ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Κάναν βρήκε το μεγάλο ματς, ο Πίτερς το ψάχνει όπως ο Ολυμπιακός το νήμα της πρόκρισης στη Βαρκελώνη

30/01/2024 Olympiacos Vs Alba Berlin for Turkish Airlines Euroleague season 2023-24 in SEF Stadium, in Piraeus - Greece

Photo by: Gerogia Panagopoulou / Tourette Photography
30/01/2024 Olympiacos Vs Alba Berlin for Turkish Airlines Euroleague season 2023-24 in SEF Stadium, in Piraeus - Greece Photo by: GEROGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το μεγάλο ματς του Κάναν, τα λάθη του Πίτερς, οι... σατανικές θεωρίες και ο Ολυμπιακός που ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης.

Κανονικά θα έπρεπε να αποθεώσουμε και τις δυο ομάδες, αμφότερες αδιάφορες, έδωσαν μια μάχη μέχρι ... τελευταίας ρανίδας. Ολυμπιακός και Φενέρ χρειάστηκε να παίξουν παράταση, για να ξεκαθαρίσει ποιος θα πήγαινε πάνω στην Μπαρτσελόνα (οι νικητές "ερυθρόλευκοι") και ποιος στη Μονακό (οι Τούρκοι). Ουσιαστικά πολύ μικρές διαφορές, στη δυναμική δυο ισοδύναμων αντιπάλων.

Ο σατανικός εγκέφαλος πάντως των Ελλήνων δεν μπορεί να χαρεί ούτε ένα τέτοιο μεγάλο ματς, που έμοιαζε με πρόβα playoffs και για τους δυο. Θεωρίες συνομωσίας, ότι ο κανείς δεν ήθελε να κερδίσει, ή ότι ο Ολυμπιακός έπρεπε να κάτσει να χάσει γιατί η Μονακό είναι "καλύτερη αντίπαλος" από την Μπαρτσελόνα, την ώρα που οι δυο προπονητές έλεγαν το ακριβώς αντίθετο. Ότι ήθελαν να νικήσουν, όπως κάνουν, άλλωστε, από το ξεκίνημα της σεζόν.

Αλλά σιγά μην ξέρουν καλύτερα Μπαρτζώκας και Σάρας. Κι ας έμοιαζε ο χθεσινός αγώνας με πρόβα playoffs, που δεν αργούν, εμείς το χαβά μας, το μακρύ και το κοντό μας, συνήθως μακριά από την πραγματικότητα του παρκέ. Εκεί, που ο Αιζέα Κάναν έδωσε μοναδικό όσο και εντυπωσιακό ρεσιτάλ της παράτασης. Αδικημένος σίγουρα από το ροτέισον, ο Αμερικανός είδε ολόκληρη την τέταρτη περίοδο από τον πάγκο.

Ήταν ο καλύτερος επιθετικός παίκτης της ομάδας του, έχοντας 4/5 τρίποντα και 15 πόντους. Όταν μπήκε στην παράταση, στην αρχή οι συμπαίκτες του έμοιαζαν να τον... αγνοούν. Η Φενέρ πέρασε με +5 πόντους, με λιγότερα από δυο λεπτά για το τέλος. Ο Κάναν, μάλλον τυχαία, πήρε την μπάλα και μπροστά από τον Παπαγιάννη έριξε την βόμβα του. Οι Πειραιώτες μείωναν στο καλάθι, ο Κάναν έβαλε άλλους τέσσερις πόντους και έκλεψε την μπάλα από τον Καλάθη, για να σουτάρει δυο εύστοχες βολές. Εννιά σερί και η Φενέρ δεν προλάβαινε, παρά το τρίποντο του Γουίλμπεκιν, 4 δέκατα πριν από το φινάλε.

Έψαχνε καιρό ένα τέτοιο ματς ο Κάναν. Παλινδρομούσε εδώ και καιρό στη μετριότητα. Δεν του έβγαιναν τα σουτ, έδειχνε λίγο βαρύς, καμιά σχέση με τον παίκτη που διαπρέπει όλη τη σεζόν. Αυτή τη φορά το προσπάθησε περισσότερο. Απέναντι σε μια άμυνα που τον κυνήγησε, βρήκε τους χώρους, πήρε τα σουτ που έπρεπε, τα έβαλε και θύμιζε σε όλους ότι σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, μαζί με έναν άλλο συμπαίκτη του, έκαναν ένα βήμα μπροστά.

Ποιος είναι ο άλλος; Αυτός, που επίσης εδώ και καιρό ψάχνει κι αυτός ένα σπουδαίο ματς. Ο Άλεκ Πίτερς περνάει μια περίοδο κάμψης, χάνοντας ελεύθερα τρίποντα που έβαζε... σα να πετούσε βότσαλα στη λίμνη, βλέπει τον Καλάθη να του αρπάζει την μπάλα μέσα από χέρια, μαρκάρει με δυσκολία, γενικά δεν είναι στα καλύτερά του.

Θα την βρει κι αυτός την άκρη, όπως ο Κάναν. Είναι ξεχωριστής ποιότητας σκόρερ και οι δυο. Το γιατί το λένε και οι αριθμοί τους και τα ρεκόρ που απείλησαν. Έρχονται μεγάλα ματς κι ο Αμερικανός φόργουορντ θα' ναι πανέτοιμος να ξαναπαίξει, όπως τον είχαμε συνηθίσει όλη τη χρονιά.

Η ετοιμότητα του Σίκμα και ο Μιλουτίνοβ

Η τρομερή εμφάνιση του Κάναν είναι το πρώτο κρατούμενο του Ολυμπιακού. Το δεύτερο έχει το ονοματεπώνυμο του Νίκολα Μιλουτίνοβ, που επανεμφανίστηκε σε ευρωπαϊκό ματς μετά τις 18 Ιανουαρίου, όταν είχε 20 πόντους και 20 ριμπάουντ εναντίον της Μακάμπι. Υπάρχει και τρίτο; Ναι, γιατί με τον Πίτερς να χάνει την αυτοπεποίθηση του, ο Μπαρτζώκας έριξε στο ματς τον Λουκ Σίκμα. Η ετοιμότητα του Αμερικανού, που ξέρει ότι η καριέρα του στον Ολυμπιακό δεν θα έχει συνέχεια, αποδεικνύει και το εύρος του ρόστερ αλλά και μια διαφορετική πραγματικότητα.

Τα ρόστερ πλέον των ομάδων διευρύνονται, ώστε οι ομάδες να αντέξουν σε μια ατέλειωτη σειρά αγώνων. Ο Σίκμα βρήκε χρόνο στα τελευταία ματς, αφού ακόμα κι αυτή η εξαιρετική γραμμή των ψηλών που έχει, πλέον, ο Ολυμπιακός, είχε τραυματισμούς και παίκτες που έμειναν καιρό εκτός γηπέδου.

Ο Ολυμπιακός προσαρμόστηκε σε αυτή την πραγματικότητα, καθώς δεν είχε άλλη επιλογή. Βλέπει ξένους παίκτες και μάλιστα καλοπληρωμένους να μένουν εκτός δωδεκάδας, όπως συμβαίνει, ας πούμε, με τον Μπραζντέικις. Παλιότερα έλεγαν ότι ο 12ος και ο 13ος παίκτης κάθε ομάδας απλά συμπληρώνουν το ρόστερ. Τώρα, μπορεί να είναι εν δυνάμει βασικοί και κάποια στιγμή πρωταγωνιστές μιας βραδιάς...

Ταιριάζει με την Μπαρτσελόνα;

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το αγωνιστικό του ντεμαράζ μετρώντας 10 νίκες σε 11 αγώνες. Συνολικά έφτασε τις 22, δυο λιγότερες σε σχέση με πέρσι, μένοντας μεν εκτός τετράδας, χωρίς όμως να χάνει την αισιοδοξία του ότι στο τέλος μπορεί να φτάσει για τρίτη σερί σεζόν στο Final Four.

Η αλήθεια είναι ότι η Μπάρτσα τον έχει νικήσει φέτος δυο φορές, αλλά αυτό δε λέει και πολλά. Πρώτον γιατί τα playoffs είναι μια διαφορετική υπόθεση και δεύτερο επειδή ο ίδιος ο Ολυμπιακός είναι μια ολότελα διαφορετική ομάδα, με τις προσθήκες που έκανε μέσα στη σεζόν. Συν τοις άλλοις, επιστρέφουν την κατάλληλη στιγμή, Μιλουτίνοβ και Πετρούσεβ, με τον (σκακιστή) Μπαρτζώκα να έχει πλέον στη διάθεση του, εκτός από στρατιώτες και αξιωματικούς και πύργους.

Και η Μπαρτσελόνα; Δεν είναι στα καλύτερά της. Μια του ύψους, μια του βάθους την πάει η σεζόν φέτος. Ο Ρότζερ Γκριμάου, που αντικατέστησε τον Γιασικεβίτσιους, προσπαθεί, αλλά δεν τα έχει καταφέρει απόλυτα. Στην Ευρωλίγκα βρέθηκε στην 4η θέση κι αν ο Ολυμπιακός είχε νικήσει, ας πούμε την Μπασκόνια εντός έδρας, τότε οι Καταλανοί θα έμεναν στην 5η θέση.

Στην λίγκα ACB μπορεί να νίκησαν τη Ρεάλ στο πρόσφατο κλάσικο, έχουν χάσει όμως τη δεύτερη θέση από την φοβερή και τρομερή Μάλαγα, η οποία μάλιστα πέρασε επικεφαλής του βαθμολογικού πίνακα (η Ρεάλ ακολουθεί, οι μπλαουγκράνα στην τρίτη θέση, σε απόσταση 4 νικών από τις δυο προπορευόμενες).

Ο Γκριμάου παλεύει να ενσωματώσει τον Ρούμπιο στο ροτέισον, η επιστροφή στη δράση, όμως, του πρώην NBAer μειώνει τον χρόνο των υπόλοιπων γκαρντ και κυρίως του Λαπροβίτολα. Από την άλλη, ο Βέσελι κάνει μια σπουδαία χρονιά, ενώ οι υπόλοιπες σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Κάλινιτς, ο Αμπρίνες, ο Ερνανγκόμεθ και ο Πάρκερ έχουν ξεχωριστή ποιότητα και μπορούν να καθορίσουν την εξέλιξη των αγώνων.

Επίσης, η Μπάρτσα μέτρησε φέτος 15 νίκες σε 17 αγώνες της EuroLeague, μέσα στο γήπεδό της. Μαζί με τη Φενέρ είχε τις περισσότερες σε όλη τη διοργάνωση. Σε αντιδιαστολή θα βάλουμε τις μόλις 7 μακριά από το Παλαού Μπλαουγκράνα, μέσα στο οποίο, πάντως, ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να κλέψει μια νίκη, ώστε να γυρίσει τη σειρά στο ΣΕΦ, που ενδεχομένως μέσα στη κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας να πανηγυρίσει μια μεγάλη πρόκριση.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ