EUROBASKET 2022

Η Ελλάδα κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ψάχνουν το μεγάλο eurostep για την τετράδα

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο FIBA

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για την Ελλάδα. Η Εθνική, απέναντι στη Γερμανία, ψάχνει ένα τεράστιο eurostep για να προκριθεί στους "4" του Ευρωμπάσκετ μετά από 13 χρόνια κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τις παραμέτρους του μεγάλου ματς και θυμάται τον ιστορικό τελικό -και για το SPORT24- του Βελιγραδίου

Σαράντα λεπτά πριν από το ραντεβού με την τετράδα του EuroBasket, ύστερα από δεκατρία χρόνια, βρίσκεται πλέον η Εθνική Ομάδα. Οι Γερμανοί οικοδεσπότες είναι ο τελευταίος αντίπαλος πριν η ομάδα μας μπει στην ζώνη των μεταλλίων, επιβεβαιώνοντας και τον τίτλο του φαβορί που της έχουν απονείμει πριν από το τζάμπολ. Η Mecedes Benz Arena θα έχει πολύ κόσμο, οι περισσότεροι Γερμανοί, χωρίς όμως η ελληνική εξέδρα να περνάει απαρατήρητη.

Η τελευταία φορά που οι δυο ομάδες συναντήθηκαν σε EuroBasket, επί γερμανικού εδάφους, ήταν πριν από 29 χρόνια, όταν στον ημιτελικό του Μονάχου ο Κρίστιαν Βελπ αποδείχθηκε τεράστιος πονοκέφαλος για την Εθνική. Οι Γερμανοί είχαν έρθει από το πουθενά και νίκησαν με 79-76, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό, σε μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά και μια σπουδαία επικράτηση της νάσιοναλ μανσάφτ.

Η Εθνική με τον Φάνη Χριστοδούλου να σκοράρει 22 πόντους, είχε παράπονα από τη διαιτησία, ενώ ο Λευτέρης Κακιούσης αστόχησε στο τρίποντο της ισοφάρισης. Μια μέρα μετά οι Γερμανοί (κι ενώ την ίδια μέρα έπαιζαν Μπόρις Μπέκερ και Πιτ Σάμπρας στον ημιτελικό του Γουίμπλετον) χάρη σε ένα γκολ φάουλ του Βελπ νίκησαν και τη Ρωσία, παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο.

Η βραδιά ενός πραγματικού άθλου

Δώδεκα χρόνια αργότερα η Ελλάδα πήρε μια θριαμβευτική ρεβάνς, νικώντας στον τελικό του Βελιγραδίου έχοντας πάρει φόρα από τον ημιτελικό με τη Γαλλία και την ιστορική νίκη με το τρίποντο του Διαμαντίδη. Ακόμη και ο συγκλονιστικός Ντιρκ Νοβίτσκι, που με το δικό του σουτ είχε οδηγήσει τη Γερμανία στο 74-73 επί της Ισπανίας και την πρόκριση στον τελικό.

Ό,τι κι αν έκανε ο τεράστιος Ντιρκ, η ελληνική ομάδα προεξάρχοντος του αφηνιασμένου Θοδωρή Παπαλουκά (22π) δεν μπορούσε να στερήσει από την Εθνική την ολοκλήρωση ενός πραγματικού άθλου. Η ελληνική ομάδα μετά από 18 χρόνια βρισκόταν στην κορυφή της Ευρώπης, για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Σχεδόν τόσα έχουν περάσει από εκείνο το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου, που και για το SPORT24 ήταν ιστορικό.

Είχε ολοκληρωθεί και η πρώτη αποστολή μας, σε μια διεθνή διοργάνωση. Χωρίς ακόμα την πολυτέλεια των ζωντανών συνδέσεων, τα βίντεο και την τετραπλή αποστολή όλης της ομάδας πρώτα στο Μιλάνο και εν συνεχεία στο Βερολίνο. Σε ένα άλλο ίντερνετ, πιο πρωτόγονο και σχεδόν παρθένο.

Η Ελλάδα κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ψάχνουν το μεγάλο eurostep για την τετράδα

Το 2005 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν 11 ετών, μεγάλωνε σε μια πόλη, με τη ζωή του αβέβαιη. Η οικογένεια του προσπαθούσε να επιβιώσει, ακόμη δεν φανταζόταν ότι κάποια στιγμή θα είχε όλο τον κόσμο στα πόδια του. Η Ελλάδα ζούσε στους ρυθμούς μιας μεγάλης αθλητικής επιτυχίας, με το μπάσκετ να ξαναμπαίνει στην ζωή της χώρας, θυμίζοντας την ιερή παράδοση του' 87.

Στα 12-13 ήταν και οι περισσότεροι από τους διεθνείς που βρίσκονται τώρα στο Βερολίνο και έβλεπαν στην τηλεόραση τους ήρωες τους να ανεβαίνουν πρώτοι στο βάθρο των νικητών. Ο 16χρονος Νικ Καλάθης έπαιζε αμέριμνος μπάσκετ στο κολέγγιο Lake Howell, ενώ Σλούκας και Παπανικολάου, ήταν στα δεκαπέντε τους, ο ένας στο Μαντουλίδη και ο άλλος στον Προμηθέα Γρεβενών.

Ο Δημήτρης Ιτούδης είχε πανηγυρίσει με τον Παναθηναϊκό δυο Ευρωλίγκες (2000, 2002) ως ασίσταντ κόουτς του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οι συνεργάτες του Σωτήρης Μανωλόπουλος πήγαινε βοηθός στον Μακεδονικό, ο Σάβας Καμπερίδης έπαιζε ακόμη μπάσκετ (στον Άρη) και ο Στέφανος Τριαντάφυλλος ήταν αρχισυντάκτης του SPORT24 και ταυτόχρονα ξεκινούσε την καριέρα του στο ιστορικό Κουκάκι.

Ο Αντετοκούνμπο συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο

Δεν ξέρουμε ποιος απ' όλους, εκείνη την βραδιά της μεγάλης νίκης επί των Γερμανών στην Μπεογκράτσκα Αρένα, φανταζόταν ότι κάποια στιγμή θα έφτανε να βρίσκεται με την Εθνική μπάσκετ σε ένα Ευρωμπάσκετ, γεμάτο ελπίδα και προσδοκία ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε. Η ώρα να δοθεί η απάντηση έφτασε. Το βράδυ της Τετάρτης θα γνωρίζουμε, πράγματι, αν έφτασε η ώρα να κάνουμε το βήμα μπροστά. Αυτό που διστάζουμε να κάνουμε από το 2009 και μετά. Ένα τεράστιο Eurostep σαν αυτά που κάνει ο Γιάννης και κανείς αντίπαλος δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Ο Αντετοκούνμπο συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο όλων των εξελίξεων αυτού του Ευρωμπάσκετ. Παραμένει αήττητος, έχει ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που μπήκαν απέναντι του, με τη βοήθεια βέβαια των τεράστιων συμπαικτών του και την καθοδήγηση του κόουτς Ιτούδη.

Παραμένει πάντα εκείνος που όλοι οι αντίπαλοι θα μνημονεύσουν, οι προπονητές, οι εφημερίδες. Όπως η Μπιλντ, που θυμήθηκε τα δύσκολα χρόνια της ζωής του, γράφοντας ότι ο σταρ της Ελλάδας, όταν ήταν νέος μερικές φορές έψαχνε στα σκουπίδια για να βρει φαγητό

Κι είναι αυτός που και κόντρα στη Γερμανία θα καθορίσει τις εξελίξεις. Οι Τσέχοι στον πρώτο αγώνα της τελικής φάσης φρόντισαν να μας υπενθυμίσουν πόσο δύσκολα είναι τα νοκ-άουτ παιχνίδια αλλά και στον ίδιο τον Γιάννη να δοκιμαστεί σε ένα κρας-τεστ πριν από τον κρίσιμο προημιτελικό.

"Μιλάμε για τον καλύτερο παίκτη του κόσμου έτσι; Για μένα είναι τεράστια πρόκληση να τον αντιμετωπίσω κι αν μπορώ να τον κερδίσω" δήλωσε με τον προσήκοντα σεβασμό σε ένα μεγάλο σταρ του ΝΒΑ, ο Ντένις Σρούντερ. Ο Γιάννης είναι το μόνιμο θέμα συζητήσης των αντιπάλων μας και ο Γκόρντον Χέρμπερτ άλλοτε προπονητής του Άρη, που πέρασε 11 χρόνια στον πάγκο των Σκαιλάινερς της Φρανκφούρτης (πρωταθλητής το 2004) σχολίαζε: "Ακόμη δεν ξέρω τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κιόλας..."

Η Γερμανία δεν είναι ευκαταφρόνητη αντίπαλος

Οι κουβέντες θυμίζουν τους πονοκεφάλους που προκαλούσε κάποτε ο Γκάλης στους αντίπαλους προπονητές: "Το να τον κλειδώσουμε στο ξενοδοχείο μοιάζει με την καλύτερη λύση" είχε πει κάποτε για τον "γκανγκστερ" ο Ρουντ Χαρεβάιν, κόουτς της Ολλανδίας. Ενδεχομένως μπορεί να το σκεφτεί και ο Χέρμπερτ για τον Γιάννη.

Μεταξύ μας, πιο πολύ "καίγεται" ο Χέρμπερτ αν η ομάδα του θα είναι υγιής πριν από το τζάμπολ. Ο τραυματισμός του αέρινου Φραντζ Βάγκνερ, που έχει κάνει ένα σπουδαίο τουρνουά (15.8π, 4.2ρ) και προσδίδει ποιότητα και κλάση από το ΝΒΑ στη γερμανική ομάδα, ήταν σοβαρός. Το διάστρεμμα στο ματς με το Μαυροβούνιο ήταν αρκετά σοβαρό και όλο το ιατρικό τιμ της γερμανικής ομάδας έχει πέσει πάνω του.

Στην προπόνηση δοκίμασε το πόδι του, έκανε σουτ, αλλά εξακολουθεί να είναι αμφίβολος αν και οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι τελικά δεν θα λείψει από την σύγκρουση με την Ελλάδα

Τον Καναδό κόουτς της Γερμανίας τον προβληματίζει και ο τραυματισμός του Βάιλερ Μπαμπ, που έρχεται πισω από τους δυο σπουδαίους σκόρερ στην περιφέρεια της ομάδας του, Ντένις Σρούντερ και Μαοντό Λο. Α, είναι και άρρωτος ο Γιοχάνες Βόιτμαν, παίκτης του Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Αν τους έχει όλους ετοιμοπόλεμους, η Γερμανία μια ομάδα με κράμα ΝΒΑερς και καλούς παίκτες Ευρωλίγκας, δεν είναι ευκαταφρόνητη αντίπαλος. Σκοράρει σχεδόν όσους πόντους βάζει η Ελλάδα και έχει ένα σωρό παίκτες που ο Ιτούδης πρέπει να βρει τον τρόπο εξουδετέρωσης τους. Η άμυνα θα παίξει μεγάλο ρόλο. Όπως άλλωστε σε όλα τα κρίσιμα ματς. Όπως και στο καθοριστικό δεκάλεπτο με την Τσεχία...

TAGS EUROBASKET 2022 ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ