ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Τριήμερο θρυλικό, μυθικό μεθύσι

Ολυμπιακός: Τριήμερο θρυλικό, μυθικό μεθύσι
INTIME

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τον ασύλληπτο Ολυμπιακό που πήρε μία μυθική πρόκριση κόντρα στην Μακάμπι παίρνοντας την σκυτάλη από τους μικρούς της ομάδας, το μαεστρικό κοουτσάρισμα του Μεντιλίμπαρ και το δικαίωμα στο όνειρο, αλλά και την ανάγκη για σταθερότητα στην απόδοση της ομάδας από εδώ και πέρα.

Απίστευτοι, ασύλληπτοι, συγκλονιστικοί, επικοί, μυθικοί. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και οι άνθρωποι της πειραϊκής ομάδας έζησαν το απόλυτο βράδυ στη Σερβία. Πίστεψαν στο ποδοσφαιρικό θαύμα που έλεγε και ο Βάσκος τεχνικός την παραμονή του αγώνα με την Μακάμπι Τελ Αβίβ και είδαν να συμβαίνει. Τι καλύτερο δώρο από αυτό θα μπορούσε να ζητήσει ο Ισπανός κόουτς για τα 63α γενέθλια του;

Τι καλύτερο δώρο επίσης θα μπορούσαν να ζητήσουν οι φίλοι του Ολυμπιακού λίγες ημέρες μετά τα 99α γενέθλια του συλλόγου; Και για να μην ξεχνιόμαστε, ήταν διπλό το δώρο. Αρχικά, οι μικροί έκαναν θόρυβο με την ιστορική πρόκριση στους «4» του UEFA Youth League με τη νίκη 3-1 επί της Μπάγερν στο Μόναχο. Και δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, οι μεγάλοι τρέλαναν την Ευρώπη με την ιστορική πρόκριση στους «8» του Conference League με την επική νίκη – ανατροπή 6-1 εις βάρος της Μακάμπι Τελ Αβίβ στην έδρα της Μπάτσκα Τόπολα.

Ένα τριήμερο θρυλικό μυθικό μεθύσι για όλη την οικογένεια του Ολυμπιακού που άξιζε να το γευτεί μετά από όσα έχει περάσει μέσα στη σεζόν στο ποδόσφαιρο. Και τα καλύτερα ενδεχομένως να είναι μπροστά, καθώς τον Απρίλιο (11 και 18/4) οι Άνδρες της πειραϊκής ομάδας θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του Conference League και οι Νέοι (19/4) στον τελικό του Youth League που θα διεξαχθεί στις 22/4. Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Δούλεψε το group therapy

Ο Ολυμπιακός ήταν διαπλανητικός στη Σερβία, καλύπτοντας το χάντικαπ από το α΄ ημίχρονο. Οι μεγάλοι της πειραϊκής ομάδας έκαναν το 0-3 στο πρώτο 45λεπτο, όπως 0-3 είχαν κάνει στο πρώτο μέρος και οι μικροί «ερυθρόλευκοι» νωρίτερα στο Μόναχο εις βάρος της Μπάγερν. Και αν στο μεγαλείο των δεύτερων υποκλίθηκαν οι Γερμανοί, αποσπώντας παράλληλα τα εύσημα από τον Ούλι Χένες και τον Τόμας Τούχελ, στο κατόρθωμα των μεγάλων ήρθαν τα αποθεωτικά σχόλια των ευρωπαϊκών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τελικά, το group therapy το Ρέντη στις αρχές της εβδομάδας έπιασε τόπο. Οι προτροπές του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες να πιστέψουν στην αξία τους και στον εαυτό τους επίσης. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού κατάλαβαν πρώτα απ΄ όλα ότι οι ίδιοι έχουν αδικήσει τους εαυτούς τους. Έδειξαν χαρακτήρα και προσωπικότητα απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, την στρίμωξαν, την συνέτριψαν και την απέκλεισαν. Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν την ποιότητά τους και τις δυνατότητές τους στα έξι γκολ που πέτυχαν εις βάρος της ισραηλινής ομάδας, όπως και στα τέσσερα τέρματα που έβαλαν στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Αυτό που χρειάζονται οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού είναι να βρουν ισορροπία σε άμυνα και επίθεση και, κυρίως, σταθερότητα στην απόδοσή τους. Διότι, μέσα στη σεζόν είναι ή του ύψους ή του βάθους. Έχουν δείξει ότι είναι ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο. Και αυτές οι μεταπτώσεις δεν έρχονται από μήνα σε μήνα, αλλά από εβδομάδα σε εβδομάδα. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή από να λάβει τέλος. Γιατί, ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του παιχνίδια στην Ευρώπη και εννέα αγώνες ακόμη στα play offs του πρωταθλήματος, εκεί που θα διεκδικήσουν τον τίτλο.

Δικαιούνται να ονειρεύονται

Η σπουδαία νίκη – ανατροπή - πρόκριση του Ολυμπιακού ήρθε την κατάλληλη στιγμή, διότι οι «ερυθρόλευκοι» το μεσημέρι της Παρασκευής (15/3) θα μάθουν τον αντίπαλό τους στα προημιτελικά του Conference League και ακολουθεί η διακοπή του πρωταθλήματος όπου θα έχουν δύο εβδομάδες για να προετοιμαστούν κατάλληλα για την αναμέτρηση με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε ό,τι αφορά τον αγώνα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ήταν μαεστρικό το κουτσάρισμα του Μεντιλίμπαρ, η προσέγγιση, η διαχείριση του ματς, οι αλλαγές του και νίκησε κατά κράτος αυτή τη φορά τον Ρόμπιν Κιν. Όσο για τους ποδοσφαιριστές, θα ήταν άδικο να βγάλει κάποιος τον οποιοδήποτε από την εξίσωση. Όλοι έδωσαν τα πάντα, την καρδιά και την ψυχή τους για να έρθει αυτή τη ιστορική πρόκριση.

Βέβαια, τα φώτα πέφτουν στους επιθετικούς (ο Ποντένσε είχε γκολ και δύο ασίστ, ο Φορτούνης είχε τέρμα και μία ασίστ, ο Ελ Κααμπί πέτυχε δύο γκολ και από ένα ο Γιόβετιτς και ο Ελ Αραμπί), αλλά τα εύσημα θα πρέπει να πάνε σε όλους τους ποδοσφαιριστές. Γιατί πάνω απ΄ όλα ο Ολυμπιακός ήταν ΟΜΑΔΑ στη Σερβία.

Οι Έσε, Τσικίνιο και Όρτα έκαναν απίστευτη δουλειά στα χαφ. Ο Ρόντινεϊ έκανε κατάθεση ψυχής, ο Ορτέγκα επίσης και είχε την ασίστ στο δεύτερο γκολ του Ελ Κααμπί. Όπως ασίστ είχε και ο Μασούρας στο τέρμα του Ελ Αραμπί. Ο Κάρμο ήταν απροσπέλαστος, ο Ρέτσος -με εξαίρεση την στιγμή του πέναλτι- έδωσε ότι καλύτερο μπορούσε και ο Τζολάκης -που έπαιξε για πρώτη φορά φέτος στην Ευρώπη- ήταν σταθερός και είχε σωστές τοποθετήσεις. Ακόμη και ο Ιμπόρα και ο Κίνι που πέρασαν στον αγώνα στην παράταση, βοήθησαν ώστε να μην δεχτεί άλλο τέρμα η πειραϊκή ομάδα.

Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν με το σπαθί τους το δικαίωμα να ονειρεύονται και αν πιστέψουν ακόμη περισσότερο στο εαυτό τους, μπορούν να πετύχουν τον στόχο τους. Και έχουν έναν προπονητή στον πάγκο που ξέρει τον δρόμο, καθώς μόλις την περασμένη σεζόν έκανε όλη τη διαδρομή με τη Σεβίλλη και γεύτηκε τη χαρά της κατάκτησης του τροπαίου στο Europa League. Γιατί να μην τα καταφέρει και με τον Ολυμπιακό στο Conference League;

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ