ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η μεγάλη βραδιά του Ζοζέ Σα

Ο Ζοζέ Σα στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Ομόνοια
Ο Ζοζέ Σα στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Ομόνοια EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Σαμόλης γράφει για τον κομβικό ρόλο που οφείλει να παίξει στα παλιά λημέρια του Ντραγκάο ο Ζοζέ Σα, για να μη φύγει άπραγος από το Πόρτο ο Ολυμπιακός.

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει τη Δευτέρα (26/10) για το Πόρτο, για πρώτη φορά μετά το 1999. Την Τρίτη (27/10, 22.00) αντιμετωπίζει τους Δράκους στο Ντραγκάο, 21 χρόνια, ένα μήνα και έξι μέρες μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων, πάλι για το Champions League (τότε οι ερυθρόλευκοι είχαν ηττηθεί 2-0 από την ομάδα του Φερνάντο Σάντος).

Λίγα βράδια μετά τη σπουδαία επιτυχία κόντρα στη Μαρσέιγ (νίκη με 1-0), οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς καλούνται να κοιτάξουν στα μάτια την Πόρτο και να φύγουν από την Πορτογαλία με θετικό αποτέλεσμα, για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Ακόμα και η ισοπαλία θα ήταν πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα, ειδικά με τους τρεις βαθμούς στην πρεμιέρα. Οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν βέβαια τις ικανότητες να φύγουν και με το "διπλό". Αυτή η ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Πορτογάλου, έχει αποδείξει ότι δεν είναι κομπάρσος απέναντι σε ισχυρές ομάδες.

Ο ΖΟΖΕ ΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο MVP

Η Πόρτο είναι πολύ πιο ακριβή ομάδα από τον Ολυμπιακό, αφού διαθέτει ποδοσφαιριστές με χρηματιστηριακή αξία περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ, όπως ο Βραζιλιάνος εξτρέμ Φελίπε Άντερσον, ο Μεξικανός εξτρέμ Χεσούς Κορόνα και ο δυναμικός στράικερ από το Μάλι, Μουσά Μαρεγκά. Όπως εύκολα μπορούμε όλοι να καταλάβουμε, οι ερυθρόλευκοι θα δεχτούν μπόλικη πίεση από τους Δράκους. Είναι δεδομένο ότι οι παίκτες του Σέρτζιο Κονσεϊσάο θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και θα έχουν την κατοχή της μπάλας στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης. Για να μη φύγει άπραγος ο Ολυμπιακός, θα πρέπει να κάνει τέλεια εμφάνιση. Θα πρέπει όσοι αγωνιστούν να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις εντολές του Μαρτίνς, κανείς να μην υστερήσει.

Από αυτούς που θα αγωνιστούν, εκείνος που πρέπει να αποτελέσει τον MVP είναι ο Ζοζέ Σα. Οι ερυθρόλευκοι" τον απέκτησαν από την Πόρτο, αρχικά ως δανεικό και στη συνέχεια τον αγόρασαν 2,5 εκατ. ευρώ. Ο 27χρονος τερματοφύλακας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην περσινή επιτυχία του Ολυμπιακού να μπει στους ομίλους του Champions League.

Οι αποκρούσεις του αποδείθηκαν κομβικές. Έτσι και τώρα, αν η παρουσία του κάτω από τα γκολπόστ είναι ανάλογη της κλάσης του, οι νταμπλούχοι μπορούν να ελπίζουν στο θετικό αποτέλεσμα. Όπως ο Ματιέ Βαλμπουενά πλήγωσε προ ημερών τη Μαρσέιγ στην οποία έπαιξε από το 2006 μέχρι 2014, έτσι τώρα και ο Σα, "παιδί" της Πόρτο, καλείται να πραγματοποιήσει σπουδαία εμφάνιση για να σταματήσει τους Δράκους.

Τον έχει μεγάλη ανάγκη τον Σα ο Ολυμπιακός το βράδυ της Τρίτης (27/10). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ήταν από τους κύριους λόγους που κατόρθωσαν οι "ερυθρόλευκοι" να επικρατήσουν των Μασσαλών στην πρεμιέρα. Αν στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου είχε σκοράρει ο Μπενεντέτο στο τετ α τετ, θα μιλούσαμε για διαφορετικό παιχνίδι. Ο Σα, όμως, έκανε φοβερή επέμβαση και κράτησε το μηδέν, αποδεικνύοντας σε ένα ακόμα παιχνίδι ότι αποτελεί υπερπολύτιμη μονάδα.

Είναι χωρίς αμφιβολία η ραχοκοκαλιά, ο κεντρικός άξονας στον οποίο στηρίζεται ο Ολυμπιακός. Ποιος ξέρει τι θα μπορούσε να είχε γίνει στο Γουλβερχάμπτον, αν ο 27χρονος Ίβηρας γκολκίπερ δεν είχε τραυματιστεί στην προπόνηση. Αν έπαιζε αυτός και όχι ο Αλέν, ο οποίος τελικά ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής στη φάση που έκρινε την πρόκριση υπέρ της Γουλβς.

ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΟΠΩΣ Ο ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ

Ο Σα έχει αρκετούς λόγους να επιθυμεί τη μεγάλη εμφάνιση στην Πόρτο. Αρχικά θέλει να αποδείξει ότι κακώς δεν πόνταρε πάνω του η διοίκηση του Πίντο Ντα Κόστα. Δεύτερον, θέλει μπροστά στους συμπατριώτες του να απο-δείξει ότι του αξίζει η συμμετοχή στην εθνική, ενδεχομένως μπροστά στα μάτια του ομοσπονδιακού προπονητή, Φερνάντο Σάντος. Κακά τα ψέματα, στο πίσω μέρος του μυαλού του είναι και η μεταγραφή. Με παιχνίδια σαν αυτό με την Πόρτο είναι που ανεβαίνει η αξία των ποδοσφαιριστών, αυτά είναι που σε φέρνουν στο προσκήνιο και σε βγάζουν στον... αφρό.

Κι εν πάσει περιπτώσει, ο Σα θέλει να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να περάσει στην επόμενη φάση του Champions League. Κερδίζει η ομάδα, κερδίζει και ο ίδιος. Γίνεται αντιληπτό πόσο σπουδαίο είναι για τους "ερυθρόλευκους" να αφήσουν τους Πόρτο και Μαρσέιγ. Δεν συζητάμε για τη Μάντσεστερ Σίτι, διότι πολύ απλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα τερματίσει στην πρώτη θέση του γκρουπ.

Και σίγουρα δεν θα είναι μόνο ο Σα με το έξτρα κίνητρο. Το ίδιο ισχύει και για τον άλλον Πορτογάλο, τον Ρούμπεν Σεμέδο, ο οποίος βρέθηκε στη λίστα της Πόρτο το καλοκαίρι, αλλά η Μπενφίκα ήταν εκείνη που κινήθηκε πιο δυναμικά για να τον αποκτήσει. Θα έχει και σούπερ ψυχολογία μετά τη συμφωνία με τον Ολυμπιακό για την ανανέωση του συμβολαίου του και μάλιστα με αποδοχές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Για τους "ερυθρόλευκους" ενδεχόμενη νίκη στο Ντραγκάο θα συνιστά μεγάλη επιτυχία, έναν θρίαμβο και μια υπέρβαση. Δύσκολη η αποστολή, με πολλά εμπόδια, αλλά όχι και απίθανο να έρθει σε πέρας.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ