ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κι όμως η περίεργη ήττα εξηγείται για τον Ολυμπιακό

Ο Λαρετζάκης στο Ολυμπιακός - Ερυθρός Αστέρας
Ο Λαρετζάκης στο Ολυμπιακός - Ερυθρός Αστέρας INTIME SPORTS

Μπορεί μια ομάδα να χάσει ένα ματς με αναλογία ασίστ λαθών 26-7 και 15 επιθετικά ριμπάουντ; Ο Γιάννης Φιλέρης βρήκε τις εξηγήσεις για την οδυνηρή όσο και περίεργη ήττα του Ολυμπιακού από τον Ερυθρό Αστέρα

Η ήττα ήταν οδυνηρή και περίεργη, όπως είπε μετά το ματς και ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Ολυμπιακός έχασε ένα ματς, έχοντας 26 ασίστ για 7 λάθη, πήρε 15 επιθετικά ριμπάουντ, ενώ υποχρέωσε τον αντίπαλό του σε 16 λάθη. Επίσης ηττήθηκε, ενώ σημείωσε 86 πόντους. Συνήθως αυτή η επίδοση στην επίθεση δίνει σίγουρες νίκες. Όχι, όμως, όταν... τρως 90.

Θα πρέπει, λοιπόν, να αναζητηθούν με ηρεμία και χωρίς πανικό τα αίτια αυτού του διπλού, που πήρε ο Ερυθρός Αστέρας. Μια ομάδα σε φουλ φόρμα, με εφτά νίκες στα τελευταία οκτώ παιχνίδια της στην EuroLeague, και καμιά σχέση με την ομάδα-ναυάγιο που παρουσίασε στο ξεκίνημα της χρονιάς καθώς βρίσκεται πλέον σε τροχιά οκτάδας και ελπίζει σε ακόμη καλύτερες μέρες με τον Φακούντο Καμπάτσο στο τιμόνι της.

Όσοι παρακολουθούν επιδερμικά την Ευρωλίγκα, ενδεχομένως να έχουν ακόμη στο μυαλό τους την εικόνα του Αστέρα των πρώτων αγωνιστικών. Είναι ολότελα διαφορετική...

Πως, λοιπόν, ήρθε η έκτη ήττα του Ολυμπιακού σε 15 αγώνες, η τρίτη εντός έδρας (και η δεύτερη σερί των Σέρβων στο ΣΕΦ, αφού πέρσι ήταν οι μόνοι που νίκησαν στο Φάληρο στην κανονική περίοδο); Τα νούμερα λένε ότι κανονικά οι "ερυθρόλευκοι", έπρεπε να έχουν φύγει νικητές. Ήταν και λίγο καλύτεροι στο σύστημα αξιολόγησης (106-104) κάτι που επίσης συμβαίνει σπάνια.

Εντάξει αν ο Κώστας Σλούκας ευστοχούσε στο τρίποντο που επιχείρησε στο τέλος, ενδεχομένως το αποτέλεσμα να ήταν συμβατό με την γενική εικόνα, που έδωσε η στατιστική μετά το ματς. Μπορεί να ήταν λίγο τραβηγμένη η προσπάθεια του διεθνή άσου, μη ξεχνάμε όμως ότι είναι ο Σλούκας και... θα βάλει το επόμενο νικητήριο σουτ.

Αν αναλύσει, ωστόσο, κανείς πιο λεπτομερώς το ματς θα διαπιστώσει ότι:

  • Ο Ερυθρός Αστέρας σούταρε με εξαιρετικά ποσοστά (74%δ και 45%τρ), κάνοντας θραύση μέσα στο ζωγραφιστό. Εκεί οι Σέρβοι είχαν 12/17 (70.5%), τελειώνοντας σχεδόν όλες τις φάσεις κοντά στο καλάθι. Η απουσία του ασθενή Φαλ, που έπαιξε μόνο στο τρίτο δεκάλεπτο (κι αυτό όχι ολόκληρο) αφού έλειπε το τεράστιο κορμί του, η ικανότητα του να αντιμετωπίζει με "φλατ" τα πικ εν ρολ, γενικά η παρουσία που φοβίζει λόγω του όγκου τους αντιπάλους του Ολυμπιακού. Δεν είναι ότι οι δυο άλλοι ψηλοί, που μοιράστηκαν τον περισσότερο χρόνο ήταν κακοί, κάθε άλλο. Και ο Μπλακ (14π-6ρ) και ο Μπολομπόι (9π-5ρ) έδωσαν βοήθειες, αλλά δεν είναι ... Φαλ, σε ύψος, όγκο και ικανότητα να μαρκάρει είτε κοντούς, είτε ψηλούς με την ίδια συνέπεια.
  • Θεωρητικά ο Λούκα Βιλντόζα με τους 22π και τις 8 ασίστ που έγραψε το κοντέρ του έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στον Ολυμπιακό. Κι όμως δεν ήταν αυτός, που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του. Όχι ότι πέρασε απαρατήρητος, κάθε άλλο. Ήταν όμως πολύ σημαντικός ο παράγοντας Πετρούσεφ (14π με 5/6 σουτ) αλλά και Ογκνιεν Ντόμπριτς (12π με 2/2δ, 2/3τρ). Οι δικοί τους πόντοι, πόνεσαν περισσότερο τον Ολυμπιακό και στην τελική σούμα, έδωσαν έστω και στις λεπτομέρειες το προβάδισμα στον Αστέρα.
  • Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς που από την στιγμή της άφιξης του στο Βελιγράδι έχει μεταμορφώσει τα πάντα στον Αστέρα, ήθελε εξ αρχής να περιορίσει την δράση του Σάσα Βεζένκοβ. Ο κορυφαίος "ερυθρόλευκος" στη φετινή χρονιά πιέστηκε πολύ, δέχθηκε παγίδες, δεν του επιτράπηκε το παιχνίδι χωρίς μπάλα και οι Σέρβοι κατάφεραν, όχι βέβαια να τον σταματήσουν απόλυτα, αλλά να τον "ελέγξουν"
  • Τα 17 λάθη που έκαναν οι φιλοξενούμενοι δεν τους στοίχισαν τόσο πολύ, αν σκεφτούμε ότι ο Ολυμπιακός σημείωσε απ' αυτά μόλις 17 πόντους. Αντίθετα τα 7 σφάλματα των "ερυθρολεύκων", απέφεραν στους Σέρβους 13π. Σχεδόν απόλυτη αξιοποίηση! Ο Ολυμπιακός που έκανε και 10 κλεψίματα, σημείωσε μόλις 9 πόντους στο ανοιχτό γήπεδο!
  • Ακόμη και τα επιθετικά ριμπάουντ (15 συνολικά) που πήρε ο Ολυμπιακός, σχεδόν πήγαν στον βρόντο, αν δούμε ότι οι πόντοι του από δεύτερες ευκαιρίες ήταν 13. Θα έπρεπε να είναι διπλάσιοι, αλλά χάθηκαν λέι-απ (Παπανικολάου, Μπλακ, Βεζένκοβ) ... χωρίς αντίπαλο.

Ναι μεν αλλά από τους αριθμούς

Οι αριθμοί, τελικά, δείχνουν την αλήθεια του ματς. Ο Ολυμπιακός δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για να νικήσει δεν φρόντισε, όμως, κυρίως λόγω της όχι επιτυχημένης άμυνας του, να δικαιώσει τα βασικά νούμερα της στατιστικής.

Τα "κρυμμένα" στατιστικά ευνοούν τον Ερυθρό Αστέρα, με μια ακόμη παράμετρο που έθιξε έμμεσα και ο κόουτς Μπαρτζώκας μετά το ματς. Υπήρξαν και ορισμένα περίεργα σφυρίγματα. Το καθαρό φάουλ στον Λαρεντζάκη, που θα του έδινε δικαίωμα για τρεις βολές, ένα ακόμη τέτοιο φάουλ πάνω στον Βεζένκοβ, κάποια μαρκαρίσματα που σφυρίχτηκαν εύκολα φάουλ για τους Σέρβους, συγκρότησαν μια κακή διαιτησία. Δεν έχασε απ' αυτήν ο Ολυμπιακός, έχει όμως και δικαιολογημένα παράπονα.

Ο Σλούκας δεν μπόρεσε με το τρίποντο στο τέλος να ολοκληρώσει μια εξαιρετική εμφάνιση (14π-9ασίστ), ο Βεζένκοβ παρά την πίεση της σερβικής άμυνας, πρόλαβε να σημειώσει 13π (και να πάρει 6 ριμπάουντ).

Ο Μπλακ έδειξε ξανά ότι μπορεί να τελειώσει φάσεις μέσα στη ρακέτα (είχε και 8/9 βολές) την ώρα που ο Γουόκαπ έμεινε σε ρηχά νερά, ο Κάναν το ίδιο και ο Παπανικολάου μοιάζει πιο εύκολο να σκοράρει από μακριά (3/5τρ) από το να ευστοχήσει σε λέι-απ! Λαρεντζάκης και Μακ Κίσικ έδωσαν ενέργεια στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν πίεσαν πολύ την μπάλα, ο Αμερικανός όμως ήταν επιπόλαιος όταν ξαναμπήκε στο δεύτερο μέρος.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να κρατήσει τις δυο μεγάλες διαφορές που πήρε μέσα στο ματς: 42-30 στο πρώτο ημίχρονο, 59-51 στο δεύτερο. Και στις δυο ο Αστέρας επέστρεψε με μεγάλα σερί (2-11 και 1-10). Αντίθετα όταν οι Σέρβοι προηγήθηκαν με 10π (73-63) στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, δύσκολα μεν, με πολύ πάθος δε, κατάφεραν να την υπερασπιστούν, ως το τέλος, πανηγυρίζοντας ένα μεγάλο διπλό.

Με πίεση στο ντέρμπι

Ο Ολυμπιακός έμεινε στις 9 νίκες, παραμένει ομάδα κορυφής (όχι όμως της πρώτης τετράδας, πλέον) και πάει σε ένα μεγάλο ματς την ερχόμενη Παρασκευή στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, νιώθωντας ίσως για πρώτη φορά μέσα στη χρονιά, τόσο μεγάλη πίεση.

Με τους "πράσινους" να ζητάνε διακαώς τη νίκη και για λόγους γοήτρου (μετά το 9-0 που έχει προηγηθεί υπέρ των Πειραιωτών) ο Ολυμπιακός πάει σε ένα καθοριστικό παιχνίδι, όχι τόσο για την εξέλιξη όλης της χρονιάς, αλλά για το πως θα καταφέρει να ξανασταθεί με αυτοπεποίθηση στα πόδια του.

Έτσι κι αλλιώς η σωστή νοοτροπία για να αντιμετωπίσεις τις καταιγίδες στη Ευρωλίγκα είναι να ξεχνάς τι έγινε στο προηγούμενο ματς και να σκέφτεσαι το επόμενο που έρχεται. Δηλαδή το σπουδαίο αιώνιο ντέρμπι στο "Νίκος Γκάλης" των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ