ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το λιοντάρι έδειξε τα δόντια του

Το λιοντάρι έδειξε τα δόντια του
INTIME SPORTS

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τον Ολυμπιακό που έστειλε μήνυμα με την νίκη του στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ, τον Μεντιλίμπαρ που βοήθησε τους "ερυθρόλευκους" να επιστρέψουν στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και για την ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ που είναι εμφανής.

Η "τεσσάρα" του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι "ερυθρόλευκοι" επέστρεψαν έτοιμοι και διψασμένοι για να διεκδικήσουν τον τίτλο. Η νίκη στη Θεσσαλονίκη μπορεί να φτιάξει το υπόλοιπο της σεζόν της πειραϊκής ομάδας, αν αξιολογηθεί σωστά και υπάρξει ανάλογη συνέχεια στο πρωτάθλημα. Προς το παρόν, το λιοντάρι έδειξε τα δόντια του και ο βρυχηθμός του ακούστηκε σε όλο το πανελλήνιο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πάλι γερά στην κούρσα του πρωταθλήματος, αλλά χρειάζονται να γίνουν πολλά βήματα ακόμη. Η πειραϊκή ομάδα πέτυχε μία πολύ σπουδαία νίκη στέλνοντας μήνυμα στους ανταγωνιστές της, όμως έχει πολύ δουλειά μπροστά της προκειμένου να παρουσιαστεί όπως πρέπει στα πλέι οφ της Stoiximan Super League διεκδικώντας το τρόπαιο. Και αυτό το ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, τόσο ο Μεντιλίμπαρ όσο και οι ποδοσφαιριστές.

Το σημαντικό πάντως είναι ότι η ποιοτική αναβάθμιση στον πάγκο και στο ρόστερ έφερε αποτελέσματα και αυτά αποτυπώθηκαν στα δύο παιχνίδια εναντίον της Φερεντσβάρος στο Καραϊσκάκης και κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Τώρα, με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο είναι αλλιώς.

Ο Ισπανός τεχνικός δεν εφάρμοσε κάποια μυστική συνταγή, αλλά προχώρησε σε μία σειρά από ενέργειες που βοηθούν ώστε ο Ολυμπιακός να επιστρέψει στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Οι «ερυθρόλευκοι» μπαίνουν με επιθετικό πλάνο στους αγώνες τους, είναι πιο σκληροί στο παιχνίδι τους, διεκδικούν κάθε μπάλα, παίζουν με πάθος, βγάζουν ενέργεια, έχουν ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, υπάρχει σταθερότητα στην απόδοση τους, κρατούν περισσότερο την μπάλα στα πόδια τους και αντιμετωπίζουν τα ματς με διαφορετική νοοτροπία. Όλοι μαζί βοηθούν στην άμυνα και όλοι προσπαθούν να κάνουν το κάτι παραπάνω στην επίθεση.

Ο Μεντιλίμπαρ έκανε πάλι τους παίκτες να πιστέψουν στους εαυτούς τους, να διεκδικούν αυτό που αξίζουν με βάση την ποιότητά τους και ο ίδιος εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο πλάνο, ενώ είναι εξαιρετική η διαχείριση που κάνει κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ο Βάσκος κόουτς παίρνει πράγματα από τις αλλαγές του, όπως και από παίκτες που έδειχναν κάπως μπερδεμένοι ή απογοητευμένοι από την προηγούμενη κατάσταση.

Ο Ποντένσε, για παράδειγμα, πήρε φανέλα βασικού και ήταν άλλος παίκτης στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος πέτυχε ένα εξαιρετικής ομορφιάς τέρμα, είχε την ασίστ στο πρώτο γκολ του Ελ Κααμπί και συμμετοχή στα άλλα δύο γκολ.

Με λίγα λόγια ήταν μέσα και στα τέσσερα τέρματα του Ολυμπιακού, ενώ θα μπορούσε να είχε πετύχει ακόμη ένα στο δεύτερο ημίχρονο. Είναι φανερό ότι έχει αλλάξει η ψυχολογία του βραχύσωμου άσου και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό στη συνέχεια για την πειραϊκή ομάδα.

Παράλληλα, είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι συμπατριώτες του Ποντένσε που έπιασαν λιμάνι τον περασμένο μήνα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Είναι η ποιοτική αναβάθμιση στο ρόστερ που αναφέραμε παραπάνω. Ο Κάρμο προσφέρει σιγουριά στα στόπερ, όπως και ο Τσικίνιο με τον Όρτα στα χαφ. Οι τρεις Πορτογάλοι έχουν αλλάξει τον άξονα του Ολυμπιακού και δείχνουν ότι μπορούν να προσφέρουν πολλά.

Η τριάδα Έσε, Τσικίνιο και Όρτα υπερίσχυσε εκείνης των Μεϊτέ, Οζντόεφ και Μουργκ και αυτό ήταν ένα από τα "κλειδιά" προκειμένου ο Ολυμπιακός να φτάσει στη νίκη στην Τούμπα.

Τα άλλα ήταν η απόδοση του Φορτούνη, η καλή ανασταλτική λειτουργία και η αποτελεσματικότητα των Ποντένσε, Ναβάρο και Ελ Κααμπί στην επίθεση. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν πολλούς πρωταγωνιστές στη Θεσσαλονίκη και αυτό πιστώνεται και στον προπονητή.

Ο Έσε εξουδετέρωσε τον Μεϊτέ, κάλυψε πολλούς χώρους, έτρεξε πολύ, μοίρασε πάσες και βοήθησε τόσο ανασταλτικά όσο και στην επίθεση. Ο Τσικίνιο δεν επέτρεψε στον Μουργκ να βρει χώρους και να γίνει απειλητικός, ενώ έβγαλε πολλές κάθετες πάσες στην επίθεση και ο Όρτα με τη διαρκή κίνηση και την καλή τεχνική του αποσυντόνισε τον Οζντόεφ.

Παράλληλα, ο Φορτούνης κινούνταν ανάμεσα στα γραμμές δημιουργώντας προβλήματα στην άμυνα του ΠΑΟΚ, όπως και ο Ποντένσε ο οποίος ταλαιπώρησε αρκετά τον Σάστρε.

Ο Μεντιλίμπαρ προτίμησε τον συμπατριώτη του Ναβάρο στην κορυφή της επίθεσης έναντι του Ελ Κααμπί, παρατάσσοντας τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-3-3 και του βγήκε καθώς ο Ισπανός σέντερ φορ σκόραρε.

Οι "ερυθρόλευκοι" πατούσαν καλά στο α΄ ημίχρονο, πρέσαραν ψηλά, έκλεψαν μπάλες, είχαν τρεις ακόμη ευκαιρίες για γκολ με τον Ναβάρο, τον Φορτούνη και τον Τσικίνιο, ενώ στο δεύτερο μέρος ήταν σαρωτικοί πετυχαίνοντας άλλα τρία γκολ. Και όλα αυτά με τους βασικούς Ελ Κααμπί και Μασούρα στον πάγκο μέχρι το 75' και τους Ντόη, Αλεξανδρόπουλο, Ζέλσον Μαρτίνς, Καμπράλ και Ελ Αραμπί στον Πειραιά.

Ο Βάσκος κόουτς κατάφερε να παρουσιάσει έναν πολύ καλό αγωνιστικά Ολυμπιακό, που πήρε εμφατική νίκη εις βάρος του ΠΑΟΚ και, παράλληλα, έκανε rotation ενόψει του αγώνα ρεβάνς με την Φερεντσβάρος.

Πλέον, ο Μεντιλίμπαρ θέλει να κερδίσει το πρώτο μεγάλο "στοίχημα", που είναι η πρόκριση των "ερυθρόλευκων" στους 16 του Conference League. Το σημαντικό για τον ίδιο είναι ότι υπό τις οδηγίες του το λιοντάρι άρχισε να δείχνει τα δόντια του.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ