ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Δεν φτάνει μόνο το ηρωικό μπάσκετ στον Παναθηναϊκό

Δεν φτάνει μόνο το ηρωικό μπάσκετ στον Παναθηναϊκό
EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε και στη Βαρκελώνη και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει ότι οι πράσινοι για να κάνουν υπερβάσεις χρειάζονται κάτι περισσότερο από σκληρές άμυνες και hero ball με τον μετρ Μπέικον

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τα τρία από τα τέσσερα δεκάλεπτα του αγώνα του στο Παλαού Μπλαουγκράνα, παρόλα αυτά η Μπαρτσελόνα ήταν εκείνη που έφυγε νικήτρια στο τέλος. Το καταστροφικό -για τους "πράσινους"- πρώτο δεκάλεπτο επί της ουσίας έκρινε το ματς. Μπορεί να διαβαστεί και αντίστροφα.

Ότι δηλαδή η σπουδαία πρώτη περίοδος της Μπάρτσα (28-12 το σκορ), που είχε 8/10 τρίποντα και έβγαλε απανωτές συνεργασίες, πιάνοντας στον ύπνο την άμυνα του ΠΑΟ, της έφτανε να πάρει τη νίκη, που της επιτρέπει να ισοβαθμεί και στην κορυφή της βαθμολογίας, μαζί με τη Φενέρ.

Το διπλό ταξίδι του Παναθηναϊκού στην Ισπανία έγραψε δυο ήττες, σε ματς πάντως που η ελληνική ομάδα τα πάλεψε μέχρι το τέλος (με τη Βαλένθια ηττήθηκε στην παράταση) χωρίς αυτό, βέβαια, να αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα. Στην EuroLeague, ως γνωστόν, πάνω απ' όλα μετράνε οι νίκες και οι ήττες.

Το καλό για το τριφύλλι είναι ότι δεν απομακρύνθηκε πολύ από την οκτάδα, αν και όπως αποδεικνύεται είναι πολύ νωρίς για προγνωστικά, αφού κάθε εβδομάδα τα δεδομένα διαφοροποιούνται σε μια λίγκα, όπου όλοι μπορούν να νικήσουν κι όλοι να χάσουν. Θα' ταν πολύ καλύτερα, βέβαια, να' χει πάρει ένα από τα δυο παιχνίδια του, δεν θα τα βάψει, ωστόσο, και μαύρα.

Όχι μόνο hero ball

Αν πάντως πρέπει να βγάλει ένα συμπέρασμα για το άμεσο μέλλον του ο Παναθηναϊκός είναι ότι δεν του φτάνει -σε αυτό το επίπεδο- μόνο το ηρωϊκό μπάσκετ. Γιατί είναι αλήθεια ότι και στους δυο αγώνες προσπάθησε να νικήσει βασιζόμενος στο ατομικό ένστιστο των παικτών του, κυρίως του Μπέικον, στην πολύ δυναμική του άμυνα βεβαίως, αλλά όχι και στις συνεργασίες μεταξύ των παικτών του.

Για να κάνει τις υπερβάσεις η "πράσινη" ομάδα πρέπει μεν να κρατήσει το πνευμά μαχητή που τη διακρίνει και παλεύει, όπως έκανε σε Βαλένθια και Βαρκελώνη, μέχρι το τέλος, χρειάζεται όμως και να βελτιώσει την αδυναμία της στη δημιουργία, γιατί υποφέρει πολύ από την έλλειψη συνεννόησης.

Μοιάζει σχεδόν κωμικό να γίνονται τρία ή τέσσερα αποτυχημένα άλει ουπ, με τον Παπαγιάνννη, γιατί απλά οι πάσες των περιφερειακών δεν ήταν οι κατάλληλες ώστε να ολοκληρωθεί η φάση.

Δε γίνεται επίσης να προσπαθεί σχεδόν εμμονικά ο Παναθηναϊκός να κερδίσει με παιχνίδι ένας εναντίον ενός. Και καλά να το κάνει ο μετρ του είδους Ντούειν Μπέικον, που έχει αυτή τη μοναδική ικανότητα, αποκτήθηκε γι αυτόν ακριβώς το λόγο και μπορεί και μπορεί κανείς να του συγχωρέσει ακόμη και πολύ άσχημα ποσοστά.

Ο Αμερικανός σκόρερ τελείωσε το ματς με 5/19 σουτ (0/7 τρίποντα), ενώ 8/24 είχε στη Βαλένθια (1/8 τρίποντα). Είναι υπερβολικός ο αριθμός των σουτ του Μπέικον και πολύ μεγάλη η αστοχία του (1/15 τρίποντα) σε αυτούς τους δυο αγώνες, ωστόσο, χωρίς αυτόν είναι αμφίβολο αν ο ΠΑΟ θα μπορούσε να απειλήσει τους αντ'ιπαλους του.

Έχει άλλωστε ένα ξεχωριστό προσόν ο Μπέικον. Μπορεί να υποφέρει σε όλο το ματς, να είναι άστοχος, να τον παίζουν οι αντίπαλοι του πολύ καλή άμυνα, αλλά με ένα ξέσπασμα στο τέλος να οδηγεί τον Παναθηναϊκό σε ανατροπές. Η σε παραλίγο ανατροπές. Θυμηθείτε τι έκανε και στο ματς με τον Ολυμπιακό.

Ο Μπέικον, λοιπόν, μπορεί να έχει την ελευθερία να παίζει το μπάσκετ χωρίς πάσα. Στο τέλος είναι σε θέση να κάνε τη διαφορά. Εναντίον της Μπαρτσελόνα μάλιστα εξουδετέρωσε και τους δυο αναπληρωματικούς σέντερ της Μπάρτσα, κερδίζοντας σχεδόν και τα εννιά φάουλ που χρεώθηκαν οι Τόμπι και Ενάτζι (έλειπε ο Σανλί, λόγω ίωσης και ουσιαστικά οι Καταλανοί έπαιξαν με ένα ψηλό, τον Γιαν Βέσελι).

Δεν γίνεται, όμως, να τον μιμείται και ο Πάρις Λι. Τις προάλλες είπαμε ότι είναι κάτι σαν τον Ρόμπιν του Μπάτμαν Μπέικον. Όταν όμως βλέπει ότι "δεν τον πάει το βράδυ", είναι προτιμότερο να ψάξει την πάσα από απονενοημένα τρίποντα ή άστοχα λέι-απ. Όταν, άλλωστε, πέρασε την μπάλα στους ψηλούς ερχόταν συνήθως ένα εύκολο καλάθι.

Στις κρίσιμες φάσεις, όμως, πήγαινε με το κεφάλι κάτω σαν ταύρος σε υαλοπωλείο. Το διάβασμα στο μπάσκετ είναι μια βασική αρχή την οποία, μάλιστα, πρεσβεύει και ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Αργύρης Πεδουλάκης. Δε γίνεται τρεις φορές να έχουν ασίστ στον Παπαγιάννη, Λι, Γουόλτερς και Μαντζούκας και να μην έχουν την εύλογη επιλογή να δώσουν την μπάλα μέσα.

Οι ψηλοί, ο Πονίτκα και το κέρδος του Μαντζούκα

Το δίδυμο των ψηλών του Παναθηναϊκού έχει συγκεκριμένα προσόντα, όσο και αδυναμίες. Έχουν όγκο, αλλά τους νικάνε εύκολα τα πιο γρήγορα πόδια των αντιπάλων. Παρόλα αυτά τόσο ο Γκουντάιτις με τους απανωτούς πόντους που πέτυχε στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, όσο και ο Παπαγιάννης που σταμάτησε να βγαίνει διαρκώς σε δυναμικές βοήθειες και έμενε συνήθως μέσα στο καλάθι του Παναθηναϊκού, για να γίνει κανονικός κυματοθραύστης, βοήθησαν όσο μπορούσαν.

Οι πράσινοι σέντερ ήταν, εν τέλει, οι δυο καλύτεροι παίκτες του "ηρωϊκού" Παναθηναϊκού, όπως βέβαια και ο Πολωνός Πονίτκα που έκανε πάλι τη γνωστή δουλειά ενός αγώνα με γεμάτη στατιστική (9 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα μηδέν λάθη και αμέτρητες βοήθειες στην άμυνα, ντιφλέξιον και άλλα που έδωσαν έξτρα κατοχές στην ομάδα του).

Στα συν της βραδιάς θα βάζαμε και την εμφάνιση του Μαντζούκα που εκτός από την αβλεψία μιας εύκολης πάσας προς τον Παπαγιάννη, πήρε πολύ καλό βαθμό, αντικαθιστώντας τον σχεδόν άφαντο Γουίλιαμς και παίζοντας σπουδαίες άμυνες όχι σε κάποιον τυχαίο, αλλά στον Νίκολα Μίροτιτς.

Ο Ράντονιτς έδειχνε διστακτικός μέχρι τώρα. Αν ο Μαντζούκας τον πείσει ότι μπορεί να βοηθήσει και στην Ευρωλίγκα, κερδίζουν όλοι. Ο προπονητής, ο Παναθηναϊκός και βέβαια ένας από τους πιο ελπιδοφόρους παίκτες του ελληνικού μπάσκετ.

Ο Παναθηναϊκός έκανε λιγότερα λάθη από την Μπαρτσελόνα, πήρε περισσότερα ριμπάουντ, αλλά με 4/22 τρίποντα δεν μπορούσε να έχει και καλύτερη τύχη. Έφτασε ένα ματς που έχανε στο ξεκίνημα ακόμη και με 17 πόντους, στο -1, αλλά οι "μπλαουγκράνα" με ένα σερί 5-0 στο πιο κρίσιμο σημείο (τρίποντο ο Σατοράνσκι, σουτ του Βέσελι) πήραν αυτό που ήθελαν.

Η Μπάρτσα σε ένα ακόμη ματς έδειξε να ... καταρρέει στην τέταρτη περίοδο, πρόβλημα που αναγνώρισε και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Η ομάδα του ξεκίνησε με 8/10 τρίποντα, αλλά σε όλο το υπόλοιπο ματς είχε 5/13 κι έδειξε πόσο εύθραυστη είναι η ψυχολογία της όταν ο ΠΑΟ της έβαλε δύσκολα με την σκληρή άμυνα του κι άρχισε να κάνει λάθη (συνολικά 15) ή να χάνει εύκολα καλάθια κάτω από το καλάθι.

Παρόλα αυτά μετά τη νίκη της κόντρα στον Παναθηναϊκό έπιασε την πρώτη θέση της βαθμολογίας δείγμα των ικανοτήτων που έχει συνολικά μια σούπερ-ομάδα η οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη στο πικ της απόδοσής της.

Όσο για τον Παναθηναϊκό έχει μια ακόμη δύσκολη έξοδο την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει στο Σινάν Ερντέμ την Εφές, ενώ πριν εκπνεύσει ο χρόνος θα γυρίσει στο ΟΑΚΑ για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ