ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ένα διπλό μπούσουλας για τον Ολυμπιακό, ένα δίδυμο που δεν περίμενε ο Λάσο

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης χειροκροτεί μετά τη νίκη του Ολυμπιακού
Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης χειροκροτεί μετά τη νίκη του Ολυμπιακού EUROKINIISSI

Το δίδυμο Γουόκαπ και Πετρούσεβ που έβαλαν υπογραφή στο σπουδαίο διπλό του Ολυμπιακού, ο μηδενισμός των λαθών στο δεύτερο ημίχρονο και ο δύσκολος δρόμος για την πρόκριση χωρίς περιπέτειες που περνάει μακριά από το ΣΕΦ. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης

Ο Ολυμπιακός έχει διαλέξει (ή του έτυχε) φέτος το δύσκολο μονοπάτι για να μπει στα playoffs, αν όχι με πλεονέκτημα έδρας, που αυτή τη στιγμή μοιάζει αρκετά απόμακρο, τουλάχιστον χωρίς εμπλοκή στην περιπέτεια των play-in. Για να καταφέρει να μπει στην ευθεία, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια, θα χρειαστεί νίκες σαν αυτή του Μονάχου.

Με πείσμα, σκληρή άμυνα, μικρές και μεγάλες υπερβάσεις σε δύσκολες έδρες. Προσεχώς και σε πιο "καυτές" απ' αυτή της Μπάγερν, όπου οι Έλληνες -εκδρομείς και ομογενείς- στήριξαν την ομάδα τους για σαράντα λεπτά.

Πήρε μια βαθιά ανάσα με αυτό το διπλό ο Ολυμπιακός, το πρώτο μετά από τις 29 Δεκεμβρίου, κατά σύμπτωση πάλι στη Γερμανία, εναντίον της Άλμπα. Πήρε ταυτόχρονα αέρα και δύναμη για να συνεχίσει σε αυτό (και ακόμα πιο δυνατό) τέμπο γιατί ο στόχος της πρόκρισης στα playoffs με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες, έχει πολλά εκτός έδρας ματς. Συνολικά πέντε...

Το έκτο έγινε χθες, με την ομάδα του Μπαρτζώκα να στηρίζεται στη βασική αρχή της άμυνας και να βρίσκει τον τρόπο να απαντήσει, κάθε φορά που η Μπάγερν φαινόταν έτοιμη να πατήσει το γκάζι. Ο Ολυμπιακός της έβαζε φρένο και παρότι πάτησε την μπανανόφλουδα στο τέλος του ημιχρόνου όταν το υπέρ του +4, έγινε χωρίς να το καταλάβει (και χωρίς να κάνει φάουλ, που είχε να δώσει) - 3 με ένα 7-0 των γηπεδούχων σε λιγότερο από ενάμισι λεπτό!

Δεν είχε έρθει η συντέλεια του κόσμου, φυσικά. Όμως η Μπάγερν έπαιρνε δύναμη από αυτό το μικρό ξέσπασμα και παρότι ο Ολυμπιακός σε γενικές γραμμές έβρισκε λύσεις στο πίσω κομμάτι του γηπέδου, με αιχμή τον Ιμπάκα, βρέθηκε ακόμα και στο +7. Οι "ερυθρόλευκοι" έπρεπε να γυρίσουν το διακόπτη τους και να αλλάξουν άρδην του ροή του ματς. Δεν τους ήταν εύκολο, γιατί ο Λάσο είχε στοχεύσει στην σκληρή άμυνα των δυο αρχισκόρερ του Ολυμπιακού.

Ο Κάναν, που εναντίον της Άλμπα έβαζε τρίποντα λες και πετούσε βότσαλα στη λίμνη, αυτή τη φορά έμεινε στο μηδέν. Για πρώτη φορά στη φετινή, καλύτερη του σεζόν στην Ευρωλίγκα, ενδεχομένως και της καριέρας του. Το κυνηγητό από τον Έντουαρντς και τον Μπολμάρο τον εξουθένωσαν. Βρήκε στα μισά της τρίτης περίοδου, παίζοντας μόλiς 13:15 λεπτά.

Αλλά και ο Πίτερς εγκλωβισμένος από το κυνηγητό της αντίπαλης άμυνας, έβαλε μόλις ένα τρίποντο και αντί για τα συνηθισμένα τριαντάλεπτα (και βάλε) που συνηθίζει να παίζει φέτος, έμεινε στο παρκέ ένα εικοσάλεπτο, με απολογισμό μόλις 7 πόντους. Ο Λάσο είχε στοχεύσει σωστά, κρατώντας πολύ χαμηλά τους δυο κατεξοχήν επιθετικούς παίκτες του Ολυμπιακού. Από τους 27.1 πόντους, που βάζουν κατά μέσο όρο οι δυο Αμερικανοί, η ομάδα του δέχθηκε είκοσι λιγότερους!

Γουόκαπ ξανά, καταλύτης Πετρούσεβ

Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός βρήκε τις λύσεις. Πρώτα, του της έδωσε ο Ινγκνας Μπραζντέικις. Ο Λιθουανός έκανε ένα σπουδαίο πρώτο δεκάλεπτο με τρία σερί, επιτυχημένα, γκολ-φάουλ, σκοράροντας στις φάσεις που σε προηγούμενα παιχνίδια, έχανε... την τελευταία στιγμή. Όταν δηλαδή είχε κάνει σωστά όλη τη κίνηση, αλλά αστοχώντας στην τελική προσπάθεια. Ο "Ιγκι" είναι ένας κομβικός παίκτης, ειδικά τώρα που ο Παπανικολάου έχει περάσει σχεδόν αποκλειστικά στο "4", δείχνει να έχει κάνει ένα ριστάρτ και δίνει τις βοήθειες που όλοι φαντάζονταν όταν το όνομα του ανακοινώθηκε από την ΚΑΕ Ολυμπιακός...

Ο Γκος κι ο Παπανικολάου είχαν τις δικές του στιγμές, ο ΜακΚίσικ έβαλε δυο κομβικά καλάθια, ένα θεαματικό φόλοου στο πρώτο μέρος και κυρίως το τρίποντο που μνημόνευε ο Λάσο μετά τον αγώνα, όταν είχε προηγηθεί φανταστικό κόψιμο του Ιμπάκα στον Πετρούσεβ, ριμπάουντ του Λαρεντζάκη και πάσα στον "Σακ", που κράτησε τον Ολυμπιακό μπροστά, ενώ η Μπάγερν επιχειρούσε μια μεγάλη ανατροπή από διαφορά 9 πόντων.

Κι ο "Λάρι" ήταν καθοριστικός. Το δικό του τρίποντο αμέσως μετά απ' αυτό του ΜακΚίσικ και την αντίστοιχη απάντηση του Σιλβέν Φρανσίσκο, έμοιαζε με δεύτερη μαχαιριά στα πλευρά της Μπάγερν, η πάσα κάτω από τα πόδια του Ιμπάκα για να καρφώσει ο Πετρούσεβ δίνοντας προβάδισμα πέντε πόντων στον Ολυμπιακό και οι δυο βολές στα 3.7'' πριν από το τέλος (συν τη μανιασμένη άμυνα του, ειδικά στο δεύτερο μέρος) ήταν οι προσωπικές υπογραφές του για την σπουδαία νίκη.

Όμως το δίδυμο, που έκανε θραύση ήταν άλλο.

  • Ο Τόμας Γουόκαπ, στην αρχή. Για πρώτη φορά μετά από δυο μήνες, είχε διψήφιο αριθμό πόντων αλλά και έκανε αισθητή την παρουσία του, αφήνοντας τα εύκολα λάθη πίσω του, παίζοντας τη γνωστή σκληρή του άμυνα και τελειώνοντας το ματς με 16 πόντους και 8 ασίστ. Θα πρέπει να πάμε μέχρι το ματς εναντίον της Βαλένθια, στις 15 Δεκεμβρίου, για να ξαναβρούμε ένα διψήφιο Γουόκαπ. Πέρασε δύσκολες μέρες, τράβηξε πολύ κουπί, μη ξεχνάτε ότι παίζει ασταμάτητα, ενώ φορτώθηκε και με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στις πλάτες του και ουσιαστικά είδαμε δυο... Γουόκαπ. Αυτόν των δεκατεσσάρων πρώτων αγώνων (10.7 πόντοι-4.2 ασίστ) και τον άλλο των επόμενων δέκα (6.5 πόντοι-5.2ασίστ). Αν ο Ολυμπιακός ξαναβρίσκει τον Τόμας του πρώτου μισού της χρονιάς, θα το δούμε στο άμεσο μέλλον. Η εμφάνιση του, ωστόσο, είναι ένα μήνυμα. Ακόμα και... προς τον εαυτό του.
  • Κι ο Φίλιπ Πετρούσεβ, στη συνέχεια. Ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε με τον Ράιτ, που προφανώς απέναντι στον Ιμπάκα δεν θα μπορούσε να κάνει ό,τι κόντρα στα παιδαρέλια της Άλμπα. Όχι ότι δεν προσπάθησε, κάθε άλλο. Ο νεοφερμένος Αμερικανός έχει μακρύ κορμί, προστατεύει καλά το καλάθι του Ολυμπιακού και σιγά-σγιά μπαίνει στο κλίμα. Από τον πάγκο, πρώτη επιλογή ήταν ο Σίκμα. Τον έβαλαν στη μέση ο Μπονγκά και ο Έλις, η Μπάγερν έκανε ό,τι ήθελε κοντά στο καλάθι κι ο προπονητής του Ολυμπιακού, έριχνε στη μάχη τον Πετρούσεβ. Ο 23χρονος Σέρβος έγινε ο καταλύτης για να βρουν οι Πειραιώτες σκορ από το "5" και μαζί με τον Γουόκαπ σημείωσαν τους 23 από τους τελευταίους 35 πόντους του Ολυμπιακού

Μηδέν λάθη και Βαλένθια

Το παράσημο του Ολυμπιακού είναι, φυσικά, τα μηδέν λάθη που έγραψε η στατιστική, στο δεύτερο μέρος. Σε ένα τέτοιο ματς, με βουτιές και μάχες σώμα με σώμα, το ότι οι "ερυθρόλευκοι" τα δυο δεκάλεπτα της επανάληψης, αλάνθαστοι συγκαταλέγεται στα πολλά μικρά και μεγάλα κατορθώματα τους στην EuroLeague.

Είναι ένας μπούσουλας ο αγώνας στο Μόναχο, γιατί οι εκτός έδρας δοκιμασίες θα συνεχιστούν. Ακολουθεί η επίσκεψη στη Φοντέτα για ένα ακόμη τελικό, κόντρα στη Βαλένθια. Αν ο Ολυμπιακός μπορεί να καθηλώνει τον αντίπαλό του στους 70-72 πόντους, χωρίς να κάνει λάθη, τότε μπορεί να αισιοδοξεί.

Ίσως στην Ισπανία να έχει μαζί του και τον Φαλ, η παρουσία του οποίου αλλάζει τα δεδομένα. Μια δεύτερη συνεχόμενη νίκη μακριά από το Φάληρο θα δώσει στον Μπαρτζώκα και τους παίκτες του την αυτοπεποίθηση να βγάλουν σε πέρας ένα δύσκολο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ακόμη τέσσερα παιχνίδια εκτός έδρας (Ζαλγκίρις, Εφές, Παρτίζαν και Ερ.Αστέρας) και άλλα τόσα εντός (Βίρτους, Παναθηναϊκός, Βιλερμπάν, Φενέρ).

Στόχος είναι τουλάχιστον 7-8 νίκες. Και οι έξι, πάντως, ενδεχομένως να του φτάνουν για την έκτη θέση. Είναι βέβαια πολύ νωρίς για τόσο μακροπρόθεσμα... πλάνα. Μη ξεχνάμε ότι μετά τη Βαλένθια ακολουθεί το Κύπελλο Ελλάδος στο Ηράκλειο, η διακοπή για τις εθνικές ομάδες και μετά η τελική ευθεία στην Ευρωλίγκα. Άρα, επιστρέφουμε στα καθιερωμένα. Μόνο νίκη. Στο ... επόμενο παιχνίδι.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΠΑΓΕΡΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ