισαν τους διαδρόμους και ανάγκασαν την ΑΕΚ σε μια σειρά από λάθη που εν τέλει την απομάκρυναν και από το σκορ. Είναι ιδιαίτερη περίπτωση και ο Πολωνός γκάρντ-φόργουορντ, γιατί παίζει με αλτρουϊσμό, είναι έτοιμος σε κάθε φάση να πάρει το ριμπαόυντ, να κάνει ένα κλέψιμο, να βάλει ένα σουτ. Δεν θα τα κάνει όλα τέλεια, είναι όμως και πολλά τα όσα προσφέρει στην ομάδα του.

Ελλείψει Μπέικον, ο Παναθηναϊκός δεν είχε μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα, ενώ η αδυναμία του στη δημιουργία (14 ασίστ) φανερώθηκε και σε αυτό το παιχνίδι. Η επιστροφή του Νέιτ Γουόλτερς, ενδεχομένως θα δώσει λύσεις σε αυτό το κομμάτι, δεν είναι όμως μόνο θέμα του ξανθομάλλη Αμερικανού.

Γενικά, η προσθήκη ενός παίκτη, όπως ο Μπέικον, που του αρέσει να διαλύει τις αντίπαλες άμυνες με το ένας εναντίον ενός παιχνίδι, έχει κάνει την επίθεση του Παναθηναϊκού λίγο πιο στατική απ' όσο θα έπρεπε. Στις μεγάλες νίκες που πέτυχαν οι "πράσινοι" όλο αυτό δεν στοίχισε, κάποια στιγμή όμως πρέπει να λειτουργήσουν και οι συνεργασίες και η κίνηση χωρίς την μπάλα.

Ειδικά σε ματς όπως αυτά που έρχονται στην Ισπανία, ενδεχομένως να μην φτάνει το απαράμιλλο παιχνίδι του Μπέικον. Είδηση της ημέρας η αγωνιστική επιστροφή του Νίκου Παππά στον Παναθηναϊκό, που βέβαια έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να φτάσει στο επίπεδο που απαιτείται, ειδικά στην Ευρωλίγκα.

Οι δυο ομάδες δεν έχουν παρά μόλις λίγες ώρες να ετοιμάσουν τα σχέδια τους για τους αγώνες της Τρίτης (ο Παναθηναϊκός μάλιστα έχει και ταξίδι μέχρι τη Βαλένθια). Είναι μια καθοριστική διαβολοβδομάδα για τους δυο αιώνιους που ζεσταίνονται καθώς στο βάθος, δηλαδή την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, έρχεται και η μεταξύ τους μάχη στο ΟΑΚΑ...

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ