ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Καυτή έδρα και πρόβα playoffs για τον Ολυμπιακό κόντρα στην Παρτίζαν

EUROLEAGUE 2023-2024 /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2023-2024 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Μεγάλο ματς στο Βελιγράδι απόψε. Περισσότερο για την Παρτίζαν που καίγεται για τη νίκη, αν και ο Ολυμπιακός θα ήθελε να κερδίσει στην "κολασμένη" Σταρκ Αρένα. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τις ιδιαιτερότητες του μεγάλου ματς

Η Σταρκ Αρένα θα' ναι κατάμεστη και απόψε το βράδυ, με την Παρτίζαν να ξέρει ότι η κλεψύδρα αδειάζει. Τρεις αγωνιστικές έμειναν για το τέλος της κανονικής περιόδου, αν θέλει να συνεχίσει, παίρνοντας την ευκαιρία των νεότευκτων play-in, ξέρει καλά ότι δεν χωράει άλλο στραβοπάτημα. Κι αν τα ματς που ακολουθούν με Άλμπα στο Βερολίνο και Βαλένθια στο Βελιγράδι είναι πιο προσαρμοσμένα στα μέτρα και τα σταθμά της, η μονομαχία με τον Ολυμπιακό είναι ιδιαίτερη και ματς-κλειδί.

Θα έλεγε κανείς και για τον Ολυμπιακό το ίδιο, που αν ηττηθεί στην καυτή έδρα των Σέρβων, θα' ναι απίθανο πλέον να έχει πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι πια στο χέρι του (ακόμα κι αν κάνει τρία στα τρία), αν όμως χάσει από την Παρτίζαν θα αποχαιρετήσει σχεδόν κάθε ελπίδα...

Τι έχουμε λοιπόν; Μια μάχη χωρίς αύριο για τους γηπεδούχους, ένα σπουδαίο ντέρμπι για τον Ολυμπιακό, που θα επισκεφθεί το ίδιο γήπεδο και την ερχόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα (πριν ολοκληρώσει, εντός έδρας τις υποχρεώσεις του, αντιμετωπίζοντας τη Φενέρ). Στην προηγούμενη έξοδό του, γνώρισε μάλλον εύκολα την ήττα από την Εφές, που βρισκόταν σχεδόν σε παρόμοια θέση με την Παρτίζαν (και εξακολουθεί να βρίσκεται, αφού έρχουν το ίδιο ρεκόρ, 14-17).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι "ερυθρόλευκοι" προέρχονταν από την σπουδαία νίκη τους κόντρα στον Παναθηναϊκό, συμπλήρωσαν ένα σερί 6-0, το οποίο χάλασε στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτή τη φορά είναι πιο ξεκούραστοι, ειδικά ο Γουόκαπ που επιβαρύνθηκε πάρα πολύ μετά το διαστρεμμά του, ο Γουίλιαμς-Γκος έχει αγώνες στα πόδια του και όπως είπε ο Κάναν οι προπονήσεις που έγιναν αυτές τις μέρες τους βοήθησαν να επιστρέψουν στην πρότερη φόρμα τους. Αν το έχουν πετύχει απόλυτα θα το δούμε σε μια από τις... κολασμένες έδρες της EuroLeague, ειδικά όταν πάνω στο παρκέ η Παρτίζαν παίζει καλά και κερδίζει.

Μια νίκη για την εξάδα

Ο Ολυμπιακός έφτασε στις 19 νίκες την προηγούμενη εβδομάδα, όταν επικράτησε απέναντι στη Βιλερμπάν, χάνοντας ωστόσο τον Φίλιπ Πετρούεβ με τραυματισμό. Παρεμπιπτόντως ο Σέρβος φαίνεται ότι θα επιστρέψει νωρίτερα απ' όσο ειπώθηκε στην αρχή, μετά τη διάγνωση για το οστικό οίδημα που έπαθε στο γόνατο, αλλά σίγουρα θα απουσιάσει από την επίσκεψη στην έδρα που δεν ... πολυσυμπαθούν λόγω της προϊστορίας του στον Ερυθρό Αστέρα.

Μια νίκη στο Βελιγράδι θα στείλει τον Ολυμπιακό σχεδόν με σιγουριά στην πρώτη εξάδα (και αβαντάζ το ότι υποδέχεται την ισόβαθμη του Φενέρ στο ΣΕΦ, έχοντας ηττηθεί στην Κωνσταντινούπολη με διαφορά δυο πόντων). Η ήττα δεν σημαίνει καταστροφή (πάλι το ίδιο θα σκέφτεται, την 6η την 5η θέση) κερδίζοντας, ωστόσο, σε ένα γήπεδο όπου η Παρτίζαν έχει χάσει τέσσερα από τα 15 παιχνίδια της.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η νίκη επίσης, όπως είπαμε, τον κρατάει ζωντανό για το πλεονέκτημα έδρας, ελπίζοντας να βρεθεί στην ίδια θέση με τον Παναθηναϊκό, ώστε να μετρήσουν οι δυο νίκες επί των "πρασίνων" στην κανονική περίοδο, αλλά στην περίπτωση της ισοβαθμίας να μην συμπεριλαμβάνεται η Μπαρτσελόνα (από την οποία έχει δυο ήττες).

Μεταξύ μας, οι Πειραιώτες αρχίζουν και προσαρμόζονται με την ιδέα ότι θα μπουν στα playoffs με μειονέκτημα έδρας. Μια νίκη λοιπόν σε αυτή την πολύ δύσκολη έδρα θα δώσει στον Ολυμπιακό και μια ώθηση για να τα καταφέρει και στην επόμενη φάση, όπου θα χρειαστεί, χωρίς αμφιβολία, ένα μεγάλο διπλό για να προκριθεί στο φάιναλ-φορ για τρίτη σερί σεζόν. Παρά τα προβλήματα τους, που δεν σταματάνε, η ομάδα του Μπαρτζώκα μετράει 8 νίκες στα τελευταία 10 παιχνίδια της στην EuroLeague. το καλύτερο ρεκόρ μετά το 9-1 της Μονακό, που ωστόσο είχε και πολύ καλύτερο πρόγραμμα...

Η Παρτίζαν σε πίεση...

Σε αντίθεση η Παρτίζαν -στο ίδιο διάστημα- μετράει μόλις τρεις νίκες. Βρίσκεται σε πίεση και κινδυνεύει ακόμα και με μη συμμετοχή στα play-in, γιατί τα playoffs, πολύ δύσκολα τα προλαβαίνει. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς έχει ρεκόρ 14-17, ισοβαθμώντας με Εφές, Μιλάνο. Δεκατέσσερις νίκες έχει και η Βαλένθια, η οποία όμως ηττήθηκε από τη Μακάμπι και εκτός των άλλων θα επισκεφθεί το Βελιγράδι (έχοντας ηττηθεί από την Παρτίζαν στην έδρα της).

Η Παρτίζαν στοχεύει στις 17 νίκες, που πιθανότατα θα της δώσει την 10η θέση (υπό προϋποθέσεις και την 9η), άρα θέλει οπωσδήποτε το τρία στα τρία ξεκινώντας από το αποψινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Την περασμένη εβδομάδα από την Σταρκ Αρένα πέρασε αέρα η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπασκόνια έχασε στο τσακ (87-83) ενώ στη Βαρκελώνη η Παρτίζαν ηττήθηκε σχεδόν με διαφορά 20 πόντων (94-76). Δεν είναι στα καλύτερα της η αντίπαλος του Ολυμπιακού, αλλά τώρα τα περιθώρια έχουν στενέψει. Κάθε ήττα έχει διπλή σημασία, ειδικά για τις ομάδες που καίγονται να κερδίσουν.

Αυτό δημιουργεί πρόσθετο άγχος, μεγαλώνει την πίεση και η ομάδα του Βελιγραδίου -αν σκεφτούμε την περσινή ένταση των playoffs με τη Ρεάλ- δείχνει ότι σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι ακόμα έτοιμη για το βήμα παραπάνω. Συν τοις άλλοις η φετινή μαγιά του καλοκαιριού δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη με την περσινή και οι "γκρόμπαρι" δείχνουν αρκετά ασταθείς. Ο Ολυμπιακός μπορεί να της βάλει δύσκολα, ειδικά αν παίξει την άμυνα που δυσκολεύει όλους τους αντιπάλους του και όλες τις καλές επιθέσεις όπως αυτή της σέρβικης ομάδας.

Αν δει κανείς την στατιστική σύγκριση των δυο αντιπάλων, ο Ολυμπιακός υπερτερεί σε όλα, πλην των πόντων στην επίθεση. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδιώξει να πάει το ματς στα δικά του μέτρα, στο ρυθμό που θέλει αλλά και ξέρει να κερδίζει. Όπως θα κάνει δηλαδή και στα playoffs, τα οποία σιγά-σιγά τα βάζει στο μυαλό του, έστω κι αν δεν θα έχει τελικά το πλεονέκτημα έδρας. Ακόμα κι έτσι, Ολυμπιακός θα είναι. Μια ομάδα, που κανείς δεν θα ήθελε για αντίπαλο στον δρόμο για το φάιναλ-φορ...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΡΤΙΖΑΝ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ