Εννέα μήνες και 77 αγώνες, για ένα σαραντάλεπτο: Πώς θα πάει ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ

Οι αγώνες τελείωσαν. Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μερικές ημέρες δουλειάς και ξεκούρασης, για το μεγαλύτερο ματς της σεζόν, για τον ημιτελικό με την Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.
Πέρτασαν 262 ημέρες από την έναρξη της προετοιμασίας του κι ο Ολυμπιακός δείχνει, 16 Μαΐου, να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του.
Οι Πειραιώτες σκούπισαν τον Κολοσσό, προκρίθηκαν στα ημιτελικά της Stoiximan GBL και ολοκλήρωσαν τους αγώνες τους εν όψει του Final Four, με αποτέλεσμα να έχουν πλέον μπροστά τους πέντε ημέρες προπόνησης μέχρι το μεγαλύτερο ματς της χρονιάς, μέχρι το μεγαλύτερο παιχνίδι της σύγχρονης ιστορίας τους.
Ο ημιτελικός με την Φενέρμπαχτσε (22/5 στις 18:00) δεν είναι απλά το ματς της σεζόν, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο.
Είναι η επόμενη ευκαιρία μιας ομάδας που βρίσκεται εδώ και πέντε-έξι χρόνια στο απόλυτα υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Είναι η επόμενη ευκαιρία μιας ομάδας που έχασε ημιτελικό στο σουτ, τελικό και τρόπαιο στο σουτ.
Είναι η επόμενη ευκαιρία μιας ομάδας που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει τρεις πρώτες θέσεις σε κανονικές περιόδους και φέτος διέλυσε τον ανταγωνισμό και στις ατομικές διακρίσεις (MVP, πρώτος σκόρερ, πρώτος ριμπάουντερ, πρώτος σε τρίποντα, πρώτος σε αξιολόγηση, δύο παίκτες στην κορυφαία πεντάδα κι ο Ντόρσεϊ στη δεύτερη καλύτερη).
Είναι η επόμενη ευκαιρία μιας ομάδας που απολαμβάνει να παρακολουθεί ο κόσμος σε όλη την Ευρώπη, ενός συνόλου που αποτελεί παράδειγμα εργατικότητας και ομαδικότητας.
Είναι η επόμενη ευκαιρία μιας ομάδας που ήξερε ότι ήταν πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει τον αιώνιο αντίπαλό της στο γήπεδό του, αλλά τον είδε να αποτυγχάνει να φτάσει εκεί ενώ εκείνη έκανε περίπατο στα playoffs.
268 ημέρες μετά από την έναρξης της προετοιμασίας του, ο Ολυμπιακός θα μπει στο Telekom Center Athens για να επιβραβεύσει τον εαυτό του.
Η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε δεν είναι ένα εμπόδιο που μπορείς να πηδήξεις χαλαρά, οι Πειραιώτες το ξέρουν και ελπίζουν ότι η δουλειά που έχουν κάνει αυτούς τους οκτώμισι μήνες, θα τους οδηγήσει στην νίκη και στον τελικό.
Οι Τούρκοι είναι σκληρά καρύδια. Έχουν εκπληκτική περιφερειακή γραμμή (Μπάλντουιν, Χολ, Ντε Κολό, Χόρτον-Τάκερ, Ζάγκαρς, Μπόστον), έχουν πολλά φόργουορντ υψηλού επιπέδου (Μπιμπέροβιτς, Κόλσον, Γιάντουνεν, Μέλι), δεν έχουν σούπερσταρ στη θέση πέντε, αλλά ο Κεμ Μπιρτς ξέρει πώς να κάνει τη δουλειά σε τόσο κρίσιμους αγώνες.
Την Φενέρμπαχτσε ο Ολυμπιακός την διέλυσε με 104-87 στον αγώνα του ΣΕΦ, με 23, 25, 26, 30 πόντους στα τέσσερα δεκάλεπτα.
Με τον Φουρνιέ να βάζει 36 πόντους (9/11 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 3/5 βολές) σε 23 λεπτά και με τον Βεζένκοβ να προσθέτει 24 (10/11 δίποντα, 4/4 βολές) σε 23.
Οι δύο ομάδες γνωρίζουν καλά η μία την άλλη, σε ημιτελικό Final Four όμως θα μετρήσουν η ενέργεια, η αποφασιστικότητα, το πείσμα. Εκτός φυσικά από την αποτελεσματικότητα, που θα χρειαστεί για την πρόκριση στον τελικό.
Ο Ολυμπιακός έχει ήδη παίξει 77 αγώνες.
4 φιλικούς σε Κύπρο και Κρήτη, μαζί με έναν με τον Προμηθέα στο ΣΕΦ.
41 αγώνες στη EuroLeague, με ρεκόρ 29-12.
26 αγώνες στη Stoiximan GBL με ισάριθμες νίκες. 24 στην κανονική περίοδο και δύο στα προημιτελικά των playoffs με αντίπαλο τον Κολοσσό.
3 αγώνες στο Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδας και 2 αγώνες στο Super Cup.
Σε αυτούς τους 77 αγώνες ο Γιώργος Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε 21 παίκτες. 20 στη EuroLeague, συν τον Μπουρνελέ στο πρωτάθλημα. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, όσο κι αν ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιμένει ότι δεν υπάρχουν βασικοί και αναπληρωματικοί, όλοι κατάλαβαν ποιος είναι ο ρόλος τους.
Ο Γουόκαπ έχει τραβήξει το περισσότερο κουπί στον άσο (24 λεπτά μέσο όρο στη EuroLeague) και πίσω του βρίσκονται κατά σειρά Τζόσεφ, Νιλικίνα, Μόρις.
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι ο βασικός σούτινγκ γκαρντ, με Φουρνιέ και ΜακΚίσικ να τον υποστηρίζουν.
Γουορντ και Παπανικολάου, Παπανικολάου και Γουορντ, μοιράζονται τον χρόνο και τις αρμοδιότητες στο τρία. Με τον Φουρνιέ να πατάει εκεί και με τον Λαρεντζάκη να βοηθάει και αυτός, κυρίως στους αγώνες του πρωταθλήματος.
Ο Σάσα Βεζένκοβ είναι αυτός με τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής (28 λεπτά) κι ο Άλεκ Πίτερς αυτός που τον ξεκουράζει.
Στη θέση του σέντερ ο Νίκολα Μιλουτίνοβ (21:38 λεπτά), ο Ντόντα Χολ (15:37) κι ο Ταϊρίκ Τζόουνς (15:41) ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο και έχουν δημιουργήσει την καλύτερη φροντ-λάιν σε όλη την Ευρώπη. Μια φροντ-λάιν που τρομοκρατεί και είναι ακραία αποτελεσματική.
Ο Κίναν Έβανς, ο Σέιμπεν Λι, ο Κώστας Αντετοκούνμπο αποχώρησαν.
Ο Όμηρος Νετζήπογλου κι ο Μουστάφα Φαλ έχουν τα τελευταία ρόστερ σποτς (μόνο ο δεύτερος έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Final Four).
Κι ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο, γιατί έχει στη διάθεσή του τρεις πεντάδες για να προετοιμάσει τον Ολυμπιακό με τον καλύτερο τρόπο. Για κάθε αντίπαλο, για κάθε περίσταση, για κάθε σενάριο.
Ο Ολυμπιακός θα δουλέψει από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης στο σπίτι του και από την Πέμπτη θα βρίσκεται στο ΟΑΚΑ, με στόχο να παίζει και το βράδυ της Κυριακής (24/5) για το τρόπαιο.
Ο Ολυμπιακός είναι υγιής, οι παίκτες του ξέρουν το διακύβευμα, όλοι βρίσκονται στην ίδια σελίδα, δεν έχουν πανηγυρίσει και δεν θα πανηγυρίσουν ούτε αν νικήσουν στον ημιτελικό. Το ματς με την Φενέρμπαχτσε βρίσκεται στο μυαλό τους, όμως η δουλειά δεν θα τελειώσει εκεί.
Η δουλειά πρέπει να τελειώσει το βράδυ της Κυριακής, γιατί ο Ολυμπιακός το χρωστάει κυρίως στον εαυτό του.
Ό,τι κι αν γίνει πάντως, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε στη συνέντευξή του στο SPORT24 (θα την δείτε και θα την διαβάσετε το πρωί της Δευτέρας) το στίγμα και για τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτά που θα έρθουν και θα είναι ακόμη μεγαλύτερα από αυτά που ζει εδώ και μια εξαετία ο κόσμος της ομάδας.