ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όταν πηγαίνεις κόντρα στο ποδόσφαιρο και στο DNA σου

Όταν πηγαίνεις κόντρα στο ποδόσφαιρο και στο DNA σου
INTIME

Ο Μαρτίνς γύρισε την πλάτη στην δουλειά της πρώτης τριετίας του στο Ρέντη, δεν πήγε με τα νερά του ποδοσφαίρου και, παράλληλα, απομάκρυνε τον Ολυμπιακό από την επιθετική φύση του.

Το ποδόσφαιρο έχει ορισμένους άγραφους κανόνες. Πρέπει να τους τηρείς για να προοδεύσεις και αυτό θα σε ανταμείψει. Όταν πας με τα νερά του, το ταξίδι είναι καλό και ήρεμο, όμως, όταν του πηγαίνεις κόντρα, έρχονται φουρτούνες. Ο Ολυμπιακός ακολούθησε πιστά τους κανόνες του ποδοσφαίρου την πρώτη τριετία του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο. Ωστόσο, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο τους γύρισε την πλάτη.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης τα άλλαξε όλα τον Απρίλιο του 2018 παραδίδοντας μία καινούργια ομάδα στα χέρια του Πορτογάλου τεχνικού στην οποία μπήκαν κάποιοι κανόνες. Υπήρξαν ποιοτικές προσθήκες στο ρόστερ, ορθολογική ανάπτυξη, σωστή κυκλοφορία της μπάλας, δημιουργία, πίεση ψηλά, αποτελεσματικότητα, δίψα και αποφασιστικότητα για βελτίωση, εξέλιξη και αλλαγή επιπέδου, με συνέπεια οι ερυθρόλευκοι να δρέψουν τους καρπούς της δουλειάς τους.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τους τελευταίους μήνες όμως ο Μαρτίνς άλλαξε, εγκατέλειψε τη συνταγή που τον ανέδειξε στην πρώτη διετία – τριετία και θέλησε να πάει σε κάτι διαφορετικό. Και το ποδόσφαιρο που δεν συγχωρεί, του δείχνει ότι δεν είναι ο σωστός δρόμος. Καλά τα τρεξίματα και τα γκολ από στημένες φάσεις, αλλά αυτά δεν φτάνουν. Η πειραϊκή ομάδα έπαψε να είναι απειλητική στο open play, λείπει η δημιουργία και οι ευκαιρίες έρχονται με το σταγονόμετρο. Ακόμη, κι όταν οι ερυθρόλευκοι αντιμετωπίσουν ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας.

Ο Μαρτίνς πήγε κόντρα στη φύση του Ολυμπιακού

Μάλιστα, το πρόβλημα έγινε μεγαλύτερο, όταν ο Μαρτίνς αποφάσισε να πορευτεί πηγαίνοντας κόντρα στη φύση του Ολυμπιακού. Η πειραϊκή ομάδα εδώ και αρκετούς μήνες έχει χάσει την ταυτότητά της, έχει αλλοιωθεί το DNA της αγωνιστικά. Ο Ολυμπιακός συνήθιζε ανέκαθεν να μπαίνει φουριόζος στους αγώνες του, ειδικά στο Καραϊσκάκη, να είναι κυριαρχικός, να πιέζει τον αντίπαλο, να δημιουργεί ευκαιρίες, να παίζει με πάθος, ξεσηκώνοντας τον κόσμο του στις εξέδρες.

Στο Καραϊσκάκη γονάτισαν πολλές ευρωπαϊκές ομάδες, μεγαθήρια, τόσο σε επίπεδο Champions League όσο και UEFA/Europa League. Οι ερυθρόλευκοι όμως από την περασμένη περίοδο έπαψαν να τρομάζουν τον αντίπαλο, να του δημιουργούν το αίσθημα της ανασφάλειας και της ανησυχίας. Δίνουν χώρο στον αντίπαλο στο γήπεδο, του επιτρέπουν να κάνει το παιχνίδι του, να απειλήσει και εν τέλει να σκοράρει.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Ολυμπιακός στα δύο παιχνίδια με τη Μακάμπι Χάιφα έκανε από μιάμιση φάση. Με αυτές τις φάσεις και αυτή την εικόνα δεν μπορείς να πας μακριά. Οι ερυθρόλευκοι δεν άξιζαν να περάσουν τους Ισραηλινούς με την απόδοση που είχαν. Ο Ολυμπιακός των περασμένων ετών θα είχε προκριθεί με δύο νίκες και δεν θα είχαν μπει καν στη λογική των “τελικών” που είπε ο Πορτογάλος προπονητής στις δηλώσεις παραμονές των δύο αγώνων.

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα

Ο Ολυμπιακός έπαιξε ένα ματς αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, στην έδρα του, στο σχεδόν γεμάτο Καραϊσκάκη, με τον Εμβιλά και τον Ελ Αραμπί στον πάγκο. Σε αγώνα που οι ερυθρόλευκοι ήθελαν μόνο νίκη, δύο από τους πιο ποιοτικούς παίκτες του ρόστερ ήταν εκτός. Αν ο Μαρτίνς θεώρησε ότι οι δύο ποδοσφαιριστές δεν είναι σε καλή κατάσταση, υπάρχει η απορία γιατί να συνέβη αυτό; Όλοι οι παίκτες και ξεκουράστηκαν το καλοκαίρι και σωστή προετοιμασία έκαναν. Μετά από ενάμιση μήνα προετοιμασίας και φιλικών αγώνων, λογικά, θα έπρεπε να είναι σε καλή κατάσταση.

Ο Πορτογάλος εγγυήθηκε για έναν Ολυμπιακό έτοιμο στα ματς με τη Μακάμπι, αλλά μόνο έτοιμη δεν ήταν η πειραϊκή ομάδα. Όπως δεν ήταν έτοιμη και πέρυσι, με συνέπεια να αποκλειστεί από τη Λουντογκόρετς. Όμως, το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Με συνέπεια οι ερυθρόλευκοι να αποκλειστούν φέτος με χειρότερο τρόπο, με διασυρμό από την ομάδα της Χάιφα. Τι φταίνε όμως οι οπαδοί του Ολυμπιακού να πιούν αυτό το πικρό ποτήρι πριν καν βγει ο Ιούλιος;

Ο Μαρτίνς, που είναι πέμπτη σεζόν στο τιμόνι του Ολυμπιακού, νιώθει ευχαριστημένος με την εικόνα των ερυθρόλευκων τους τελευταίους δέκα μήνες; Με τον τρόπο παιχνιδιού και την απόδοση που έχει στο γήπεδο; Είναι ικανοποιημένος από τη δημιουργία, την αποτελεσματικότητα, την ανασταλτική λειτουργία και όλο αυτό το κάτι σαν ποδόσφαιρο που παίζει η πειραϊκή ομάδα;

Η ουσία είναι πως ο Πορτογάλος κόουτς και οι ποδοσφαιριστές απέτυχαν με το καλημέρα για τον πρώτο στόχο της περιόδου, που ήταν η είσοδος στους ομίλους του Champions League. Ούτε καν από τον 2o προκριματικό δεν κατάφεραν να περάσουν.

Οι υποχρεώσεις τρέχουν, ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του ένα ακόμη ευρωπαϊκό παιχνίδι την επόμενη εβδομάδα, αλλά είναι εξίσου σαφές ότι χρειάζονται αλλαγές και γενναίες αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της πειραϊκής ομάδας.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ