ΠΑΟΚ

Ένας γλυκόπικρος βαθμός, ένας ΠΑΟΚ που κρατήθηκε όρθιος και μια πρόκριση που θα έρθει από το… δύσκολο μονοπάτι

EUROKINISSI SPORTS

Τα φτηνά γκολ που δέχτηκε ο ΠΑΟΚ τον πλήγωσαν στη Βουλγαρία, όμως το μέταλλο που έχει η ομάδα του Λουτσέσκου δεν την άφησαν να φύγει με άδεια χέρια και πλέον ψάχνει βαθμό πρόκρισης σε δύο ματς που μοιάζουν τελικοί. Γράφει ο Θωμάς Μίχος.

Ένα τρελό παιχνίδι ήταν αυτό που παρακολουθήσαμε χθες στη Βουλγαρία, με τον ΠΑΟΚ να ζει ακόμη μία ευρωπαϊκή βραδιά γεμάτη ανατροπές και χαμένες ευκαιρίες.

Και όταν ήρθε το τελευταίο σφύριγμα, κανείς από τους ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου δεν ήξερε αν έπρεπε να χαρεί ή να λυπηθεί με τον βαθμό που κατέκτησαν, με βάση την εξέλιξη του αγώνα και τις φάσεις του φινάλε που θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει τα πάντα.

Ο ΠΑΟΚ έφτασε στους 9 βαθμούς και πλέον χρειάζεται μόλις έναν ακόμη στα δύο παιχνίδια που απομένουν για να περάσει στη νοκ άουτ φάση του Europa League.

Σημαντικό, αλλά και πάλι αφήνει ένα μικρό “πρέπει” στους Θεσσαλονικείς, καθώς το 3-3 με τη Λουντογκόρετς είχε όλα τα στοιχεία που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι άφησε κάτι πίσω.

Το δοκάρι του Καμαρά και η τεράστια επέμβαση του τερματοφύλακα των Βούλγαρων στο απίθανο βολ πλάνε του Κωνσταντέλια έξω από την περιοχή ήταν δύο στιγμές που φώναζαν πως αυτό το ματς μπορούσε –και ίσως έπρεπε– να έχει κριθεί υπέρ του ΠΑΟΚ. Και αν κρινόταν με τέτοιο γκολ, τότε θα ήταν πραγματικά ονειρώδες για τους Ασπρόμαυρους…

Παρόλα αυτά, ο βαθμός μόνο αμελητέος δεν είναι. Το πρόγραμμα που έρχεται είναι δύσκολο, με την Μπέτις στην Τούμπα, μια ομάδα που έχει ήδη εξασφαλίσει θέση στην οκτάδα της διοργάνωσης και τη Λυών στη Γαλλία, η οποία μετά την έκτη αγωνιστική της League Phase φιγουράρει στην κορυφή της βαθμολογίας.

Ο Δικέφαλος όμως απέδειξε πως μπορεί να σταθεί απέναντι σε κάθε αντίπαλο, ακόμη και όταν το ματς στραβώνει, κάτι που συνέβη και στη Γαλλία με τη Λιλ, μόνο που τότε έφυγε νικητής.

Για να λειτουργήσει καλά στην επίθεση, ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να μείνει πίσω στο σκορ, αφού το ξεκίνημά του στο παιχνίδι ήταν νωθρό.

Ο Κιρίλ Ντεσπότοφ πήρε την κατάσταση πάνω του, πέτυχε ένα υπέροχο γκολ και έδωσε μία ασίστ στον Βολιάκο, που πανηγύρισε το πρώτο του τέρμα με την ασπρόμαυρη φανέλα, δίνοντας μάλιστα προβάδισμα και πλήγωσε την πρώην ομάδα του, αν και σεβόμενος τα όσα πέρασε στη Λουντογκόρετς δεν πανηγύρισε το σπάνιας ομορφιάς γκολ του.

Όμως για ακόμη ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι, οι κακές αμυντικές αντιδράσεις πλήγωσαν τον ΠΑΟΚ, που είδε τη Λουντογκόρετς να σκοράρει τρεις φορές και να τον υποχρεώνει σε τρίτο εκτός έδρας ματς όπου δέχεται τρία γκολ, όπως είχε συμβεί στο Βίγκο με τη Θέλτα και στη Γαλλία απέναντι στη Λιλ.

Τη χθεσινή βραδιά, πάντως, θα τη θυμάται για πάντα ο Ανέστης Μύθου, που σκόραρε για πρώτη φορά στην Ευρώπη με τον ΠΑΟΚ και έγινε ο τρίτος νεότερος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, πίσω μόνο από τον Σαλπιγγίδη και τον Πόζογλου.

Σε γενικές γραμμές η ομάδα έδειξε σημάδια κόπωσης, κάτι φυσιολογικό μετά από δύο συνεχόμενα ντέρμπι με τον Άρη και με δεδομένες τις πολλές απουσίες που δεν επέτρεψαν στον Λουτσέσκου να ξεκουράσει παίκτες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι οκτώ από τους έντεκα που ξεκίνησαν στη Βουλγαρία ήταν οι ίδιοι που είχαν παίξει βασικοί και την Κυριακή στην Τούμπα.

Παρά τις δυσκολίες, ο ΠΑΟΚ έδειξε μέταλλο. Έβγαλε αντίδραση την ώρα που έπρεπε, έμεινε όρθιος σε μια δύσκολη έδρα και απέναντι σε μια ομάδα που έχει ήδη κάνει ζημιές σε αυτή τη League Phase, και κράτησε oλοζώντανες τις ελπίδες του για την πρόκριση.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι θα συνεχιστεί στα τέλη Ιανουαρίου, ένα διάστημα μέχρι το οποίο πολλά μπορούν να αλλάξουν, οι τραυματίες θα επιστρέψουν, το ρόστερ θα γεμίσει και πιθανότατα θα υπάρξουν και μεταγραφές (σ.σ. δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα δύο αυτά παιχνίδια) που θα ανοίξουν περισσότερο το ροτέισον.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, ο ΠΑΟΚ έχει τα φόντα να προχωρήσει, έστω κι αν ο δρόμος που έχει μπροστά του δεν είναι ο εύκολος. Με έναν βαθμό παραπάνω στα προηγούμενα εντός έδρας παιχνίδια, σήμερα η κατάσταση θα ήταν διαφορετική, αλλά όπως έχουμε πολλάκις τονίσει με τα αν δεν γράφεται ιστορία.

Όμως η πρόκριση παραμένει στο χέρι του, και ο Δικέφαλος έχει δείξει πως έχει την ποιότητα και την ψυχή για να παλέψει μέχρι το τέλος και μπορεί να το πετύχει αν εκμεταλλευτεί στο επόμενο παιχνίδι την δύναμη της έδρας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ