EUROLEAGUE

Ο Αταμάν δεν ξεγελάστηκε, χτύπησε καμπανάκια και περιμένει τον Ναν

EUROLEAGUE /  -  (UROKINISSI)
EUROLEAGUE / - (UROKINISSI) EUROKINISSI

Το καλό τελείωμα του Παναθηναϊκού από τους εφεδρικούς του παίκτες στη Βαρκελώνη δεν ξεγέλασε τον Αταμάν και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τη φιλοσοφία του Τούρκου κόουτς που περιμένει τον Κέντρικ Ναν και χτυπάει καμπανάκια.

Αν δεν είχε δει κανείς το ματς στη Παλαού Μπλαουγκράνα θα υπέθετε με το τελικό +8 της Μπαρτσελόνα ότι μια μάχη έγινε. Ότι ο Παναθηναϊκός, όσο να' ναι, ενόχλησε τους Καταλανούς.

Η αλήθεια είναι διαφορετική. Μέχρι το 30 οι γηπεδούχοι είχαν κάνει περίπατο, φτάνοντας στο +24 και αγγίζοντας το +28, δύο λεπτά μετά την έναρξη της τέταρτης περιόδου. Οι δυο προπονητές, ξέροντας ότι όλα είχαν κριθεί, σκέφτηκαν την ξεκούραση των βασικών τους παικτών, έριξαν στο παρκέ τους επόμενους στην... επετηρίδα.

Εκείνοι του Αταμάν είχαν ένα κίνητρο παραπάνω, να γλιτώσουν τα χειρότερα. Με επί μέρους σκορ 25-4 μάζεψαν τη διαφορά σε αξιοπρεπή επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαγράφτηκαν οι εντυπώσεις του πρώτου τριαντάλεπτου ή αποφεύχθηκε η ήττα. Οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές του ντέρμπι είχαν μείνει ακόμα στο ΣΕΦ.

Ο Μήτογλου εγκλωβισμένος (μόλις 6π), ο Λεσόρ γεμάτος άγχος να κερδίσει τους πάντες μόνος του (9π) και ο Ερνανγκόμεθ άφαντος, ίσως επειδή έπαιζε κόντρα στον αδερφό του και ενώπιον των γονιών του, έμοιαζαν πολύ μακριά από τα στάνταρ τους. Έμενε μόνος του ο Γκραντ να προσπαθεί να παίξει άμυνες, να οργανώσει και να σκοράρει. Στο τέλος κουράστηκε, στο καλύτερο του παιχνίδι πάντως με την φανέλα του Παναθηναϊκού.

Η αποστολή του τριφυλλιού ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολη, καθώς δίπλα στον τραυματία Βιλντόζα, στους απόντες προστέθηκε το όνομα του Κώστα Σλούκα, που έπαθε γαστρεντερίτιδα και έμεινε στην Αθήνα. Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στη Βαρκελώνη χωρίς τους καλύτερους δημιουργούς του, αν και το ίδιο θα μπορούσε να ισχυριστεί και η Μπάρτσα, καθώς αναγκάστηκε να παίξει χωρίς το δίδυμο Λαπροβίτολα και Γιοκουμπάιτις.

Η υπεροπλία των Καταλανών στα επιθετικά ριμπάουντ (συνολικά 13, που απέφεραν 22π, τα δέκα στο πρώτο ημίχρονο) αποδείχθηκε καταλυτική. Μαζί και η αδυναμία της πράσινης άμυνας να σταματήσει την ταχύτητα των γκαρντ, όπως ο Σατοράνσκι, ο Μπριθουέλα αλλά και ο Οριόλ Πάουλι στην εμφάνιση της καριέρας του άρχισαν να γέρνουν από τη δεύτερη περίοδο και μετά, την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων.

Όταν μάλιστα, ο Τζάμπαρι Πάρκερ, μετά τις δυο-τρεις αρχικές λανθασμένες ενέργειες του, άρχισε να παίζει στο δικό του ασυναγώνιστο ΝΒΑ στυλ, σε συνεχόμενες φάσεις ένας εναντίον ενός, το παιχνίδι έμοιαζε να κρίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Οι γηπεδούχοι πάτησαν το γκάζι τους ακόμα περισσότερο στην τρίτη περίοδο, υποχρεώνοντας τον Αταμάν να κάτσει απογοητευμένος στην καρέκλα του.

Το μάζεμα της διαφοράς από τους εφεδρικούς στο τέλος του ματς δεν του χρύσωσαν το χάπι. Είναι πολύ έμπειρος ο προπονητής του Παναθηναϊκού για να ξεγελαστεί από το πως έκλεισε ο αγώνας και να μην εστιάσει στο πως εξελίχθηκε και κρίθηκε υπέρ των "μπλαουγκράνα".

Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο Μωραΐτης, όσο και ο Μπαλτσερόφσκι, σε αυτό το διάστημα προσπάθησαν περισσότερο, ο Αταμάν τα σημείωσε με ενδιαφέρον, θα ήθελε όμως πολύ να τα δει αυτά από τους ίδιους παίκτες και όταν το ματς είχε ακόμα αγωνιστικό ενδιαφέρον.

Το καμπανάκι για τα "ονόματα"

Όπως συνηθίζει ο κόουτς του Παναθηναϊκού, μετά τον αγώνα δεν ξέχασε να "τα ρίξει" στους παίκτες του. Ειδικά από εκείνους, που έχει τις μεγαλύτερες απαιτήσεις. "Περίμενα μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ειδικά από ένα παίκτη, που όλοι ξέρετε ποιος είναι". Προφανώς και εννοούσε τον Ερνανγκόμεθ, που πέρασε ολότελα απαρατήρητος. Έκανε μόλις δυο σουτ (χωρίς να βρει τον στόχο), πήρε δυο ριμπάουντ κι αυτό ήταν όλο.

Από τον Ισπανό διεθνή που αμείβεται και με 2-2.5 εκ, ο Παναθηναϊκός έχει πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις. Οι 4.5π και τα 5ρ, που γράφει μέχρι τώρα το κοντέρ, κάθε άλλο παρά ικανοποιητικός απολογισμός μπορεί να θεωρηθεί. Η αλήθεια είναι ότι ο Χουάντσο ξεκίνησε σαν τριάρι, που όσο και να θέλει ο Αταμάν δεν είναι, αλλά και στη φυσική του θέση όταν πέρασε, πάλι το ίδιο κακός ήταν.

"Ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί το παιχνίδι μας, είναι να βελτιωθούν οι ατομικές επιδόσεις των παικτών. Ελπίζω να βρούμε έναν τρόπο να γίνει αυτό, ειδικά με τα...μεγάλα ονόματα, που μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνονται με βάση το επίπεδό τους και τις προσδοκίες που έχουμε από εκείνους" πρόσθεσε ο έμπειρος προπονητής, χωρίς αυτή τη φορά να εννοεί μόνο τον Ερνανγκόμεθ. Κάτι παρόμοια είχε πει και πρόσφατα για τον Βιλντόσα, μπροστά μάλιστα στις τηλεοπτικές κάμερες. Σε κανέναν δεν πρόκειται να χαριστεί. Αν δεν του κάνεις τη δουλειά, απλά κάθεσαι στον πάγκο και τα... ακούς για τα καλά, όπως συνέβη χθες με τον Κάιλ Γκάι.

Αυτή είναι η φιλοσοφία του, με αυτήν πορεύτηκε όλα τα χρόνια της καριέρας του και πέτυχε τα κατορθώματα με την Εφές. Από τα αστέρια της ομάδας περιμένει την ατομική βελτίωση, ώστε να γίνει καλύτερη και η ομάδα. Καμιά φορά ισχύει το αντίθετο (ότι η ομαδική λειτουργία φτιάχνει και τα άτομα) ωστόσο στο μυαλό του Αταμάν κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να τον βοηθήσουν...

Η άφιξη του Ναν

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παναθηναϊκός περιμένει την άφιξη του Κέντρικ Ναν που ήταν η πρώτη προσθήκη, μετά το ξεκίνημα της χρονιάς. Ο Αμερικανός ΝΒΑερ χρειάζεται φυσικά ένα διάστημα προσαρμογής, κυρίως για να μάθει τα δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Θα χρειαστεί και ο ίδιος να έχει γρήγορα αντανακλαστικά ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στην ενσωμάτωση, όπως συνήθως συμβαίνει με τους παίκτες που έρχονται από την Αμερική.

Ο Αταμάν πάντως δεν είναι από τους προπονητές που θα θελήσουν να τιθασεύσουν ένα σκόρερ, όπως ο Ναν. Αν θυμηθούμε την ελευθερία που απολάμβανε ο Σέιν Λάρκιν στην Εφές, μπορούμε να φανταστούμε σε ένα αντίστοιχο ρόλο και τον Αμερικανό του Παναθηναϊκού. Αν βάζει την μπάλα στο καλάθι -μια δουλειά που ξέρει πολύ καλά ο Ναν- τότε θα καθιερωθεί αμέσως.

Η διαφορά σε σχέση με τον Λάρκιν, είναι ότι ο Σέιν ναι μεν πήγε στην Εφές από τους Μπόστον Σέλτικς, ένα χρόνο πριν, όμως, είχε κάνει μια σπουδαία σεζόν στη Μπασκόνια (ιδανική ομάδα για να δημιουργεί σούπερ-σταρ για την EuroLeague), άρα ήξερε και τη λίγκα και τις ιδιαιτερότητες της. Ο Ναν έρχεται σχεδόν ανυποψίαστος για το τι θα συναντήσει.

Ποιος είπε, βέβαια, ότι όλα τα προβλήματα του Παναθηναϊκού λύθηκαν επειδή νίκησε στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό; Η δουλειά που έχει να κάνει η "πράσινη" ομάδα, ειδικά στην EuroLeague παραμένει πολλή.

Έρχεται, όμως, μια σειρά αγώνων που μπορούν να τον βοηθήσουν. Το ταξίδι στο Βερολίνο για ένα δεύτερο συνεχόμενο εκτός έδρας παιχνίδι θα τον βρει κόντρα στην Άλμπα. Ακολουθούν τρεις αγώνες στο ΟΑΚΑ, με Ζαλγκίρις, Βίρτους και Βαλένθια τα οποία αν τα κερδίσει θα του κάνουν τη ζωή πιο εύκολη.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ