ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η Φενέρμπαχτσε έπαιξε το τελευταίο χαρτί της, τώρα λέει ρέστα ο Ολυμπιακός και συνήθως κερδίζει

Ο Ταρίκ Μπλακ στο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε
Ο Ταρίκ Μπλακ στο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε EUROKINISSI

Οι ακούραστοι και "δεν βγαίνω ποτέ από το παρκέ" Πιέρ και Χέιζ εκτέλεσαν τον Ολυμπιακό, η Φενέρμπαχτσε έπαιξε καλά το τελευταίο χαρτί της αλλά ο Γιάννης Φιλέρης υπενθυμίζει ότι οι "ερυθρόλευκοι" όταν φτάνει η ώρα να πουν-μέσα στο ΣΕΦ- "ρέστα" κερδίζουν την παρτίδα

Δεν χωρούσε αμφιβολία πως η Φενέμπαχτσε θα έπαιζε τα πάντα στον τέταρτο αγώνα των συναρπαστικών playoffs με τον Ολυμπιακό. Τελικά ισοφάρισε την σειρά στο 2-2, σύμφωνα και με την πρόβλεψη του Ιτούδη μετά το τρίποντο του Σλούκα πριν δυο 24ωρα. Και τώρα έρχεται η σειρά των "ερυθρολεύκων" να πουν "τα ρέστα μου" στο πέμπτο και τελευταίο ματς.

"Είναι η ώρα μας", όπως μονολόγησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Θα ήταν εκτός πάσης λογικής να νικούσε ο Ολυμπιακός σε αυτό το ματς, που τελείωσε και το φύλλο της στατιστικής έδειχνε:

  • Μόλις 11 ασίστ για την καλύτερη δημιουργική περιφέρεια της EuroLeague. Σε συνδυασμό με τα 14 λάθη, κλάφτα Χαράλαμπε.
  • Μόλις 2 πόντους από τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης. Ο Βεζένκοβ καθηλώθηκε, είχε 0/5 τρίποντα και δυο φορές του πήραν την μπάλα μέσα από τα χέρια σε ένα εφιαλτικό βράδυ.
  • Μόλις 3 πόντους από τον -κορυφαίο του προηγούμενου ματς- Κώστα Σλούκα, τον οποίο η άμυνα της Φενέρ δεν του άφησε ούτε σπιθαμή περιθώριο. Ακόμα και το γκολ - φάουλ που πέτυχε στο πρώτο μέρος ήρθε με μια μεγαλοπρεπή σπρωξιά από τον Μότλι.
  • Και σχεδόν τραγικό ποσοστό από τα 6.75 μέτρα (7/25). Αν μάλιστα δει κανείς συνολικά τα σουτ, θα διαπιστώσει ότι δυο παίκτες (ΜακΚίσικ 3/4 και Κάναν 2/5) είχαν μαζί 5/9 (55.5%) όλοι οι υπόλοιποι έσπασαν τα καλάθια (2/16, δηλαδή 12.5%).

Τον κέρδισαν αυτοί που δεν βγαίνουν ποτέ

Την ίδια ώρα σε αυτή την τιτανομαχία από σκληρές άμυνες, βουτιές αυτοθυσίας, συνεχόμενα hustle, που λένε και οι φίλτατοι Αμερικανοί όταν στο παρκέ γίνεται της κακομοίρας, με την μπάλα να ταλαιπωρείται εκατέρωθεν, ήρθε ένα τρομερό τρίποντο κρεσέντο των γηπεδούχων, που ουσιαστικά έκρινε τον αγώνα.

Μέχρι το 30 η Φενέρ έμοιαζε εγκλωβισμένη στις καλές άμυνες του Ολυμπιακού, κουραζόταν να φτάσει στο καλάθι και αστοχούσε αρκετά από μακριά (3/11 τρίποντα). Μέχρι που ανέλαβαν δράση οι δυο παίκτες της τουρκικής ομάδας που δεν βγαίνουν ποτέ από το παρκέ. Κι αυτοί που έχουν δώσει στον Ιτούδη τα περισσότερα απ' όλους.

Ο Ντεσόν Πιέρ έμεινε στο ματς 36,57 δευτερόλεπτα. Βγήκε να πάρει δυο, άντε τρεις ανάσες. Πήγαινε διαρκώς στο ποστάρισμα σε κοντύτερους ή ισοϋψείς αντιπάλους και εν τέλει μίλησε από τη γραμμή του τρίποντου, τελειώνοντας το ματς με 4/6 από τη γραμμή (τα τρία στο τελευταίο δεκάλεπτο).

⌛ Ο Νάιτζελ Χέιζ έπαιξε και στα 40 λεπτά. Δεν βγήκε ούτε για ένα δευτερόλεπτο, μαρκάροντας όσο καλύτερα μπορούσε τον Βεζένκοβ (του έχει βγάλει το λάδι), χτυπώντας και αυτός από το τρίποντο, με 3/3 στην κρίσιμη τελευταία περίοδο. Η Φενέρ είχε 6/7 τρίποντα στο τελευταίο δεκάλεπτο, πλησίασε το τέλειο και πήρε δίκαια τη νίκη.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτό το δίδυμο είναι όλα τα λεφτά για τον κόουτς Ιτούδη. Η χημεία τους είναι τρομακτική, δυσκολεύουν πάρα πολύ τον Ολυμπιακό που θα πρέπει να βρει επειγόντως απαντήσεις για να μπορέσει να κυριαρχήσει στο Game 5.

Προφανώς δεν ήταν και μόνοι τους. Ο Ντόρσεϊ πήρε και σε αυτό το ματς μεγάλα σουτ, ο Μότλι, παρότι δεν φημίζεται για την πάσα του, έβαλε 9 πόντους και μοίρασε 4 ασίστ που όλες κατέληξαν -αν δεν κάνουμε λάθος-σε ελεύθερα σουτ τριών πόντων.

Αθόρυβο ματς από τον Αμερικανό σέντερ, που μπαίνει στην πρώτη σειρά των διακριθέντων με τους δυο συμπατριώτες του. Θα προσθέταμε και τον... ανακατωσούρα Έντουαρντς, που έκανε καλή δουλειά στο πρώτο ημίχρονο.

Το τρομερό πάθος του ΜακΚίσικ

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ είναι ένας από τους παράγοντες Χ της σειράς για τον Ολυμπιακό. Αλλάζει πάντα τον ρυθμό, είναι πολύ επιθετικός και στον τέταρτο αγώνα έβγαλε τεράστιο πάθος για τη νίκη, ακόμα και όταν όλα έδειχναν πως είχαν χαθεί.

Ο "Σακ" χτύπησε πρώτα με τα ντράιβ, βρήκε (και έβαλε) μακρινά σουτ κι αν η ομάδα του έμεινε μέσα στο ματς, έστω και στη θεωρία, μέχρι το τέλος του ματς το οφείλει σίγουρα στον δυναμικό Αμερικανό, τον οποίο η Φενέρ προσέχοντας τόσο πολύ τους υπόλοιπους, αδυνατεί να τον συγκρατήσει.

Συνήθως πάνω στον ΜακΚίσικ πέφτουν είτε ο Ντόρσεϊ είτε ο Έντουαρντς, μέτριοι αμυντικοί τους οποίους ο γκαρντ του Ολυμπιακού έχει για "ψωμοτύρι". Δεν έφτανε όμως μόνος του να κερδίσει μια φουριόζα ομάδα, που εμπνεόταν από την εξέδρα και κατέθετε όλη της την ψυχή πάνω στο παρκέ.

Ο Κάναν, που είχε ένα ξέσπασμα στο τρίτο δεκάλεπτο βρίσκοντας σκορ και βάζοντας μπροστά τον Ολυμπιακό ακόμα και με 5 πόντους, πήγε στον πάγκο με τρία φάουλ, ενώ ο Φαλ που πάλευε σα θηρίο μέσα στη ρακέτα, έμενε και από δυνάμεις.

Η τελευταία κρίσιμη περίοδος τελείωσε 25-20 υπέρ της Φενέρ, πο,υ είχε όπως είπαμε 6/7 τρίποντα, με τον Μακ Κίσικ να σκοράρει τους 13 πόντους των "ερυθρολεύκων" (άλλους 5 ο Φαλ και 2 ο Πίτερς).

Είπαμε, έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να νικήσει.

Ο πέμπτος τελικός; Ειδικότης του

Πάμε, λοιπόν, σε πέμπτο ματς. Οι περισσότεροι το υποψιαζόμασταν, βλέποντας τη σειρά, που έχει βρει τη Φενέρ σε σπουδαία στοχοπροσήλωση και τον Ολυμπιακό να παλεύει μανιασμένα για το εισιτήριο που οδηγεί στο Κάουνας. Οι Πειραιώτες έφυγαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα από την Κωνσταντινούπολη και έχουν τρεις ημέρες να προετοιμαστούν για το κρισιμότερο ματς της χρονιάς.

Τώρα δεν υπάρχει αύριο και μέσα στο σπίτι της, η ομάδα του Πειραιά θέλει να πανηγυρίσει μια μεγάλη πρόκριση. Τρεις φορές στο παρελθόν ο Ολυμπιακός έχει βρεθεί γηπεδούχος σε Game 5. Και στις τρεις έχει προκριθεί. Δυο φορές απέκλεισε την Εφές (το 2013 στο δρόμο για το τρόπαιο στο Λονδίνο και το 2017, όταν πέρασε στο F4 της Κωνσταντινούπολης) και μία πέρσι εναντίον της Μονακό.

Άλλες δυο χρονιές (1994, 1995) που χρειάστηκε τελευταίο ματς στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε με 2-1 νίκες (επί Μπολόνια και ΤΣΣΚΑ) παίρνοντας το εισιτήριο για τα Final Four του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσα.

Η Φενέρ ήταν όγδοη στην τελική κατάταξη δεν μοιάζει, όμως, καθόλου με... τέτοια. Εδώ που τα λέμε δεν ήταν. Στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν ήταν μεταξύ 4ης και 5ης θέσης. Τα δικά της λάθη και δυο-τρεις σοβαροί τραυματισμοί, την έφεραν με το ζόρι στην οκτάδα. Έχει, ήδη, πουλήσει ακριβά το τομάρι της, θα εμφανιστεί να παίξει τη τελευταία ζαριά της μέσα στο Ειρήνης και Φιλίας, δεν θα της πει και πολλά κανείς αν αποκλειστεί, άσχετα αν το μπάτζετ που ξόδεψε πέρσι στόχευε απευθείας στο Final Four.

Ο Ιτούδης θέλησε να αποσυμπιέσει την ατμόσφαιρα στην ομάδα του, αλλά ξέρει ότι την Τρίτη θα βρεθεί σε ένα κοχλάζον γήπεδο και απέναντι στον Ολυμπιακό που θα παίξει τα ρέστα του χωρίς να μπλοφάρει!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ