ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Καλός, καλύτερος Ολυμπιακός σε ένα ακόμη μπάσκετ - show

EUROLEAGUE 2021-2022 /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2021-2022 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός έπαιξε για ένα ημίχρονο καλύτερα από το κορυφαίο του ματς με τη Βίρτους κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την τελειότητα των "ερυθρολεύκων" που με δυο εμφατικές νίκες στο ΣΕΦ έχουν εκτοξεύσει το θέαμα και τα νούμερα τους στο έπακρο.

Στην ερώτηση αν μπορούσε να παίξει καλύτερα από το σχεδόν τέλειο ματς που έκανε την προηγούμενη Παρασκευή, εναντίον της Βίρτους Μπολόνια, ο Ολυμπιακός -για ένα ημίχρονο τουλάχιστον- απάντησε θετικά. Όχι μόνο έπιασε την ίδια απόδοση, αλλά τηρουμένων των αναλογιών και βεβαίως του αντιπάλου, καθώς απέναντί του βρισκόταν όχι η "ανασούμπαλη" Μπολόνια, αλλά η πρωτοπόρος της EuroLeague, έστω κι αν της έλειπαν δυο σούπερ-μονάδες της, όπως ο Γουίλμπεκιν και ο Μότλεϊ.

Πριν καταλάβει τι γινόταν στο παρκέ η Φενέρ, ο Ολυμπιακός είχε πάρει διαφορά 14 πόντων, τα χτυπήματα έμοιαζαν απανωτά και η τουρκική ομάδα έπεφτε στο καναβάτσο, σχεδόν ανήμπορη να αντιδράσει. Ήταν οι "ερυθρόλευκοι" και ο καταιγιστικός τους ρυθμός, με τις συνεχόμενες πάσες και την διαρκή κίνηση με ή χωρίς την μπάλα, που ζάλισε τους φιλοξενούμενους και ανάγκασε τον Ιτούδη να ψάχνει για θαυματουργές αλχημείες στον πάγκο του.

"Κάναμε ένα φανταστικό πρώτο ημίχρονο" παραδέχθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας που κάποιες στιγμές φάνηκε να απολαμβάνει κι αυτός το μπάσκετ της ομάδας του, μαζί με τον κόσμο που είχε σηκωθεί ξανά στο ποδι και αποθέωνε τους παίκτες.

Ο Ολυμπιακός έχασε μόλις τρία δίποντα στις δυο πρώτες περιόδους (9/11 και 5/6) είχε 56.2% στα τρίποντα (9/16) και δώσει 19 ασίστ! Αν υπάρχει το τέλειο μπάσκετ, η εμφάνιση του Ολυμπιακού σε αυτό το πληθωρικό πρώτο ημίχρονο το πλησιάζει. Δεν μπορούμε να το φανταστούμε διαφορετικά με 11 παίκτες να παίζουν το ίδιο καλά, σκοράροντας με κάθε τρόπο και αναγκάζοντας τον αντίπαλο κόουτς να δηλώνει στο ημίχρονο: "Ήταν μια σκέτη καταστροφή..."

Η σκυλίσια άμυνα και ο Σάσα ... Μεσένκοβ

Το πρώτο μέλημα, ωστόσο, δεν ήταν η επίθεση του, όσο η άμυνα του. "Ο στόχος μας ήταν να μην φάμε πόντους κοντά στο καλάθι, όπου η Φενέρ έει το καλύτερο ποσοστό στην Ευρωλίγκα" είπε ο Μπαρτζώκας. Η αλήθεια είναι ότι η άμυνα του Ολυμπιακού σάρωσε κάθε προσπάθεια της Φενέρ να απειλήσει είτε από κοντά, είτε από μακριά.

Ήταν τόσο ζαλισμένη, που δεν έκανε ... ούτε φάουλ, τελειώνοντας με πολύ άσχημα ποσοστά (9/24 σουτ), πέντε μόλις ασίστ και 11 λάθη. Η σκυλίσια άμυνα των γηπεδούχων τα ξεκίνησε όλα, η επίθεση τους τα ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Σάσα Βεζένκοβ είχε βάλει 16 πόντους, χάνοντας μόλις δυο σουτ (5/6 δ, 2/2 τρ) παίζοντας, μόλις, δέκα λεπτά αφού ο Άλεκ Πίτερς στα τελευταία ματς ανεβάζει διαρκώς στροφές και ο MVP Σάσα δεν χρειάζεται να παίζει συνέχεια. Το θέαμα που προσφέρει ο Βούλγαρος διεθνής είναι μοναδικό και για να κάνουμε ένα υπερβατικό λογοπαίγνιο οι εμφανίσεις του -από το ξεκίνημα της χρονιάς- θα μπορούσαν να μετατρέψουν το επίθετο του σε ... Μεσένκοβ.

Ας μην τα μπλέκουμε όμως. Ο μίστερ 14 του Ολυμπιακού, έκανε ξανά τα δικά του, σκοράροντας με μοναδική οικονομία, βάζοντας ακόμη και εκείνα που οι συμπαίκτες του άφηναν ανολοκλήρωτα, κερδίζοντας δηλαδή τα επιθετικά ριμπάουντ, τελειώνοντας τις φάσεις. Ο Βεζένκοβ είναι σε τρελή φόρμα, κάθε φορά εκπλήσσει γιατί παίζει ... καλύτερα, σουτάρει με τρομερή αυτοπεποίθηση, μοιάζει να βρίσκεται σε όλα τα σημεία του γηπέδου και δύσκολα μπορεί κανείς να βρει-αυτή την εποχή- καλύτερο μπασκετμπολίστα στην Ευρωλίγκα.

Στο βάθος του μυαλού όλων, υπάρχει το ερώτημα "πως γίνεται να κρατήσει αυτόν τον παίκτη ο Ολυμπιακός και να μην πάει στο ΝΒΑ"; Προφανώς, οι απαντήσεις θα δοθούν το ερχόμενο καλοκαίρι με τους Σακραμέντο Κινγκς να παρακολουθούν όπως είναι φυσικό, την τρομερή χρονιά του "Βέζε". Οι "ερυθρόλευκοι" οπαδοί δεν έχουν παρά να απολαύσουν τη σεζόν, τον ίδιο τον τρομερό πάουερ-φόργουορντ και τα μεγάλα ματς που διαδέχονται το ένα το άλλο.

Οι πάσες του Σλούκα, ο Φαλ και ένα μικρό θαύμα του Γουόκαπ

Φυσικά ο Βεζένκοβ δεν παίζει μόνος του. Ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να "πετάει" πάνω στο παρκέ, αν δεν είχε και τους υπόλοιπους σε φουλ εγρήγορση. Ο Κώστας Σλούκας ήταν ξανά ο μαέστρος της πάσας, ο άνθρωπος που δημιουργεί καλύτερα από τον καθένα μέσα στην ομάδα. Στα τελευταία τέσσερα ματς ο διεθνής άσος έχει δώσει 31 ασίστ.

Εφτά έδωσε χθες, τις περισσότερες από τις συνολικά 26 που μοίρασε συνολικά ο Ολυμπιακός, σε μια σεζόν που είναι ήδη ο κορυφαίος πασέρ της διοργάνωσης (μ.ο 6.8 τελικές πάσες ανά αγώνα). Μπορεί να είναι λίγο άστοχος, σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, οι αριθμοί του πάντως είναι οι καλύτεροι που είχε ποτέ (12.5π-6.8 ασ), δείγμα και της απόλυτης ωριμότητας που μοιάζει, πλέον, να διανύει.

Το βιντεάκι από το τάιμ-άουτ στο πρώτο μέρος είναι ενδεικτικό. Ο Μπαρτζώκας σχεδιάζει ένα "play" για τον Μακ Κίσικ, αλλά ο Σλούκας λέει "είναι ακόμη κρύος, ας παίξουμε κάτι άλλο", ο "Σακ" συμφωνεί και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός μοιάζει να βρίσκεται σε ιδανικό σημείο λειτουργίας.

Όταν στο δεύτερο ημίχρονο η Φενέρ προσπάθησε περισσότερο με τους νεαρότερους παίκτες και άμυνα καμικάζι να γυρίσει, όσο μπορούσε, το ματς ο Ολυμπιακός βρήκε τον Σλούκα έτοιμο να τον ξεμπλοκάρει με ατομικές προσπάθειες, ή σουτ, ακούμπησε την μπάλα στον κολοσσό Φαλ (με την απόλυτη μάλιστα ευστοχία του από τη γραμμή του φάουλ) και είδε τον Γουόκαπ να παίζει ξανά άμυνα λες και δεν υπάρχει αύριο!

Ο ξανθομάλλης Αμερικανός μαρκάρει σε κάθε φάση με όλο του το είναι, είναι ο καλύτερος "κλέφτης" στην Ευρωλίγκα (2.3 κατά μέσο όρο, ένα περισσότερο σε σχέση με πέρσι) και έχει ένα μικρό ρεκόρ, καθώς παίζοντας και στους 13 αγωνιστικές μέχρι τώρα, μετράει 17/17 βολές (πέρσι το ποσοστό του ήταν 73.6%)

Δυο ματς που τον εκτόξευσαν

Προσθέστε σε όλα αυτά ότι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης συνεχίζει να κάνει πράγματα και θαύματα ερχόμενος από τον πάγκο, ο Παπανικολάου σκίζεται στην άμυνα σουτάρει με 44% τρίποντα, αλλά περιέργως και με τη Βίρτους και με τη Φενέρ, μπερδεύτηκε στο πιο δυνατό του σημείο, που είναι το παιχνίδι στο τρανζίσιον.

Από διπλα ο Κάναν που σουτάρει πλέον κοντά στο 40% από μακριά, ο Πίτερς που ανεβάζει στροφές και ο Μπολομπόι που βοήθησε σημαντικά, ενώ στο ροτέισον προστέθηκε και ο Μιχάλης Λούντζης σε σημαντικό μάλιστα ρόλο στον οποίο ανταποκρίθηκε με συνέπεια

Για δεύτερο συνεχόμενο ματς σκόραραν και οι 12 παίκτες, ακόμη και ο Τζορτζ Πάπας, αγαπημένος βέβαια της εξέδρας.

Αυτά τα δυο ματς στο ΣΕΦ με Βίρτους και Φενέρ, εκτόξευσαν τον Ολυμπιακό και τα νούμερα του. Μείωσαν τη διαφορά με τη Φενέρ στη μία νίκη (9-4 έναντι 10-3 τα δυο ρεκόρ) ενώ οι "ερυθρόλευκοι" έχουν πλέον την καλύτερη επίθεση (87.2π), κάνουν τα περισσότερα κλεψίματα (8.9) και είναι η κορυφαία ομάδα σε ασίστ (22.5 κατά μέσο όρο).

Θα προσθέταμε και το εντυπωσιακό 60% που έχει στα δίποντα, αλλά και το 38.5% στα τρίποντα, που τον φέρνουν πρώτο και τρίτο αντίστοιχα στις σχετικές κατηγορίες. Είπαμε καλός, καλύτερος και ... Ολυμπιακός, μέχρι το επόμενο παιχνίδι που δεν αργεί κιόλας, αφού την Πέμπτη θα πρέπει να είναι έτοιμος για μια εκτός έδρας δοκιμασία με τη Βιλερμπάν.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ