ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Ειρηνικός ωκεανός περιμένει την Εθνική, τον Παπαγιάννη, τον Αγραβάνη και μια ωραία ατμόσφαιρα

/  -
/ - EUROKINISSI SPORTS

Η ουσία της δεύτερης νίκης κόντρα στην Τουρκία, ο τρομερός Παπαγιάννης, ο Μωραΐτης που επιτέλους μας αποκαλύφθηκε και ο ... τρελός Μεξικάνος Αγραβάνης. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το 2-0 κόντρα στους Τούρκους

Η σπουδαία νίκη στην Κωνσταντινούπολη στέλνει την Εθνική Ομάδα μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, δηλαδή σε Ινδονησία, Φιλιπίνες και Ιαπωνία τρεις χώρες που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023. Όπως εξηγησε αναλυτικά ο Σπύρος Καβαλιεράτος η ελληνική ομάδα, αν πάρει τα δυο ματς του Ιουνίου (με Λευκορωσία-Βρετανία) φτάνει σε ρεκόρ 5-1, κάτι που σημαίνει ότι απέναντι σε Σερβία, Βέλγιο και Λετονία που αντιμετωπίζει στην επόμενη φάση θα τις φτάνουν δυο ή τρεις νίκες για να σφραγίσει την πρόκριση στα τελικά. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στις τρεις καλύτερες ομάδες του γκρουπ που θα σχηματίσει στο δεύτερο μισό των προκριματικών.

Η δεύτερη νίκη κόντρα στους Τούρκους ήρθε μέσα σε ένα κατάμεστο γήπεδο, με τους Τούρκους να θέλουν πάση θυσία ρεβάνς για την ήττα στα Λιόσια, αλλά και την Εθνική Ομάδα δυο κλικ καλύτερη απ΄ό,τι στο ματς της Αθήνας. Λογικό, αφού αυτή τη φορά έκαναν όλοι μαζί προπόνηση, κάτι που φάνηκε από τη συνολική απόδοση των διεθνών πάνω στο παρκέ.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης διέλυσε κάθε προσπάθεια της τουρκικής ομάδας να του αντισταθεί. Στα 216 εκατοστά του διεθνή σέντερ, η Εθνική Ομάδα στήριξε ένα μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού της και της κυριαρχίας του. Δεν είναι μόνο οι 21 πόντοι και τα 9 ριμπάουντ που έγραψε το κοντέρ του Μπιγκ Πάπα. Είναι και τα δεκάδες σουτ που εμπόδισε, ή αλλοίωσε, όποτε σηκωνόταν για να "σκεπάσει" τους αντιπάλους του. Λίγες φορές νικήθηκε και το 37.5% των Τούρκων στα σουτ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο τεράστιο κορμί του.

Εδώ που τα λέμε ο Παπαγιάννης που έστω και στον Παναθηναϊκό των δεκάδων προβλημάτων στην φετινή EuroLeague είναι από τους καλύτερους ψηλούς της διοργάνωσης, σε παιχνίδια εθνικών ομάδων, σαφώς και μπορεί να κάνει τη (μεγάλη) διαφορά. Ο Σαβάς είναι πλέον 35 ετών και δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί σέντερ πρώτης γραμμής, οι νεαροί Χαλταλί και Καμπατσά έχουν μέλλον, προς το παρόν όμως για τον Παπαγιάννη μοιάζουν με ... πρόγευμα.

Και οι τρεις ψηλοί της Τουρκίας είχαν μαζί 12 πόντους και 14 ριμπάουντ. Ο Παπαγιάννης, ουσιαστικά δεν είχε αντίπαλο, πόσο μάλλον όταν οι γκαρντ της Εθνικής τον έψαχναν διαρκώς. Από τις 24 ασίστ που έδωσε συνολικά η ομάδα (9 ο Σλούκας, που μοίρασε υποδειγματικά την μπάλα) οι περισσότερες κατέληγαν στα χέρια του και το καλάθι της Τουρκίας στέναζε από τα καρφώματα του.

Ο τρελός Μεξικάνος ... Αγραβάνης

Ο τρομερός Παπαγιάννης που στα ματς των εθνικών ομάδων μπορεί να κάνει θραύση δεν ήταν μόνος του. Μεγάλο μερίδιο της νίκης η ελληνική ομάδα το οφείλει και στον οίστρο του Δημήτρη Αγραβάνη. Κάποτε ο Φαίδωνας Ματθαίου, βλέποντας τον Μηνά Γκέκο να ξεχύνεται στον αιφνιδιασμό φώναζε ενθουσιασμένος "και να ο μεξικάνος ξεχύνεται με το λάσο του".

Θα μπορούσε να το πει πολλές φορές στην Κωνσταντινούπολη ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, βλέποντας τον Αγραβάνη να παίρνει αμπάριζα τους αντιπάλους του, να κάνει σλάλομ, να σκοράρει για τρεις, να παίζει άμυνες. Αχαλίνωτος, αλλά και καθοριστικός ο φορμαρισμένος φόργουορντ του Προμηθέα, ήταν παρών σε πολύ κρίσιμες στιγμές.

Κάνει μια σπουδαία χρονιά ο ηφαιστειώδης "Άγρα" που αν συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς δεν βλέπουμε πως θα μείνει έξω από την τελική δωδεκάδα για το Ευρωμπάσκετ.

Και ξαφνικά ο Μωραΐτης

Ο Μανωλόπουλος τον ξεκίνησε και αυτή τη φορά πεντάδα. Όχι μόνο επειδή πίεζε πρώτος απ' όλους τον Σέιν Λάρκιν, αλλά επειδή το μακρινό σουτ, η αίσθηση του παιχνιδιού και του γηπέδου τον κάνουν να ξεχωρίζει. Ο Δημήτρης Μωραΐτης λίγο έλειψε να μείνει σαν ένα ξεχασμένο ταλέντο, έφτασε πια τα 23 δεν είναι ο νεαρός, ταλαντούχος γκαρντ που έπαιρνε μετά βαΐων και κλάδων η ΑΕΚ.

Φαίνεται, όμως, ότι ο μικρός δουλεύει πάρα πολύ, στο Περιστέρι ο Μίλαν Τόμιτς μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το πόσο διαβάζει το παιχνίδι και κυρίως πόσο καλός σουτέρ είναι. Κι όταν το λέει αυτό ένας σουτέρ που άφησε ιστορία στα ελληνικά γήπεδα, δεν είναι τυχαίο.

Οι Τούρκοι το διαπίστωσαν βλέποντας τον Έλληνα γκαρντ να έχει 3/6 τρίποντα, πιεστικές άμυνες και σημαντική συμβολή στη νίκη. Σοβαρός, μετρημένος, σα να βλέπαμε το Νίκο Ζήση πριν από ... είκοσι χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά που κάποτε άφηναν τεράστιες υποσχέσεις, να εξελιχθούν έστω και με καθυστέρηση σε σχέση με τις προσδοκίες που άφηνε το ταλέντο τους.

Οι φύλακες της νίκης

Πως τα' φερε έτσι ο χρόνος και καθώς ο Γιώργος Πρίντεζης είχε μείνει στην Αθήνα, οι δυο πιο έμπειροι παίκτες ήταν οι δυο 32άρηδες. Οι δυο Κώστηδες, Σλούκας και Παπανικολάου, που κουβαλάνε στις πλάτες τους και την τεράστια εμπειρία της Ευρωλίγκας. Οι δυο "ερυθρόλευκοι" είχαν καθοριστικές στιγμές, όταν η ομάδα τους είχε απόλυτη ανάγκη και η παρουσία τους ανεβάζει το επίπεδο πολύ ψηλά. Φύλακες της νίκης, με τρεις κουβέντες.

Η ελληνική περιφέρεια μοιάζει ξαφνικά να ξαναγεννιέται. Δίπλα σε Σλούκα-Παπανικολάου, προστίθενται ας πούμε, Καλάθης, Ντόρσεϊ και Παπαπέτρου. Ε, δεν είναι να τρίβεις τα χέρια σου, Δημήτρη Ιτούδη, Γιάννη Σφαιρόπουλε, ή οποιοδήποτε άλλε προπονητή της Εθνικής το καλοκαίρι;

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος δικαιώνεται

Πως το' χε πει ο Ντίνος Ηλιόπουλος στον "Ατσίδα" : "Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σήμερα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα", Ταιριάζει απόλυτα με τις εικόνες από τα αποδυτήρια, μετά τη νίκη, όταν ο Βαγγέλης Λιόλιος έδωσε ... ρυθμό στους πανηγυρισμούς και στα μπουγέλα. Καιρό είχε να πανηγυρίσει τόσο έντονα η Εθνική μπάσκετ. Προφανώς δεν πέτυχε τίποτε περισσότερο από μια μεγάλη νίκη, που διευκολύνει την πρόκριση της στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά σάμπως κι αυτό λίγο είναι;

Το γράψαμε και μετά την νίκη στα Λιόσια. Η Εθνική επανέρχεται δριμύτερη σε πρώτο πλάνο και ετοιμάζεται για ακόμη καλύτερες στιγμές στην καλοκαιρινή περιπέτεια της. Τότε που στο ξεκίνημα της δεύτερης φάσης, προετοιμαζόμενη και για το Ευρωμπάσκετ, θα έχει εκτός των άλλων τους Αντετοκούνμπο, τον Ιωάννη Παπαπέτρου και όσους ακόμη θα κάνουν την ομάδα πραγματικά αχτύπητη.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ